Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] 2.2 dti pali tylko na plaku

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
30 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   sebekopel

sebekopel
  • 419 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 stycznia 2014 - 15:21

Już niewiele zostało, 5-7l. I zaczynam się martwić ze to nie tylko sprawa w paliwie. Bo jak ją zgaszę i nie ma znaczenia czy tył jest wyżej czy nie, czy odstoi minutę czy godzinę. To gaz w podłogę i trzeba hehłać 5-10 sekund.

\

A jak masz pełen zbiornik, to też sie tak dzieje czy nie?

Chce to wypalić póki sama nie zgaśnie i zalać nowego.

Nie polecam takich praktyk, te 5-7 litrów to jest nic, zalej nowego paliwa do pełna, dolej dodatku zimowego i tak pojeździj. Jeśli masz nadmiar zbędnej gotówki to wymień filtr na nowy po zalaniu świeżego paliwa. Ile czasu ma obecny filtr?

#22 OFFLINE   Infacol

Infacol
  • 15 postów

Napisany 25 stycznia 2014 - 15:24

Filtr ma 2 dni. No to cóz, lejemy i dam znać co do poradziło :).

Nie, omka nigdy nie miała problemów z paleniem.

@ Dolałem 35l i uszlachetniacz. Dynamika jazdy się poprawiła, ale nie aż tak bardzo.
Na ciepłym gdy mocniej ją pociągnąłem zaświecił się czek. Zgasiłem, odpaliłem bez problemu zaskoczyła. Potem ze 3 razy gasiłem na ciepłym i bez problemu po chwili odpalała. Postala godzinę odpaliła na kilka sekund zgasła i koniec, nie gada.

Odpaliłem na plaku. Złapała plaka, zassała paliwo 1-2s i gasnie. Za 3cim takim razem odpaliła. Nie chce wchodzić na wyższe obroty niż 2tyś, strasznie dużo białego dymu idzie. Raz weszła na 5tyś.
Ale chmury białego dymu idą.

#23 OFFLINE   Pirania

Pirania
  • 93 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 26 stycznia 2014 - 11:33

Infacol, gdzie mieszkasz, mam OS. Jak blisko, to dawaj do mnie, podepniemy pod kompa. Ten check sprawdzimy. tel. 606625132

#24 OFFLINE   Infacol

Infacol
  • 15 postów

Napisany 26 stycznia 2014 - 15:16

Do Warszawy mam 60km także ciut daleko. Dziś po nocy nawet na plaku nie gada.
Cóż, nie kręcej dalej co by rozrusznika nie zjarać. Jutro auto jedzie na warsztat, zrobimy płukanie układu paliwowego, kolejny nowy filtr i zobaczymy co z tego wyniknie. Mam nadzieje że to nie pompa.

#25 OFFLINE   Infacol

Infacol
  • 15 postów

Napisany 01 lutego 2014 - 14:49

Spuszczone paliwo, jeszcze raz wymieniony filtr, wymieniona pompka paliwa bo się spaliła, wymieniony sterownik czasu grzania świec, wypłukany układ paliwowy razem z pompą, adaptacja wtrysków. Niby ok, ale powyżej 1,7k obrotów silnik tak klekocze jak stary mercedes i nie ma mocy. Wyskakuje chek.

Co było przyczyną ? Sparciały wężyk podcisnienia.

#26 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1 470 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.3D

Napisany 01 lutego 2014 - 14:53

Spuszczone paliwo, jeszcze raz wymieniony filtr, wymieniona pompka paliwa bo się spaliła, wymieniony sterownik czasu grzania świec, wypłukany układ paliwowy razem z pompą, adaptacja wtrysków. Niby ok, ale powyżej 1,7k obrotów silnik tak klekocze jak stary mercedes i nie ma mocy. Wyskakuje chek.

Co było przyczyną ? Sparciały wężyk podcisnienia.

a rozrzad nie przeskoczyl?? sprawdz tu bym luknal

#27 OFFLINE   Infacol

Infacol
  • 15 postów

Napisany 02 lutego 2014 - 16:12

a rozrzad nie przeskoczyl?? sprawdz tu bym luknal

Łańcuch tylko od rozrusznika miałby przeskoczyć przy 220tyś ? Mało realne.
Niżej napisałem jaka była przyczyna, sparciały przewód od podcisnienia i przy grzebaniu w filtrze poleciał do końca. Komputer pokazywał błąd P0400 egr i tą drogą po sznurku żeśmy doszli

#28 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1 470 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.3D

Napisany 02 lutego 2014 - 20:18

nie doczytalem:dziura:

#29 OFFLINE   Infacol

Infacol
  • 15 postów

Napisany 03 lutego 2014 - 23:40

A też bym nie pomyślał że taka pierdoła :p. Myślę jak nic turbina bo jak zaczyna kręcisz wyżej niż atmosferyczne to taki klekot jak ze starego merca. Ale olej nie ginie... No fartem ocalała pompa vp44 od tego paliwa. Zacząłem tankować lotos dynamic i musze powiedzieć że podoba mi się to paliwo. Lepiej niż na orlenowskim gównie chodzi moja Baśka.

A do cpn'u w którym tankowałem paliwo które mi zamarzło zaniosłem rachunki, nie to że chce zwrot kasy tylko pokazać kierownikowi jakie mają paliwo ( Orlen ) stwierdził że to nie jest realne. Cóż, ja swoje wiem co mi zamarzło.

#30 OFFLINE   LukaszLU

LukaszLU
  • 6 postów

Napisany 09 czerwca 2014 - 10:34

Witam!

Mam taki delikatny problem z omegą 2002 rok , 2.2 DTi wszystko ładnie pięknie paliła nic złego się z nią nie działo , do nie zapalał się chcek i straciła moc , więc po podłączeniu do kompa wyskoczył że na przepustnicy się łopatki zablokowały czy coś , pojechałem do mechanika, on podjął sam działanie usunął klapki z ecotecka i od tamtej pory nie chce odpalić , odpala za pomocą plaka jak odpali to gania jak wsciekła po zgaszeniu jej. znowu nie chce odapalić :( Czy może macie jakiś pomysł? komputer pokazuje błąd P1590 i on podobno jest że turbo przeładowuje za bardzo. Doradźcie coś...

#31 OFFLINE   rafja

rafja
  • 780 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 10 czerwca 2014 - 18:20

zacznijmy od słownika i przecinków.
po drugie - zapowietrzona pewnie skoro nie chce palic sama i wciąż zapowietrza sie skoro to dalej sie powtarza.
Jak dlugo po zgaszeniu nie juz odpalić? gasisz i sekundę później już nie pali? Czy po dłuższej chwili?