Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

spryskiwacze lamp nie dzialaja , omega BFL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
53 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Czarny

Czarny
  • 832 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 06 sierpnia 2011 - 11:32

może cienkim drucikiem po zdjęciu dyszy?

ja osobiscie stosuje igłe ;)

#22 OFFLINE   PiotrekP

PiotrekP
  • 4 postów

Napisany 06 sierpnia 2011 - 12:58

Dobra, dolałem płyn i dalej nic. Igły używasz do usprawnienia drożności samej dyszy(końcówki)? Zdjąłem końcówkę i z wysuniętego teleskopu też nic nie leci mimo, że otwór jest tak szeroki, że można włożyć ołówek na ok. 7-8cm. Czy na pewno ciśnienie wody powoduje wysuwanie samych spryskiwaczy? Na to wygląda, że u mnie spryski wysuwają się pod wpływem wtłoczonego powietrza bo woda nie wylatuje pod ciśnieniem. Po włożeniu w wysunięty teleskop cienkiego drutu, dało się zauważyć, że końcówka jest jakby trochę wilgotna. Wydaje mi się, że gdyby przewody były niedrożne to spryskiwacze by się nie wysunęły lub wysuwałyby się słabo lub nierówno. U mnie teleskopy wysuwają się równo i "mocno". Próbowałem przedmuchać pompką od strony teleskopu przewody, ale to też nic nie pomogło. Potrzebuję jakiegoś schematu całej tej instalacji.

#23 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 sierpnia 2011 - 13:12

A jak odczepisz przewód od pompki spryskiwacza to tam zasuwa płyn ??

#24 OFFLINE   PiotrekP

PiotrekP
  • 4 postów

Napisany 06 sierpnia 2011 - 17:22

Nie, nie wyjmowałem przewodu z pompki, aczkolwiek przed wystrzeleniem spryskiwaczy ścisnąłem przewód palcami i dało się odczuć mocny i szybki przepływ wody do spryskiwacza. Zrobiłem jeszcze inny myk, do pompki od strony "wiatraczka" podpiąłem wężykiem pompkę samochodową i wtłaczałem do układu powietrze aby sprawdzić drożność przewodów i dysz. Spryskiwacze bez problemu się wysunęły, ale powietrze przez dysze prawie nie uchodziło. Zdjąłem zatem dysze i sytuacja się nie zmieniła. Początkowo myślałem, że pompka do spryskiwaczy nie daje optymalnego ciśnienia, ale po eksperymencie z pompką samochodową najprawdopodobniej są pozatykane kanaliki wewnątrz teleskopu (tam gdzie jest sprężynka). Najlepsze jest to, że odtykanie igłą i drutem stalowym też nic nie dało, zatem nie pozostaje mi nic jak kupić nowe teleskopy do spryskiwaczy.

#25 OFFLINE   volvomaniak

volvomaniak

Łukasz

• 37 postów

Napisany 30 lipca 2012 - 17:46

podpinam się- mam ten sam problem, teleskopy sie wysuwają ale woda nie chce lecieć. moczyłem je w occie, w kwasku cytrynowym i nic nie pomaga. woda dochodzi do teleskopów ale nie chce przejść przez niego, same dysze czyste.

czy można te pompki jakoś rozebrać ale żeby później złożyć? :D

#26 OFFLINE   vario

vario
  • 38 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 27 listopada 2012 - 14:39

podpinam się- mam ten sam problem, teleskopy sie wysuwają ale woda nie chce lecieć. moczyłem je w occie, w kwasku cytrynowym i nic nie pomaga. woda dochodzi do teleskopów ale nie chce przejść przez niego, same dysze czyste.

czy można te pompki jakoś rozebrać ale żeby później złożyć? :D

można...dzisiaj to opanowałem u siebie,tez sie wysuwały ale nie leciało z jednego.największy problem jest z rozebraniem zeby tego nie połamać, ja naciąłem w jednym miejscu to zgrubienie zeby rozdzielić ten element, do którego przychodzi wąż, od tego który jest przykrecany do lampy. wtedy wyciągamy ten element który wychodzi przy spryskiwaniu i nim sie trzeba zająć.dolna część jest tłokiem, w którym jest dziurka przytkana zaworkiem(gumeczka a z drugiej strony sprężynka)w moim przypadku wymieniłem ten element i jest ok. stary zaworek za mocno trzymał i ciśnienie wytworzone przez pompkę wysuwało spryskiwacz ale nie powodowało przepływu płynu do dyszy.co do składania to założyłem cybant(opaske taka jak do zaciskania węży) na to miejsce które musiałem naciać zeby to wogóle rozebrać.i dla zabezpieczenia przed złodziejami przykręciłem na wkrętach dysze coby sie komuś do łapy nie przykleiły

#27 OFFLINE   bredo1

bredo1
  • 311 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 22 lutego 2013 - 19:57

Mógłbyś zrobić zdjecie albo napisać jaśniej w jaki sposób zabezpieczyłeś te dysze od sprysków lamp?

#28 OFFLINE   vario

vario
  • 38 postów
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 23 lutego 2013 - 07:10

wysunąłem dysze, cienkim wiertłem zrobiłem otwór w połowie grubości przez dysze i tą ruchomą "rurkę" nast. wkręciłem krótki wkręt, tak żeby nie wystawał za dużo z drugiej strony i jest git.......

#29 OFFLINE   bredo1

bredo1
  • 311 postów

Napisany 23 lutego 2013 - 22:56

Dzięki za info. Czy taki patent nie ma wpływu na ciśnienie płynu który idzie przez dysze?

#30 OFFLINE   Deux7

Deux7
  • 74 postów

Napisany 21 kwietnia 2013 - 19:03

Witam! Mam problem...spryskiwacze działają ok, na szybę i lampy płyn leci normalnie, jednak po zakończeniu "pryskania" spryskiwacz od prawej lampy się nie chowa, muszę dosłownie delikatnie dotknąć go i wtedy sam już się chowa. Czym to może być spowodowane? Jakieś pomysły?

#31 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów

Napisany 21 kwietnia 2013 - 19:13

pewnie się zaciera.
Wyciągnij go ręcznie i spryskaj olejem silikonowym w sprayu.Rozruszaj kilka razy i będzie OK.
Pamiętaj.Organ nie uzywany zanika:D
Częściej ich uzywaj.

#32 OFFLINE   siwysarbinowo

siwysarbinowo

Marcin

• 1 152 postów
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 21 kwietnia 2013 - 20:16

A ja tak z innej strony, w końcu spryski rozruszałem itp itd wszystko ładnie bangla ale jakieś kiepskie ciśnienie jest. Niby pryska i moczy reflektor ale wydaje mi się że tam jednak powinno być pierdyknięcie tej wody. Czy może mieć wpływ na to zabrudzona pompka albo gdzieś przytkane przewody/dysze?? Jak się za to zabrać??

Wczasy nad morzem? Zapraszam http://kaczor.afr2.pl/

Facebook: https://www.facebook.com/domkikaczor

#33 OFFLINE   limen77

limen77
  • 196 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 22 kwietnia 2013 - 08:49

A ja tak z innej strony, w końcu spryski rozruszałem itp itd wszystko ładnie bangla ale jakieś kiepskie ciśnienie jest. Niby pryska i moczy reflektor ale wydaje mi się że tam jednak powinno być pierdyknięcie tej wody. Czy może mieć wpływ na to zabrudzona pompka albo gdzieś przytkane przewody/dysze?? Jak się za to zabrać??

Podejrzewam, że masz przytkane te pompki, które się wysuwaja.
Polecam "przepłukanie" w kwasku cytrynowym :)

#34 OFFLINE   siwysarbinowo

siwysarbinowo

Marcin

• 1 152 postów

Napisany 22 kwietnia 2013 - 08:52

Podejrzewam, że masz przytkane te pompki, które się wysuwaja.
Polecam "przepłukanie" w kwasku cytrynowym

już płukałem, przedmuchiwałem i w ogóle. Bo nie pryskały nic a nic. W końcu jak zaczęły to leją ale na moje i tak za słabo. Dlatego myślę czy to nie jest wina pompki, że może jakaś zapchana:dziura:

#35 OFFLINE   limen77

limen77
  • 196 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 22 kwietnia 2013 - 09:46

już płukałem, przedmuchiwałem i w ogóle. Bo nie pryskały nic a nic. W końcu jak zaczęły to leją ale na moje i tak za słabo. Dlatego myślę czy to nie jest wina pompki, że może jakaś zapchana:dziura:

psika tak jak tutaj ??
Też miałem problem ze spryskami :oonie: Zrobiłem im całodobową kąpiel w kwasku cytrynowym i potem psikały aż miło :jump:

#36 OFFLINE   siwysarbinowo

siwysarbinowo

Marcin

• 1 152 postów

Napisany 22 kwietnia 2013 - 12:04

psika tak jak tutaj

ni :masakra: później zapodam jakiegoś filmika jak nakręcę to lepiej zobrazuję o co chodzi :dziura:

#37 OFFLINE   Patricos87

Patricos87
  • 21 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 17 lutego 2014 - 20:50

Podpinam sie. Od niedawna mam B w sedanie i wystaja mi spryski lamp z zderzaka, nie sa to jakies wysowane ale stale, spryski na szybe chodza idealnie, jutro sprawdze bezpieczniki ale oswietlenie wnetrza, lamp i tablicy rejestracyjnej mi dziala, ewentualnie jakis przekaznik, ale jak mozna sprawdzic przekaznik? I pytanie jak sie dostac do zbiornika od spryskow to sprawdze silniczek i kosci poczyszcze.
rozumiem ze spryski szyb i lamp dzialaja jednoczesnie?

#38 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 17 lutego 2014 - 20:57

bezpieczniki

tu masz rozpiske:
http://forum.omegakl...ead.php?t=11582

rozumiem ze spryski szyb i lamp dzialaja jednoczesnie?

jeśli światła włączone to tak :tak: ;)

zbiornika

http://forum.omegakl...ead.php?t=44298
popatrz jeszcze w ten dział:
http://forum.omegakl...ead.php?t=27138
powodzenia :up:

#39 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 17 lutego 2014 - 21:30

Od niedawna mam B w sedanie i wystaja mi spryski lamp z zderzaka, nie sa to jakies wysowane ale stale

Jakieś samoróbki i wcale nie muszą działać jednocześnie, może być też osobny guzik do uruchamiania.

#40 OFFLINE   T0m3k

T0m3k
  • 362 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie

Napisany 17 lutego 2014 - 21:40

albo tylko dla picu przyczepione:hihi: