Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

"Stare Wygi" co wy na ten temat ??

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
175 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   Hoffi

Hoffi

Zbanowany

• 673 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 21:34

Bremslicht Prüfung :?: :?: :?: :?: :?: Co to może oznaczać......wg. słownika to jakaś kontrola świateł :bad: pisał kiedyś komuś szwab coś takiego ??

prufung to pomiar więc wychodzi z tego że to pomiar świateł hamowania...czy czasem Ci ten komunikat nie wyskakuje gdy zapalisz auto??

#102 OFFLINE   SQN

SQN
  • 120 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 21:36

pojawia się po zapaleniu się kontrolek.....jak odpalę silnik to znika :bad:
Ciężka opcja !

#103 OFFLINE   Hoffi

Hoffi

Zbanowany

• 673 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 21:44

pojawia się po zapaleniu się kontrolek.....jak odpalę silnik to znika :bad:

napewno nie kiedy odpalisz silnik ale zapewne keidy naciśniesz na pedał hamulca :)
sprawdz :)

#104 OFFLINE   SQN

SQN
  • 120 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 21:53

heh jak tak będzie to co to jest :looz:
Ciężka opcja !

#105 OFFLINE   Hoffi

Hoffi

Zbanowany

• 673 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 22:00

po przekręceniu kluczyka zapala Ci się komunikat abyś sprawdził światła hamowania....dopóki nie naciśniesz na hamulec ten komunikat będzie Ci świecił...ma on na celu kontrolować sprawność żarówek świateł hamowania

jeśli naciśniesz na pedał hamulca i zarówki i układ elektryczny świateł hamowania będzie OK zgaśnie komunikat :cool:

#106 OFFLINE   SQN

SQN
  • 120 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 22:08

Danke Danke Danke :looz: po raz kolejny Hoffi ratuje sytuację :looz:
Ciężka opcja !

#107 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 10 czerwca 2007 - 22:28

po przekręceniu kluczyka zapala Ci się komunikat abyś sprawdził światła hamowania....dopóki nie naciśniesz na hamulec ten komunikat będzie Ci świecił...ma on na celu kontrolować sprawność żarówek świateł hamowania

jeśli naciśniesz na pedał hamulca i zarówki i układ elektryczny świateł hamowania będzie OK zgaśnie komunikat :cool:

zapala sie ale Check na wyswietlaczu i gasnie po nacisnieciu pedalu hamulca. Nie powinno wyswietlac zadnego bledu

#108 OFFLINE   Hoffi

Hoffi

Zbanowany

• 673 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 22:33

SQN, może rozwiać te wątpliwości gdy pójdzie do auta i sprawdzi czy komunikat znika po naciśnięciu hamulca :)

#109 OFFLINE   SQN

SQN
  • 120 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 22:34

Tzn w momencie odpalenia silnika znika sprawa......ale fakt że odpalam auto na hamulcu ;/
Ciężka opcja !

#110 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 22:36

SQN, może rozwiać te wątpliwości gdy pójdzie do auta i sprawdzi czy komunikat znika po naciśnięciu hamulca :)

Do czasu nacisniecia hamulca powinien sie tylko swiecic CHECK. blad oznacza blad !

#111 OFFLINE   SQN

SQN
  • 120 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 22:40

sprawdzę jutro co i jak....podam konkretne szczegóły ;] Mam nadzieję że to żaden konkret choler....bo się wkurzę :bad:
Ciężka opcja !

#112 OFFLINE   Hoffi

Hoffi

Zbanowany

• 673 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 22:43

dziwne beast bo jeśłi faktycznie ma coś ze światłami hamowania błąd nie powinien zniknąć ot tak sam, niech SQN zobaczy czy to przez odpalenie silnika czy przez naciśnięcie hamulca znika komunikat....

SQN i jeszcze jedno pytanko czy jak wyłączysz silnik pojawia się komunikat Prufung bremslicht??

#113 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 22:47

dziwne beast bo jeśłi faktycznie ma coś ze światłami hamowania błąd nie powinien zniknąć ot tak sam, niech SQN zobaczy czy to przez odpalenie silnika czy przez naciśnięcie hamulca znika komunikat....

SQN i jeszcze jedno pytanko czy jak wyłączysz silnik pojawia się komunikat Prufung bremslicht??

sam nie powinien chyba ze ma cos z elektryka namieszane

Funkcje kontrolne

Układ kontroli nadzoruje poziomy płynów, grubości okładzin hamulcowych przednich hamulców tarczowych, działanie automatycznej skrzyni biegów i ważniejsze żarówki oświetlenia zewnętrznego włącznie z przewodami i bezpiecznikami. Przy kontroli żarówek usterka jest wskazywana tylko wtedy, gdy dane obwód elektryczny jest włączony. Po włączeniu zapłonu układ samokontroli sprawdza wszystkie funkcje i jednocześnie pojawia się literka F koło wskazania czasu oraz napis CHECK zostaje podświetlony. W razie usterki, na wyświetlaczu pojawia się odpowiedni komunikat i nadal świeci się literka F oraz napis CHECK. Jeżeli wystąpiło kilka usterek, wyświetlane są one po kolei. Niektóre komunikaty wyświetlane są w formie skróconej.

W razie zgłoszenia usterki, wskazania komputera zostają zablokowane. Potwierdzamy przyjęcie komunikatu do wiadomości wciskając przycisk S lub R. Jeżeli wystąpiło kilka usterek, trzeba je akceptować po kolei. Po wykonaniu tej operacji komunikat znika z wyświetlacza i mogą się na nim pojawić wskazania komputera pokładowego. Napis CHECK z lewej strony wyświetlacza i literka F koło czasu nadal się świecą przypominając o wystąpieniu jednej lub kilku usterek.

#114 OFFLINE   Hoffi

Hoffi

Zbanowany

• 673 postów

Napisany 10 czerwca 2007 - 22:49

sam nie powinien chyba ze ma cos z elektryka namieszane

dobra już go nie dobijajmy, bo nie zaśnie dziś....jutro SQN da Nam jakieś podpowiedzi i rozgryziemy ten problemik :)
oby tylko taki eproblemy były :piwo: Beast

#115 OFFLINE   SQN

SQN
  • 120 postów

Napisany 11 czerwca 2007 - 21:01

no i więc.....komunikat się pojawia gdy palą się kontrolki. Po naciśnięciu hamulca komunikat gaśnie. Nie jest istotne czy silnik chodzi czy nie......dałem plamę bo zapomniałem świateł sprawdzić czy palą :cool:
Ciężka opcja !

#116 OFFLINE   Hoffi

Hoffi

Zbanowany

• 673 postów

Napisany 11 czerwca 2007 - 21:52

......dałem plamę bo zapomniałem świateł sprawdzić czy palą :cool:

a palą??

#117 OFFLINE   SQN

SQN
  • 120 postów

Napisany 11 czerwca 2007 - 22:29

właśnie zapomniało mi się oblukać :mrgreen:
Ciężka opcja !

#118 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 11 czerwca 2007 - 22:44

właśnie zapomniało mi się oblukać :mrgreen:

nie zmienia to faktu ze BLAD to blad i nie ma prawa sie wyswietlac jesli wszystko jest OK. moze sie tylko CHECK palic do momentu nacisniecia hamulca

#119 OFFLINE   Hoffi

Hoffi

Zbanowany

• 673 postów

Napisany 11 czerwca 2007 - 22:55

beast ja mam podobnie jak SQN tylko że w nowszej Omie...hmm..ciekawe...najpiew mi się pojawia komunikat po duńsku...bremslag kontrolle...jak nacisnę na pedał hamulca znika on i żadnych komunikatów więcej nie ma....światła OK....może On ma podobnie...

#120 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 11 czerwca 2007 - 22:57

beast ja mam podobnie jak SQN tylko że w nowszej Omie...hmm..ciekawe...najpiew mi się pojawia komunikat po duńsku...bremslag kontrolle...jak nacisnę na pedał hamulca znika on i żadnych komunikatów więcej nie ma....światła OK....może On ma podobnie...

moze w B FL tak jest (z tym ze masz napisane kontrolle) ale pierwsze slysze zeby w B na kompie wyswietlal sie blad i sam gasl. Wg opisu i wlasnych doswiadczen jesli nie ma bledu to CHECK gasnie - jesli jest zostaje i pojawia sie komunikat bledu. No ale czlowiek sie cale zyce uczy wiec moge sie mylic i moze byly takie wersje kompa ktore sie tak zachowywaly. w kazdym badz razie ja takiego czegos nie widzialem na oczy :)