Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Automatyczne blokowanie drzwi

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
23 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   lukaszzak

lukaszzak
  • 190 postów

Napisany 07 listopada 2007 - 00:06

jesli mają jakieś kobiecie ukraśc torebkę na światłach to i tak ukradną.

Smutne, ale prawdziwe.
VoIP - tanie rozmowy telefoniczne - PL 9gr, GSM 49gr. Przy doładowaniu do 480 minut gratis!
cotel

#22 OFFLINE   Piterek

Piterek

ASB killer

• 3 826 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 listopada 2007 - 00:42

Panowie, najbardziej eleganckie rozwiązanie widziałem w Audi

Drzwi ryglowały się po osiągnięciu prędkości 10km/h, potem blokada trzymała cały czas.
Wyłączenie - guzikiem na drzwiach kierowcy
- pociągnięciem raz, a potem drugi raz klamki od wewnątrz
- po wyłączeniu silnika

Automatyczne zamykanie jest rewelacyjne w kombi, bo z reguły coś się na tej pace wiezie - przynajmniej ja :)

"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill

#23 OFFLINE   lukaszzak

lukaszzak
  • 190 postów

Napisany 07 listopada 2007 - 14:34

Panowie, najbardziej eleganckie rozwiązanie widziałem w Audi

Drzwi ryglowały się po osiągnięciu prędkości 10km/h, potem blokada trzymała cały czas.
Wyłączenie - guzikiem na drzwiach kierowcy
- pociągnięciem raz, a potem drugi raz klamki od wewnątrz
- po wyłączeniu silnika

Automatyczne zamykanie jest rewelacyjne w kombi, bo z reguły coś się na tej pace wiezie - przynajmniej ja :)

Gdybym miał wybierać to wolałbym sytuację totalnie na odwrót :) To znaczy, drzwi się blokują, kiedy prędkość jest powiedzmy od 0-20kmph i włączony jest silnik i nie uruchomiły się systemy zabezpieczenia (poduszki powietrzne itd). Przy większych prędkościach się odblokowywuje.
Miałoby to szansę działać świetnie. Muszę pogadać z kumplem elektronikiem, może taki system udałoby się wymyśleć. Wówczas i wilk syty i owca cała. Bo drzwi zablokowane w korkach, ale w przypadku uderzenia, kiedy zazwyczaj gaśnie silnik bądź wybuchają poduszki - drzwi się nie zablokują! Blokada powinna być też niezależna od prądu w samochodzie, to znaczy jakaś cewka, która w przypadku blokowania drzwi potrzebuje prąd (to znaczy drzwi zablokują się zawsze, gdy prąd jest). W przypadku uderzenia prądu zazwyczaj nie ma (i pojawia się w "normalnych" systemach problem z odblokowaniem trzwi, gdy nie ma "cięgien na wierzchu"). A gdyby w przypadku braku prądu były drzwi standardowo otwarte - to problem znika :)

Kurde, fajny gadget i bezpieczny :)
VoIP - tanie rozmowy telefoniczne - PL 9gr, GSM 49gr. Przy doładowaniu do 480 minut gratis!
cotel

#24 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 listopada 2007 - 16:09

lukaszak proponuje naprawde zebys wogole nie wychodził z domu, pierwsi astronauci którzy lecieli w kosmos nie wiedzieli czy wogole wystartują i czy doleca gdziekolwiek, ryzykowali , jedni przezyli a drudzy nie i taka jest kolej rzeczy. Temat wogóle dotyczył automatycznego zamykania jako takiego a nie o jego plusach czy minusach. Proponuje zamnąc ten temat a lukaszak otworzy nowy pouczający o szkodliwości takiego systemu.