Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

XENON

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
68 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   MUSIEK

MUSIEK
  • 52 postów

Napisany 30 sierpnia 2006 - 18:59

Jest pytanko drodzy koledzy ! Robię przymiarkę do wymiany reflektorów soczewkowych Hella na Xenonowe też Hella z przetwornicami, żarówkami po prostu cały komplet i może mi ktoś powie czy wystarczy tylko wymienic i pasują wszytskie wtyczki czy jest potrzebna ingerencja elektryka i przerabianie instalacji?

#2 OFFLINE   Piterek

Piterek

ASB killer

• 3 826 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 sierpnia 2006 - 08:36

niestety będziesz musiał dorobić sobie podłączenie do przetwornic

"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill

#3 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 31 sierpnia 2006 - 14:57

niestety będziesz musiał dorobić sobie podłączenie do przetwornic

i uklad samopoziomujacy + spryskiwacze

#4 OFFLINE   MUSIEK

MUSIEK
  • 52 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 15:53

i uklad samopoziomujacy + spryskiwacze

Czy muszą być koniecznie spryskiwacze? Przy soczewkach nie miałem spryskiwaczy. Duzo jest pracy z tym układem samopoziomującym aby go założyć ? jakie części są do tego potrzebne i jaki koszt tego wszystkiego będzie mniej wiecej?
" Tyle pytań a tak mało odpowiedzi ... "

#5 OFFLINE   DaQla

DaQla
  • 252 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 16:20

I spryskiwacze i układ samopoziomowania musi być przy xenonach.
129KM@183nm Cześć [you:bd5ccc2ae1]

#6 OFFLINE   MUSIEK

MUSIEK
  • 52 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 17:08

a ten układ samopoziomowania to jak on dokładnie wygląda? jakiś silniczek elektryczny czy cos innego .... nie mam o tym zielonego pojecia. Czy gra jest warta świeczki ?

#7 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 31 sierpnia 2006 - 17:13

zakładaj te xenony bez sprysków i bez poziomowania i jeździj i się nie chrzań.... sprysk to jeszcze ja CIe moge, ale pozimowanie to kurka.... to nie jest takie proste, to tak jakbyś miał ABS zamontować w aucie które go nie ma, trudnośc podobna.

#8 OFFLINE   Gradz

Gradz
  • 714 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 17:26

spryki musza byc - to wymóg w xenonach i policja moze zabrac dowód za brak sprysków

#9 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 17:55

GRADZ, dawaaj artykół o wyposażeniu pojazdów, bo ja nie dawno przerabiałem bo mi wciskali że tłumik nie może być do góry, nic nie pisali o xenonach w ustawie tym bardziej tłumik nie może być jedynie skierowany w prawo ot tyle... także podaj ustawe/artykoł.

#10 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 18:16

O co Chodzi z tymi spryskami? Ja mam xenony Helli i niemam sprysków. Hmy kilka bmw jakie znam tez niema . A doczego one maja być przydatne że wymagane?

#11 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 18:46

bo w niemczech tak jest jak i auta fabryczne z xenonami mają zawsze spryski, i się przyjęło że musza być, ale w POlsce prawo tak nie stanowi.... ot tyle. CHyba że jest jakiś artykół o którym nie wiem...

#12 OFFLINE   MUSIEK

MUSIEK
  • 52 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 19:02

Jadąc na drodze widać ,że nawet w miarę nowe auta nie mają sprysków np vectra C , avensis
itd... czyli przypuszczam ,że nie jest to aż tak pilna sprawa. Do lampek Xenon nie wystarczy "zwykłe" elektryczne poziomowanie lampek z kabiny ?

#13 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 19:06

mają spryski ale siedzą pod zaślepkami dyskretnie zamontowane żeby nie kradli tak jak w naszych omach...

#14 OFFLINE   iivo

iivo

Piwosz OKP

• 440 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 19:10

Do lampek Xenon nie wystarczy "zwykłe" elektryczne poziomowanie lampek z kabiny ?

