i tu nie bardzo się zgodze z Tobą, bo efekt spalania oleju to jasno-niebieski dym z rury wydechowejpisałem, że jak są nieszczelne uszczelniacze na zaworach, to autko nie zostawia chmurki, a olej jest spalany

OLIEPEIL CONTROL - i znowu problemy
Napisany 04 lipca 2007 - 18:39
Napisany 04 lipca 2007 - 19:21

Błagam bo mi się koncepcje kończą

Napisany 04 lipca 2007 - 19:37
Pozdrowienia
Napisany 04 lipca 2007 - 21:02
1. Brak jakichkolwiek ubytków oleju.
2. Silnik pracuje równomiernie bez najmniejszych problemów
3. Brak jakichkolwiek wycieków wewnątrz komory silnika jak i na zewnątrz
4. Płyn w zbiorniczku wyrównawczym idealnie zgodny z orygnałem
5. Brak jakiegokolwiek "zakopcenia" przy ruszaniu, wyprzedzaniu itp.
6. Temperaturka moim zdaniem ok. normalnie sobie rośnie, podczas jazdy dochodzi do 98 stopni, następnie wentylator ją zbija do 95 i tak cyklicznie, na jeździe z klimą 94 stopnie i trzyma, nawet nie drgnie.
Wnioskuję, że chyba raczej wszystko ok więc w tym momencie moja koncepcja się kończy.
Napisany 04 lipca 2007 - 21:25
Napisany 04 lipca 2007 - 21:37
Napisany 04 lipca 2007 - 21:45
Jest jeszcze jedna opcja. Ten czujnik co daje Check Oil Level potrafi się zasyfić i czasami się zacina, albo jakoś tak. Wtedy będzie pokazywał jak mu się będzie chciało. Na Lobie jest instrukcja jak go wyczyścić.
No tak, ale gdzie jest olej ktory byl dolewany? kolega pisal, ze puszcza z butelki pare setek pod korek , wiec gdzie znika?
Napisany 04 lipca 2007 - 21:48
U mnie właśnie tak było.. wiedziałem, że mam lekki wyciek.. minimalnie się pocił.. a dolewałem też sporo.. po wymianie czujnika pomogło

Napisany 05 lipca 2007 - 07:49
Dzisiaj w drodze do Wawy wyjątkowo pojawił się komunikat, skasowałem go i do samej Warszawki cisza.
Rano sprawdzałem olej, jak był dolany na maxa tak jest, żadnych wycieków ani kopcenia. Poprostu coś dziwnego. Też mi się wydaje że to może być czujnik.
Kolego 1 raz komunikat poajwił się faktycznie jak poziom oleju spadł minimalnie poniżej połowy miarki, potem trochę dolałem i znowu komunikat, znowu odrobinę dolałem i znowu komunikat, niedawno dolałem już na max i dalej komunikat jest. Ale oleju mi nie ubywa - więc ?? - Błagam pomóżcie co z tym zrobić ??
Napisany 05 lipca 2007 - 08:52
a moze tak wymienić czujniczek... :mrgreen:Błagam pomóżcie co z tym zrobić ??
Napisany 05 lipca 2007 - 09:38
i tu nie bardzo się zgodze z Tobą, bo efekt spalania oleju to jasno-niebieski dym z rury wydechowejpisałem, że jak są nieszczelne uszczelniacze na zaworach, to autko nie zostawia chmurki, a olej jest spalany
jesli to sa uszczelniacze to chmurka bedzie widoczna po chwili postoju z odpalonym silnikiem na biegu jalowym. podczas jazdy za takim samochodem praktycznie nic nie widac.
Napisany 05 lipca 2007 - 14:37
Napisany 05 lipca 2007 - 17:37

Napisany 06 lipca 2007 - 08:19
Żadnych ubytków i wycieków, autko jeździ jak nowe bez najmniejszych problemów.
Wkońcu się wkurzyłem i zadzwoniłem do ASO w Radomiu, oni stwierdzili, że jest to uszczelka pod głowicą :shock: , potem zadzwoniłem do ASO w Raszynie, opisałem dokładnie sytuację i na bank stwierdzili, że to czujnik poziomu oleju w misce

Bawt jeżeli tak jest to bardzo się cieszę, że to nic poważniejszego

Pozdrawiam koledzy i bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi

Napisany 06 lipca 2007 - 11:46
bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi
na razie nie dziękuj, jak naprawisz to podziękujesz

"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill
Napisany 08 lipca 2007 - 15:05
Napisany 08 lipca 2007 - 16:12
Komunikat wyświetla sie, kiedy stan zejdzie poniżej polowy stanu ileśtam razy na jednostke czasu.
Jak pobujasz troche autem to pewnie znów sie pojawi.
Zgasł, bo stan musisz mieć na pograniczu zapalania sie tego komunikatu, jesli jednak raz sie zapalił, pojawi sie znów, póki nie dolejesz oleju.
Napisany 08 lipca 2007 - 17:53
pisze moze chaotycznie ale mam nerwy.auto mam dopiero 2 tyg i juz problemy,heh
[edit chomiczek] scaliłem posty
Napisany 08 lipca 2007 - 20:30
dzieki,widzialem ten watek.ale moze nie doczytalem.moj problem jest taki ze auto nie chce wogóle zapalić.jesli taki watek jest to prosze o linka,dzieki
pisze moze chaotycznie ale mam nerwy.auto mam dopiero 2 tyg i juz problemy,heh
http://forum.omegakl...t=zastrajkowala
http://forum.omegakl...ight=nie odpala
http://forum.omegakl...ight=nie odpala
ogoolnie moze byc:
pompa paliwa, czujnik polozenia walu, cewka, i pare innych jeszcze. zacznij od zczytania bledow
http://forum.omegakl...hread.php?t=202
dalszy temat kontynuuj w ktoryms z podanych watkow. Z komunikatem z olejem to czysty przypadek
Napisany 30 lipca 2007 - 07:58
oczywiście obsrałem się na maksa bo 2 dni wcześniej sprawdzałem to był max!
Dojechałem do domu i na następny dzień rano otwieram mache patrze a tu z miarki ubyło jakieś 1/5 całości
Co jest grane?
Niedługo chce zrobić wymiane oleju i podobno jeździ na pełnym syntetyku ale to auto z bielawy więc nie wiem to prawda i chyba wleje półsyntetyk żeby mi nie wypłukało silnika czasem