Ja sie zgadzam z tym ale mialem na mysli czy specjalnie robi sie wlasnie na zime opony o wiekszym profilu( nie tylko ze wzgledu na wczesniej wymienione argumenty za tym czy moze np zimowka na niskim profilu bedzie miala juz gorsze wlasciwosci trakcyjne niz letnia) bo jakos niezauwazylem albo sie myle ze trudno znales oponke zimowa o niskim profilu. .
Wysokosc profilu nie ma znaczenia i nie wplywa na trakcje ( no chyba, ze na suchym afalcie, ale najwazniejsze jest jak sie ta opona zachowuje na sniegu- bo przeciez glownie jest na snieg chlape bloto posniegowe itp. a tu profil nie ma nic do trakcji)
Trakcja zalezy od bieznika i szerokosci opony.
Sa tez opony zimowe o niskim proflu.
Moj kolega mial w audi A4 na alusach 17cali zmiwowki (profilu nie pamietam, ale pewnie cos okolo 40-45 )
Ja jeżdżę zimą na Nokianach W 215/55/16 i jestem baaaardzo zadowolony, nigdy nie miałem problemów w trudnych warunkach, a w dobrych śmiganie jest jak latem.
\
Tez mam taki rozmiar zimowek, bo juz na takich kupilem auto. Wczesniej mialem w poprzedniej omci 195/65/15 i bylem bardzo zadowolony.
Zobaczymy po tej zimie moze zmienie zdanie i przekonam sie do szerszych :roll:
Mam Good year zimowki od poprzedniego wlasciciela. Jak omcie kupowalem to na oponach byly jeszcze "wloski"