Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Czy ktoś odłączal odkurzacz w omedze?? jakie efekty później??

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
81 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   robert3012

robert3012
  • 2 349 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 marca 2013 - 07:21

a co to ten odkurzacz jest .... :

Pompa powietrza wtórnego. Znajdziesz ją z przodu auta, pod zderzakiem, przez przednim lewym kołem (tam też gdzie klakson). No chyba, że ktoś kiedyś już na amen wywalił to nie znajdziesz.

#62 OFFLINE   Marceloton16

Marceloton16
  • 47 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 05 października 2014 - 17:10

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy jest sens zaspawać rury od odkurzacza, bo wymieniam UPG i tak się zastanawiam czy to zrobić. Auto nie ma już katów (dzieło poprzedniego właściciela). Jeżeli warto to czy najlepiej będzie uciąć pzy samych śrubach i zaślepić?

#63 OFFLINE   bigbudyn500

bigbudyn500
  • 21 postów

Napisany 08 października 2014 - 14:45

Pompa powietrza wtórnego. Znajdziesz ją z przodu auta, pod zderzakiem, przez przednim lewym kołem (tam też gdzie klakson). No chyba, że ktoś kiedyś już na amen wywalił to nie znajdziesz.

Pytanko . Co znajduje się ZA przednim lewym kołem?? Tam też jest dmuchawa

#64 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 08 października 2014 - 14:58

Pytanko . Co znajduje się ZA przednim lewym kołem?? Tam też jest dmuchawa

Tak.Chłodzenie komputera/sterownika silnika.

#65 OFFLINE   kjelon

kjelon
  • 496 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 21 listopada 2015 - 21:10

Chciałem dziś odłączyć "odkurzacz" bo dudni niemiłosiernie. Zajrzałem pod auto i ku mojemu zdziwieniu wtyczka była już odłączona. Mimo tego pompa hałasuje przez jakiś czas po odpaleniu zimnego silnika. Odgłos to takie dudnienie i dochodzi ewidentnie z "odkurzacza" - osłuchiwałem dziś z kanału. Jak to możliwe? Zaczynam wierzyć w cuda. Czy coś nadmuchuje powietrze do tej pompy, czy ona je sama zasysa? Może pompa jest nieszczelna i mimo, że nie pracuje to dudni? Co otwiera i zamyka dopływ powietrza do tej pompy?

Edytowany przez kjelon, 21 listopada 2015 - 22:25.

#66 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów

Napisany 22 listopada 2015 - 09:13

na pompie od góry jest mały filterek powietrza przez który odkurzacz ciągnie powiertrze.Jeśli wtyczka wypięta to nie ma co tam hałasować.

Być może luźna wtyczka nie jest z pompy a z któregoś klaksonu.

#67 OFFLINE   kjelon

kjelon
  • 496 postów

Napisany 22 listopada 2015 - 11:43

Wtyczka na pewno od pompy, kable od niej wchodzą do pompy, zresztą porównywałem ze zdjęciami pompy w Internecie. No dziwna sprawa, bo dudni niemiłosiernie z okolic tej pompy przez mniej więcej dwie minuty od odpalenia zimnego silnika. A może odgłos pochodzi z innego miejsca, ale tak się niesie. Co tam jeszcze może hałasować? Co odpowiada za "ssanie", tj. podniesione obroty zaraz po odpaleniu zimnego silnika? 

#68 OFFLINE   adiwoj24

adiwoj24

Zachodzi przy skręcie

• 348 postów
  • Województwo: podlaskie

Napisany 22 listopada 2015 - 13:09

Jest jeszcze plastikowy zawór który jest po prawej stronie przepustnicy od multiramu.Dochodzi do niego powietrze od odkurzacza i dalej wędruje do aluminiowej rury prowadzącej do kolektorów wydechowych.Ten zawór steruje doplywem powietrza czyli otwiera i zamyka.Zawór sterowany jest zaworkiem podcisnieniowym zamontowanym pod zaworem.Do zaworka podciśnienia idzie wezyk z podcisnieniem z silnika i kostka z prądem.Zdejmij krótki wezyk który idzie od zaworka do zaworu i zaslep wyjście z zaworka żeby podcisnienie nie uciekalo.Możesz jeszcze sprawdzić czy przypadkiem gumowy wąż idący od zaworu do odkurzacza nie jest przerwany i tamtędy może hałasowac i czy nad odkurzaczem jest wszystko ok z filtrem i gumowa rurką do niego prowadząca.Najlepiej wogóle pozbyć się odkurzacza i całego tego ustroistwa.Będzie więcej miejsca od razu pod maską;-)
Aha w skrzynce bezpiecznikow znajdującej się pod maską znajdują się dwa duże bezpieczniki obok siebie l.Wyjmij tego który jest bliżej silnika, odpowiedzialny jest od prądu do odkurzacza.Będziesz miał 100% pewność ze odkurzacz będzie bez zasilania a kostkę niego podłacz żeby się nie dyndała;-)

Edytowany przez adiwoj24, 22 listopada 2015 - 13:38.

#69 OFFLINE   kjelon

kjelon
  • 496 postów

Napisany 22 listopada 2015 - 13:34

Jest jeszcze plastikowy zawór który jest po prawej stronie przepustnicy od multiramu.Dochodzi do niego powietrze od odkurzacza i dalej wędruje do aluminiowej rury prowadzącej do kolektorów wydechowych.Ten zawór steruje doplywem powietrza czyli otwiera i zamyka.Zawór sterowany jest zaworkiem podcisnieniowym zamontowanym pod zaworem.Do zaworka podciśnienia idzie wezyk z podcisnieniem z silnika i kostka z prądem.Zdejmij krótki wezyk który idzie od zaworka do zaworu i zaslep wyjście z zaworka żeby podcisnienie nie uciekalo.Możesz jeszcze sprawdzić czy przypadkiem gumowy wąż idący od zaworu do odkurzacza nie jest przerwany i tamtędy może hałasowac i czy nad odkurzaczem jest wszystko ok z filtrem i gumowa rurką do niego prowadząca.Najlepiej wogóle pozbyć się odkurzacza i całego tego ustroistwa.Będzie więcej miejsca od razu pod maską;-)

Ok, jest jakiś trop. Posprawdzam to. Ktoś może dysponuje schematem tego systemu doprowadzania powietrza wtórnego np. z EPC?

Edytowany przez kjelon, 22 listopada 2015 - 13:37.

#70 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 22 listopada 2015 - 14:27

Wywal całkiem to ekologiczne badziewie. Jeszcze odkurzacz sprzedasz na allegro :)

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#71 OFFLINE   kjelon

kjelon
  • 496 postów

Napisany 22 listopada 2015 - 23:15

Aha w skrzynce bezpiecznikow znajdującej się pod maską znajdują się dwa duże bezpieczniki obok siebie l.Wyjmij tego który jest bliżej silnika, odpowiedzialny jest od prądu do odkurzacza.Będziesz miał 100% pewność ze odkurzacz będzie bez zasilania a kostkę niego podłacz żeby się nie dyndała;-)

Dobrze kombinowałeś. Odpaliłem auto i odłączyłem na chwilę wężyk od zaworka do zaworu - dudnienie momentalnie ustało. Po podłączeniu - powróciło. Czyli podejrzewam jakąś nieszczelność na drodze zawór-odkurzacz, bo sam odkurzacz jest odłączony i na pewno nie pracuje. Na chwilę obecną odłączyłem wspomniany wężyk i zaślepiłem. Rozumiem, że nie będzie to miało negatywnego wpływu na pracę silnika? Nic się nie pochrzani z podciśnieniem? W niedalekiej przyszłości zdemontuję całość. Co tam trzeba wyrzucić - odkurzacz, zawór, zaworek, metalową rurkę? Coś jeszcze? I co trzeba zaślepić? Gdzie ta metalowa rurka dalej wchodzi?

#72 OFFLINE   adiwoj24

adiwoj24

Zachodzi przy skręcie

• 348 postów

Napisany 22 listopada 2015 - 23:51

Odkurzacz,zawór,rurke aluminiowa możesz usunąć od ręki.Będziesz musiał zaslepic dwie rurki wychodzące z kolektorów wydechowych jakimś rozsądnym sposobem.Ja osobiście mały zaworek pozostawilem podpiety pod zasilanie bo błędy zapewne wywali i rurke s podniesieniem także pozostawilem podłączona.Może nie jest konieczne te podłączone podcienienie,ale nie wnikalem w temat cży można to usunąć czy nie.Nie myslales o usunięciu egr-a?To jeszcze prostsze i będzie silnik zasysał tylko czyste powietrze bez domieszki spalin;-)

#73 OFFLINE   kjelon

kjelon
  • 496 postów

Napisany 23 listopada 2015 - 00:00

Odkurzacz,zawór,rurke aluminiowa możesz usunąć od ręki.Będziesz musiał zaslepic dwie rurki wychodzące z kolektorów wydechowych jakimś rozsądnym sposobem.Ja osobiście mały zaworek pozostawilem podpiety pod zasilanie bo błędy zapewne wywali i rurke s podniesieniem także pozostawilem podłączona.Może nie jest konieczne te podłączone podcienienie,ale nie wnikalem w temat cży można to usunąć czy nie.Nie myslales o usunięciu egr-a?To jeszcze prostsze i będzie silnik zasysał tylko czyste powietrze bez domieszki spalin;-)

Myślałem i pewnie to nastąpi, zwłaszcza, że mi EGR wyrzuca błąd co jakiś czas, ale tam chyba trzeba coś podłączyć zamiast niego, żeby błędu nie wyrzucało? I rozumiem, że jak mam teraz odpięty wężyk od zaworka do zaworu i zaślepiony, to nic złego się dziać nie będzie z podciśnieniem?

#74 OFFLINE   adiwoj24

adiwoj24

Zachodzi przy skręcie

• 348 postów

Napisany 23 listopada 2015 - 00:18

Ja zrobiłem tak z egr-kiem,usunalem oczywiście jego podstawę przykrecana do kolektora ssacego a pozostały otwór zaślepiłem blaszką której w długim kolektorze za uchwytem od linki wcale nie widać.Odkrecilem egr od jego podstawy a jego samego zabezpieczyłem przed kurzem woda itp i po przedłużeniu kabla malowałem w puszce przekaznikow.Jak Tobie wywala od czasu do czasu błąd kup sprawny oryginalny za kilka PLN i będzie cacy:-)Z podcisnieniem nic się działo nie będzie bez obawy:-)możesz być spokojny
Aha zapomnialem o dziurze po rurce idącej do kolektora wydechowego..ja mam kolektory od 2.6/3.2 gdzie oryginalnie zapewne wiesz juz nie było egr-a a koledze jak to usuwalem to przeciałem ta rurke bo potrzebowałem tylko nakretkę.Otwór w niej zaślepiłem chyba dwoma monetami i dodatkowo jeszcze dałem paste do wydech.Trzyma jak należy:-)

Edytowany przez adiwoj24, 23 listopada 2015 - 00:28.

#75 OFFLINE   czerwony16

czerwony16
  • 47 postów

Napisany 03 stycznia 2016 - 13:07

Reasumując, jeżeli nie mam katalizatora to ten "odkurzacz" jest zbędny ? 

#76 OFFLINE   dudek840

dudek840
  • 161 postów

Napisany 03 stycznia 2016 - 16:20

Reasumując, jeżeli nie mam katalizatora to ten "odkurzacz" jest zbędny i EGR

#77 OFFLINE   adiwoj24

adiwoj24

Zachodzi przy skręcie

• 348 postów

Napisany 04 stycznia 2016 - 00:21

Rola pompy powietrza wtórnego czyli "odkurzacza" jest wtłoczenie cieplych spalin zaraz po uruchomieniu silnika celem zagrzania katalizatorów..jeżeli nie masz katow to wozisz zbedny nadbagaz.Egr to inna sprawa,syfi kolektor ssacy częścią spalin która ponownie dopala..ja się obu tych ustrojstw pozbylem i sobie chwale:-D

#78 OFFLINE   dudek840

dudek840
  • 161 postów

Napisany 04 stycznia 2016 - 16:44

Dzieki Kolego za info. Kupiłem auto już z wyciętymi katami i po glębszej analizie zamiast szukać jakiś używek (w niewiadomym stanie) to zostawie tak jak jest a "wyłącze" (lub nawet wyciągne) odrzutowca i ząślepie ekologa.

Pzdr

#79 OFFLINE   wosiu

wosiu
  • 41 postów

Napisany 15 lutego 2016 - 13:25

mój problem to taki że odpadł dekielek z filterka pompy powietrza i leciała tam woda. Efektem był ciągle lekki nalot sera pod korkiem - pompę wywaliłem, korek oleju czysty a teraz jeszcze chyba wywalę katy.

#80 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 16 lutego 2016 - 09:04

Wywal katy, teraz weźmiesz ze 150zł za dwa. A niedługo będziesz płakać i wydawać kupę pieniędzy na katy bo przeglądu nie przejdziesz. Czasy beztroskiego podejścia do środowiska już się niestety w PL kończą

Edytowany przez smokebite, 16 lutego 2016 - 09:05.

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365