Biały i siwy dym, oleju nie bierze płynu też
Napisany 12 października 2013 - 16:23
Napisany 25 września 2014 - 15:33
ale nie znalazlem tematu pod ktory sie podlaczyc
ale ja znalazłem i przeniosłem,;kocyk
Napisany 25 września 2014 - 15:45
witam, jestem tu nowy i z gory sorry za nowy temat ale nie znalazlem tematu pod ktory sie podlaczyc...mam problem z omega, dymi na siwo, chlapie woda z tlumnika, strasznie smierdza spaliny przepustnica cala w oleju...mocy nie ubywa taka samo jak plynu chlodzacego i oleju..problem pojawil sie trzy dni temu po przejachaniu dystansu max 5 km po miescie, samochod mam od tygodnia...temperatura 95 stopni, ale oszukuje czujnik temperatury na wskazniki, woda przy 90 stopniach ma tak naprawde 75 stopni, sprawdzane profesjonalnym termometrem..prosze o jakies porady co to moze byc?
po pierwsze nie zakładaj tematu za tematem !
po drugie musisz czekać cierpliwie jak ktoś będzie miał pomysł na twój problem !
po trzecie jeśli dymi to na bank spala olej tym bardziej że piszesz o zalanej przepustnicy !
po czwarte spaliny śmierdzą ? czym ? spalonym olejem? zapewne tak!
po piąte temperatura cię buja? wymień czujnik który jest z tyłu silnika !
po szóste piszesz co to może być? :oonie: przygotuj się na remont silnika w najgorszym razie a w najlepszym na czyszczenie tylko np odmy , założeniu seperatora (bo pewno nie ma) itp , no i trzeba obserwować co się dzieje z płynem chłodzącym i olejem , bo olej na bank znika.
aha po siódme kapie woda z wydechu? zapewne z lpg , bo za krótkie odcinki kręcisz i się zbiera w tłumiku końcowym ! ja w pierwszej omie wywierciłem otwór fi 5 od dołu i po problemie.
Napisany 25 września 2014 - 15:50
a co do tego sepatatora moglbys doradzic jaki kupi?
Napisany 25 września 2014 - 15:54
czujnik temp wymień bo to koszt 20zł .
seperator?
http://allegro.pl/se...4567831663.html
na szrotach w cenie 20zł (tak kupiłem)
dla św. spokoju sprawdź sobie ciśnienie na tłokach.
Napisany 25 września 2014 - 15:59
Napisany 25 września 2014 - 16:09
moja przed remontem spalała 3l na 1tys i nie było prawie nic widać by kopciła.no jutro sie za to zabiore, dzieki, tylko zastanawia mnie czy przy oleju by kopcila na siwo a nie na czarna, posiadam frontere z silnikiem 2.0 8v i ona jest naprawde olejozerna i puszcza czarny dymek, ale w niej na 1000 km 2 l oleju...
przy lekkim spalaniu można zauważyć lekko niebieski dym z wydechu a przy spalaniu płynu chłodzącego biały może nawet "siwy"
sprawdź ciśnienie na tłokach i dużo się dowiesz.
jeśli będzie ok w sobotę ogień z rury i wychlap wodę

tak sobie teraz pomyślałem , że może to jest właśnie problem w tej wodzie w wydechu !
wywierć ten otwór i obserwuj co się dzieje , jeśli mówisz że temp jest nawet za niska to od str "cylindrów" jest ok tyle że termostat do wymiany.
tak jak pisałem może to jest NIC a może najgorsze .
zresztą ja tam się nie znam jak inni.
Napisany 26 września 2014 - 14:44
Napisany 26 września 2014 - 17:59