Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Citroen C5

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
48 odpowiedzi na ten temat

#41 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 03 sierpnia 2012 - 03:48

Kolego po co te docinki,

Szanowny kolego Robercie..

Zle zinterpretowałeś moją wypowiedz..
Moim celem nie była złosliwość a wywołanie głębszej dyskusji w kontekscie porównania Omega vs C5 vs Vectra C...

Skoro te samochody biją na głowe Omege to chciałbym wiedzieć czym?
Tymbardziej ze przy pułapie cenowy przyzwoitej Omegi mozna celować zarówno w C5 jak i Vectre C..

Tak na marginesie to denerwuje mnie tendncja (przeważnie przy zmianie auta lub awarii) ze wszystko co jest inne,świeższe,nowsze technologicznie jest lepsze..

Jakimi kategoriami się posługujemy?
Znaczkiem na masce? czy zagraniem na gulu sąsiadowi ze zmieniliśmy na coś w "nowej puszce" .. a nie tam jakaś stara nieprodukowana już zreszta Omega..

nie masz nic do powiedzenia to milcz, proszę. Fascynuj sie swoją Omegą i daj spokój.

Nie myl odwagi z odwaznikiem i swoich funkcji na forum..

Proponuje zakończyć osobiste wycieczki a rzeczowo argumetując porozmawiać o samochodach!

#42 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 sierpnia 2012 - 16:43

Skoro te samochody biją na głowe Omege to chciałbym wiedzieć czym?
Tymbardziej ze przy pułapie cenowy przyzwoitej Omegi mozna celować zarówno w C5 jak i Vectre C..

w czym, ano

w desingu, w komforcie, w ekonomice, są lepiej zaprojektowane (niemieckie auta mają to do siebie że są "siekierą ciosane" czego wnętrze B FL jest znakomitym przykładem),

nie co porównywać omegi z C5, omega to auto początku lat 90-tych i nie da się nijak tego zmienić, porównując nawet 2 litrowe diesle 101 lub 120 KM przeciwko 136 lub 163 to jest niestety spora różnica i na trasie łatwo to odczuć a spalanie wysokie nie jest

omega była dobrym wyborem 10 lat temu ale nie teraz, teraz jest co najwyżej dobrym materiałem na "youngtimera"

#43 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 03 sierpnia 2012 - 17:16

Rozumiem że pytanie w czym jest lepszy Citroen C5 od Omegi było pytaniem w 100%retorycznym...? :masakra:
Najważniejsza technologia... przepaść na korzyść C5, zawieszenie-komfort duża różnica na korzyść C5, blachy-zero rdzy w C5, awaryjność-mniejsza w C5 a w C5 po lifcie to już przepaść.
C5 to super komfortowa limuzyna, komfort podróżowania jest bardzo wysoki. Blachy w życiu nie pordzewieją. Wyposażenie naszpikowanie elektroniką jest full.
Dla mnie porównanie nie bardzo ma sens aczkolwiek Omega potrafi być bardzo komfortowa i bardzo dobrze wyposażona :)

#44 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 sierpnia 2012 - 17:45

Zle zinterpretowałeś moją wypowiedz..
Moim celem nie była złosliwość a wywołanie głębszej dyskusji w kontekscie porównania Omega vs C5 vs Vectra C...

Bardzo dobrze zinterpretowałem Twoja wypowiedź.
Temat założyłem, ponieważ chcę kupić C5 i się dowiedzieć czy ktoś z forumowiczy miał styczność z tym autem. Temat nie dotyczy porównania aut wymienionych przez Ciebie, to nie o tym mowa w tym temacie. Więc może wróćmy do meritum sprawy :).

#45 OFFLINE   BRYLANT

BRYLANT
  • 371 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 sierpnia 2012 - 17:46

teraz jest co najwyżej dobrym materiałem na "youngtimera"

Proszę Cię nie rozśmieszaj mnie :p

#46 OFFLINE   sylwek0709

sylwek0709
  • 495 postów

Napisany 03 sierpnia 2012 - 17:51

panowie ,nie kłoćmy sie ,bo to niema sensu
robert zadał temat ,chce kupić auto ,i chce odpowiedzi na ten model ,a nie o omedze
więc po co piszemy o innych autach
zostało powiedziane ,
c5 to dobre auto i kropka
decyzja należy do kolegi

#47 OFFLINE   michua

michua
  • 37 postów

Napisany 03 sierpnia 2012 - 17:57

w desingu, w komforcie, w ekonomice, są lepiej zaprojektowane (niemieckie auta mają to do siebie że są "siekierą ciosane" czego wnętrze B FL jest znakomitym przykładem),

nie odważyłbym się tego tak ująć. Ile głów tyle opinii. W mojej - nie zamieniłbym za nic wnętrza omegi na C5, szczególnie poliftowej omegi. Ale to moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać. Mojej zdanie tez jest takie, że auta do 2000r były zdecydowanie lepsze niż te po. Szczególnie jeżeli chodzi o ich charakter. Ale też i o jakość. Przykład.przyciski czy plastiki w audi/vw do gdzieś tak 97 - 98 nigdy, ale to nigdy się nie wycierały. Nie pamiętam, aby jakiś golf trzy miał wytarte przyciski od otwierania szyb. A audiki po 2000r. Masakra. Przykładów można mnożyć. Ale to tez moje zdanie i moje obserwacje.
Generalnie: nie po to istnieje tylu producentów, aby wszyscy mieli jeździć jednym autem. Jeżeli się komuś podoba C5 - kupuje, jeżeli łada - kupuje. Nie ma co debatować. Ja np. nie kupiłbym C5 bo mi się średnio podoba, ale jeżeli chodzi o osiągi, awaryjność, komfort - jak najbardziej. Co do awaryjności omegi: mój wspólnik miał dwie, obie zrobiły baaaaaaaardzo dużo km, nigdy nie zawiodły. Moja - jeżdżę nią trzy miesiące, jedna sk.....ła awaria, ale trochę z mojej winy. Po za tym - nie narzekam, choć przyznam szczerze, że nie był to nigdy szczyt moich marzeń, ale się trafiła, dobre pieniążki, fajnie wyposażona, to zanabyłem.

#48 OFFLINE   sylwek0709

sylwek0709
  • 495 postów

Napisany 03 sierpnia 2012 - 18:05

to są już gusta
a o gustach sie nie dyskutuje
robert chce takie c5 ,to niech se kupi jak będzie chciał ,dobre auto
a nie ,że ktos mu napisze ,nie kupuj bo to takie i owakie
ludzie jeżdzą tym czym chcą