Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Co się dzisiaj popsuło w moim samochodzie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
461 odpowiedzi na ten temat

#321 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1 470 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.3D

Napisany 19 maja 2015 - 22:53

Spsułem swiatełko i pińcet jak psu w :pupa:

jedno ?? bo jak tak to pojedziemy na zlot jak piraci :F

#322 OFFLINE   intruz

intruz
  • 122 postów

Napisany 08 czerwca 2015 - 09:35

Gdzie jest środek świecy :D oma 2.2 B 16 V

Dodany obrazek

Dodany obrazek

#323 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1 240 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 08 czerwca 2015 - 12:26

Mialem podobny przypadek ale mi sie ulamala sama elektroda i zapewne wpadla do cylindra i do tego musialem wymienic cewke bo plywala w oleju, u mnie ja raczej wydmuchalo przez zawor do katalizatora lub dalej u Ciebie moze byc podobnie. sprawdzilbym czy nie ma jej w cylindrze jakas sonda

#324 OFFLINE   intruz

intruz
  • 122 postów

Napisany 08 czerwca 2015 - 14:55

Niestety u mnie nie jest tak fajnie. Brak normalnej kompresji na tym tłoku i jakieś rzegotanie było przez chwile, czyli pozamiatało. Robić się nie opłaca a i ochoty już nie mam. Najbardziej przykre jest to że auto zrobiło po rozrządzie i świecach 18.000 km, wymiana 2 lata temu. W tym roku jeszcze zawieszenie zrobiłem, filtry oleje itd. Dwa lata temu nowe opony, tarcze klocki, szczęki, instalacja sekwencyjna, olej w skrzyni i w moście. Zostało mi tylko nadkole jedno do zrobienia a tu wczoraj taki zonk z silnikiem...

Nie powiem bo wytrzymała franca, założyłem nowa świecę i jeździ ale czuć nieraz przerywanie. Trochę mi szkoda ale raczej będę sprzedawał.

#325 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 czerwca 2015 - 18:14

auto zrobiło po rozrządzie i świecach 18.000 km

ta świeca wyglada na 180.000 km
Już raz sie spotkałem z taka sytuacją ale na świecy Valeo.Niestety silnik do wyrzucenia był.

#326 OFFLINE   digi

digi
  • 1 896 postów

Napisany 08 czerwca 2015 - 18:30

raczej będę sprzedawał

Chciałeś powiedzieć ze sprzedasz udajac ''niemca'' ??że chodzi jak zegarek i nic o świecy ci nie wiadomo?? :hmm:
No to moje gratulacje :zgoda:
Porzadny z ciebie człek

#327 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 08 czerwca 2015 - 19:00

Gdzie jest środek świecy

pewno była niedokręcona i załatwiła ją temperatura , ewentualnie uboga mieszanka , jak wygląda reszta świec ??

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#328 OFFLINE   intruz

intruz
  • 122 postów

Napisany 08 czerwca 2015 - 19:19

ta świeca wyglada na 180.000 km
Już raz sie spotkałem z taka sytuacją ale na świecy Valeo.Niestety silnik do wyrzucenia był.

No własnie też mnie to zastanawia bo wygląda jak by miała sto lat, zaczynam podejrzewać że nowe świece poszły do szuflady u mechanika. Bo przy wymianie świec mnie nie było, przyszedłem akurat jak składali rozrząd. Ale z drugiej strony kocyk dobrze napisał. Może tak wyglądać bo jest przepalana właśnie przez to niedokręcenie..

Chciałeś powiedzieć ze sprzedasz udajac ''niemca'' ??że chodzi jak zegarek i nic o świecy ci nie wiadomo?? :hmm:
No to moje gratulacje :zgoda:
Porzadny z ciebie człek

Kto powiedział że tak powiem? Każdemu(jeśli ją sprzedam) który będzie chciał kupić powiem że do roboty jest własnie ta usterka plus do wymiany chłodniczka od klimy. Skoro tak pomyślałeś pewnie sam byś tak zrobił ;) . Druga sprawa czy opisywał bym sprawę na forum jak bym chciał sprzedać jako finkiel nówka? Niemiec płakał jak sprzedawał albo miał alzheimera, kupił i zapomniał i stała 15 lat w garażu. Teraz to panie internety, każdy ogarnięty jak szuka omegi to tu zagląda...

Ja nie mirek handlarz przyjacielu.

pewno była niedokręcona i załatwiła ją temperatura , ewentualnie uboga mieszanka , jak wygląda reszta świec ??

Własnie dziwne bo reszta ok a rzeczywiście mechanik wspominał że coś się lekko odkręca.

Orientuje się ktoś może jaki jest koszt remontu silnika? Bo troszkę mi jej szkoda, 3 lata przygód i wierna była. No i wniosek na dziś. Paczaj mechanikom na ręce.

#329 OFFLINE   digi

digi
  • 1 896 postów

Napisany 08 czerwca 2015 - 20:00

Ja nie mirek handlarz przyjacielu

To chwała ci za to :tak:
Badź pozdrowiony :zgoda:

#330 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 08 czerwca 2015 - 22:18

Orientuje się ktoś może jaki jest koszt remontu silnika? Bo troszkę mi jej szkoda, 3 lata przygód i wierna była. No i wniosek na dziś. Paczaj mechanikom na ręce.

To zależy co się stało. Dlaczego kompresje straciło. Czy przez uszkodzenie tłoka czy samego zaworu/ów poprzez zablokowanie się kawałka świecy i przestawienie rozrządu. Zrzuć czapkę i może aby 1 zawór masz do wymiany. Można to zrobić bardzo tanim kosztem i nie koniecznie źle. Masz tani silnik w eksploatacji także ja bym walczył.

