Auto z podwójnym ubezpieczeniem OC
Napisany 24 grudnia 2013 - 14:35
Napisany 25 grudnia 2013 - 00:17
Po trzecie na umowie kupna sprzedazy jest rubryka ( wraz z samochodem otrzymalem dowod rejestracyjny, polisa OC - a nie polisy OC itp, na takie sprawy się powolujemy, po czwarte jazda do firm ubezpieczeniowych i poprosic o skany umow celem weryfikacji daty zakupu. Sprawdzic tu:
https://zapytania.oi...guest?with=zpp1
jak sprawa wyglada
Czy w ogole auto mozna gdzies sprawdzic pod względem obciązenia finansowego?
Napisany 25 grudnia 2013 - 14:38
Co do rejestracji to jest jeszcze wcześniejszego właściciela.Ciekawe na jaką rejestrację są te ubezpieczenia bo jak na starą to niech się martwi tym bardziej sprzedawca. Nabywca ma prawo kupic auto nieubezpieczone i wszelkie sprawy nabywcy rozpoczynają sie zaraz po zakupie, zaraz po dacie jaka widnieje na umowie kupna-sprzedazy.
Kupowałem na fakturę,więc nie mam nic o polisie OC, a kontaktu nie mam ze sprzedajacym.Pojadę do PZU i będę domagał się informacji o OC poprzedniego właściciela i dlaczego tak późno otrzymałem wiadomość od nich o polisie.Podejrzewam że poprzednik dostał wezwanie z PZU i na odczepnego podał moje dane i "umył ręce".Pójdę do sądu bo to jest jawne nabijanie ludzi.Dlatego jeśli ktoś miał podobny przypadek to proszę napiszcie co robił,na co się powoływał i jak to się skończyło.Co do linka to przy zakupie nie miałem pojęcia że jest możliwość sprawdzenia pojazdu.Na dzień sprzedaży pojazd posiadał dwa ubezpieczenia,PZU i MTU.Po drugie ja wrociłbym do sprzedawcy i kazal to odwrocic bo jezeli nie to zglaszam na Policji - wtedy już zarty idą na bok.
Po trzecie na umowie kupna sprzedazy jest rubryka ( wraz z samochodem otrzymalem dowod rejestracyjny, polisa OC - a nie polisy OC itp, na takie sprawy się powolujemy, po czwarte jazda do firm ubezpieczeniowych i poprosic o skany umow celem weryfikacji daty zakupu.
Napisany 25 grudnia 2013 - 19:25
Napisany 25 grudnia 2013 - 22:40
W każdym razie przy kupnie od handlarza prawa masz jeszcze większe co regulują odpowiednie przepisy, on nie może powiedzieć "nie wiedziałem" bo prowadzi odpowiednią firmę, tak samo w banku nie mogą powiedzieć, że nie wiedzieli o jakichś dodatkowych kosztach.
Napisany 26 grudnia 2013 - 00:28
Nawet nie wiesz jak handlarz dużo może, a klient nie....
Poza tym handlarz wykupuje OC na miesiąc.
Napisany 26 grudnia 2013 - 07:45
Napisany 27 grudnia 2013 - 13:04
Auto kupiłem od handlarza na fakturę,dostałem tylko OC z MTU na m-c i wypowiedziałem im umowę,podpisałem na siebie nową.Co do dowodu rej.to od razu przerejestrowałem na siebie.Więc wszystko jest na mnie.Nie wiedziałem wcześniej że można sprawdzić auto w UFG,patrzyłem teraz i były dwie polisy na nim przy zakupie.Kupiłeś od handlarza? Dowód masz na jeszcze kogo innego?
W każdym razie przy kupnie od handlarza prawa masz jeszcze większe co regulują odpowiednie przepisy, on nie może powiedzieć "nie wiedziałem" bo prowadzi odpowiednią firmę, tak samo w banku nie mogą powiedzieć, że nie wiedzieli o jakichś dodatkowych kosztach.
Napisany 27 grudnia 2013 - 13:15
Napisany 27 grudnia 2013 - 14:41
Auto kupiłem od handlarza na fakturę,dostałem tylko OC z MTU na m-c i wypowiedziałem im umowę,podpisałem na siebie nową.Co do dowodu rej.to od razu przerejestrowałem na siebie.Więc wszystko jest na mnie.Nie wiedziałem wcześniej że można sprawdzić auto w UFG,patrzyłem teraz i były dwie polisy na nim przy zakupie.
