Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Wypadek czy opłaca się naprawiać auto?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
48 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   michal1350

michal1350

Hanek

• 191 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 05 sierpnia 2014 - 19:11

dziękuję wszystkim za porady, odpowiadając na pytania:
-nie miałem oc,
-nie dostanę odszkodowania (policja nie była wzywana, nic by to nie dało przy samym oc),
-w weekend wyciągnę ją z garażu i bliżej obejrzę,
-myślałem o przekładce w karoserię po fl.

ac? :)
Dodany obrazek "Jeśli nie ma się nic do powiedzenia, lepiej nie przyoblekać tego w słowa."
powiedzenie

#22 OFFLINE   bsmerwis

bsmerwis
  • 28 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 05 sierpnia 2014 - 22:34

Tak oczywiście moja literówka, nie miałem AC.

#23 OFFLINE   bsmerwis

bsmerwis
  • 28 postów

Napisany 16 sierpnia 2014 - 11:08

Przepraszam, że tak późno ale jestem niestety niemobilny (problem z nogą po wypadku) auto idzie na złom (a w zasadzie na przekładkę w budę po FL).
Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek
PS. Po wypadku przestała działać klimatyzacja (przekaźnik i bezpiecznik OK), przyciski szyb (domknąłem z kluczyka) oraz licznik (prędkość, obroty, pokazuje brak ładowania, po pomiarze ładuje) to już bardziej jako ciekawostka, ale czy w prawym progu idzie jakaś wiązka elektryczna?

Jeszcze takie pytanie do osób zaznajomionych z kodeksem drogowym, czy takim autem mogę poruszać się po drodze (mam do przejechania dystans około 40km do warsztatu).

#24 OFFLINE   Matias

Matias
  • 871 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B

Napisany 16 sierpnia 2014 - 11:32

wydaje mi się że takim autem nie bardzo poruszać się po drodzę. Geometria rozjechana itd, pół auta pozaklejane folią. Ale weź jakiegoś znajomego niech jedzie przed Tobą parę km wcześniej i jak będą stali niech da znać. Po laweta jak wiadomo trochę kosztuje.

A z tą przekładką to nie bardzo rozumiem. Co chcesz z B przekładać do BFL ?

#25 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1 011 postów
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 16 sierpnia 2014 - 11:38

Jeżeli ktoś zadzwoni i zgłosi to na policję, to auto przed tobą może na nic się zdać, a koszty mogą być o wiele większe. Już większe szanse ma holowanie auta do warsztatu, jest szansa na to, że nikt się nie przyczepi.

#26 OFFLINE   bsmerwis

bsmerwis
  • 28 postów

Napisany 16 sierpnia 2014 - 11:49

Co do przekładki - 3 (słownie trzy...) dni wcześniej wymieniłem z tyłu całe zawieszenie (amortyzatory, sprężyny, tarcze kotwiczne, łożyska) a miesiąc wcześniej zrobiłem cały przód (tarcze, amortyzatory, wahacze, sprężyny, klocki), z tego co wiem zawieszenie jest identyczne.
PS. Co do jazdy przednia szyba jest zaklejona tylko dlatego, że nie mogłem jej zamknąć po wypadku, dopiero wczoraj wpadłem na pomysł, żeby zobaczyć czy domykanie z kluczyka działa tak więc zaklejony byłby tylko tył. Co do policji to właśnie chodzi mi o przepisy za lawetę zaproponowano mi 300zł, więc wydaje mi się że jest to dość sporo, oczywiście jechałbym powoli bocznymi drogami.

#27 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

y32se y22dth

• 1 333 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 16 sierpnia 2014 - 15:29

jedź normalnie, nie kryj się bo tylko będziesz zwracał uwagę
co do lawety to 200zł max

#28 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 16 sierpnia 2014 - 15:34

Ale porady walicie aż w piętach staje :masakra:

Tylko laweta! A jak nie stać Cię to weź :kat: i zawieź w kawałkach.

#29 OFFLINE   bsmerwis

bsmerwis
  • 28 postów

Napisany 16 sierpnia 2014 - 16:03

Szczerze powiem, że jestem trochę zmieszany. Wysłałem zdjęcia do znajomego lakiernika i jego kolega będący blacharzem zaoferował, że może się podjąć naprawy. Nie podał dokładnej wyceny bez oględzin osobistych, ale wstępnie oszacował koszt (bez lakierowania sama blacharka) na 1000-1500zł. W związku z tym mam pytanie czy naprawdę możliwa jest naprawa tego (byłem szczerze przekonany że nie) oraz jeżeli tak to czy takie auto będzie bezpieczne (lubię szybką/dynamiczną jazdę oraz często jeżdżę z rodziną)?

