Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Chcę kupić omege . prosze o dobre rady

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
171 odpowiedzi na ten temat

#141 OFFLINE   smadapmega

smadapmega
  • 776 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 06 maja 2012 - 11:01

to widze że nie jestem sam z taką opinią :) To samo się tyczy każdego auta po 2000r. nie wiem czym ja będe jeździć w przyszłości. Mercedes w210 też jest ładniejszy i z lespzych materiałów wykonany niż w211.

to nie sprzedawaj mesia, auta z lat 90 były pancerne, z końcówki lat 90 już mniej a teraz to z plastiku je robią :masakra: masz bardzo żywotny samochód, które pewnie jeszcze przeżyją współczesnego fiata punto, grande punto, renault clio, toyoty yaris, avensis i inne :) Kiedyś corollami albo civicami się jeździło i jeździło a teraz lipa.

ps: był czas że chciałem kupić W210, w sumie dalej mi się bardzo podoba- klasyk merc (koroduje tylko jak omega :oonie: )

#142 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 06 maja 2012 - 13:01

chciałem kupić W210,

klasyk merc

Ostatnie pojazdy jakie mają prawo zwać się Mercedesami to W123 i W124 ..

Gwarantuje Ci ze po pewnym czasie użytkowania 210 lub 211 zatęsknisz za Omegą!

Komfort 210 ? Przejedz się niewytłuczoną Omegą a póżniej Mercefonsem.. i co ? haha..

Bezawaryjność - Mercedes - Disel - CDI ? Poprostu śmiech na sali...

PS. Mercedes jedzie na legendzie - jedna z bardziej przereklamowanych marek w dzisiejszych czasach...
Opel - Niestety jedna z bardziej niedocenianych, z Omegą na czele..

Przepraszam za O.T

#143 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 06 maja 2012 - 13:26

Co do meritum muszę się zgodzić - im nowsze auta tym bardziej awaryjne i tym gorsze materiały użyte do ich budowy. Niestety w szczegółach już nie jest tak pięknie.

Jeżeli weźmiecie pod uwagę przebiegi, prawdziwe przebiegi tych aut to zobaczycie że wiele z nich ciągle jest pancernych. Co do CDI MB - nie wiem o czym mowa. Jedyne naprawdę problematyczne CDI to OM612, czyli R5 2,7. Wszystkie inne rzędowe CDI są pancerne, niezabijalne i jeśli są nawet tylko jakkolwiek pilnowane robią takie przebiegi międzynaprawami że ciężko znaleźć dla nich konkurencję.

#144 OFFLINE   marcin.mmz

marcin.mmz
  • 245 postów

Napisany 06 maja 2012 - 13:48

może i nie zniszczalny, może i się nie psuje ale miałem kiedyś omege A i jeździło mi się nią świetnie, teraz ojciec ma omege B i jak czasem sobie w nią siąde to czuje że to jest samochód, miekko, wygodnie...Mercedes jest ciasny, twardy i taki tłuk ogólnie, niczym golf 3 w TDI. Wytrzymałem ponad 4 lata w mercedesie i chce z powrotem omege...i będe miał, może jeszcze dziś....ale niechce zapeszać:-)

#145 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 06 maja 2012 - 14:15

Jeśli porównywałbyś auta tej samej klasy to byłoby co innego. C klasa to odpowiednik bardziej Vectry, z pewnością nie Omegi...

EDIT: I nie porównuj W202 do żadnego Golfa bo to znów inne światy.

#146 OFFLINE   tomekMV6

tomekMV6
  • 412 postów

Napisany 06 maja 2012 - 14:42

Mercedes jest ciasny, twardy i taki tłuk ogólnie, niczym golf 3 w TDI. Wytrzymałem ponad 4 lata w mercedesie i chce z powrotem omege...i będe miał, może jeszcze dziś....ale niechce zapeszać:-)

no kurde...jezdzisz zarobkowo, pewnie mase kilometrow i takie rzeczy gadasz...

ja bym nigdy na c klase tak nie powiedzial. kolega mial dlugi okres c200D Elegance z 93roku. wszystkie szyby w pradzie, szyber,poduchy, abs...piekna sprawa.

jak nia jezdzilem to nie chcialem wysiadac. i wcale mi nie przeszkadzalo przyspieszenie równe zeru i predkosc maksymalna pewnie cos kolo 140kmh. pozycje za kierownica nadal pamietam...prawa reka idealnie na podlokietniku, lewa idealnie w drzwiach, zagłowek trzymal glowe prawie pionowo, lewarek biegow praktycznie w dloni. to bylo dla mnie cos...

