Nowe przepisy dotyczące rowerów!!
Napisany 21 maja 2011 - 10:30
[yt="Rowerzysta z prawej"]h8O2HZle_qg&feature=related[/yt]
Jak jest osoba na forum która się wyznaje na przepisach ruchu to prosiłbym o wyjaśnienie co w przypadku gdy rowerzysta nie jedzie po ścieżce rowerowej tylko po jezdni i gdy ja skręcam w prawo a On mnie wyprzedza to ma pierwszeństwo czy nie?? Jak ma to idiotyzm totalny to jest, w końcu sygnalizuje swój manewr i jestem na pasie prawym, skoro Oni mogą to czemu samochodami nie możemy się wyprzedzać z każdej strony, nas przynajmniej chroni kupa żelastwa.
Jak już tak chcą takich przepisów to wprowadziliby OC dla rowerów bo orysuje taki i spier.... chodnikiem a człowiek ma problem.
Napisany 21 maja 2011 - 13:19
Popieram w 200%. A do tego bym jeszcze dolozyl mandat w wysokosci 1000,00 (tysiac) za brak podstawowego oswietlenia odblaskowego.wprowadziliby OC dla rowerów
Nie dam sobie nic uciac ale niestety chyba musisz mu ustapicgdy ja skręcam w prawo a On mnie wyprzedza to ma pierwszeństwo czy nie Jak ma to idiotyzm totalny to jest

Osobisciem uwazam, ze te nowe przepisy zamiast poprawic bezpieczenstwo, paradoksalnie spowoduja wieksza ilosc wypadkow powodowanych przez rowerzystow. Juz teraz czuja sie na drodze jak panowie szos (pomimo nieznajomosci przepisow i niespelniania podstawowych wymagan technicznych), a jak doszly nowe przepisy to juz poczuja sie jak bogowie, bo przeciez im wolno jechac/wyprzedzac tak czy w inny sposob.
Napisany 21 maja 2011 - 13:51
zamiast poprawic bezpieczenstwo, paradoksalnie spowoduja wieksza ilosc wypadkow powodowanych przez rowerzystow
Napisany 21 maja 2011 - 14:49
Napisany 21 maja 2011 - 16:22
ale kiedys rozmawialem o tym ze znajomym ktory pracuje w holandi jako kierowca i tam oraz w dani kierowcy w takich sytuacjach ustepuja rowerzyscie pierwszenstwa
tam poprostu weszlo kierowca w krew to ze trzeba sie obejrzec przy skrecie czy po prawej nie ma rowerzysty
a wogole to jestem sklonny uwierzyc w to ze rowerzysta ma pierwszenstwo
bo czy nie jest tak ze my wzgledem rowerzysty skrecamy w prawo z lewego pasa:confused:
Napisany 21 maja 2011 - 19:30
moim zdaniem jak pojazd skręca w prawo na skrzyżowaniu to rowerzysta nie ma prawa Cię wyprzedzać
on nie wyprzedza , jedzie z taką samą prędkością obok
ktoś wymyślił te przepisy bo jest chyba zapalonym rowerzystą

Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 21 maja 2011 - 19:37
Albo ma nadzieje ze kierowcy "zlikwiduja" problem rowerzystow (doslownie)ktoś wymyślił te przepisy bo jest chyba zapalonym rowerzystą

Napisany 21 maja 2011 - 19:56
kocyk;687614
on nie wyprzedza , jedzie z taką samą prędkością obok
no to jak jedzie obok to tak samo jak auto nie możemy zmienić pasa na inny jak mamy pojazd obok siebie..logiczne..jak dla mnie to rowerzyści powinni mieć pierwszeństwo jak pojazdy uprzywilejowane..byśmy częściej na rower wsiadali

Napisany 21 maja 2011 - 20:00
rowerzyści powinni mieć pierwszeństwo jak pojazdy uprzywilejowane..
nie mów dwa razy bo jeszcze ktoś to podchwyci

Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Napisany 21 maja 2011 - 20:03
Napisany 21 maja 2011 - 20:18

Napisany 21 maja 2011 - 20:19
bo czy nie jest tak ze my wzgledem rowerzysty skrecamy w prawo z lewego pasa:confused:
Jeżeli ma wytyczony pas rowerowy przy prawej krawędzi jezdni to tak, ale na zwykłej drodze porusza się tym samym pasem ruchu co auto, to dlaczego niby mam mu ustąpić gdy skręcam w prawo?? Skoro jesteśmy na tym samym pasie to powinna być jego brożka żeby patrzeć mi na lampy czy czegoś nie sygnalizuje. No przecież to będzie żeś jak zaczną się tak wpierdzielać....
Napisany 21 maja 2011 - 20:20

Napisany 21 maja 2011 - 20:50
To sie tyczy wjazdu do "scislego" centrum miasta. Przykladow nie podam bo mam lenia dzisiaj i nie chce mi sie szukacw niektórych krajach w dni parzyste jezdzisz z blachami parzystymi a w nie parzyste masz zakaz i analogicznie do nie parzystych

Napisany 21 maja 2011 - 22:42
Jeżeli ma wytyczony pas rowerowy przy prawej krawędzi jezdni to tak, ale na zwykłej drodze porusza się tym samym pasem ruchu co auto, to dlaczego niby mam mu ustąpić gdy skręcam w prawo
jeżeli z tego pasa jest dozwolony skręt i jazda na wprost to jeśli rower jedzie prosto a Ty skręcasz musisz mu ustąpić , co innego jeśli to jest pas tylko do skrętu , wtedy rowerzysta powinien korzystać z pasa do jazdy na wprost
Urbino 18
Napisany 21 maja 2011 - 23:04
jeżeli z tego pasa jest dozwolony skręt i jazda na wprost to jeśli rower jedzie prosto a Ty skręcasz musisz mu ustąpić , co innego jeśli to jest pas tylko do skrętu , wtedy rowerzysta powinien korzystać z pasa do jazdy na wprost
No dobra ale dlaczego?? Jedziesz po normalnej ulicy, nie ma pasa dla roweru, rowerzysta jedzie za Tobą, Ty skręcasz na skrzyżowaniu bądź w posesje to On powinien ominąć Cię lewą stroną a nie z prawej i masz mu jeszcze ustąpić..... żenada.
Napisany 22 maja 2011 - 06:50
A z rondami ze rowerzysta moze jechac srodkowy pasem to juz wogole:masakra:
Napisany 22 maja 2011 - 09:31

Nie mam nic do rowerzystów, ale te skutery i małolaty jeżdżące na nich już mnie dobijają.
Czas jest wartościowszy od pieniędzy. Możesz dostać więcej pieniędzy, ale nie możesz dostać więcej czasu.
Napisany 22 maja 2011 - 10:03
Nie ma się czym stresować, to jest tak jak ze skuterami, jeżdżą jak chcą i irytują wyprzedzając z prawej strony. Więc jedno co mogę powiedzieć ruch mamy prawostronny i nikt nie zabrania jechać na tyle blisko krawężnika żeby się jakiś skuterek, czy rower nie zmieścił
Nie mam nic do rowerzystów, ale te skutery i małolaty jeżdżące na nich już mnie dobijają.
Ale widzisz w świetle nowych przepisów musisz zostawić miejsce dla rowerzysty.
Napisany 22 maja 2011 - 10:25
musisz zostawić miejsce dla rowerzysty.
ale tylko wtedy kiedy wiesz że rowerzysta zbliża się do skrzyżowania (zawsze możesz nie wiedzieć

bo u nas to jest tak że zamiast budować ścieżki rowerowe , rowerzystów wpuszcza się na drogi a całą odpowiedzialność przerzuca się jak zwykle na kierowców , jak ktoś wyżej wspomniał chcą być traktowani jak pełnoprawni użytkownicy dróg niech skończą chociaż podstawowy kurs na kartę rowerową (nie mówię o tych co mają prawko) i zaczną odpowiadać za swoje postępowanie (OC) , nowe przepisy praktycznie zwalniają rowerzystów z zachowania jakiejkolwiek ostrożności i uwagi na drodze , a znając życie ich własna interpretacja nowych przepisów zaskoczy nie jednego na drodze , no i jakaś kampania dotycząca zmiany przepisów też by się przydała , u mnie jest tak że akurat w związku z wykonywanym zawodem mam okresowe doszkalanie między innymi z PRD , a co z innymi kierowcami ??
Urbino 18