Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

LPG drożeje o 1 pln

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
108 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 05 grudnia 2011 - 23:01

zgadzam się. Paliwo Pb po 8zł ? LPG będzie po 4zł. Ale i tak każdy będzie lał, narzekał i jeździł.
Alternatywa to komunikacja miejsca ? a autobusy to na wodę jeżdżą ? ceny biletów wzrosną i dalej niewiele się zaoszczędzi na tym.

#82 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 06 grudnia 2011 - 08:32

tyle ze nie kazdy moze sie przesiasc na komunikacje miejska. ja do pracy peekaesem nie dojade a 20 km na rowerze nie bede codziennie dymal, w lato moge ale zima nie wyda. pozatym dziecko do przedszkola trzeba zawiesc wiec niestety trzeba plakac i placic. na szczescie mam w 2 autach 3 rodzaje zasilania :) vb na on (ropa po 4-4.5) omega na podtlenek (2.8 ) i nopb (ostatnio po 3.5 wiec podtlenek wylaczony ) wiec zawsze mozna jezdzic tym co sie aktualnie uda tanio kupic ;)

#83 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 06 grudnia 2011 - 08:39

tyle ze nie kazdy moze sie przesiasc na komunikacje miejska. ja do pracy peekaesem nie dojade a 20 km na rowerze nie bede codziennie dymal, w lato moge ale zima nie wyda. pozatym dziecko do przedszkola trzeba zawiesc wiec niestety trzeba plakac i placic. na szczescie mam w 2 autach 3 rodzaje zasilania :) vb na on (ropa po 4-4.5) omega na podtlenek (2.8 ) i nopb (ostatnio po 3.5 wiec podtlenek wylaczony ) wiec zawsze mozna jezdzic tym co sie aktualnie uda tanio kupic ;)

:hmm: Jak ja bym chciał po takich cenach tankować :)

#84 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 06 grudnia 2011 - 09:29

-pkp,pks,mzk

lub mpk :p

#85 OFFLINE   hans161

hans161
  • 155 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 08 grudnia 2011 - 10:51

jak tak dalej pójdzie to jeszcze zrobią podatek za jazdę rowerem

#86 OFFLINE   FOTON

FOTON

GMS+Pioneer+MacAudio :D

• 2 963 postów
  • Silnik: 1.8 18S gaźnik

Napisany 08 grudnia 2011 - 19:34

Ogólnie mam wrażenie że ludziom na górze coś się popioerdzieliło w główkach. Ale portale też same nie wiedzą co mają pisać i jak.

Wczoraj czytałem na wp, że od lutego znoszą punkty karne za niektóre wykroczenia itd, a dziś na onecie czytałem, że od lutego zaostrzają przepisy i łatwiej prawko utracić.

Artykuły o benzynie po 8 zł też widziałem:masakra:
Tak patrząc to koniec świata chyba niedługo, bo wtedy zamieszki, opony i gaz pod sejmem;)

#87 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 grudnia 2011 - 22:08

A o Embargu na ropę z Iranu słyszeliście? Stąd te podwyżki, będziemy brali ropę ale pewnie z Libii i droższą niewiele, ale trzeba wiele podnieść by się nachapać zanim w Libii się skończy, a wtedy ktoś inny pokaże nam gdzie się zgina dziób pingwina i krzyknie dwa razy więcej za baryłkę niż powinien. Czemu LPG drożeje, bo tak, nie ma konkretnej przyczyny. Przecież mamy podpisaną umowę z Rosja na kolejne ileś tam lat za konkretną kwotę, więc cena gazu stoi w miejscu, lecz nie na stacjach bo drożeje transport bo ropa droższa i kółko się zamyka. Robią z nas ****** i tyle.

#88 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 08 grudnia 2011 - 22:10

Tak patrząc to koniec świata chyba niedługo, bo wtedy zamieszki, opony i gaz pod sejmem;)

Mam trochę opon na zbyciu, ziomków też się zbierze.... :p

W sumie to już nie wiem czy moje samochody coraz więcej palą czy to paliwo tak drożeje... ;) Bo wydatki coraz wyższe na paliwo ponoszę :(

#89 OFFLINE   Wicurek

Wicurek

jeszcze tu bywam czasem

• 338 postów

Napisany 08 grudnia 2011 - 22:50

Czemu LPG drożeje, bo tak, nie ma konkretnej przyczyny. Przecież mamy podpisaną umowę z Rosja na kolejne ileś tam lat za konkretną kwotę, więc cena gazu stoi w miejscu, lecz nie na stacjach bo drożeje transport bo ropa droższa i kółko się zamyka. Robią z nas ****** i tyle.

Lpg to nie Cng żeby coś Rosja do niego miała, lpg to gaz uboczny z destylacji paliwa ;)

jak kogoś nie stać na jazdę to niech sobie zamieni omegę na 1.0 z gazem i jeździ za 7l lpg a nie za 10 czy 15l lpg

nic na to nie poradzimy ze lpg idzie w górę a przynajmniej gadając.

#90 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 09 grudnia 2011 - 02:06

Lpg to nie Cng żeby coś Rosja do niego miała, lpg to gaz uboczny z destylacji paliwa ;)

jak kogoś nie stać na jazdę to niech sobie zamieni omegę na 1.0 z gazem i jeździ za 7l lpg a nie za 10 czy 15l lpg

nic na to nie poradzimy ze lpg idzie w górę a przynajmniej gadając.

gratuluje :masakra:
a potem co mają oni zrobić ? zamienić samochód na rower ?:dziura:

to może odrazu wróćmy na drzewa i jedzmy banany ?

#91 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 09 grudnia 2011 - 02:24

omg. gratuluje rozumowania :masakra:

Rozumiem, że nie istnieją inne samochody niż omega ?
Omega jest paliwożerna. Nie stać Cię ? Szukasz czegoś co mniej pali.

Nie stać Cie na samochód ? To jezdzisz komunikacją. Proste

Czy samochód jest rzeczą bez której człowiek nie da rady przeżyć ? :masakra:

A jak musisz jezdzić i ledwo co Cie stać na utrzymanie, to nie kupujesz 3l fałki palącej 15l PB tylko np. jakiegoś yarisa palącego 7l ...

#92 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 09 grudnia 2011 - 09:14

To moze jakies sensowne propozycje?

#93 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 09 grudnia 2011 - 09:59

Jest rozwiązanie na drogie paliwo. Od nowego roku podwyższona będzie najniższa krajowa - do 1500 zł. Będzie jak znalazł na paliwo :D

#94 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 09 grudnia 2011 - 10:17

Jest rozwiązanie na drogie paliwo. Od nowego roku podwyższona będzie najniższa krajowa - do 1500 zł. Będzie jak znalazł na paliwo :D

Starczy na jazde "falka"

#95 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 09 grudnia 2011 - 13:17

omg. gratuluje rozumowania :masakra:

Rozumiem, że nie istnieją inne samochody niż omega ?
Omega jest paliwożerna. Nie stać Cię ? Szukasz czegoś co mniej pali.

Nie stać Cie na samochód ? To jezdzisz komunikacją. Proste

Czy samochód jest rzeczą bez której człowiek nie da rady przeżyć ? :masakra:

A jak musisz jezdzić i ledwo co Cie stać na utrzymanie, to nie kupujesz 3l fałki palącej 15l PB tylko np. jakiegoś yarisa palącego 7l ...

Nieważne czy 3l omega, czy 2l czy yaris 1,0 czy hemi 5,7l.
Problem leży w tym że dużo osób rok czy 2 lata temu było stać spokojnie utrzymać samochód X. Teraz już ciężko im utrzymać taki sam samochód X. A bynajmniej pracy gorszej nie mają - pod względem zarobków.

w USA paliwo jest najtańsze od 10 miesięcy. A u nas ? droższe o prawie złotówkę. Obniżyć podatki w paliwie tak by benzyna była po 3zł. Z krajów UE sąsiednich (z miejscowości przy granicy) by przyjeżdżali do nas tankować i przy większych obrotach mimo niższej akcyzy byłyby większe wpływy z tego.

#96 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 09 grudnia 2011 - 14:20

Nieważne czy 3l omega, czy 2l czy yaris 1,0 czy hemi 5,7l.
Problem leży w tym że dużo osób rok czy 2 lata temu było stać spokojnie utrzymać samochód X. Teraz już ciężko im utrzymać taki sam samochód X. A bynajmniej pracy gorszej nie mają - pod względem zarobków.

Skoro bylo tak stac to czemu polowa Polski od wielu lat jezdzi na LPG? Tak dla ekologii? Placz o to, ze Polacy beda jezdzili na rowerach slychac od wielu, wielu lat.

w USA paliwo jest najtańsze od 10 miesięcy. A u nas ? droższe o prawie złotówkę.

Spadaja chyba dopiero od polowy roku i ponoc glownie ze wzgledu na zblizajace sie wybory.

Obniżyć podatki w paliwie tak by benzyna była po 3zł. Z krajów UE sąsiednich (z miejscowości przy granicy) by przyjeżdżali do nas tankować i przy większych obrotach mimo niższej akcyzy byłyby większe wpływy z tego.

Ty to tak powaznie? Najpierw trzeba by sie bylo "wypisac" z UE. Potem skombinowac troche kasy ktorej brakowaloby z wplywow z akcyzy i podatku. Dodrukuje sie, potem sie pozyczy wiecej od innych krajow, potem bedzie wiecej brakowac to sie pozyczy jeszcze wiecej... Grecja tak sprawdzila na wlasnej skorze.

A tak z powaznych pomyslow dla chcacych zmniejszyc koszty. Ostatnio bardzo popularny gadzet, szczegolnie we wspomnianych stanach, gdzie paliwo i tak ponoc tanie : generator wodoru czyli AUTO NA WODE! (kto sie smieje niech poczyta o elektrolizie wody)
http://www.ecrater.c...ator-sealed-dry
Poprawnie zamontowany pozwala na zmniejszenie spalania o 50% (najczesciej na domowych urzadzeniach ok 20-30%).
Jedyny proble to dosc "agresywna" natura wodoru, wiec trzeba uwazac zeby nie bylo go za duzo do pracy silnika.
No i potrzebny jest emulator przeplywomierza i sondy lambda.
Prosze, pomysl jest, mozna jezdzic "falka" za polowe!

#97 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 09 grudnia 2011 - 16:52

Skoro bylo tak stac to czemu polowa Polski od wielu lat jezdzi na LPG? Tak dla ekologii? Placz o to, ze Polacy beda jezdzili na rowerach slychac od wielu, wielu lat.

czytaj ze zrozumieniem a rozumiesz moją wypowiedź i zobaczysz gdzie brak logiki w Twojej wypowiedzi.

Ty to tak powaznie? Najpierw trzeba by sie bylo "wypisac" z UE. Potem skombinowac troche kasy ktorej brakowaloby z wplywow z akcyzy i podatku. Dodrukuje sie, potem sie pozyczy wiecej od innych krajow, potem bedzie wiecej brakowac to sie pozyczy jeszcze wiecej... Grecja tak sprawdzila na wlasnej skorze.

nie znasz się na ekonomi to się nie wypowiadaj. Polska jest płatnikiem netto UE (więcej daje niż dostaje) a po co do tego nam ta biurokracja ? Przykład byś zrozumiał to zobacz na Szwajcarię czy Norwegię - są w Szengen i strefie wolnego handlu

#98 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 09 grudnia 2011 - 17:50

Problem leży w tym że dużo osób rok czy 2 lata temu było stać spokojnie utrzymać samochód X. Teraz już ciężko im utrzymać taki sam samochód X.

i co w związku z tym. Bo nie rozumiem o co Ci chodzi. Chcesz zeby wprowadzili zapis w konstytucji "Każdy obywatel ma zapewniony przez państwo samochód wyższej klasy i dodatkowo talony na paliwo w wysokości 500l miesięcznie" ?

hahahahaha no nie mogę.
Nie stać Cie na coś, to tego nie masz.

Przyszły "droższe" czasy i trzeba jakoś sobie z tym radzić. A tuptanie nóżką nic tu nie da.

#99 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 09 grudnia 2011 - 17:51

...brak logiki ...

Czyzby? Nie wiem wiec juz jaka logike odpowiedzi dac do populizmu...

nie znasz się na ekonomi to się nie wypowiadaj. Polska jest płatnikiem netto UE (więcej daje niż dostaje) a po co do tego nam ta biurokracja ? Przykład byś zrozumiał to zobacz na Szwajcarię czy Norwegię - są w Szengen i strefie wolnego handlu

No ale ktos zmusil Polske do przystapienia?
Wypisac sie, obnizyc ceny paliw do poziomu z Ukrainy, zamknac ta "biurokracje", zwolnic "rzadzacych" i dac potrzebujacym co nie maja! Ciekawe czy wtedy bedzie lepiej i skonczy sie narzekanie.

I porownanie Polski do Szwecji i Szwajcarii... niezle. Taki widze ukryty tygrys Europy ta Polska tylko ciagle piach w oczy. Jak nie ruskie to Bruksela.

Widzisz, podalem sposob na zmniejszenie kosztow o 20-30%. Temat pominiety, wiec chodzi o pomarudzenie sobie...

#100 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 09 grudnia 2011 - 20:12

czytaj ze zrozumieniem a rozumiesz moją wypowiedź i zobaczysz gdzie brak logiki w Twojej wypowiedzi.

bardzo ciekawe co piszesz o Polsce jako płatniku netto. Jakieś konkretne dane czy tak ci się wydaje?