Jakie są objawy małego stanu oleju w ASB
Napisany 16 stycznia 2015 - 17:50
Napisany 19 stycznia 2015 - 21:39
.
Na benzynie sprawdzałem. Żadnych błędów z ASB nie wywala na kompie. Wiem że kiedyś był z tym problem ale znikł (Automatic Gearbox). Dzieje się tak od zimy. W lecie auto super się kręciło bez czy z "S". Szarpanie jest tylko na zimnym silniku ale takie lekkie.
Gdy już skrzynia rozgrzana auto opada w dół jak przełączę w pozycje "D" ( zero szarpnięcia). Olej wymieniany 8 lat temu, zrobione 50tys. km. Skrzynia wydaje się strasznie zamulona.
Napisany 19 stycznia 2015 - 21:55
Linkę gazu sprawdź. Może TPS. Spotkałem się z takim czymś, zmieniała Omega biegi 5500 RPM, poprawiłem linkę przy przepustnicy i było ok.
Ogólnie to wygląda tak jak byś nie cisnął do końca gazu

Oleju poziom sprawdzić to i tak nie zaszkodzi. Trochę roboty a lepiej śpisz.(Nie mniej to nie objaw zbyt niskiego poziomu).
Napisany 19 stycznia 2015 - 22:34

Sa przecież fachowcy i pewien jestem ze pomogą.
*enigma option off
Napisany 19 stycznia 2015 - 22:36
Przy zbyt niskich obrotach zmienia biegi.Chodzi, Ci że przy zbyt niskich biegach zmienia obroty?
Na "S" kiedyś kreciła do prawie 7tys. obrotów a teraz poniżej 6tys. zrzuca bieg wyżej. Dziwna praca jest na samym "D" kiedyś po wciśnięciu pedału w podłogę bez "S" autko redukowało bieg i szło elegancko do ponad 6 tys. obrotów, teraz przy 4 tys zmienia bieg wyżej

Napisany 19 stycznia 2015 - 22:55
Moze by tak ktos dobrze doradził w jaki sposob sprawdza się poziom oleju?
Jest w sprawdzonych poradach

Na zapalonym silniku przy rozgrzanym oleju na płasko stojącym samochodzie ma być stan przy korku.
Przy zbyt niskich obrotach zmienia biegi.
Na "S" kiedyś kreciła do prawie 7tys. obrotów a teraz poniżej 6tys. zrzuca bieg wyżej. Dziwna praca jest na samym "D" kiedyś po wciśnięciu pedału w podłogę bez "S" autko redukowało bieg i szło elegancko do ponad 6 tys. obrotów, teraz przy 4 tys zmienia bieg wyżej( cały czas trzymam gaz w podłodze)
.
No to kick down Ci nie działa chyba, podejrzyj komputerem czy on chodzi. Na lince pod maską przy ścianie, powyżej pewnego poziomu wciśnięcia pedału czuć "kliknęcie" w pedale i skrzynia zrzuca bieg.
Napisany 19 stycznia 2015 - 23:22
No to kick down Ci nie działa chyba, podejrzyj komputerem czy on chodzi. Na lince pod maską przy ścianie, powyżej pewnego poziomu wciśnięcia pedału czuć "kliknęcie" w pedale i skrzynia zrzuca bieg.
Kick działa
Pozwole sobie zacytować.
U mnie kickdown redukowal bieg, ale po chwili wchodzil na wyzszy przez co wyprzedzanie bylo koszmarem.
Co bylo przyczyna nie jestem w stanie powiedziec, ale po wymianie filtrow od gazu i filtra powietrza i naprawie uszkodzonej wiazki do wtryskow problem zniknal.
http://forum.omegakl...?t=22737&page=2
Mam to samo, słowo w słowo.Też mam LPG ( wymieniony filtr gazu ). Ale w momencie testów ( jak na filmie ) jechałem na benzynie.
Napisany 19 stycznia 2015 - 23:33
Jak masz komputer do Omegi to sprawdź TPS, czy kick down na pewno działa okej w programie i zobacz czy nie masz luźnej albo za mocno napiętej linki gazu przy przepustnicy.
Co ma filtr gazu do działania skrzyni?
Napisany 19 stycznia 2015 - 23:42
Co ma filtr gazu do działania skrzyni?
filtr gazu nie, ale ustawienie instalacji lpg już ma