Wymiana dyfra
Napisany 03 czerwca 2009 - 08:17
Prosze o pilna Odp i Dzięki
Napisany 03 czerwca 2009 - 08:37
Witam mam pytanie odnośnie mostu. W mojeo Omedze 2.0i padł most. Tzn strasznie szumi i juz ciezko wytrzymac ten hałas przy jakiejs dalszej trasie. Moge nabyć taki most od Omegi 2.0 ale automatu (moja jest w manualu) tylko zastanawiam sie czy bedzie pasował.... Dodam że obie są w sedanie. Głównie chodzi mi i przełożenie.
Prosze o pilna Odp i Dzięki
nie ma różnicy czy to był aftomat czy manual wał tylko jest inny
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 03 czerwca 2009 - 08:55
Napisany 20 października 2011 - 20:34
Napisany 20 października 2011 - 20:52

Napisany 20 października 2011 - 20:57
aha to super powiedz długo schodzi z taka wymiana duzo roboty z tym jest bo dla mnie te 4,22 nie dla mnie za krótkie przełożenia
Mi wymiana dyferencjału zajęła około 2 godzinki. Najgorsze było odkręcenie półosi i wału.
Później już tylko odpinasz kabelki od czujników ABS, odkręcasz 3 śruby trzymające dyfer i schodzi. Najlepiej postawić go sobie na podnośniku i dopiero odkręcać, bo możesz nie utrzymać i ci spadnie. W tym "nowym" od razu olej wymień.
Napisany 11 marca 2012 - 23:49
kup wd40 dobry imbus nr 8 do śrub od półosi i jak dobrze pamiętam klucze 17 18 15 i 13
odkręć śruby na półosiach potem musisz odkręcić 3 śruby od wału przy łączeniu z dyfrem i trzeba podważyć łyżka żeby wyciągnąć wał odpinasz czujniki i potem zostają ci 2 śruby po bokach dyfra
najlepiej kanał mieć a i przed odkręcaniem półosi podnieś samochód i postaw na jakiś klockach i pozdejmuj koła z tyłu będzie lepiej w razie co odkręcać półośki i wyciągnąć dyfer
ogólnie dyfer ma 3 śruby mocujące
obecnie Omega B Fl 2001r. 3.2 V6 automat sedan
WYPADEK - przeczytaj jak pomóc lub zachować się podczas takiej sytuacji.
http://www.straz.szczecin.pl/rz/wypadek.pdf
Napisany 19 czerwca 2012 - 21:40
Wymian dyfra to ok max 2 godzin
kup wd40 dobry imbus nr 8 do śrub od półosi i jak dobrze pamiętam klucze 17 18 15 i 13
odkręć śruby na półosiach potem musisz odkręcić 3 śruby od wału przy łączeniu z dyfrem i trzeba podważyć łyżka żeby wyciągnąć wał odpinasz czujniki i potem zostają ci 2 śruby po bokach dyfra
najlepiej kanał mieć a i przed odkręcaniem półosi podnieś samochód i postaw na jakiś klockach i pozdejmuj koła z tyłu będzie lepiej w razie co odkręcać półośki i wyciągnąć dyfer
ogólnie dyfer ma 3 śruby mocujące
O które "śruby na półosiach" konkretnie chodzi? Czy trzeba zdejmować koła i wymontowywać piasty celem wyjęcia półosi? Jeśli to możliwe to proszę o jakąś fotkę z internetu ze strzałką co i jak.
Napisany 19 czerwca 2012 - 21:59
O które "śruby na półosiach" konkretnie chodzi? Czy trzeba zdejmować koła i wymontowywać piasty celem wyjęcia półosi? Jeśli to możliwe to proszę o jakąś fotkę z internetu ze strzałką co i jak.
półośki przykręcone są chyba 6 śrubami od tyłu koła. Koło musisz zdjąć, żeby wyjąć półośkę z dyfra. robota "kanałowa".
w tym czymś czerwonym zaznaczone śruby:

By cypber at 2012-06-19
strzałka pokazuje gdzie:

Napisany 19 czerwca 2012 - 22:10
Czy przy wymianie dyferencjału potrzebne będą jakieś oryginalne nowe uszczelki / uszczelnienia, śruby, tuleje metalowo-gumowe itp.?
Acha - dopytam jeszcze o drugi temat, który mnie interesuje: gdybym zdecydował się na dyferencjał 4.22 - czy ktokolwiek z forumowiczów wie jakie będzie przekłamanie licznika? Jeśli dobrze rozumiem ideę - przekłamanie będzie rosło wraz ze wzrostem prędkości samochodu. Ile wynosi prędkość "licznikowa" powiedzmy przy prędkości 100 km/h wg GPS oraz przy 200 km/h wg GPS? W tej chwili jeżdżę na oponach 225/50 i jest to absolutnie maksymalna średnica koła, którą można montować (w tej chwili odległość między krawędzią opony a kielichem amortyzatora to jakieś 5mm...). Sprawdzałem wskazania licznika z GPSem i mogę napisać, że odchylenie wskazania licznika od wartości "GPSowych" to maksymalnie 1km/h przy prędkości 200km/h, oczywiście na prostym odcinku. Widać, że taka średnica kół odpowiada "prawdzie". Czy macie jakieś doświadczenia w temacie?
Acha - no i tak w ogóle to szukam dyferencjału do silnika X30XE z automatyczną skrzynią biegów. Gdyby ktoś chciał mi pomóc to proszę o info na priva. Dzięki.
Napisany 20 czerwca 2012 - 06:04
nie, nie potrzeba nic więcejPozostaje jedno pytanie - po odkręceniu śrub zaznaczonych na pierwszej fotce (imbusy) - czy wystarczy wcisnąć półóś w kierunku dyferencjału żeby wyjąć ją z piasty, a następnie pociągnąć w przeciwnym kierunku i wieloklin wyjdzie z dyferencjału? Czy też potrzebne są jakieś dodatkowe zabiegi?
dobrze jest wymienić simmeringi półosi w moście (te plastikowe kółeczka:p) groszowe sprawy no i olej też wymień. Wchodzi 0.9 albo 1 litr (do szpery inny olej)Czy przy wymianie dyferencjału potrzebne będą jakieś oryginalne nowe uszczelki / uszczelnienia, śruby, tuleje metalowo-gumowe itp.?
nie powinno być, zwiększą się obroty silnika a co za tym idzie i spalanie.gdybym zdecydował się na dyferencjał 4.22 - czy ktokolwiek z forumowiczów wie jakie będzie przekłamanie licznika?

Napisany 20 czerwca 2012 - 07:34
nie, nie potrzeba nic więcej
dobrze jest wymienić simmeringi półosi w moście (te plastikowe kółeczka:p) groszowe sprawy no i olej też wymień. Wchodzi 0.9 albo 1 litr (do szpery inny olej)
nie powinno być, zwiększą się obroty silnika a co za tym idzie i spalanie.
Jaki olej proponujesz / proponujecie? Który się sprawdza?
Czy ktoś z Was ma pod ręką numery katalogowe simmeringów? Sprawdzałem na http://opeloem.com - tam jest 59 różnych grubości pierścieni.......... Który jest poprawny? (http://opeloem.com/o...tment_ring.html)
Napisany 20 czerwca 2012 - 07:49
Napisany 20 czerwca 2012 - 08:14
Jaki olej proponujesz / proponujecie? Który się sprawdza?
Czy ktoś z Was ma pod ręką numery katalogowe simmeringów? Sprawdzałem na http://opeloem.com - tam jest 59 różnych grubości pierścieni.......... Który jest poprawny? (http://opeloem.com/o...tment_ring.html)
to jest podkladka regulacyjna do luzu miedzyzebnego - uszczelniacz jest na niej
Napisany 20 czerwca 2012 - 08:23
to jest podkladka regulacyjna do luzu miedzyzebnego - uszczelniacz jest na niej
Jak zamówić to cudo? czy ma numer katalogowy?
Napisany 25 czerwca 2012 - 21:08
Napisany 26 czerwca 2012 - 05:37
tak ale ze względu na różne przełożenia skrzyni i dyfra przy tej samej prędkości są różne obroty silnika na danym bieguco do prędkości podawanej na liczniku to powinna być prawidłowa ,bez znaczenia jakie przełożenie mostu jest
Napisany 26 czerwca 2012 - 08:42
co do prędkości podawanej na liczniku to powinna być prawidłowa ,bez znaczenia jakie przełożenie mostu jest bo w omedze impulsy przebytej drogi na licznik są podawane z ABS i aby oszukiwało na prędkości musiałbyś mieć większy lub mniejszy obwód koła(opony). Ja w swojej omci mam most od 2,5 td i nic nie oszukuje zmieniły się tylko prędkości na poszczególnych biegach , teraz przy 150km/h mam tylko 3 tys obrotów no i jest bardziej mułowaty
To, że prędkość mierzona jest na podstawie impulsów z ABS wyjaśnia temat.
Ale nadal niewiele wiem o podkładkach regulacyjnych luzu międzyzębnego. Jak się je dobiera? Czy ktoś zna zasady? Może jakiś manual?
Napisany 26 czerwca 2012 - 10:24
Tu masz temat >> http://www.opelomega...topic.php?t=969