Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Słownictwo ludzi ze wsi

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
30 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Inka

Inka
  • 18 postów

Napisany 09 października 2007 - 07:04

Piterek ma rodzine w Jastrzębiu Zdroju mówia tam do niego Pioter.Bardzo lubię słuchać gwary śląskiej.Zawsze jak tam jedziemy to uciechy mamy po pachy bo oni się zapominają i gadają po śląsku a my często nie wiemy o co im chodzi. :grin:

#22 OFFLINE   Gabii

Gabii
  • 17 postów

Napisany 09 października 2007 - 07:23

a ja mieszkam na wsi z takich śmieszniejszych zwrotów które do tej pory używa moja babcia to: "daj pozór"(przypilnuj) ..albo "ziuchloj" (jedz)..zauwazyłam też ze czesto ludzie zamiast mówić "posłuchaj" mówia "słuchoj sie" kolega z pracy nagminnie uzywa tego zwrotu dlatego zamiast po imieniu wszyscy wołaja na niego "Słuchoj sie"..aha no i ja tez zawsze mówie ze "ide na pole" czyli na podwórko..a nie do buraków.. :twisted:

PS. no i Lexim fajnie godo po śląsku.. :grin:

#23 OFFLINE   Inka

Inka
  • 18 postów

Napisany 09 października 2007 - 07:57

a ja mieszkam na wsi z takich śmieszniejszych zwrotów które do tej pory używa moja babcia to: "daj pozór"(przypilnuj) ..albo "ziuchloj" (jedz)..zauwazyłam też ze czesto ludzie zamiast mówić "posłuchaj" mówia "słuchoj sie" kolega z pracy nagminnie uzywa tego zwrotu dlatego zamiast po imieniu wszyscy wołaja na niego "Słuchoj sie"..aha no i ja tez zawsze mówie ze "ide na pole" czyli na podwórko..a nie do buraków.. :twisted:

PS. no i Lexim fajnie godo po śląsku.. :grin:

Mam rodzine w Krakowie i oni też wychodza "na pole", chyba tylko w tamtych rejonach jest takie określenie na wyjscie na dwór.
Jeśli chodzi o Lexima a w szczególności o jego żonke to uwielbiam z nią rozmawiać. :grin:

#24 OFFLINE   Gabii

Gabii
  • 17 postów

Napisany 09 października 2007 - 08:16

no mi sie na poczatku cieżko było przestawic na gware śląską..ale da sie przyzwyczaić i potem sie juz sie nie zwraca uwagi na różnice..

#25 OFFLINE   Alutka

Alutka

ali6

• 1 174 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 09 października 2007 - 08:19

Inka, lexim ma bardzo świetny akcent aż miło go słuchać ....
Boomir też ma rodzinke na śląsku i kuzyna który bardzo podobnie mówi do lexima i jak tylko się z nimi widzimy to siedze i tylko go słucham :)

#26 OFFLINE   Patrick

Patrick
  • 325 postów

Napisany 09 października 2007 - 18:24

W całym podkarpackim mówią "na pole" :mrgreen:
Vauxhall Omega Elite 3.0 '98-już nie ma..
http://cgi.ebay.co.u...:MEUS:IT&ih=007
VW Passat 1.9 TDI '04 Kombi.

#27 OFFLINE   n-e-o

n-e-o
  • 88 postów

Napisany 09 października 2007 - 18:40

oczywiście że czytałem cały wątek i wiem a przynajmniej mam taką nadzieję że nie chodziło Ci o obrażenie kogokolwiek . jak mogłeś podejrzewać że coś komentuje bez wczytania się w to ? przecież jesteśmy ludzmi na poziomie :wink: . chodzi mi tylko że temat wprowadza jakis podział na "tych " i "tamtych" . ci mówią "normalnie" a tamci ...

#28 OFFLINE   Dorota

Dorota
  • 91 postów

Napisany 09 października 2007 - 19:02

Ja również uważam , że sam tytuł trochę nietrafiony.
Nawet po postach widać że chodzi o gwarę , regionalizmy .
Może w jednych rejonach widać ją bardziej na wsi a w innych w miastach ale myślę że trzeba uważać żeby kogoś nie urazić a nie jest to forum językoznawców aczkolwiek Stachu mnie powala i do tego prorok ( przeczytałam jeszcze raz jego post z lipca normalnie prorok )

#29 OFFLINE   Stachu

Stachu
  • 138 postów

Napisany 09 października 2007 - 20:15

J aczkolwiek Stachu mnie powala i do tego prorok ( przeczytałam jeszcze raz jego post z lipca normalnie prorok )

Dorota ,pewnikiym sie Ciebie rozchodzi o Czornygo kunia wyścigów,co nie. :grin:
Skoro o kuniach godumy, to nie kciołbym wyjśc na tego co kuń pod brzuchym nosi, ale mum już obstalowanygo nastypnygo pretyndynta do wyścigów.
Na razie jest takim barzy pociungowym,takim perszerunym,ale sie wyrobio i ino patrzeć jak
Herkules znowysz zacznie robić ordnung w naszy stajni to bydzie brany pod uwage,i wygro.

ps.Że tyż żodyn sie nie kcioł założyć,kysta piwa po drodze nie loto.
I żeby nie było ,nie mam nic przeciw Chomiczkowi ,sam na niego głosowałem , jestem rad
że jest w Zarządzie i dziękuję mu niniejszym za to co robi.

#30 OFFLINE   Hitokiri

Hitokiri
  • 15 postów

Napisany 15 października 2007 - 18:40

Żaku, ty sjeroto, któro z tych lysych siedmiu pal ty chcesz płoprawiać?

Pod koniec:

Żaku, ty sjeroto. Dostaleś szmatę. Ale ja nie chce już oglądać twojej piełdzielonej facjaty, więc masz mi tu ino dwóję na koniec roku

To brzmi troche jak wada wymowy a nie sląski akcent :D

Pozdro dla Łomega Klub Polska

#31 OFFLINE   pipek75

pipek75
  • 202 postów

Napisany 15 października 2007 - 19:05

To brzmi troche jak wada wymowy a nie sląski akcent :D

To nie jest śląski akcent :smiech: :smiech: :smiech: