Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zacinająca się stacyjka!!!!!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
135 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   MarcellDublin

MarcellDublin
  • 4 postów

Napisany 05 listopada 2009 - 00:53

DZieki za podpowiedzi.Probowalem juz chyba wszystkiego co mozliwe...Nic nie pomoglo.Jeszcze raz zapytam czy nie zna ktos z Was jakiegos mechaniora od stacyjek we Wroclawiu lub okolicach???Pozdrowienia

#62 OFFLINE   Misyo

Misyo

Początkujący

• 53 postów

Napisany 27 listopada 2009 - 14:04

Ehh... Mam takie pytanie.

Od kiedy kupiłem omege tj. jakies 13 miesięcy nigdy nie miałem problemu z odpaleniem auta, jedynie po zgaszeniu nie mogę wyjąć często kluczyka.

Muszę znowu przekręcić kluczyk, powajchować skrzynią (automat), poruszać kierwonicą a w skrajnych przypdkach odpalam auto i zaraz gaszę...

Jest to dosyć irutujące... czy w tym wypadku czeka mnie wymiana wkładki?
Kluczyk mam tylko jeden, drzwi odpalam z pilota..

#63 OFFLINE   MarcellDublin

MarcellDublin
  • 4 postów

Napisany 30 listopada 2009 - 18:54

Ehh... Mam takie pytanie.

Od kiedy kupiłem omege tj. jakies 13 miesięcy nigdy nie miałem problemu z odpaleniem auta, jedynie po zgaszeniu nie mogę wyjąć często kluczyka.

Muszę znowu przekręcić kluczyk, powajchować skrzynią (automat), poruszać kierwonicą a w skrajnych przypdkach odpalam auto i zaraz gaszę...

Jest to dosyć irutujące... czy w tym wypadku czeka mnie wymiana wkładki?
Kluczyk mam tylko jeden, drzwi odpalam z pilota..

Kolega mialem taki sam problem.Pojechalem do elektryka,rozebral galke od przekladni zmiany biegow,pogrzebal tam cos i dziala.Nie bylo tam dobrego styku.Jak dajesz na P to do stacyjki nie dochodzi impuls i dlatego nie mozesz wyciagnac kluczyka.Pozdrawiam

#64 OFFLINE   Misyo

Misyo

Początkujący

• 53 postów

Napisany 03 grudnia 2009 - 10:40

Jakby ktoś coś więcej napisał.. co bym wiedział co elektrykowi powiedzieć ;P

Będę wdzięczny ;]

#65 OFFLINE   Piotrek.sz

Piotrek.sz
  • 194 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 grudnia 2009 - 14:19

I moja się zablokowała tyle że mam kluczyk bez przycisków- jak w Kadecie. jak kupiłem to nie szlo powtórnie przekręcić kluczyka po zgaszeniu silnika- trzeba było go wyjąć- coś przeskakiwało i po włożeniu działał. Jest mocno wytarty- kluczyk.
Dziś pierwszy raz nie odskoczył ten okrągły pierścień co klucz w nim się kręci- poszarpałem i udało się odpalić.
Myślę czy nie lepiej wymienić całą stacyjką na używaną- może i wkładki do drzwi i bagażnika bym dostał...
Szukałem na allegro- ciężko o komplet- może ktoś z was ma do sprzedania niedrogo?
Myślę że w moim przypadku regeneracja już nie ma sensu?

#66 OFFLINE   waldus244

waldus244
  • 365 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 31 grudnia 2009 - 14:59

ja do vectry b kupiłem wkład stacyjki za 60 złociszy +i dopiłowałem ją do starego kluczyka tylko że kluczyk nie był mocno wytarty. śmiga już z poł roku

#67 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 31 grudnia 2009 - 17:38

I moja się zablokowała tyle że mam kluczyk bez przycisków- jak w Kadecie. jak kupiłem to nie szlo powtórnie przekręcić kluczyka po zgaszeniu silnika- trzeba było go wyjąć- coś przeskakiwało i po włożeniu działał. Jest mocno wytarty- kluczyk.
Dziś pierwszy raz nie odskoczył ten okrągły pierścień co klucz w nim się kręci- poszarpałem i udało się odpalić.
Myślę czy nie lepiej wymienić całą stacyjką na używaną- może i wkładki do drzwi i bagażnika bym dostał...
Szukałem na allegro- ciężko o komplet- może ktoś z was ma do sprzedania niedrogo?
Myślę że w moim przypadku regeneracja już nie ma sensu?

ja mialem dokladnie tak samo. po regeneracji (100zl) dziala jak nowka, i kluczyk ten sam
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#68 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 31 grudnia 2009 - 17:45

jak kupiłem to nie szlo powtórnie przekręcić kluczyka po zgaszeniu silnika- trzeba było go wyjąć- coś przeskakiwało i po włożeniu działał. Jest mocno wytarty- kluczyk.

ale tak dziala stacyjka w Omedze (choć nie we wszystkich rocznikach). Po zgaszeniu silnika i cofnięciu kluczyka na pozycje "0" musisz wyjąc i włożyć kluczyk.

#69 OFFLINE   Piotrek.sz

Piotrek.sz
  • 194 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 31 grudnia 2009 - 17:56

ale tak dziala stacyjka w Omedze (choć nie we wszystkich rocznikach). Po zgaszeniu silnika i cofnięciu kluczyka na pozycje "0" musisz wyjąc i włożyć kluczyk.

A to dobrze- myślałem że coś tam było kombinowane...
Może ktoś będzie miał sprawny komplet a jak nie to po nowym roku kupie wkład i wymienię...

#70 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 31 grudnia 2009 - 19:05

Dokladnie u mnie tak jest ,a z poczatku jak ja kupilem tez myslalem ze cos sie psuje,ale tak ma byc.

#71 OFFLINE   lukas12347

lukas12347
  • 85 postów

Napisany 31 grudnia 2009 - 23:35

No kubuś ja mam 94 i kreci bez odbijania:tank:

a tak przy okazji do czego jest ten drugio mniejszy przycisk.wstyd sie przyznać ale mam omege juz dwa lata i ten duży przycisk działa(otwiera i zamyka zamek) a ten mały do czego?czerwona dioda świeci jak przyciskam ale nic sie jie dzieje.

Kubuś masz jakies pomysły?/????

#72 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 31 grudnia 2009 - 23:48

No kubuś ja mam 94 i kreci bez odbijania:tank:

a tak przy okazji do czego jest ten drugio mniejszy przycisk.wstyd sie przyznać ale mam omege juz dwa lata i ten duży przycisk działa(otwiera i zamyka zamek) a ten mały do czego?czerwona dioda świeci jak przyciskam ale nic sie jie dzieje.

Kubuś masz jakies pomysły?/????

do ryglowania. wciskasz duzy - zamykasz - wciskasz maly - ryglujesz

#73 OFFLINE   lukas12347

lukas12347
  • 85 postów

Napisany 31 grudnia 2009 - 23:53

do ryglowania. wciskasz duzy - zamykasz - wciskasz maly - ryglujesz

beast alebo jestem głupi albo nie łapie o co ci chodzi co to jest po twojemu ryglowanie???

#74 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 31 grudnia 2009 - 23:55

beast alebo jestem głupi albo nie łapie o co ci chodzi co to jest po twojemu ryglowanie???

ryglowanie sluzy do tego ze po nacisnieciu tego malego przycisku nawet jak vi wybija szybe to klamka od srodka nie otworza drzwi.

#75 OFFLINE   lukas12347

lukas12347
  • 85 postów

Napisany 01 stycznia 2010 - 00:12

dzieki beast

#76 OFFLINE   chmieleck

chmieleck

[ZSW 05127]

• 321 postów

Napisany 01 stycznia 2010 - 02:50

Ja próbowałem używać funkcji ryglowania, nie żebym wybijał szybę :D, ale siedziałem sam w środku, nic się nie wydarzyło. Pilot wysyła sygnał, sprawdzone aparatem.

#77 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 01 stycznia 2010 - 10:48

Ja próbowałem używać funkcji ryglowania, nie żebym wybijał szybę :D, ale siedziałem sam w środku, nic się nie wydarzyło. Pilot wysyła sygnał, sprawdzone aparatem.

przy ryglowaniu slychac charakterystyczny dzwiek dociagania. moze poprostu u ciebie nie dziala. za to odpowiada modul centralnego zamka - albo sie zepsulo cos albo mialem kidys taki przypadek ze zadzialalo po zaprogramowaniu szyb i szybra dopiero

#78 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 01 stycznia 2010 - 12:34

ale ryglowanie nie zadziala jezeli bedziesz siedzial w aucie. tzn. musisz oszukac modul, ze niby wysiadles. czyli otworzyc i zamknac drzwi po wylaczeniu silnika. wtedy sprobuj zamknac, a nastepnie zaryglowac. jezeli zadziala to nie dasz rady podniesc rygla od drzwi
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#79 OFFLINE   fidel

fidel
  • 3 postów

Napisany 31 marca 2010 - 16:25

Dziś też musiałem wymieniać wkład stacyjki. Dostałem wkład podobno od vectry - niby to samo i nawet pasuje bez problemu. Jeden mały problem - wcześniej przy odpalaniu kluczyk sam wracał z rozruchu do pozycji II. Teraz muszę go sam przyciągać :/ A jak wyciągam kluczyk ze stacyjki to muszę go cofnąć bo sprężynuje mi coś w stacyjce.

#80 OFFLINE   PrzemoX

PrzemoX
  • 3 postów
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 11 kwietnia 2010 - 20:14

Witam Koledzy!
Szlag trafił i moją stacyjkę... i też szkoda że wcześniej nie wiedziałem że zacinanie się to pierwsza oznaka całkowitej padaczki tych zapadek :/ A tak do rzeczy - kiera zablokowana, obudowy plastikowej wokół stacyjki już nie mam, kluczyk po włożeniu ani drgnie - czy wbicie śrubokręta zamiast kluczyka i przekręcenie go ułatwi mi demontaż wkładki tym magicznym drucikiem? Nie chciałbym zbytnio wzywać fachmenów coby mnie dodatkowo skroili bo student średniawo z kasą stoi... ;) Pozdrawiam