Jeżeli ktoś ci to podłączy to wystarczy :wink: :grin: A samopoziomowanie jest po to żebyś nie oślepiał innych kierowców jadących z naprzecwka np. gdy masz załadowany samochód i strumień światła idzie w góre, to wtedy działa poziomowanie i reguluje tak żeby nie świeciło po gałach :wink: :grin: :grin:

#15 OFFLINE   GARY

GARY
  • 472 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 21:20

mi zaje... koncowki spryskiwaczy i na przegladzie sie pytalem czy musi to byc i sie okazuje ze spryskiwacze nie sa wymagane w Polsce do xenonow !!

#16 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 21:41

wiele auta nie ma wogóle spryskiwczy +autopoziomowania dlatego, że to tzw. tuning, czyli samoróbki robione poza fabryką.
O ile spryski to bajer, to brak autopoziomowania to problem. Problem z oślepianiem jadących z przeciwka. Pół środkiem jest założenie silniczków od regulacji lamp (te od lamp soczewkowych )(pasują też od zwykłych), i będziesz regulował je ręcznie (wszystkie omegi B to miały).
Z tego co wiem, to do xenonów musi być autopoziomowanie + spryski nawet w Polsce tego wymagają ( i bardzo dobrze, bo wk@#$ mnie jak jedzie jakiś %^$## Bmką z xenonami z allegro i tylko oślepia.
Warto dodać, że w razie kolizji/wypadku, właściciel auta z takimi lampami może mieć problemy, bo teoretycznie auto nie powinno być dopuszczone do ruchu.
Ba, poszkodowany może powiedzieć, że auto go oślepiło,(pora nocna) wtedy d*pa blada. Nie masz homologacji, nie masz nic. To takie rozważania teoretyczne, ale jak najbardziej realne.
Ogólnie, xenony są warte tej kasy, ale trzeba zdobyć wszytkie potrzebne klamoty

#17 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 21:56

mi zaje... koncowki spryskiwaczy i na przegladzie sie pytalem czy musi to byc i sie okazuje ze spryskiwacze nie sa wymagane w Polsce do xenonow !!

no to chyba wiedzieli co mówią, bo ja też miałem przed oczami artykuł o wyposażeniu pojazdu i ani słowa w nim o xenonach... dlatego CATH - nie mów i nie strasz że będą wyciągane konsekwencje w razie wypadku itd itd.. znajdzie to w artykule i pokarzcie bo sam jestem tego ciekawy i nie tylko ja,

dlatego też dobrze powodzi się firmom typu "xenon - przeróbka", bo wykorzystują to, że w Polsce prawa na to nie mamy...

k@#$ mnie jak jedzie jakiś %^$## Bmką z xenonami z allegro i tylko oślepia.

niestety fabryczne układy też oślepiają w takim samym stopniu jak ich brak, ponieważ czas reakcji jest za długi, problem rozwiązują dopiero najnowsze rozwiążania gdzie cały projektor utrzymuje swój poziom grawitacyjnie a nie poprzez elektronike.....

#18 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów

Napisany 31 sierpnia 2006 - 22:15

Dodam do tego, że nie raz bardziej mnie oślepił źle wyregulowany halogen, niż XENON w samochodzie w którym wiadomo że go nie powinno być.....

w zasadzie nigdy mnie xenon tak aż wkurr nie oślepił, bo zazwyczaj ludzie którzy je montują jako przeróbke są na tyle w temacie że wiedzą żę trzeba je dać troche niżej...

#19 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów

Napisany 01 września 2006 - 09:10

Dodam do tego, że nie raz bardziej mnie oślepił źle wyregulowany halogen, niż XENON w samochodzie w którym wiadomo że go nie powinno być.....

w zasadzie nigdy mnie xenon tak aż wkurr nie oślepił, bo zazwyczaj ludzie którzy je montują jako przeróbke są na tyle w temacie że wiedzą żę trzeba je dać troche niżej...

no właśnie nie wszystcy o tym wiedzą, sami wiecie jak jest na drogach

#20 OFFLINE   lestekk

lestekk
  • 182 postów

Napisany 13 grudnia 2008 - 13:15

Panowie czy może mi ktoś powiedzieć czy to co jest na tej aukcji to cały komplet ? Czy jeśli to kupie to będę miał samopoziomowanie itd? nie znam języka wroga wiec nie wiem co tam wogóle jest napisane:(
Gdyby przedni napęd był lepszy ludzie chodzili by na rekach.