Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

opony zimowe

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
232 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   660R

660R
  • 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 września 2007 - 00:13

mr.n3mo nie masz sie czego obawiać, że opona 195/65/15 będzie za wysoka.. Przecież jak sam pisałeś u Ciebie jest zima bardziej mokra tak wiec i tak nie bedziesz tak obciążał opon jak np. na torze :looz: weż także pod uwage to ze opony 195/65/15 są zdecydowanie tańsze od 16 tak wiec lepiej wybrać jakąś opone z klasy premium i sprawa załatwiona..

#82 OFFLINE   leeluu

leeluu
  • 69 postów

Napisany 27 września 2007 - 14:11

Yokohama AVS Winter V901 czy to dobre opnki?

pewnie za niedlogo bedzie trzeba zakupic/przemienic na zimówki

#83 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów

Napisany 27 września 2007 - 14:41

Ok... :neutral:
To jeszcze jedna rzecz mnie interesuje.
Czy to jaka mamy jednostke napedowa w Omedze determinuje jakos rodzaj ogumienia na zime?
Widze ze uzytkownicy najmocniejszych jak i najsłabszych silniczków jezdza mniej wiecej na tych samych gumach w zime,natomiast w lato wersje mocniejsze juz maja inne opony o wiele szersze, zwykle o nizszym profilu i na wiekszych felgach. :?: :?:
Planuje za rok troszeczke wzmocnic moje 2.5 dti :cool: i nie chcialbym ponownie wydawac kolejnych 2tys na nowe kola :roll: .
Jesli wezmiemy za przykład Omege Raschey-a która ma 200KM i 430NM to czy w tym przypadku 195/65/15 tez jest optymalnym rozwiazaniem :?: :?:

Rozumim ze na sniegu liczy sie nacisk na cm2, jesli jednak mam w zimie 2 tygodnie sniegu na ulicy, a tak to bloto posniegowe i wode to czy nie lepiej miec szersze kapcie na wiekszych felgach?

#84 OFFLINE   660R

660R
  • 552 postów

Napisany 27 września 2007 - 14:42

leeluu
bardzo dobre opony, w końcu to opony klasy premium. W zeszłym roku byłęm w alpach na nartach i spisywały sie super. Czasem droga była fatalna, ośnieżona, kręta, z dużymi podjazdami i nie musiałem ani raz zakładać łańcuchów. Moge gorąco polecić. Bardzo dobry zakup.
a tak na marginesie dodam, ze wszystkie modele lexusa sprzedawane są na oponach Yokohama więc o czymś to świadczy.

mr.n3mo
Moim zdaniem to nie ma problemu. Silniki w omegach nie są na tyle mocne żeby przy np. 60km/h jak depniesz zrywały przyczepność.
Do tego tak jak piszesz ważny jest nacisk na cm2 – zgadza się. Pamiętać trzeba także o tym, że opony zimowe zdecydowanie gorzej spisują się na wodzie niż opony letnie. Biorąc to pod uwagę, opony letnie np. o rozmiarze 235 wypompują spod opony znacznie więcej wody niż ten sam rozmiar opony zimowej. Ja w 3.2 V6 mam opony 195/65/15 i nie narzekam. Ze względu na ich rozmiar nigdy nie miałem jakiś problemów. A wręcz przeciwnie..

[scaliłem posty]

#85 OFFLINE   leeluu

leeluu
  • 69 postów

Napisany 27 września 2007 - 15:23

dzieki wielkie za opinie, tak cos mnie wlasnie przekonuje do tych opon jednak to jest mysl japonska wiec oczyms to swiadczy, znalazlem je za cene 210 zl za sztuke to chyba tak rozsadna cena , no ale jeszcze tylko felgi stalowe musze poszukac tansze jakies

pozdrawiam

#86 OFFLINE   660R

660R
  • 552 postów

Napisany 27 września 2007 - 15:31

Ja w zeszłym roku płaciłem 259 za sztukę.. tak więc 210 to dobra cena biorąc pod uwagę jakość opon. Poszukaj sobie felg stalowych na allegro ja jak kupowałem to miałem szczęście bo dałem 200 zł za 4 sztuki i do tego ode mnie z miasta..