a wez tu glowe poloz na zagłowku w omedze....
albo te podlokeitniki smieszne..musialbym miec chyba 140 wzrostu

moze w mercu troche mniej miejsca ale pod reszta wzgledow nie ustepuje omedze na krok

#147 OFFLINE   marcin.mmz

marcin.mmz
  • 245 postów

Napisany 06 maja 2012 - 20:38

heh. To widać mamy inne zdania. Mercedes już sprzedany. Właśnie wruciłem z Radomia, oglądałem tą 2.5, niestety ładna to ona tylko na zdjęciu. Cała malowana i to chyba w stodole, szpachla nie dotarta, pod lakierem jakieś przyszcze, pyłki itp. Była malowana pewnie jakiś czas temu bo już zaczynała wychodzić rdza w niektórych miejscach, ogólnie mówiąc masakra. A wracając do mercedesa to omegą naprawde mi się lepiej jeździ, zrobiłem teraz 250km i jestem wypoczęty. Nie ta klasa auta, wygoda, komfort i luksus. A z podłokietnikiem to racja, jest za nisko i nie potrzebnie tak schodzi w dół że ręka spada, w mesiu to był prostokąt jak szafka. Do reszta wszystko jest na + w omedze.

#148 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Auto: Omega B FL

Napisany 06 maja 2012 - 20:44

Moją obiektywna, a nie subiektywna ocena jest taka że Mercedes czy to W210 czy W202 pod względem komfortu nie umywają się do Omegi. W Omedze czuję się jak u siebie w domu na kanapie bezpiecznie komfortowo wygodnie, a w Mercedesie jakbym siedział na kanapie w holu jakiegoś biurowca, niby elegancko ale sztywno i nie przytulnie :)

#149 OFFLINE   tomekMV6

tomekMV6
  • 412 postów

Napisany 06 maja 2012 - 23:16

to sie zdecyduj, obiektywna czy subiektywna
jak podkreslasz ze Twoja to chyba subiektywna

i sie umywa czy nie umywa:masakra:

------
edit

nie no nie moge.... moze ktos jeszcze potwierdzi ze w omedze czuje sie bezpieczniej i bardziej komfortowo niz w okularze... jezeli tak to ja chyba okularem nigdy nie jezdzilem

i blyskawica jest lepsza od gwiazdy na masce:pokoj:

#150 OFFLINE   marcin.mmz

marcin.mmz
  • 245 postów

Napisany 07 maja 2012 - 04:46

a gwiazdy brakuje, fakt. Jakoś nie swojo się czułem w omedze jak nie miałem celownika przed sobą, patrzyłem na niego bardzo długo a teraz brakowało tego. nie wiedziałem gdzie się kończy przód auta.

#151 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Auto: Omega B FL

Napisany 07 maja 2012 - 07:56

to sie zdecyduj, obiektywna czy subiektywna
jak podkreslasz ze Twoja to chyba subiektywna

i sie umywa czy nie umywa:masakra:

------
edit

nie no nie moge.... moze ktos jeszcze potwierdzi ze w omedze czuje sie bezpieczniej i bardziej komfortowo niz w okularze... jezeli tak to ja chyba okularem nigdy nie jezdzilem

i blyskawica jest lepsza od gwiazdy na masce:pokoj:

Naucz się czytać ze zrozumieniem to wtedy pogadamy....

Subiektywna gdyby to była tylko moja opinia a swoją wypowiedź opieram na doświadczeniu nie tylko moim, ale też innych... Zrozumiałeś teraz dlaczego obiektywna , a nie subiektywna ??

Co cie boli że Omega jest od zgliszcza okulara wygodniejsza, tak jest, okular jest sztywniejszy , mniej komfortowy, mniej przyjemny w środku od Omegi B. Pewnie masz za małe doświadczenie z tymi autami i swoja subiektywne odczucia przelewasz tutaj z ogromnym zdziwieniem, że ludzie mogą mieć inne zdanie od twojego.

#152 OFFLINE   tomekMV6

tomekMV6
  • 412 postów

Napisany 07 maja 2012 - 08:50

Naucz się czytać ze zrozumieniem to wtedy pogadamy....

Subiektywna gdyby to była tylko moja opinia a swoją wypowiedź opieram na doświadczeniu nie tylko moim, ale też innych... Zrozumiałeś teraz dlaczego obiektywna , a nie subiektywna ??

Co cie boli że Omega jest od zgliszcza okulara wygodniejsza, tak jest, okular jest sztywniejszy , mniej komfortowy, mniej przyjemny w środku od Omegi B. Pewnie masz za małe doświadczenie z tymi autami i swoja subiektywne odczucia przelewasz tutaj z ogromnym zdziwieniem, że ludzie mogą mieć inne zdanie od twojego.

