Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Niebezpieczne zdarzenia na drodze...

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
128 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 marzec 2015 - 19:22

A miejcie sobie doświadczenie i myślcie że dobrze robicie. Nie jestem za karaniem za byle gówno, ale za przejazd na czerwonym odbierał bym prawko dożywotnio, tak samo jak na niezatrzymanie się na STOPie itp. każdy nagina jakieś przepisy, ale te przewinienia mogą kosztować czyjeś życie. Aha, i jeżeli ktoś uważa , że prędkości są uwzględnione do oblodzonej lub zaśnieżonej drogi , to ja już proponuje zabrac prawko i wysłac na ponowny egzamin. Ciężko było by ten zakręt zebrać przy 50km/h po śniegu lub po lodzie :) No chyba że polecisz bokiem ;)
Ja wiem jedno, nawet w trasie, z załadunkiem , jadąc przez całą Polskę, naginając w ten sposób przepisy jak to jest widoczne i jak nie którzy ostro bronią , że przecież nic się nie stało , jesteś w stanie nadgonić może godzinę, hmmm na te powiedzmy 500km to czy jest to tak dużo?? Fakt, można zyskać godzinę i obyć się bez pauzy , ale ile można stracić? Nie mówię tu o mandatach , bo tego można uniknąć jak się ma dobry wzrok , słucha CB i się orientuje w terenie. Ale wystarczy jeden , źle wyliczony zakręt, lub jedno czerwone by zlikwidować jedno cenne życie.
Nie trawię cwaniactwa na drodze i łamania przepisów i jeszcze mówienia że wszystko jest OK. Aż strach się z wami mijać na drodze.

#102 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5433 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 22 marzec 2015 - 00:07

Ale wystarczy jeden , źle wyliczony zakręt, lub jedno czerwone by zlikwidować jedno cenne życie.

Swoje :tak:

#103 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 22 marzec 2015 - 01:33

Swoje

oby tylko :oonie:
ja tam na kursie na L ciągle powtarzam--> jestem za posiadaniem broni :tak:
powyszczelałbym wielu mONdrych kierofcUF :(

jak to sypus gada:
selekcja naturalna
i tyle komentarzu w tym wielostronicowym temacie ;)

#104 OFFLINE   vertix

vertix
  • 822 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 22 marzec 2015 - 07:33

do takiej sytuacji jak widzimy na filmie, kierowca z takim zestawem nie może dopuszczać.

Dlatego u niemców w prawie każdej miejscowości jest ograniczenie dla TiRów 30 km/h.
Nie masz pojęcia , jak to potrafi *******człowieka , kiedy nie ma możliwości wyprzedzenia go :masakra:
Nie zmienia to faktu ,że żółte światło powinno tak długo się świecić , aby umożliwić kierowcy podjęcie rozsądnej decyzji - tu mamy tylko zapewnienia ,że trwa to powyżej 2 sekund.
W szczecinie , na niektórych skrzyżowaniach są stopery.
One podają jak długo będzie się świeciło zielone/czerwone światło- można? można...

ale za przejazd na czerwonym odbierał bym prawko dożywotnio

Taa?? A co byś zrobił na miejscu policji ze mną ( w zeszłym roku) ??
Wypiłem 2 piwa i se ruszyłem w trasę . Po drodze wydoiłem trzecie piwo i po ok 300 km jazdy zatrzymała mnie policja do kontroli . Jako ,że nie przekroczyłem 0, 5 promila - kazali mi jechać dalej ;)
Jak widzisz - punkt widzenia , zależy od szamba w którym się pływa.
W polsce pokazywaliby mnie jak małpę w Zoo i chwalili się na ile lat mnie zapuszkują.
Niemiecka policja nawet na to nie zwróciła uwagi .
Pytanie Czy to oznacza , że Niemcy są pozbawieni rozsądku i wyobraźni dopuszczając do jazdy kierowców pod wpływem alkoholu??

#105 OFFLINE   wars1977

wars1977

WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

• 1896 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 22 marzec 2015 - 08:46

Dlatego u niemców w prawie każdej miejscowości jest ograniczenie dla TiRów 30 km/h.
Nie masz pojęcia , jak to potrafi ******* człowieka , kiedy nie ma możliwości wyprzedzenia go :masakra:

Dlatego ten kierowca powinien jechać max 30km/h tym bardziej przy takich warunkach.
Wydaje się że cały czas nie rozumiesz podstawowej zasady i w tym jest cały problem. Zwalasz winę na wszystko tylko nie na wyobraźnie kierującego. Pamiętaj ,że to od niego zależy co się dzieje na drodze, nie od znaków, świateł. Rozumiesz. Masz natomiast 100% rację ,że światła z odmierzanym czasem do zmiany to bardzo dobre rozwiązanie, szkoda że tak żadko stosowane w naszym kraju.

Wiesz jeżdżę już trochę autem, miewałem sytuacje ,że "wlokłem" się za tirem czy traktorem. Bynajmniej nie "********* mnie to specjalnie ,a to dlatego że oni też mają prawo korzystać z drug i trzeba poczekać na możliwość wyprzedzenia ich i tyle.Po co stres?.

#106 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 22 marzec 2015 - 09:32

Taa A co byś zrobił na miejscu policji ze mną ( w zeszłym roku) Wypiłem 2 piwa i se ruszyłem w trasę . Po drodze wydoiłem trzecie piwo i po ok 300 km jazdy zatrzymała mnie policja do kontroli . Jako ,że nie przekroczyłem 0, 5 promila - kazali mi jechać dalej Jak widzisz - punkt widzenia , zależy od szamba w którym się pływa.

Ciekawe, po trzech piwach przed chwilą wypitych i w trakcie 0,5 , hmmmm nie wiem jakie te piwa piłeś , bezalkoholowe?
Za takie coś ja bym nie sadzał do pierdla , bo szkoda naszych pieniędzy.
Za jazdę po pijanemu jest jedna kara, odebranie prawka na 5 lat i dostajesz obrożę, i codziennie przez rok czasu masz się stawiać do pracy przy ofiarach wypadków. Oczywiście rak pracy za każde rozpoczęte 0,5 promila :)
Najwięcej pracy dawał bym w terenie , przy horrorystycznych scenach.
Taki człowiek musiał by być na utrzymaniu własnej rodziny, jeżeli rodzina wypnie na niego tyłek , to ma problem, żebrze po pracy, albo szpera po śmietnikach itp.
Jak nie wytrzyma psychicznie i się powiesi , to jego problem, jednego mniej :)
Koszty takich operacji wypadkowych i leczenia są ogromne , bo to:

Koszty bezpośrednie wywołane przez wypadki drogowe:

- medyczne,
- utrata majątku ( pojazd, ładunek),

- koszty administracyjne,

- utrata zdolności do pracy,

- utracona jakość życia,
- problemy prawne,

- inne,
np. adaptacja domu dla potrzeb poszkodowanych,...

Koszty społeczne
wypadków drogowych:
- zaangażowanie służb ratunkowych,

- utrudnienia w ruchu, przestoje i straty ma
terialne, związane z wypadkiem,
- diagnostyka i hospitalizacja ofiar ,
- zaangażowanie personelu medycznego w skomplikowane i wielorakie procedury
medyczne,
- odszkodowania i pomoc państwa dla poszkodowanych i ich rodzin,
- zasiłki i renty,...

Te koszty średnio wylicza się na ok. 800tys - 1mln.zł / wypadek!!

Wyobraź sobie teraz ze każdy pijany sprawca wypadku musi to sobie odpracować.
Przy średnich zarobkach ratownika medycznego to są kwoty ok. 3500zł/mc czyli uwaga dostaje 20 - 25lat przymusowej pracy 8h/dziennie :)

A przez te lata, zamiast siedzieć w ******* za nasze pieniądze, czyli 4tys.zł/mc (koszty utrzymania osadzonego) to mu pomoże dobra rodzina, ale jeżeli rodzina będzie podchodzić jak ja do sprawy , to go wywali z domu i niech mieszka pod mostem i nikt nie powinien nakazywać rodzinie utrzymywać wyrzutka.
W tym czasie czyli w czasie kary, taki człowiek nie powinien mieć prawa do żadnych zasiłków itp.
Po okresie kary, mógł by sam zdecydować, co chce dalej robić, czy szukać sobie pracy, czy pozostać ratownikiem medycznym , ewentualnie, co niektórzy dostali by najniższą emeryturę :)
Żadnej straty z tego powodu nie państwo nie ma, bo cała kasa zamiast na wypłatę, idzie na ofiary wypadku, a społeczeństwo nie dopłaca za debili.

Tak , że VERTIX , ja bym Ci odebrał prawko i przez rok czasu byś pracował przy ofiarach wypadku z obrożą na karku :)

#107 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1470 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.3D

Napisany 22 marzec 2015 - 09:33

w niemczech jest wieksza dawka dopuszczalna niz u nas w polszy

#108 OFFLINE   OMEGATOR

OMEGATOR

OMEGOS CARAVANOS

• 722 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 2.0i 8v C20NE

Napisany 22 marzec 2015 - 10:43

Wypiłem 2 piwa i se ruszyłem w trasę . Po drodze wydoiłem trzecie piwo i po ok 300 km jazdy zatrzymała mnie policja do kontroli .

:masakra:

#109 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1067 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 22 marzec 2015 - 10:44

Pytanie Czy to oznacza , że Niemcy są pozbawieni rozsądku i wyobraźni dopuszczając do jazdy kierowców pod wpływem alkoholu

nie policja, to kierowca ma brak wyobrazni....tylko kierowca..
Życie jest chwilą - więc żyj i kochaj.

#110 OFFLINE   vertix

vertix
  • 822 postów

Napisany 22 marzec 2015 - 19:45

Wydaje się że cały czas nie rozumiesz podstawowej zasady i w tym jest cały problem. Zwalasz winę na wszystko tylko nie na wyobraźnie kierującego.

Obawiam się ,że kierujący uwzględnił Twoje dylematy i wybrał wariant optymalny - jakoś nie chcesz tego zrozumieć.

Wydaje się ,że cały czas rozpatrujesz sytuację z pozycji auta osobowego , a to jest błędne rozumowanie.

Ciekawe, po trzech piwach przed chwilą wypitych i w trakcie 0,5 , hmmmm nie wiem jakie te piwa piłeś , bezalkoholowe?
Za takie coś ja bym nie sadzał do pierdla , bo szkoda naszych pieniędzy.
Za jazdę po pijanemu jest jedna kara, odebranie prawka na 5 lat i dostajesz obrożę,

Jak mamy mieć taką inteligencję , to wolę do końca życia jeździć po Niemczech na rauszu.
Przecież ty nawet nie umiesz czytać.:o
Napisałem , że akcja miała miejsce u Niemców , a tam dopuszcza się 0, 5 promila..... Po prostu cywilizacja.
2 Jak umiesz tak dobrze obliczać straty , to wylicz Holendrom ile są stratni , jeśli pijany rowerzysta wpadnie pod samochód i to kierujący samochodem jest oskarżany o spowodowanie wypadku... :jump:
Bo w Holandii możesz jechać rowerem pijany jak świnia , a w polsce conajmniej 50 % zatrzymanych pijanych kierowców to rowerzyśći - tak się fałszuje statystyki w polsce.

ja bym Ci odebrał prawko

Mam nadzieję ,że Niemcy nie wpuszczą cię do siebie do pracy , bo będziesz rzucał brony na autostradzie i macał każdego alkomatem - oni nie lubią nadgorliwców.

#111 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9202 postów

Napisany 22 marzec 2015 - 19:53

to auto by wyhamowalo i mge sie zalozyc,ale co sie mogloby stac,tego nie przewidzisz,nieraz wlasnie dla bezpiczenstwa nie hamowac

Skutki przejazdu na czerwonym świetle też są nieprzewidywalne , kierowca powinien przewidzieć że światła mogą się zmienić ;) , ja myślę że on o tym wiedział tylko mu się po prostu nie chciało zatrzymać i tyle.

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#112 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 23 marzec 2015 - 19:02

Jak mamy mieć taką inteligencję , to wolę do końca życia jeździć po Niemczech na rauszu. Przecież ty nawet nie umiesz czytać.

Sorry ale 0,5 to już jest za dużo na kierowanie autem!!

Jak umiesz tak dobrze obliczać straty , to wylicz Holendrom ile są stratni , jeśli pijany rowerzysta wpadnie pod samochód i to kierujący samochodem jest oskarżany o spowodowanie wypadku... Bo w Holandii możesz jechać rowerem pijany jak świnia , a w polsce conajmniej 50 % zatrzymanych pijanych kierowców to rowerzyśći - tak się fałszuje statystyki w polsce.

I uważasz że to takie dobre?? Holandia to chory kraj , też nie miałeś do dać za przykład.

Mam nadzieję ,że Niemcy nie wpuszczą cię do siebie do pracy , bo będziesz rzucał brony na autostradzie i macał każdego alkomatem - oni nie lubią nadgorliwców.

Mam gdzieś pracę u Niemca, wcale nie zamierzam do nich jechać a tym bardziej do pracy :p
Widzę , że dziecinne myślenie dalej w modzie. Bo w Holandii to bo w Holandii tamto, bo u Niemca wolno a u nas nie. Jak tak dobrze Ci u Niemca czy u Holendra i tak Ci się tam podoba to siedź tam jak najdłużej i nie przywoź takich wiadomości, w ogóle przenieś się na forum Niemieckie i chwal czyjeś głupie przepisy.

Dla mnie nie ma ilości dopuszczalnej, po wódzie się nie siada za kółko!!
Ja nawet nie siądę po jednym piwie przed upłynięciem 3-4h , da się , da się.
Nie muszę pić w knajpie i wracać autem, jak piję , to albo załatwiam sobie transport , albo wracam taksówką. Tłumaczenie czegoś co nie powinno mieć miejsca jest nie na miejscu i prowadzi do coraz gorszego na drodze.
Ciekawe jak byś śpiewał w Polsce jak by ktoś Cię puknął a ty byś miał 0,5 nawet jak byś był winny to byś krzyczał że nie zareagował normalnie bo był pod wpływem.
Może dla Ciebie to i 1 promil powinien być dopuszczony do normalnego poruszania się po drodze, ale widzę , że dla Ciebie jazda po pijaku to norma.
Dla tak myślących powinien być oddzielny kraj i tam powinni być zesłani.
Powinno im się dostarczać samochody paliwo i alkohol , sami by się powybijali :)
Ja chcę się czuć na drodze bezpiecznie i uważam że kary są za niskie. W żadnym kraju europejskim nie wariuje się na drogach tak jak w Polsce i do tego jeszcze pozwolić im jeździć po dwóch czy trzech piwach? Z takim podejściem to blizej nam do Rosji niż do reszty europy.
Z resztą, szkoda gadać :)

#113 OFFLINE   user881

user881
  • 432 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 24 marzec 2015 - 13:10

Chłopcy dajta se po razie :boks::smiech2:

Ja możę z dwa temu miałem taka sytuacje gdzie jade sobie jakies 110/h na Olsztyn aż tu paczę jak mnie TIR pierwszeństwo wymusza bo nie chciało mu się zatrzymać do zera gdy wyjeżdżał z podporządkowanej drogi...widział mnie na bank bo byłem może ze 200-300 metrów od skrzyżowania - musiałem hebel ostro zadać bo co było robić. Na CB go odpowiednio pozdrowiłem to ten się kuta zatrzymał przede mną i z kijem od szczotki wyłazi i zamach na moją ome bierze jak by drzewo miał rąbać - podwójny kuta z niego se myśle. Musiałem zagęszczać ruchy bo się ja na pociąg spieszył po odbiór - aktualnie mojej Żony :) stąd też czas był dla mnie ważniejszy bo inaczej bym się z nim rozmówił... Takie są kierowcy TIRÓW - wielcy pany ku....na nic nie patrzą bo maja 40 ton na sobie i wyje.... Nie lubię Tirów i ot moja historia.

pozdr

#114 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 24 marzec 2015 - 14:52

http://www.portel.pl...ul.php3?i=80918

Przyczyną zdarzenia była prawdopodobnie nadmierna prędkość, z jaką poruszał się kierujący Scanią 28-latek. Mężczyzna został ukarany mandatem w wysokości 500 zł.

stary i doświadczony kierowca :D;)

#115 OFFLINE   vertix

vertix
  • 822 postów

Napisany 24 marzec 2015 - 19:45

Sorry ale 0,5 to już jest za dużo na kierowanie autem

Nie w cywilizowanych krajach , gdzie jest dużo mniej wypadków niż w polsce ;)

Holandia to chory kraj , też nie miałeś do dać za przykład.

Widzę , że dziecinne myślenie dalej w modzie. Bo w Holandii to bo w Holandii tamto, bo u Niemca wolno a u nas nie.

Jak słusznie zauważyłeś , te chore kraje płacą podatki ,z których buduje się w polsce autostrady i inne udogodnienia :p
Oczywiście możesz argumentować ,że ludzie w polsce (którzy zarabiają 1200 zł - niestety ) też płacą podatki i to oni wybudowali autostrady , a dziury w drogach , to niezapłacone kolegia przez pijaków :jump:

Ja chcę się czuć na drodze bezpiecznie

Jak możesz się czuć bezpiecznie na dziurawych drogach ?? :confused:

http://www.portel.pl/artykul.php3?i=80918
Przyczyną zdarzenia była prawdopodobnie nadmierna prędkość, z jaką poruszał się kierujący Scanią 28-latek. Mężczyzna został ukarany mandatem w wysokości 500 zł.

stary i doświadczony kierowca

Hmmm , stary to on może nie był , ale jak on przekroczył prędkość na drodze expresowej , to nie wiem ;) Wszak tiry mają ograniczniki .
No ale dziennikarze zawsze wiedzą lepiej. Potem napisze się sprostowanie na ostatniej stronie :jump:

aż tu paczę jak mnie TIR pierwszeństwo wymusza bo nie chciało mu się zatrzymać do zera gdy wyjeżdżał z podporządkowanej drogi...widział mnie na bank

Miałem podobnie tylko ,że typ się wciął na wydrę - jechałem za autkiem jakieś 200 m a widoczność była boska - ze 700 m prosta- wcale mu to nie przeszkadzało :hihi:

Ps Odmawiam więcej komentarzy/sprostowań , bo już mnie to nie bawi :pokoj:

#116 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

• 1470 postów

Napisany 24 marzec 2015 - 19:54

Ciekawe kiedy sie znudzi wam wszystkim gadka o zawodowych kierowcach :D bo tu widze,to moze byc bez konca :p Zawodowi sa zli,tak przyznaje nie potrafie jezdzic i co tam forum chce ,a wy jestescie naj :D i co do kazdego zdarzenia przyznaje wam racje winny jest zespol pojazdow :D

#117 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1067 postów
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 24 marzec 2015 - 19:57

Jak możesz się czuć bezpiecznie na dziurawych drogach

no tak ,dziurowe drogi, na których nasi "miszcze" kierownicy jezdza po180km/h???

Ps Odmawiam więcej komentarzy/sprostowań , bo już mnie to nie bawi

masz racje,bo jak twierdzisz ze 3 piwka to nic, to lepiej milczeć, i nie bawić sie....trudno..
Życie jest chwilą - więc żyj i kochaj.

#118 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9202 postów

Napisany 24 marzec 2015 - 20:12

ale jak on przekroczył prędkość na drodze expresowej , to nie wiem Wszak tiry mają ograniczniki .

nadmierna prędkość nie musi oznaczać przekroczenie prędkości dopuszczalnej ;)
a co do ograniczników to ostatnio jechałem za tirem który leciał sobie równo 120 km/h

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#119 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 24 marzec 2015 - 20:27

Artykuł adekwatny do ostatnich postów :)
http://motoryzacja.i...lem,nId,1704316

#120 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

• 1470 postów

Napisany 24 marzec 2015 - 20:35

powinni go ukaminiowac jeszcze za to 139,ciezarowka no wariat :F szatan wcielony w niego byl,na egzorcyzmy z nim :D