2.0 16V zbyt niskie wolne obroty podczas wysprzeglania...
Napisany 17 sierpnia 2007 - 09:11
Wprawdzie powtorze swoj wpis na forum, ale tym samym zaczne nowy temat.
Chcialbym sie podzielac z Wami moim problem, a byc moze poczatkiem problemu w mojej nowo zakupionej Omedze 2.0 16V 1999r. Otoz zaczalem obserwowac od jakis 2tygodni ze wolne obroty w mojej Omedze potrafia spasc niebezpiecznie nisko(do ok. 500obr/min).Dzieje sie to podczas jazdy w trakcie wysprzeglania(na przyklad przy redukcji biegow, przy dojezdzie do krzyzowki itp.) O dziwo podczas pracy na biegu jalowym - takze zaraz po uruchomieniu - niewazne czy sinik zimny czy goracy - obroty sa w porzadku (ok. 800). Silnik na biegu jalowym pracuje bardzo rownomiernie. Podkreslam ze sprawa dotyczy pracy silnika w trakcie jazdy przy wysprzegleniu. Czy ktos z szanownych forumowiczow moglby cos poradzic? Moze ktos spotkal sie juz z podobnym przypadkiem? Wprawdzie jest troche tego typu tematow na forum jednak nie znalazlem takiego jak moj. Acha autko NIE MA zalozonej instalacji gazowej, rowniez przy podpieciu pod komputer nie wykazuje zadnych bledow. Jeszcze jedno - Omega miala robiona w maju przeglad rejestracyjny w Niemczech (TUV) i zostal dopuszczona do ruchu do 2009r. Co wiecej miala robiona analize spalin i wynika z niej jasno ze sonda lambda dziala OK. Z gory bardzo dziekuje za porady. Pozdrawiam!
Napisany 20 sierpnia 2007 - 19:34
Miałem podobny problem, co by nie powiedzieć taki sam.
Moja rada: wyczyść na początek silnik krokowy i powinno być dobrze, jeśli nie to czeka cie wymiana,ja wymieniłem na używany i jak ręką odjął.
Napisany 20 sierpnia 2007 - 19:40
Dojeżdżam do krzyżówki na luzie mam jakieś 1000, zatrzymuję sie i spada do 850, chwilę postoję i 500.
Wymienione: nowy krokowiec, nowy czujnik halla, nowa lambda, nowy przepływomierz.
Sam nie wiem co to jeszcze może być, bo ostatnio beast próbował podpiąć się opelscannerem do auta i niestety wygląda na to ze mam ścieżkę od pin 7 uszkodzoną i nie idzie się połączyc silnikiem - normalnie odmawia współpracy XEV wredny :evil:
Może jakieś sugestie?
IWANGROZNYJ może zczytaj błędy z kompa np na spinacz?[/b]
Napisany 20 sierpnia 2007 - 21:06
ja się przyzwyczaiłem, póki nie gaśnie i nie świeci ładowanie nie zamierzam się tym zajmować - przejechałem już tak 12 000 km i jest ok, ba po zagazowaniu przestał falowaćMoże jakieś sugestie?
Napisany 20 sierpnia 2007 - 21:12
ja się przyzwyczaiłem, póki nie gaśnie i nie świeci ładowanie nie zamierzam się tym zajmować - przejechałem już tak 12 000 km i jest ok, ba po zagazowaniu przestał falowaćMoże jakieś sugestie?
No właśnie ja ma tak na gazie i na beni. Nie mam już siły do tych obrotów :evil:
Napisany 30 sierpnia 2007 - 20:45
A wiec sprawy maja sie nastepujaco.Po 2500km wojazy w Chorwacji sprawa z wolnymi obrotami nie ustala, a wrecz przeciwnie. Otoz zauwazylem ze szczegolnie nasilenie "akcji" ze zbyt niskimi obrotami nastepowalo przy temp. rzedu 30-35st C oraz wlaczanej kilmie na maksa - innymi slowy pod obciazeniem. Jesli jak sobie dobrze przypomne na wolnych orbotach przy zalaczonie climatroncu od razu dawal sie odczuc lekki wzrost obrotow tak teraz niestety oscyluja one przy wysprzeglaniu na poziomie ok. 500obr/min.
Pytanie.
Czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia silniczka krokowego?
Pytam awansem - jesli bede musial go wymienic to trudno, ale boje sie ze moze byc cos jeszcze...
Chetnie bym poczytal opinie innych uzytkownikow;)
Pozdrawiam!
Napisany 31 sierpnia 2007 - 07:15
Napisany 31 sierpnia 2007 - 09:37
Chyba najprostszym sposobem sprawdzenia tego silniczka jest przełożenie z auta ze sprawnym. Ale może ktoś będzie bardziej błyskotliwy niż ja.
niekoniecznie to moze byc silniczek krokowy, poprostu nastawy w kompie moga byc za niskie i pod obciazeniem tak sie dzieje
Napisany 31 sierpnia 2007 - 09:39
Chyba najprostszym sposobem sprawdzenia tego silniczka jest przełożenie z auta ze sprawnym. Ale może ktoś będzie bardziej błyskotliwy niż ja.
niekoniecznie to moze byc silniczek krokowy, poprostu nastawy w kompie moga byc za niskie i pod obciazeniem tak sie dzieje
Ale to tak by sam z siebie zgubił te nastawy?
Napisany 31 sierpnia 2007 - 09:41
Ale to tak by sam z siebie zgubił te nastawy?
niekoniecznie, mogl byc juz za nisko ostawiony.
Napisany 01 września 2007 - 09:06
nastawy w kompie moga byc za niskie i pod obciazeniem tak sie dzieje
możesz coś więcej na ten temat napisać, mam ten sam problem z obrotami, doprowadza mnie to powoli do szału, silnik krokowy mam założony nowy, ale obroty nadal są za nisko
Byłem na:
III Zlot - Lidzbark Warmiński 2007, IV Zlot Kobyla-Góra 2007, V Zlot - Ślesin 2008, VII Zlot - Bocheniec 2009, VIII Zlot - Wawrzkowizna 2009, IX Zlot - Czaplinek 2010, X Zlot Ślesin 2010, XI Zlot - Żagań 2011, XII Zlot - Toruń 2011, XIII Zlot - Ślesin 2012, XIV Zlot Skwierzyna 2012, XV Zlot - Zakrzewo 2013, XVI Zlot - Częstochowa 2013
II Miejsce Car-Audio V Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio VII Zlot Bocheniec, I Miejsce Car-Audio VIII Zlot Wawrzkowizna, II Miejsce Car-Audio X Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio XI Zlot Żagań, II Miejsce Car-Audio XII Zlot Toruń, I Miejsce Car-Audio XIII Zlot Ślesin
Napisany 01 września 2007 - 12:52
możesz coś więcej na ten temat napisać, mam ten sam problem z obrotami, doprowadza mnie to powoli do szału, silnik krokowy mam założony nowy, ale obroty nadal są za nisko
obroty mozna programowac. na zlocie ci zobacze
Napisany 01 września 2007 - 13:08
obroty mozna programowac. na zlocie ci zobacze
no to rewelacja, już nie mogę się doczekać

Byłem na:
III Zlot - Lidzbark Warmiński 2007, IV Zlot Kobyla-Góra 2007, V Zlot - Ślesin 2008, VII Zlot - Bocheniec 2009, VIII Zlot - Wawrzkowizna 2009, IX Zlot - Czaplinek 2010, X Zlot Ślesin 2010, XI Zlot - Żagań 2011, XII Zlot - Toruń 2011, XIII Zlot - Ślesin 2012, XIV Zlot Skwierzyna 2012, XV Zlot - Zakrzewo 2013, XVI Zlot - Częstochowa 2013
II Miejsce Car-Audio V Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio VII Zlot Bocheniec, I Miejsce Car-Audio VIII Zlot Wawrzkowizna, II Miejsce Car-Audio X Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio XI Zlot Żagań, II Miejsce Car-Audio XII Zlot Toruń, I Miejsce Car-Audio XIII Zlot Ślesin
Napisany 01 września 2007 - 19:12
To ja też się piszę na takie cuś :mrgreen:obroty mozna programowac. na zlocie ci zobacze
Napisany 01 września 2007 - 21:13
To ja też się piszę na takie cuś :mrgreen:obroty mozna programowac. na zlocie ci zobacze
no problem. OS mam zawsze ze soba :mrgreen:
Napisany 01 września 2007 - 21:23
no problem. OS mam zawsze ze soba
no to beast kolejny zlot pełen pracy cię czeka

lord_craven ja byłem pierwszy :razz: :smile:
Byłem na:
Napisany 01 września 2007 - 21:37
no to beast kolejny zlot pełen pracy cię czeka![]()
lord_craven ja byłem pierwszy :razz: :smile:
soseq spoko robie to co lubie :bigok: a zaplate przyjmuje w browarach :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :mrgreen:

pozatym bede od piatku wiec kazdy sie dopcha :mrgreen:
Napisany 01 września 2007 - 22:35
zaplate przyjmuje w browarach
no problem, browarki na pewno się znajdą i to w dużych ilościach :piwo: :piwo: :drink:

Byłem na:
Napisany 01 września 2007 - 22:48
Ja też się z miłą chęcią podepnę pod ten obrotomierzoregulator :grin:
Najlepiej zrobić to jeszcze w Piątek, bo później może być problem z koncentracją :drink: :piwo:
Napisany 02 września 2007 - 09:30
Ja też się z miłą chęcią podepnę pod ten obrotomierzoregulator :grin:
Najlepiej zrobić to jeszcze w Piątek, bo później może być problem z koncentracją :drink: :piwo:
spokojnie dla kazdego czas sie znajdzie