...to pisz tak zeby mozna bylo zrozumiec

obiektywne to moga być opinie instytutu meteorologii ale Twoja i kolegow to zawsze bedzie subiektywna, moja jest np inna od Twojej, mimo ze tez chcialbym ja nazwac obiektywną... wiec wychodzi ze obie inne, obie subiektywne i zadna obiektywna

pewnie mam za male doswiadczenie...yhy.. TY pewnie masz z tymi autami wieksze..

i pewnie jezdzisz omega na 195/65/15
i sie bujnąłes jakas zajezdzoną avantgardą na duzym kole

skoro dla Ciebie okular jest sztywny,mniej wygodny, nie tak bezpieczny i komfortowy jak omega:masakra: ale to tylko IMHO

moze ktos podzieli Twoje zdanie....

ps. corsa b tez jest przytulniejsza od a-klassy:D

#153 OFFLINE   MarcinM65

MarcinM65
  • 64 postów

Napisany 07 maja 2012 - 12:35

Prawda jest taka że każdemu pasuje inna marka i każdy będzie zachwalał to co swoje..
Mi się zdarza jeździć różnymi autami, ale ogólnie nie mam przekonania do mercedesów. Kilka razy jeździłem okularem i jakoś tak nieswojo się tam czułem:(
Co do komfortu to trasy tym nie robiłem więc nie oceniam.

Wcześniej przed Omegą miałem Peugeota 406, i na nasze dziury był duużo lepszy niż Omega, ale jak przyszło pojechać po zakrętach to kicha. A omega żadnego zakrętu się nie boi. A długie trasy to jest bajka w omedze. Nowe auta z twardymi fotelami niech się kryją:D

#154 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 maja 2012 - 16:57

A omega żadnego zakrętu się nie boi.

Szczególnie taka na standardzie - 195/65/15 i zawias 70 cm :F

#155 OFFLINE   MarcinM65

MarcinM65
  • 64 postów

Napisany 07 maja 2012 - 17:01

Ja jeżdżę na 195/65/15, tyle że zawieszenie dużo niższe od serii,( u mnie między błotnik a oponę 1 palec ledwo wcisnę:p) i nie mam żadnych problemów. Jest sztywna kiedy trzeba i miękka też kiedy trzeba:D

A na jakiejś ładnej większej feldze to XEV by chyba z miejsca nawet nie ruszył:D

#156 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 07 maja 2012 - 20:21

Ja jeżdżę na 195/65/15, tyle że zawieszenie dużo niższe od serii,( u mnie między błotnik a oponę 1 palec ledwo wcisnę:p) i nie mam żadnych problemów. Jest sztywna kiedy trzeba i miękka też kiedy trzeba:D

A na jakiejś ładnej większej feldze to XEV by chyba z miejsca nawet nie ruszył:D

Przesadzasz , jezdziłem na 17stkach i było ok.:)

#157 OFFLINE   MarcinM65

MarcinM65
  • 64 postów

Napisany 08 maja 2012 - 17:52

zapraszam na drogi w mojej okolicy:p tutaj się nie da jeździć na ładnych felgach chyba że kogoś stać co tydzień prostować:D

A co do zbierania się to w Mitsubishi Galancie 2.0 zmieniałem raz z 15-tek na 18-tki,, no i była masakra dlatego w Omedze która już seryjnie się gorzej zbiera niż Galant nawet nie chcę próbować:p

ale tu już trochę odbiegamy od tematu..

#158 OFFLINE   cozi

cozi
  • 61 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 08 maja 2012 - 23:03

Witam.

Co sądzicie o tym aucie?
http://otomoto.pl/op...-C24166143.html

#159 OFFLINE   marcin.mmz

marcin.mmz
  • 245 postów

Napisany 09 maja 2012 - 05:38

na fotkach wygląda świetnie, żebym niemiał do niej 500km to pewnie bym ją już oglądał bo mi też sie podoba, już jakiś czas wisi na allegro.

#160 OFFLINE   smadapmega

smadapmega
  • 776 postów

Napisany 09 maja 2012 - 15:30

na fotkach wygląda świetnie, żebym niemiał do niej 500km to pewnie bym ją już oglądał bo mi też sie podoba, już jakiś czas wisi na allegro.

oprócz kierownicy wytartej pewnie brodą wygląda dobrze, o dziwo lewarek jest ok i burchla też nie ma na podłokotniku - może facet po prostu nie mył rąk bo stan kierownicy jest niezgodny z pozostałymi elementami,obstawiam że brudnymi łapami szorował po skórze i się szybciej wytarła :jump:

taka świetna nie jest ale wygląda dobrze,tylko zdjąć zdjąć te drugie halogeny bo to nie subaru impreza :D