Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Omega B vs. Audi A6

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
28 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   djtween

djtween
  • 357 postów

Napisany 13 maja 2011 - 20:18

w razie potrzeby koło 1000zł mam następną kompletną z tego samego rocznika.

Dlatego ja sie dziwie ludziom ze tak nazekaja na te automaty z opla.

#22 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 maja 2011 - 10:41

Co wy tak pitolicie na te skrzynie w Audi?? jak kupisz dobry egzemplarz a nie "okazje" to będzie OK, a jak chcesz tanio to wtedy się kończy na remoncie.
Zresztą czy są auta bez awaryjne? policzcie sobie ile $$ pakujecie w Omegę i zobaczycie roczny stan inwestycji.
Mi osobiście bardzo się podoba A6 z 2002r i chętnie bym się skusił na 4.2V8 quattro, albo na 2.7bi-turbo :D

#23 OFFLINE   cimek757

cimek757
  • 254 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 27 maja 2011 - 10:50

Co wy tak pitolicie na te skrzynie w Audi?? jak kupisz dobry egzemplarz a nie "okazje" to będzie OK, a jak chcesz tanio to wtedy się kończy na remoncie.
Zresztą czy są auta bez awaryjne? policzcie sobie ile $$ pakujecie w Omegę i zobaczycie roczny stan inwestycji.
Mi osobiście bardzo się podoba A6 z 2002r i chętnie bym się skusił na 4.2V8 quattro, albo na 2.7bi-turbo :D

I tak to właśnie bywa :) Na tym forum bardziej będą przekonywać do Omegi, a na forum Audi A6 gdybym też jakiś temat podobny stworzył to by pewnie mnie wyśmiali że porównuję to do Omegi :)

Ja myślałem nad początkiem produkcji, tak maksymalnie do 2000 r. i silnik 2,8 też z quattro najlepiej, no ale cóż... najpierw trzeba się tego pozbyć a potem zastanawiać :)

#24 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 27 maja 2011 - 12:12

Ja myślałem nad początkiem produkcji, tak maksymalnie do 2000 r. i silnik 2,8 też z quattro najlepiej, no ale cóż... najpierw trzeba się tego pozbyć a potem zastanawiać

Jak dla mnie 2.8 odpada, zdecydowanie za słaby do tego auta, większy silnik wcale nie oznacza złego spalania.

I tak to właśnie bywa Na tym forum bardziej będą przekonywać do Omegi, a na forum Audi A6 gdybym też jakiś temat podobny stworzył to by pewnie mnie wyśmiali że porównuję to do Omegi

Taka prawda, na żadnym dedykowanym forum nie znajdziesz obiektywnej opinii.

#25 OFFLINE   wars1977

wars1977

WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

• 1 896 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 27 maja 2011 - 13:00

Jeździłem kilkoma Audi i znam dobrze paru ich właścicieli...

Komfort podróżowania bardzo dobry, ale nie przesadzałbym, że znacznie wyższy niż w omedze - wnętrze trochę inaczej zaprojektowane dlatego stwarza wrażenie przytulnego.

Co do zawieszenia - bardziej miękkie, ale po jakimś czasie będziesz to przeklinał wraz z ciągłymi naprawami i dużymi ich kosztami

Piszesz,że silnik znasz zatem sprawę rozrządu w 2,5TDI pomijam... :dziura:

Bagażnik moim zdaniem mniejszy niż w omedze - ale może to tylko moja subiektywna opinia.

Tak jak poprzednicy pisali AC obowiązkowe. To,że nie parkujesz w nocy pod chmurką nie ma znaczenia - kradną najczęściej "pod hipermarketem" :D

Co do wyposażenia to A6 na wypasie nie oferuje nic czego by nie mogła mieć omega na wypasie, może poza działającą navi w Polsce.

Mam w tej chwili 2 omegi jeżdżące i 1 na części. Stać mnie na zakup A6, ale i tak bym nie kupił bo... np. stłuczka parkingowa - porysowany błotnik i zderzak, które do omegi pod kolor kupię za 300zł, a do A6 :masakra: Albo jakakolwiek niespodziewana usterka to w Audi rezygnujesz z wakacji :D

U mnie wygrały koszty eksploatacji - wolę jeździć na wakacje:D

OOO przepraszam, w omegach B z nawigacją Philipsa Carin są mapy z 2010/2011 z 100% pokryciem polski. Mam używam, działa rewelacyjnie.

#26 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 29 maja 2011 - 08:50

Twierdzicie że audi jest drogie w eksploatacji, nie zgodzę się z tym. Brat ma a4 od kilku lat i w tym czasie robił przednie zawieszenie, wydał ok 1000 na części, przejeździł ok 80tyś, stosunek ceny do kilometrów wydaje mi się ok. Prócz tego jakieś tam łożysko w kole, tarcze, klocki i czyszczenie turbiny.
Drugi brat ma właśnie c5 od chyba ze 6ciu lat osobiście sprowadzał z dojczlandi z przebiegiem ~170000 teraz ma pod 300000 i w zeszłej zimie robił przód, nie wiem co wymieniał i ile go kosztowało, prócz tego koło dwumasowe ok 1500 i eksploatacja.
A ja w omedze od 3 lat, łączniki przód, 2x końcówki, komplet tłumików, czujnik wału, czujnik wałka rozrządu, listwę zapłonową, łożysko z przodu, pasuje zrobić lampy bo w obie mają już połamana mocowania, będzie się kończyło sprzęgło albo skrzynia bo na postoju biegi ciężko wchodzą, mam problem z silnikiem (problem opisany na forum i nikt nie potrafi zdiagnozować) na nadkolu po zimie pojawił mi się purchel, zdrapałem do abo podmalować, a pod nim dziura.
Szczerze mówiąc, to chętnie bym zamieniał na c5 albo e39, pomimo sentymentu do omegi.
Twierdzicie, że audi jest droższe w eksploatacji, a popatrzcie ile omega traci na wartości dajmy na to przez 3 lata a ile audi. Ja za swoją 3 lata temu dałem 19000 + gaz, teraz takie chodzą od 10000 już zagazowane i weź to sprzedaj jeszcze

#27 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 29 maja 2011 - 09:36

Szczerze mówiąc, to chętnie bym zamieniał na c5 albo e39, pomimo sentymentu do omegi.

Nie ma się co czaić, zamieniaj :)

#28 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 29 maja 2011 - 10:35

Nie ma się co czaić, zamieniaj

zrobię to, ale cały budżet w tej chwili pochłania wykańczanie domu więc jeszcze z rok-dwa

#29 OFFLINE   rob999

rob999
  • 10 postów

Napisany 31 maja 2011 - 00:43

sprzedasz za grosze..opylaj teraz