#87 OFFLINE   leeluu

leeluu
  • 69 postów

Napisany 27 września 2007 - 16:34

oponki sa nowe znalazlem na allegro kilka hurtowni z warszawy co tak sprzedaja w tej cenie, no ale to pewnie okaze sie jakie sa naprawdejak sie pojedzie obejzec, przeczytalem gdzies ze jest juz nowszy modej to byc moze juz te poprostu obceniaja. Tak wlasnie szukam skalówek na tym allegro tych felg ale chcialbym kupic nowki bo to niema co sie szczypac, gdzies tez znalazlem za cene ponizej 200zl- mogle podeslac linka tam sa i GM i jakiejs firmy na A...

#88 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów

Napisany 27 września 2007 - 22:01

Dzieki serdeczne za opinie.
To koledzy, zanim smigniecie na zlot to jeszcze moze ktos z Was podałby jakas stronke z tanimi felgami stalowymi (NOWYMI).Szukam i na allegro sa ,ale na zdjeciu to tak nie wiem czy nówki za 65zł... Wydawało mi sie ze tak koło 100 nowa felga powinna kosztowac a najczesciej to widze tak po 150 w sklepach.

#89 OFFLINE   leeluu

leeluu
  • 69 postów

Napisany 27 września 2007 - 23:53

sprawdz tutaj

http://www.opony.com...rodukcji=04.94-

mi sie wydaje rozsadna cena jak za nowe. choc niema zbytnio doswiadczenia w kupowaniu felg stalowych
Może i ma te -- ale i ma te + za ktore JA kochamy ta Omeszke kochamy :)

#90 OFFLINE   raschey

raschey

Tył napęd jest jak seks..

• 169 postów

Napisany 28 września 2007 - 03:14

Ja też się zastanawiam nad zimówkami.I co tu wybrać przy takiej mocy a co ważniejsze momencie.Powiem że teraz mam opony 225/55R16 i jak popada to jest ostro.ESP ciągle miga,trzeba bardzo delikatnie gazem operować.
I jeśli ktoś planuje program do auta to życze szczęścia przy poruszaniu się później na zimówkach 195/65R15.Naprawdę szczerze,przyda mu się to szczęście ...
660R-3.2 V6 to zupełnie inna jazda niż 2.5 DTi po programie która przy 2 tyś. dostaje takiego kopa, ... że nie wiem jak to będzie wyglądało w zimę ...
A jak jest morko to nawet przy więcej jak 60km/h zrywa przyczepność o czym się przekonałem nie tak dawno ... jak ktoś nie ma ESP w aucie niech sobie lepiej program odpuści bo się może to źle skończyć.
mr.n3mo moja rada to jeśli chcesz robić program,kup chociaż 205/215.
Ja sam najchętniej u siebie widze zimówki 225/55R16
2.5 DTI-ponad 200KM, ponad 430NM :-)
2.0 16V+LPG- było 136KM i 185 NM ;-)
Astra 1.6i :mrgreen:

#91 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 28 września 2007 - 06:39

I jeśli ktoś planuje program do auta to życze szczęścia przy poruszaniu się później na zimówkach 195/65R15.Naprawdę szczerze,przyda mu się to szczęście ...
mr.n3mo moja rada to jeśli chcesz robić program,kup chociaż 205/215.
Ja sam najchętniej u siebie widze zimówki 225/55R16

No i teraz już nie wiem.. Od małego mnie uczyli, że im węższa zimówka tym lepiej..

W lato wszystko jasne - szeroki kapeć, lepsza przyczepność.. Ale w zimę im węższa opona tym lepsza przyczepność - chodzi o to, że jeśli jest węższa opona jest większy nacisk na cm kwadratowy powierzchni przylegania opony do jezdni i lepiej dociska oponę a przez to, że lepiej dociska i jest węższa szybciej "wyciska" wszelką wodę, błoto, śnieg spod opony na zewnątrz..

Więc jak to jest ?

#92 OFFLINE   Mad_Dog

Mad_Dog
  • 8 postów

Napisany 28 września 2007 - 07:24

I dobrze Cię uczyli. W lato szersza a na zimę węższa. A tobie Omegarules jak już będziesz miał te 225/55 to życzę miękkich drzew i słupów :D

Wie ktoś która oponka jest lepsza Nokian W czy WR ?
Gdyby bóg preferował przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach

http://biketrial.pl/...asz/dickge7.gif

#93 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów

Napisany 28 września 2007 - 08:46

No tak...tyle ze wiekszosc z nas mowiac o nacisku ma na mysli to ze przez dluzszy czas bedziemy poruszec sie po osniezonej lub oblodzonej jezdni... Tymczasem co jesli mamy zalozona waska opone a ten snieg lezy kilka dni i potem jest jesienno - wiosenna pogoda :?:
Jezeli im wezsza opona tym lepiej to czemu auta o osiagach Omegi Raschey-a maja tak szerokie obuwie zimowe?? Chodzi tu o element designu???

#94 OFFLINE   maraboot

maraboot
  • 650 postów

Napisany 28 września 2007 - 09:54

Wie ktoś która oponka jest lepsza Nokian W czy WR ?

Osobiście mam 2szt. Nokian W i muszę kupić 2szt. na przód, mój typ na ten sezon jest taki
http://www.opony.com...ian_wr_g2_.html

#95 OFFLINE   Mad_Dog

Mad_Dog
  • 8 postów

Napisany 28 września 2007 - 11:00

Osobiście mam 2szt. Nokian W i muszę kupić 2szt. na przód, mój typ na ten sezon jest taki
http://www.opony.com...ian_wr_g2_.html

Bieżnik G2 jakoś do mnie nie przemawia już bardziej byłbym za W

A ktoś miał lub ma takie Syron ??
Gdyby bóg preferował przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach

http://biketrial.pl/...asz/dickge7.gif

#96 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów

Napisany 28 września 2007 - 12:05

Po ostaniej zimie z moich włoskich zimówek 205/65/15 94T zostały strzępy, więc sobie kupiłem nowe, wybór padł na 195/65/15 95T XL Nokian WR G2 ( http://www.opony.com...ian_wr_g2_.html ) nabyłem je w bardzo przystępnej cenie 1100zł za komplet oczywiście nówki :cool:

#97 OFFLINE   660R

660R
  • 552 postów

Napisany 28 września 2007 - 12:06

Mad_Dog
Daj sobie spokój z takimi oponami. To są znów jakieś wynalazki nie wiadomego pochodzenia. (nawet sprzedawca nie wie co o nich napisać dlatego powołuje sie niby na znawców). Za 210 zł leeluu znalazł Yokohamy które są oponami klasy premium, a nie jak to pisze sprzedawca tego wynalazku Performance.

Kogut
Jak Ci sie spisuje ten rozmiar z Twoim dieselkiem ?

#98 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów

Napisany 28 września 2007 - 12:19

Na tym włoskim badziewiu 205/65/15 beznadziejnie, jak spadł śnieg i było ślisko to za każdym razem musiałem wyłączać ESP i driftem przemieżać przez miasto, najgorzej było ruszyć z miejsca pod górkę, dlatego teraz kupiłem sobie węższe opony i to renomowanej firmy, a jak to nie pomoże, to do bagażnika idzie worek piasku :wink:

#99 OFFLINE   leeluu

leeluu
  • 69 postów

Napisany 28 września 2007 - 14:27

co do tych opon to znalazlem na allegro rozbieznosc cenowa jest od prawie 200 do 250 to zalezy gdzie sie mieszka i jak sie chce kupic no mi odpowiada warszawa i wlasnie takie za 210 znalazlem byly co prawda tansze no ale niebede jechal po oponu na drugi koniec wwa bo wiecej spale i sie nawkurzam niz to warte.

prawda jest taka ze napewno inaczej sie jezdzi na szerszych czy gorzej hmm niewiem nigdy nie jezdzilem z kontrola trakcji, jesli komus odpowiada ma olej w glowie i umie jezdzic i niewchodzi w zakrety niewiem ile to da sobie rade, wiadome jest to ze rozna jest przyczepnosc i ze jednemu uda sie wyjechac drugiemu juz nie a czy opony daja az taka 100% mozliwosc watpie moze z 70%.

wiadome jest to tez ze jedna opona lepiej bedzie jezdzila na lodzie druga na wodzie a trzecia na sniegu

Niema zlotego srodku ani opony ktora w kazdych warunkach bedzie idealna.
Mieszkam pod warszawa umnie jest bardzo czesto snieg a pozniej lod czasem sie pojedzie dalej niz trzeba ale jak sie wjezdza do wwa to wiadomo raczej jest sucho badz mokro

Niema co sie klucic jakie opony sa lepsze kazdy ma swoje preferencje i styl jazdy
to tak jakbysmy sie klucili ze Omega jest taka i owaka jak kazdy znas ja jezdzi i pewnie kocha:)

jesli wulkanizator mowi ze takie opony to jakis wynalazek to albo jest starej daty albo uznaje tylko ze 3 firmy stare obeznane i takie ludzia wciska.

Wiem ze napewno kupie sobie te Yokohama i sie porzekonam na wlasnej skorze a czy bede zalowal czy nie to sie okaze , opinie sa rozne bo rozne sa gusta ( sa przeciez i tacy co niepotrafia rozroznic jak im sie jezdzi na zimowkach takiej badz innej firmy)

pozdrawiam
Może i ma te -- ale i ma te + za ktore JA kochamy ta Omeszke kochamy :)

#100 OFFLINE   raschey

raschey

Tył napęd jest jak seks..

• 169 postów

Napisany 29 września 2007 - 00:01

Z jednej strony część z Was ma rację bo oglądając wyścigi aut WRC jakiej szerokości mają oni zimówki ??? Te kółka wyglądają na tych autach jak koła od roweru.I tu teoria o nacisku itd. się sprawdza.
Z drugiej strony u nas jak jest zima i śnieg to ok.Tylko przez jaki czas jeździcie na oponach zimowych po lodzie i śniegu a jaki nie.
mr.n3mo bardzo słusznie załważył że cienkich opon zimowych nie pakują do aut z większą mocą.I chyba mają rację,bo to są koncerny które robia testy idt. i jak się by sprawdzały cienkie zimówki to by taki zakładali.I raczej nie chodzi tu o element estetyczny.
Ja sam chętnie zapodałbym do siebie 195/65R15 bo mam takich opon komplet tylko się boje że może się to źle sokończyć.
Teraz w 2.0 16v LPG śmigam na 195/65R15.W porównaniu z mimi 225/55R16 opona jest dużo bardziej komfortowa i tu nie ma nawet porównania.Dziury zupełnie inaczej czuć,jest o wiele bardziej komfortowo.Ale do swojego takich nie zapodam.Dlaczego ? Bo w zakręcie dosłownie czuć jak auto pływa na oponie,nie mówiąc o kilku gwałtownych manewrach.W tym aucie jak nim zacząłem jeździć (136KM LPG) już bym raz mało co popłynął jak mi się opona wyglebiła,przez przyzwyczajenie do mojego auta więc na takich oponach u mnie raczej nie było by lepiej tylko gorzej.
Inną kwestią jest że nie każdy tak jeździ.
Trzeba znaleźć jakiś kompromis,ja na 245/45R17 też nie będe jeździł bo aż tak ekstremalnie nie śmigam.
Jednym słowem każdy bierze to co jest dostosowane do jego potrzeb aczkolwiek jeśli ktoś planuje zrobić takie 2.5DTi jak ja mam to 195/65 moim zdaniem jest niezbyt trafinym wyborem.Na śniegu napewno będzie lepiej tylko co z resztą okresu jeśli proporcje nawet niech będą 30/70.
2.5 DTI-ponad 200KM, ponad 430NM :-)
2.0 16V+LPG- było 136KM i 185 NM ;-)
Astra 1.6i :mrgreen: