Słownictwo ludzi ze wsi
Napisany 09 października 2007 - 07:04
Napisany 09 października 2007 - 07:23
PS. no i Lexim fajnie godo po śląsku.. :grin:
Napisany 09 października 2007 - 07:57
a ja mieszkam na wsi z takich śmieszniejszych zwrotów które do tej pory używa moja babcia to: "daj pozór"(przypilnuj) ..albo "ziuchloj" (jedz)..zauwazyłam też ze czesto ludzie zamiast mówić "posłuchaj" mówia "słuchoj sie" kolega z pracy nagminnie uzywa tego zwrotu dlatego zamiast po imieniu wszyscy wołaja na niego "Słuchoj sie"..aha no i ja tez zawsze mówie ze "ide na pole" czyli na podwórko..a nie do buraków.. :twisted:
PS. no i Lexim fajnie godo po śląsku.. :grin:
Mam rodzine w Krakowie i oni też wychodza "na pole", chyba tylko w tamtych rejonach jest takie określenie na wyjscie na dwór.
Jeśli chodzi o Lexima a w szczególności o jego żonke to uwielbiam z nią rozmawiać. :grin:
Napisany 09 października 2007 - 08:16
Napisany 09 października 2007 - 08:19
Boomir też ma rodzinke na śląsku i kuzyna który bardzo podobnie mówi do lexima i jak tylko się z nimi widzimy to siedze i tylko go słucham

Napisany 09 października 2007 - 18:24
http://cgi.ebay.co.u...:MEUS:IT&ih=007
VW Passat 1.9 TDI '04 Kombi.
Napisany 09 października 2007 - 18:40

Napisany 09 października 2007 - 19:02
Nawet po postach widać że chodzi o gwarę , regionalizmy .
Może w jednych rejonach widać ją bardziej na wsi a w innych w miastach ale myślę że trzeba uważać żeby kogoś nie urazić a nie jest to forum językoznawców aczkolwiek Stachu mnie powala i do tego prorok ( przeczytałam jeszcze raz jego post z lipca normalnie prorok )
Napisany 09 października 2007 - 20:15
J aczkolwiek Stachu mnie powala i do tego prorok ( przeczytałam jeszcze raz jego post z lipca normalnie prorok )
Dorota ,pewnikiym sie Ciebie rozchodzi o Czornygo kunia wyścigów,co nie. :grin:
Skoro o kuniach godumy, to nie kciołbym wyjśc na tego co kuń pod brzuchym nosi, ale mum już obstalowanygo nastypnygo pretyndynta do wyścigów.
Na razie jest takim barzy pociungowym,takim perszerunym,ale sie wyrobio i ino patrzeć jak
Herkules znowysz zacznie robić ordnung w naszy stajni to bydzie brany pod uwage,i wygro.
ps.Że tyż żodyn sie nie kcioł założyć,kysta piwa po drodze nie loto.
I żeby nie było ,nie mam nic przeciw Chomiczkowi ,sam na niego głosowałem , jestem rad
że jest w Zarządzie i dziękuję mu niniejszym za to co robi.
Napisany 15 października 2007 - 18:40
Żaku, ty sjeroto, któro z tych lysych siedmiu pal ty chcesz płoprawiać?
Pod koniec:
Żaku, ty sjeroto. Dostaleś szmatę. Ale ja nie chce już oglądać twojej piełdzielonej facjaty, więc masz mi tu ino dwóję na koniec roku
To brzmi troche jak wada wymowy a nie sląski akcent

Pozdro dla Łomega Klub Polska
Napisany 15 października 2007 - 19:05
To brzmi troche jak wada wymowy a nie sląski akcent
To nie jest śląski akcent