Poszukiwanie 1 Omegi. Może ta ?
Napisany 30 października 2012 - 09:39
Napisany 30 października 2012 - 10:07

Jeżdżę:
- Skoda Fabia II
- Audi S6 Avant
Napisany 30 października 2012 - 10:36
Oceńcie tą. http://tablica.pl/of...&id_at=89025137
a jaki masz pakiet startowy przeznaczony na naprawy po zakupie ?
Napisany 30 października 2012 - 10:42

Napisany 30 października 2012 - 10:44
Oceńcie tą. http://tablica.pl/of...&id_at=89025137
Cena to połowa ceny takiej Omegi w bdb stanie z tego roku w takiej wersji.
Wygląda ładnie, ale za mało foto żeby lepiej ocenić.
Tylna klapa od starszego rocznika. Ale i tak nic nie zastąpi oceny "na żywo".
Napisany 30 października 2012 - 11:48
Napisany 30 października 2012 - 12:33
Podsumowując, powoli tracę nadzieję na znalezienie czegoś ciekawego i myślę, że chcąc posiadać omegę trzeba kupić cokolwiek a i tak zrobić ją po swojemu od podstaw.
Napisany 30 października 2012 - 13:08
Wszyscy piszą, że dobra omega musi kosztować- ok, tylko, że takich nie ma. Jeśli jest droższa to tylko dlatego, że ktoś dokłada koła lub wypisuje co było zrobione i ile dołożył w ostatnim czasie. (co też jest krytykowane ze względu na markę części). Zastanawiam się więc czy nie lepiej rozejżeć się za czymś tańszym i mniej się wściekać, że trzeba coś zrobić niż kupić drogo i też dokładać (piszecie, że do każdej trzeba dokładać, że omega to skarbonka i .t.d.). Potrzebuję auta do jazdy i godzę się na drobne niedoskonałości. Piszę na forum z nadzieją, że ktoś zna te samochody (kolega,sąsiad,byłem oglądałem) Na moje nieszczęście chyba wszystkie omegi wywiało 300-400 km ode mnie i jeżdżenie i oglądanie przewyższyło by jej wartość. Dlatego mam nadzieję na informację typu: widziałem ją lub dzwoniłem do klienta i wypowiadał się nieźle o najważniejszych mankamentach, o których wiedzą nieliczni lub ze zdjęć wygląda nieźle ale sprawdź to i to przed zakupem, lub jak kolega Czesiek podjedzie i oceni.( niestety nie zdążyłem dojechać bo już sprzedana) za co wielkie dzięki. Mam nadzieję,że kiedyś się odwdzięczę.
Podsumowując, powoli tracę nadzieję na znalezienie czegoś ciekawego i myślę, że chcąc posiadać omegę trzeba kupić cokolwiek a i tak zrobić ją po swojemu od podstaw.
Jesli ma byc zdrowe to nie patrzy sie na rekacje rocznika do ceny tylko stan techniczny do ceny. Przy omedze dwukrotnie to przerabialem i w obu przypadkach byly drobiazgi do zrobienia lub...takie ktore wyszly ze wzgledu na zastosowanie tanich czesci (np. Instalacja LPG u mnie). Warto czasem dolozyc i miec spokoj na dluzszy czas.
>TapaTalk by I8160 Ace2<
Jeżdżę:
- Skoda Fabia II
- Audi S6 Avant
Napisany 30 października 2012 - 13:21
Napisany 30 października 2012 - 13:29
Napisany 30 października 2012 - 14:56
Większość z Was ocenia te samochody na podstawie własnych doświadczeń oraz zamiłowania do marki i bardzo dobrze a czy są na forum osoby, które prowadzą bądź pracują w warsztatach, gdzie można podjechać i sprawdzić auto przed zakupem. Najlepiej z Wrocławia lub okolic, bo widzę że z tych okolic jest najwięcej ogłoszeń i chyba warto tam pojechać i poszukać, ale dobrze by było znać jakąś osobę i wiedzieć do którego warsztatu podjeżdżać na kontrolę.
Napisany 30 października 2012 - 16:02
na co zwracałeś uwagę przed zakupem ? Co radzisz ?
Pierwsze co to szukam informacji na temat danego egzemplarza. Jakieś fora czy kluby samochodowe. Potem weryfikacja jak auto jeździło (czyli ocena właściciela pod względem dbania o auto). Wolę kupić auto starsze, dopieszczone ale z pewnego źródła.
Dla przykładu...w zeszłym roku Omega z 1994 roku kupiona z Koszalina od kolegi Duke (VU Klub) a w tym Omega z 2000 od Beasta z naszego forum. Kwestia ceny obu aut to pojęcie względne ale najważniejsze aby kupić auto z historią (opisy napraw etc czyli najlepiej z forum). W moim temacie możesz zobaczyć jak oba auta wyglądały/wyglądają.
Jeżdżę:
- Skoda Fabia II
- Audi S6 Avant
Napisany 30 października 2012 - 16:35
Napisany 30 października 2012 - 17:50
Napisany 30 października 2012 - 17:57
Wydaje mi się, że w większości auta z dużym silnikiem - są w takim opłakanym stanie technicznym, bo ludziska wcześniej tylko nimi jeździli. nic więcej. A jak trzeba coś zrobić to od razu sprzedają. Dlatego wydaje się, że omega jest takim kiepskim autem, ponieważ jest pełno złomów.
Popieram wypowiedź i dokładam swoje.
Kupiłem w zeszłym roku omegę BFL 2.5TD (za 8900zł) i tak jak poprzednie auta kupione w polsce od razu zabrałem się za remont silnika (ok.6000zł) był traktowany tak jak silnik w trabancie czyli co wlejesz to spali i olej wcale nie musi być wymieniony na czas nawet jeśli na czas przeciągamy o 6lat. Dobrze chociaż że niemiec wymienił łańcuszek bo pewnie u polskiego właściciela jest wieczny i nie do zdarcia. Więc po co się ładować w polskie auta. szukaj w niemczech (u turka też kupisz dobre auto tylko trzeba umieć z nimi gadać) i staraj się interesować ogłoszeniami od handlarzy bo prywaciaże też już kręcą. I kwity tylko z niemiec, z włoch auta niepewne z holandi i belgii meeeega przebiegi.
Napisany 30 października 2012 - 18:34
Napisany 30 października 2012 - 18:52
Czyli mam rację myśląc, żeby kupić coś w rozsądnej cenie bo i tak prędzej czy później czeka mnie remont silnika i całej reszty ?
jak kupisz tanio masz wieksze prawdopodobienstwo ze wydasz wiecej. Mam juz 3 "omegę" i wiem ze w 99% przypadkow nie ma kompromisu, 1 % trafiasz na idealny egzemplarz z reszta poczytaj inne watki jak ludzie szukaja. Dobre omegi sie skonczyly, dobra mozesz kupic jedynie od pasjonata modelu, kazda inna bedzie albo zajezdzona albo kilka spraw do zrobienia. Ludzie nie naprawiaja tylko sprzedaja bo nie chca wydawac po kilka tysiecy na naprawy starych aut - najwiecej przyjezdzonych trupkow z tymi duzymi silnikami gdyz tam droższe naprawy.
Napisany 30 października 2012 - 19:51
Napisany 30 października 2012 - 20:20
Ale na drogie omegi nie ma amatorów. Jak próbowałem sprzedać swoją to zero telefonów przez miesiąc, a wiem co mam i szczerze chciałem mówić co było i jest ale nikt nie dzwonił.
wiem, ze nie ma bo kazdy chce kupic tanio, mysli ze kupi tanio wlozy 500 zl i bedzie jezdzil, ludzie tak kupuja ale z omegami to sie nie sprawdza. Ludzie tak kupuja a gdy cos sie sypnie sprzedaja jak raptem wielkie zaskoczenie ze w 10cio czy 12sto letnie auto trzeba wlozyc na jeden raz 3 tys. ...i tu jest zonk. Stad potem jak sie szuka omegi raptem kazdy pisze ze nie ma nic sensownego. Identycznie jest z bmw5.
Napisany 30 października 2012 - 20:46
Najlepiej kupić jak najtaniej w dobrym stanie, nie ma sensu tracisz nerwów zdrowia czasu i pieniędzy na jeżdżenie i szukanie perełki bo takiej nie znajdziesz, a jak Ci już się będzie wydawało że znalazłeś to i tak po pewnym czasie się okaże ze ta perełka to złudzenie...