Wcale nie miałeś obowiązku wiedzieć o możliwości sprawdzenia w UFG. W/w sprawa to sprawa między byłym właścicielem a PZU, a nie tobą i PZU. Skoro auto od razu zarejestrowałeś na siebie, to tym bardziej jestem przekonany że masz do czynienia z fałszerstwem dokumentów( daty umów). Teraz zależy wszystko od twojej kreatywności i determinacji. Jeszcze raz podaje ci link gdzie możesz zaczerpnąć fachowej informacji. Pozbieraj wszystko do kupy i działaj. Daj znać jak się zakończy ta sprawa.http://rzu.gov.pl/cz...u_z_umowa_ubezp
Napisany 27 grudnia 2013 - 15:06
PZU wysłało mi pismo ze nie biorą odpowiedzialności za to ze Sprzedający nie przekazał OC.Najciekawsze jest to co piszesz że bardzo późno się obudzili z informacją o niezapłaconej składce.PZU musi podać mi daty o zgłoszeniu przez Sprzedającego?Od poniedziałku zabieram się za tą sprawę.Wiem jedno,nie dam z siebie robić kozła ofiarnego i nie popuszczę.Jeśli nie PZU to Sprzedający zapłaci!W/w sprawa to sprawa między byłym właścicielem a PZU, a nie tobą i PZU. Skoro auto od razu zarejestrowałeś na siebie, to tym bardziej jestem przekonany że masz do czynienia z fałszerstwem dokumentów( daty umów).

Napisany 27 grudnia 2013 - 18:41
I tu sobie poczytaj
Napisany 28 grudnia 2013 - 00:41
Auto kupiłem od handlarza na fakturę,dostałem tylko OC z MTU na m-c i wypowiedziałem im umowę,podpisałem na siebie nową.Co do dowodu rej.to od razu przerejestrowałem na siebie.Więc wszystko jest na mnie.Nie wiedziałem wcześniej że można sprawdzić auto w UFG,patrzyłem teraz i były dwie polisy na nim przy zakupie.
Jesli jest jakas odpowiedialnosc to ta która jest po dacie zakupu auta. I wszelkie oplaty to tylko po dacie zakupu Ciebie ewentualnie obowiązują. Reszta Ciebie nie dotyczy dlatego że w tamtym czasie Ty nie byłeś wlaścicielem tego auta.
Ostatnio było głośno o podwójnym OC i coś ustalili z tym - chyba to że można wypowiedziec w każdej chwili polisę.
To że to była faktura to nikogo oprocz U-skarbowego nie interesi bo prawo w kupnie i sprzedaży auta mowi: wszelkie koszta i bleble ponosi kupujący pozakupie ruchomości.
Napisany 28 grudnia 2013 - 09:35
Jesli jest jakas odpowiedialnosc to ta która jest po dacie zakupu auta. I wszelkie oplaty to tylko po dacie zakupu Ciebie ewentualnie obowiązują. Reszta Ciebie nie dotyczy dlatego że w tamtym czasie Ty nie byłeś wlaścicielem tego auta.
Ostatnio było głośno o podwójnym OC i coś ustalili z tym - chyba to że można wypowiedziec w każdej chwili polisę.
Jest przepis który mówi że można wypowiedzieć OC Sprzedającego w każdej chwili,wiem że jest taki przepis ale rozchodzi się właśnie o te wszystkie koszta po zakupie.Sprzedający nie dotrzymał ustaleń które mówią o przekazaniu polisy(pisał o tym prezes1).Owszem jedną przekazał zaś o drugiej nawet nie powiadomił i o nią jest całe zamieszanie.
Napisany 28 grudnia 2013 - 20:56
Napisany 28 grudnia 2013 - 21:37
Żeby zwiększyć swoje szanse opisz może sprawę i prześlij do "Turbo Kamera" TVN Turbo - myślę że przypadek nie jest odosobniony to może się odezwą.
Ooo! I brawo!

Napisany 29 grudnia 2013 - 01:55
Napisany 29 grudnia 2013 - 08:20
Finał tej sprawy może być korzystny dla ciebie, pod warunkiem że pozbierasz informację do kupy i będziesz twardo rozpychał się łokciami. Jak ci zamkną jedne drzwi to pukaj do drugich, jak drugich nie otworzą to wejdż z futryną. Tak się walczy o swoje z urzędasami.
Napisany 30 grudnia 2013 - 23:50
Napisany 13 stycznia 2014 - 19:36