#331 OFFLINE   intruz

intruz
  • 122 postów

Napisany 09 czerwca 2015 - 06:12

Zdecydowałem walczyć. Jestem nawet gotowy na całkowity remont. Przeglądałem wczoraj auta do 15 k zł bo więcej nie chcę wydawać bo uważam to za niepotrzebny luksus. Dostępne są praktycznie same passerati 1,9 TDI, bmw "m3" 1.6, i audi a4 z naklejka RS4... Nie mam zamiaru się przesiadać z omegi to czegoś takiego bo to profanacja. Zrobię ją i pośmigam kolejne 3 lata.

#332 OFFLINE   dawtow

dawtow

W posiadaniu , omega Bfl, ascona b, 4x4 i 4 udki und skuter :)

• 1 708 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 09 czerwca 2015 - 06:22

Ściągniesz głowicę i będziesz wiedział co dalej robić :)
Róbmy screeny swoich postów :( tak szybko z pomocą administracji, a z przykazu zarządu znikają :(

NIE pomagam na priv, gdyż od tego jest Forum - masz problem? Napisz na Forum !

Nic nie robienie zabiera większość mojego czasu i wcale mnie to nie męczy :)

#333 OFFLINE   adipaw

adipaw

WEBASTOi zima niestraszna

• 662 postów

Napisany 09 czerwca 2015 - 06:27

Zdecydowałem walczyć. Jestem nawet gotowy na całkowity remont. Przeglądałem wczoraj auta do 15 k zł bo więcej nie chcę wydawać bo uważam to za niepotrzebny luksus. Dostępne są praktycznie same passerati 1,9 TDI, bmw "m3" 1.6, i audi a4 z naklejka RS4... Nie mam zamiaru się przesiadać z omegi to czegoś takiego bo to profanacja. Zrobię ją i pośmigam kolejne 3 lata.

Święta racja kolego. Ale ja bym zapodał 2 ceramizerki jeden już a drugi za 1500 kilometrow. Jak tlok i zawory są całe to odzyje!!!!

#334 OFFLINE   intruz

intruz
  • 122 postów

Napisany 09 czerwca 2015 - 06:29

Święta racja kolego. Ale ja bym zapodał 2 ceramizerki jeden już a drugi za 1500 kilometrow. Jak tlok i zawory są całe to odzyje!!!!

Zrobię jak w książce napisano. Wole nawet wsadzić te 15k w omege. Przynajmniej będę wiedział że jak wyjadę to dojadę a i po trzech latach auto mi się nadal podoba więc będę działał. Zostało mi tylko nadkole do roboty i klima a to maks 1500 zł no i plus ten remont. Reszta już jest nowa właściwie.

Po remoncie ile dziadkowego jeżdżenia, 2 tysiące km więcej ?

#335 OFFLINE   intruz

intruz
  • 122 postów

Napisany 11 czerwca 2015 - 09:15

Byłem dziś u mechanika, konkretny gość widać że wie co mówi a nie ściemnia mi jak reszta że wszystko padło razem ze sprzęgłem . Umówiłem się z nim na kamerkę. Będziemy oglądać wnętrze cylindra i zawory. Wtedy będzie wiadomo co i jak. Ale przypuszcza że to jakaś pierdoła, podgięty zawór albo wypalony właśnie od tej obluzowanej świecy. Bo gdyby było coś poważnego to auto by przerywało kopciło straciło moc bardzo i itd. Najlepsze jest to że założyliśmy nowe świece auto odpaliło jeździ, nie kopci ma moc nie przerywa tak jak by nic się nie stało. Jak bym nie wiedział o tym to bym nawet nie powiedział że coś jest nie tak. Normalnie mogę jeździć ale jednak jeszcze to sprawdzę do końca.

#336 OFFLINE   adipaw

adipaw

WEBASTOi zima niestraszna

• 662 postów

Napisany 11 czerwca 2015 - 09:18

trzymam kciuki żeby tanio było!! jaki koszt kamerki!!?

#337 OFFLINE   intruz

intruz
  • 122 postów

Napisany 11 czerwca 2015 - 11:46

trzymam kciuki żeby tanio było!! jaki koszt kamerki!!?

jeszcze nie wiem ale to wchodzi w całość roboty

#338 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 11 czerwca 2015 - 16:19

Fachowo to się nazywa endoskop techniczny lub jak niektórzy mówią na to sonda. Można kupić sobie sama kamere inspekcyjną. Jakieś sensowne na alledrogo od 80 zł można wyrwać. Kabel 5 metrów, jakies 4 ledy i aby zajrzeć do cylindra wystarczy.

#339 OFFLINE   intruz

intruz
  • 122 postów

Napisany 28 czerwca 2015 - 01:27

Omega ogarnięta po zassaniu kawałka świecy. Wszystko zrobione góra i dół. Będzie złożona na poniedziałek. Wszystko wygląda fajnie i nowiutko, szczególnie głowica, cylindry i tłoki. Teraz tylko docieranie silnika. Generalnie za remont silnika rozrząd oleje i nową cewkę i świece kupił bym drugą omegę :d.

Edytowany przez intruz, 28 czerwca 2015 - 01:29.

#340 OFFLINE   Darth

Darth
  • 57 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 02 września 2015 - 20:34

Dzisiaj sie spier..... kompresor klimyi znowu od nowa wymiana plukanue ukladu i nabijanie