Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Świeci kontrolka i nie działa ABS

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
40 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   rradzio4

rradzio4
  • 14 postów

Napisany 26 marca 2013 - 20:51

Witam was mam pytanie mam problem z ABS pali sie kontrolka i ABS i oczywiście nie ma ABS pojechalem na kompa i na jedny pokazało że czujnik lewy przedni i lewy tylni i bark jakiegos obwodu błędy skasowano ale nic nie pomogło, pojechalem na inny komp do kogos innego tam pokazło ze wszystkie czyjniki są dobre ale pokazało że przekaźnik jakis jest walnięty, gdzie on się znajduję czy można go wymienić?

#22 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 26 marca 2013 - 21:02

w pompie ABS...
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#23 OFFLINE   rradzio4

rradzio4
  • 14 postów

Napisany 27 marca 2013 - 19:23

ok dzieki pozdro

Ajeszcze takie pytanie opłaca się wymieniać ten przekażnik czy szukać drugiej pompy, używka przejdzie czy nie?czy ktoś może przesłać jakieś fotki z wymianą lub całej pompy co jak trzeba?dzieki

#24 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 27 marca 2013 - 19:30

przekaźniki są wlutowane... wszystko zależy od Twoich umiejętności... i od tego czy znajdziesz sam przekaźnik.. jak nie to cała pompa..
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#25 OFFLINE   rradzio4

rradzio4
  • 14 postów

Napisany 09 kwietnia 2013 - 17:51

słuchajcie wymieniłem tą pompe oczywiscie używana ale naprawde wyglądala jak nowa ani w smarach sruby normalnie złote i szczerze po wymianie dalej sie pali pojachalem na kompa i pokazalo kod 19 obwod przekaznika zaworu, co to jest teraz jakiego zaworu gdzie to jest??????

#26 OFFLINE   gta77

gta77
  • 245 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 09 kwietnia 2013 - 18:09

te przekaźniki są w sterowniku w pompie, ale nie wiem czy ktoś wie do którego tyczy się ten kod
gta77

#27 OFFLINE   rradzio4

rradzio4
  • 14 postów

Napisany 14 kwietnia 2013 - 14:22

tutaj ludzie pisza żę błąd 19 to bład obrotomierza wiec o co tu chodzi? po całej tej akcji z wymiana pompy to ABS sie swieci i klika dni temu juz szyb nie moge otworzyc lelektrycznych nie działaja, czasami cos zaskoczy i dzialają dosłownie chwila zamkne je i juz nie dzialają....o co chodzi?

#28 OFFLINE   Saint

Saint
  • 969 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 16 grudnia 2014 - 18:15

dokopie sie tutaj. :( drugi mechanik podpioł pod kompa i na kompie lewy czujnik abs tył. Czasami ok czasami lipa jest z nim. Wymieniłem juz dwa czujniki co prawda uzywki ale teoretycznie dobre. Nowy ponad 100 ;/. I dalej to samo czasami jest ok czasami sie zaswieci abs i brak ABS jest;/. Pod kompami (róznymi) dalej pokazuje lewy tył ABS. Gdzie szukac rozwiązania?
Mam małą cure i jak sypnie sniegiem to ciężko bez abs lecieć w trasie;/ Po wył i właczeniu silnika ok przez chwile.

#29 OFFLINE   michal1350

michal1350

Hanek

• 191 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 16 grudnia 2014 - 18:19

dokopie sie tutaj. :( drugi mechanik podpioł pod kompa i na kompie lewy czujnik abs tył. Czasami ok czasami lipa jest z nim. Wymieniłem juz dwa czujniki co prawda uzywki ale teoretycznie dobre. Nowy ponad 100 ;/. I dalej to samo czasami jest ok czasami sie zaswieci abs i brak ABS jest;/. Pod kompami (róznymi) dalej pokazuje lewy tył ABS. Gdzie szukac rozwiązania?
Mam małą cure i jak sypnie sniegiem to ciężko bez abs lecieć w trasie;/ Po wył i właczeniu silnika ok przez chwile.

Szukałbym uszkodzonych przewodów do czujnika.
Dodany obrazek "Jeśli nie ma się nic do powiedzenia, lepiej nie przyoblekać tego w słowa."
powiedzenie

#30 OFFLINE   Saint

Saint
  • 969 postów

Napisany 16 grudnia 2014 - 18:20

czyli leciec instalacje od czujnika az do konca ?:) A jezeli działa ten abs czasami to pompe można wykluczyc ?

Szukałbym uszkodzonych przewodów do czujnika.

#31 OFFLINE   michal1350

michal1350

Hanek

• 191 postów

Napisany 16 grudnia 2014 - 18:26

czyli leciec instalacje od czujnika az do konca

Tak na szybko przyjrzałbym się wtyczce czujnika i przewodami, które są w bezpośrednim sąsiedztwie, a potem wtyczce przy pompie. Kontakt- sprej profilaktycznie, a potem zaczynamy szukać dalej...
Dodany obrazek "Jeśli nie ma się nic do powiedzenia, lepiej nie przyoblekać tego w słowa."
powiedzenie

#32 OFFLINE   Saint

Saint
  • 969 postów

Napisany 16 grudnia 2014 - 18:30

Przy wteczce wszytsko wyczysciłęm elegancko przy czunjiku. Wiec jeszcze przy pompie zobaczę. A potem w takim razie do elektryków niech szuka moze gdzies kabel poszedł sie pitolic;/ ehh :dziura:

Tak na szybko przyjrzałbym się wtyczce czujnika i przewodami, które są w bezpośrednim sąsiedztwie, a potem wtyczce przy pompie. Kontakt- sprej profilaktycznie, a potem zaczynamy szukać dalej...

#33 OFFLINE   michal1350

michal1350

Hanek

• 191 postów

Napisany 16 grudnia 2014 - 18:48

Przy wteczce wszytsko wyczysciłęm elegancko przy czunjiku. Wiec jeszcze przy pompie zobaczę. A potem w takim razie do elektryków niech szuka moze gdzies kabel poszedł sie pitolic;/ ehh :dziura:

Jeśli masz możliwość to podmień pompę i zweryfikujesz przyczynę; jeśli błąd się powtórzy będziesz wiedział, że raczej przewody są odpowiedzialne za usterkę
powiedzenie

#34 OFFLINE   Saint

Saint
  • 969 postów

Napisany 16 grudnia 2014 - 18:55

to chyba łatwiej pierw te kable sprawdzić niż pompe podmienic?:p Nawet nie wiem gdzie ona jest i kupowac nowa koszta :p sprawdze kable potem najwyzej pompe sie kupi dzieki za pomoc bd dawał znac jak postepy :)

Jeśli masz możliwość to podmień pompę i zweryfikujesz przyczynę; jeśli błąd się powtórzy będziesz wiedział, że raczej przewody są odpowiedzialne za usterkę

#35 OFFLINE   David83

David83

SKŁAD LUBUSKI

• 183 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 16 grudnia 2014 - 20:43

witam
podłącze sie pod temat mam taki sam problem wymieniłem czujniki przód a ze bede wymieniał silnik to bede mial pompe abs jak na dłoni wiec ją wymienie

i mam jeszcze ciekawy objaw jak odpale silnik i stoje w miejscu to jest ok ale jesli ujade tak z 1,5metra to swiatła przygasaja na blacie i na zwenątrz na 2sek zapala sie kontrolka abs poczym swiatła swiecą znów normalnie a kontrola nadal swieci i absu brak

moze ktos podpowie co to moze byc ja stawiam na pompe

pozdrawiam:)

#36 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 grudnia 2014 - 01:36

Tak na szybko przyjrzałbym się wtyczce czujnika i przewodami, które są w bezpośrednim sąsiedztwie, a potem wtyczce przy pompie

I jeszcze popatrzylbym czy koronka na polosi nie jest zakonserwowana olejem z kurzem/piaskiem.

#37 OFFLINE   ziutek1

ziutek1
  • 2 postów

Napisany 17 grudnia 2014 - 13:04

Witam mam problem świecą mi kontrolki na blacie w oplu omega 2.5v6,ABS/CT i nie działa licznik byłem u kilku mechaników ale nikt nie może sobie z tym problemem poradzić.Czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć o co chodzi pozdrawiam.

#38 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 17 grudnia 2014 - 13:07

Witam mam problem świecą mi kontrolki na blacie w oplu omega 2.5v6,ABS/CT i nie działa licznik byłem u kilku mechaników ale nikt nie może sobie z tym problemem poradzić.Czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć o co chodzi pozdrawiam

Jakbys poczytal forum to bys już wiedział od jakiegoś czasu ze masz uwalony sterownik ABS.

#39 OFFLINE   ziutek1

ziutek1
  • 2 postów

Napisany 17 grudnia 2014 - 13:20

Ok. ale rozmawiałem jeszcze z takim kolesiem i powiedział że to może też być przyczyna uszkodzenia piasty lewego koła bo czasami licznik działa i kontrolki wtedy gasną

#40 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 17 grudnia 2014 - 13:27

Ok. ale rozmawiałem jeszcze z takim kolesiem i powiedział że to może też być przyczyna uszkodzenia piasty lewego koła bo czasami licznik działa i kontrolki wtedy gasną

Tu nie ma co rozmawiać tylko trzeba podpiac opcoma albo OS i się polaczyc ze sterownikiem ABS - jak się nie uda lub jak się uda ale będzie blad przekaźnika to sterownik zlom.