[OB & OBFL] Przekładka automatu na manual
Napisany 05 sierpnia 2009 - 17:45
Napisany 05 sierpnia 2009 - 17:50
Jeśli chcesz mam prawie komplet z 2.5 V6 do przekładki info jest w markecieMożecie napisać dokładnie co jest mi potrzebne do zmiany skrzyni automatycznej na manual. Omega 2.5v6 1995r. Ile mniej więcej kosztują częsci potrzebne do przekładki na allegro. Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisany 09 lutego 2010 - 11:52
Hej!Widzę ,że temat przeróbki omegi z "automatika" na "manual" coraz bardziej rzuca się w tematy.Ale do rzeczy:Ja też to zrobiłem:)ale mam diesla ,ale to nie ma znaczenia jeżeli chodzi o rozmieszczenie np.komputera do sterowania skrzynią:idea:(znajduje się po prawej stronie pod poduszką pow. pasażera)ja go wywaliłem przez co nie świeci się kontrolka awarii skrzyni no i na pewno z głównego sterowania żaden impuls już tam nie pójdzie jeżeli się mylę proszę o poprawki:wink:
A gdzie dokładnie znajduje sie ten sterownik od skrzyni i czy pomaga jego wypięcie??? JAk wyłączyć błą po wymianie skrzyni z automata na manual??
Napisany 12 czerwca 2010 - 20:47
Napisany 12 czerwca 2010 - 21:48
Napisany 12 czerwca 2010 - 23:28
skoro auto ci odpala wiec masz pewnie zmostkowane przewody H i E z selectora.Mechanicznie już wszystko ok i autko nawet jeździ ale muł starszny. Przypuszczam że przez sterownik, który nie widzi skrzyni automatycznej i świeci się automatik getriebe. Co z tym zrobić pomóżcie. Próbowałem podawać masy na niektóre piny ale nic. Może zmiana softu w midzie>>>
zeby komputer nie widzial bledu przelozenia skrzyni trzeba zmostkowac przewody do pozycji P N lub jesli namy tempomat i chcemy zeby dzialal musi byc zmostkowany na 123 R lub D mostek na pozycje D laczymy przewody (BCD) z selectora na wtyczce jest oznaczenie tych pinow
nie trzeba nic wymienic. wystarczy przeprogramowac MID lub oszukac sterownik jak napisalem powyzej.Mnie tez niedlugo czeka przekładka. Sterownik silnika wymieniles na ten z manuala?
w x25xe i x30xe trzeba zmasowac pin42 zeby weliminowac komp skrzyni
Napisany 13 czerwca 2010 - 08:49
Napisany 13 czerwca 2010 - 16:14
Mnie tez niedlugo czeka przekładka. Sterownik silnika wymieniles na ten z manuala?
nie trzeba wymieniać
o ale już ktoś to napisał....
cena do 2,5 td ok 1,2 tyś + 500 zł przekładka
a uszkodzoną skrzynię polecam sprzedać firmie która takie cosik naprawia, szukać na allegro, ja po pierwszym telefonie pusciłem ją za 350 zł + 50 zl sprzęgło
Napisany 13 czerwca 2010 - 18:44
a uszkodzoną skrzynię polecam sprzedać firmie która takie cosik naprawia, szukać na allegro, ja po pierwszym telefonie pusciłem ją za 350 zł + 50 zl
Możesz coś więcej o tym napisać?
Napisany 13 czerwca 2010 - 20:08
Możesz coś więcej o tym napisać?
jasne napiszę jak było u mnie
moje asb padło - warsztaty na dzień dobry 1,5 koła
więc kupiłem manuala na przekładkę
ale co z ASB?? na złom...
nie, wchodzę na allegro, szukam sobie skrzyń biegów do kupienia ale nie od ludków a od firm które je oferują ale też i je naprawiają
łapie za telefon, dzwonie pytam się czy by nie kupił uszkodzonej, opisuję co sie dzieje,
mały targ i skrzynia sprzedana :-)
wysyłka po mojej stronie, kasa po dwóch na koncie.
wszystko dosłownie przy pierwszym telefonie,
oferowanie skrzyni na allegro jako uszkodzonej to szkoda czasu, lepiej samemu wykazać sie inicjatywę i spróbować ją opchnąć
taka firma ja kupi, bo u nas na chwilę obecną największy koszt w naprawie to nie części a wiedza warsztatu jak to naprawić

Napisany 13 czerwca 2010 - 20:16
Napisany 13 czerwca 2010 - 20:17
O handlu starą skrzynią ładnie i pięknie, ale kto mi w końcu powie co z tymi pinami zobić żeby nie było komunikatu automatik getriebe???
zmienic wsadz w midzie.
Napisany 13 czerwca 2010 - 20:57
Napisany 13 czerwca 2010 - 22:08
pin 42 dotyczy silnikow benzynowych, nie wiem jak jest u ciebie pewnie bedzie trzeba poszukac w schematach.Potrzebuje bez zmiany softu...
co i gdzie masz zmostkowane zeby sterownik skrzyni puszczal prad na rozrusznik??
mostkowanie BCD - wtyczka od selectora przy skrzyni ma wszystkie przewody odpowiedni oznaczone od A do H
sa 2 mostki jeden puszcza prad na rozrusznik pin E + H
2 pozycja selectora D piny BCD
fotka pomocnicza

Uploaded with ImageShack.us
Napisany 14 czerwca 2010 - 08:31
Dzięki jeszcze raz.
Napisany 12 września 2010 - 12:01
Napisany 12 września 2010 - 12:08
Rozumiem, że jeśli zmostkuje BCD to zniknie błąd Automatik Getriebe
u mnie nie zniknal trzeba przeprogramowac mida.
Napisany 12 września 2010 - 12:55
Bo niektóre trzeba do +, niektóre do - mostkować.u mnie nie zniknal trzeba przeprogramowac mida.
Napisany 12 września 2010 - 13:03
Bo niektóre trzeba do +, niektóre do - mostkować.
mogl bys bardziej szczegolowo co do + lub do - ??