To mój pierwszy temat na forum, ale już od dłuższego czasu korzystam z Waszych porad....za co z góry wielkie dzięki.
Mam nadzieję, że nie powieliłem tematu, ale już naczytałe sie trochę i nic sensownego nie znalazłem.
Ostatnio stałem się posiadaczem Omegi Fl 2001 z silnikiem Y32SE.
Znalazłem zadbany egzemplarz za niewielkie pieniądze. Niestety, albo stety podczas jazdy próbnej zaczęła stukać panewka. Stargowałem dosyć sporo i z myślą, że jest to fajna baza do remontowania kupiłem ją i zawiozłem lawetą do domu.
Jestem jeszcze w posiadaniu MV6 z 1998 roku, którą też kiedyś kupiłem z uszkodzonym silnikiem i przez dwa lata spisywała się znakomicie. Znając ceny części zamiennych do X30XE spodziewałem się tego samego w przypadku Y32SE.
Niestety Ceny są kosmicznie większe!

Zaznaczam, że sam naprawiam silniki (w swojej X30XE robiłem głowice, rozrząd, także takich napraw się nie boję).
Mam teraz trzy opcje do wyboru.
1 . najłatwiejsza, ale ryzykowna i przez Was odradzana. Wymiana uszkodzonej panewki. Oczywiście jeśli wał zmierzony mikrometrem nie będzie miał jajka na czopach i oczywiście widocznych rys.
Tylko dlaczego do Y32SE te panewki takie drogie???? są ze złota??? - kpl korbowodowych 1500 PLN w sklepie a w ASO 2400PLN. Na początku chciałem wymienić kpl a teraz zastanawiam się nad wymianą jednej. Do X30XE koszt kpl to siakieś 150 PLN. Tak samo jest z panewkami głównymi. w sklepach w ogóle nie dostępne a w ASO coś koło 1000PLN (do X30XE 150 PLN na Allegro). A co ciekawe, gdzieś na forum doczytałem, że główne są identyczne w 2,5 2,6 3,0 i 3,2 ale pod innymi numerami katologowymi:). Czy w przypadku korbowodowych może jest tak samo, tylko z jakiego silnika, bo z tego co się dowiedziałem to czopy korbowodowe są inne niż w 2,5 2,6 i 3,0?
Jeśli wał porysowany to zostają mi dużo bardziej pracochłonne opcje a trochę nie mam czasu i udostępnionego kanału na dłuższy czas:
2. Wymiana słupka. Ryzyko trafienia w nie najlepszej kondycji. Każdy pisze, że Y32SE jest bardziej wytrzymały, a tu ZONK. moje X30XE jeszcze jeździ. CZy ktoś posiada do sprzedania dół albo słupek w okolicach Bolesławca(Dolnośląskie)?
3. Swap dołu z mojej X30XE. Mniejszy moment, mniej mocy. Co ze stopniem sprężania, jeśli bym zostawił głowice z Y32SE? Ktoś już to robił, bo słyszałem różne teorie na ten temat? Zaznaczę, że moje X30XE potrzebowałoby już nowych pierścieni.
Mój pierwszy temat a się rozpisałem. Z góry przepraszam za moje niezbyt lekkie pisanie. Z polaka zawsze byłem kiepski

Pozdrawiam.