#30 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 16 sierpnia 2014 - 16:10

Znasz powiedzenie: "Polak potrafi"? ;)
Nie takie rzeczy robią. Ale czy to potem będzie dobrze jeździć i nie zostawiać 4 śladów :nie_wiem:

lubię szybką/dynamiczną jazdę

To właśnie widzimy :) Tyle, że raz nie pyklo :F

#31 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1 011 postów

Napisany 16 sierpnia 2014 - 21:33

Skoro laweta jest dla Ciebie za droga, to nie możesz pojechać na lince te 40km?? Przy działającym silniku masz normalne hamulce i wspomaganie, więc sama jazda nie jest problemem.

#32 OFFLINE   bsmerwis

bsmerwis
  • 28 postów

Napisany 16 sierpnia 2014 - 22:08

Mogę tylko pytanie po co? Jeżeli przepisy by dopuszczały to pojechałbym bez żadnych cyrków sam, auto ma sprawne wszystkie układy poza szybami i klimatyzacją (i licznikiem).
Zresztą na dzień dzisiejszy chyba zdecyduje się jednak na naprawę (wyciągniecie dachu za pomocą spottera i tynkowanie).

#33 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1 011 postów

Napisany 16 sierpnia 2014 - 23:06

Policja może stwierdzić, że pojazd stwarza zagrożenie na drodze, co zresztą widać na zdjęciach, że prosty to on nie jest. Dodatkowo może czepić się ostrych krawędzi, wystających elementów, itp.
Jak mówią, nie mój cyrk, nie moje małpy. Ja zrobiłbym to w cywilizowany sposób, chociażby po to, żeby mieć święty spokój i nie tracić czasu na dyskusje z niebieskimi. Co zrobisz Ty, to już Twoja sprawa...

#34 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 17 sierpnia 2014 - 06:36

Nie lepiej wyciąć i wstawić drugi dach? Nawet poszukać z szyberem. Przynajmniej tyle betonu nie pójdzie ;)

#35 OFFLINE   Matias

Matias
  • 871 postów

Napisany 17 sierpnia 2014 - 07:22

szczerze to bałbym się jechać potem takim zrobionym autem, to raz, a dwa pomyśl kto ci to potem kupi za parę lat jak to będzie taka rzeźba, a na złomie też nie zarobisz bo tam będzie więcej tynku niż blachy :hihi:

#36 OFFLINE   Piotrek

Piotrek
  • 1 395 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 sierpnia 2014 - 08:44

Pierwsza myśl jest najczęściej najlepsza ;) "na złom". Włożysz 2-2,5 koła z lakierem to lepiej dołożyć i czegoś "całego" i młodszego poszukać. Take me zdanie. Co do lawety to kolega ściągał 2 tygodnie temu auto z Ostródy do W-wy za 450zł to porównaj sobie ceny - ok tam są niższe ale bez przesady, poszukaj dobrze.

#37 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 17 sierpnia 2014 - 11:02

aż dziwne że masz jeszcze DR . Wiem że podczas kolizji/wypadku policja zabieraja DR właśnie po to aby kierowca nie mógł kontynuować dalszej jazdy po drogach stwarzając zagrożenie w ruchu
nie kombinuj , bierz lawetę , koszty nie powinny przekroczyć 150 PLN. poszukaj w necie i wypożycz lawetę samemu ( wiem co mówię - już tak pomagałem kolegom z naszego forum )

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#38 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 sierpnia 2014 - 11:21

Dla mnie to auto nie nadaję się do naprawy.... a już na pewno nie w tej cenie którą podałeś

#39 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 17 sierpnia 2014 - 11:25

Szpachla, szpachla, jeszcze raz szpachla i będzie Pan zadowoloooooooooooooooooony :lol:

#40 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1 470 postów
  • Silnik: 2.3D

Napisany 17 sierpnia 2014 - 13:06

laweta w wypozyczalni kosztuje,siakies 50 zloty na 3h,auto z hakiem miec i sam zawieziesz bez problemu,ach no i ktos musi miec prawko na E :F