Diagnostyka Opla .AutoOpelscaner
Napisany 03 czerwca 2010 - 19:37
Napisany 03 czerwca 2010 - 19:44
Napisany 03 czerwca 2010 - 19:45
Poczytaj troche w temacie bo na pewno juz ktos o tym pisal.Chyba kwestia odpowiednich sterownikow ma tutaj role
Napisany 03 czerwca 2010 - 22:34
Już kombinowałem z rocznikami. Działa mi np tylko imobilaizer program go wykrywa. a np jeśli chce sprawdzić silnik to wyskakuje coś jak "Incorrect or Unknown Control Module" nie wiem już czy to wina sys (windows 7) czy jakieś inne badziewie:(
tak w ogole to opel scaner swoje wszystkie mozliwosci odkrywa pod win Xp.
takze jak macie mozliwosc to korzystajcie z teo systemu.
nowsze moga dzialac lub nie. z roznym skutkiem
ps. takie mam info od piwka
Napisany 04 czerwca 2010 - 06:03
ps. takie mam info od piwka
no to uaktualnie - Opel Scanner bardzo fajnie działa na 32-bitach - na 64 może być dramat
PS: Takie mam info z kilkuletnich doświadczeń z OSem

Napisany 04 czerwca 2010 - 08:34
Kolego błąd nr 1 to to że nie próbujesz uzyskać programu od sprzedawcy tylko szukasz po necie nie sprawdzonych wersji. Na pewno dostałeś w korespondencji namiary skąd dostać program. Z OSem jest tak że chodzi dobrze TYLKO pod odpowiednią wersją programu, to znaczy o odpowiednim ID i odpowiedniej wersji. A to co jest w necie do pobrania to w znacznej większości kombinowany badziew. Miałem przypadek że ściągnąłem z neta (tak na próbę) program (niby) o odpowiednim ID i wersji i nie działał, więc swoją wersje programu od sprzedawcy przechowuję w kilku kopiach. Dopiero mając odpowiednią wersję programu możesz szukać przyczyny nie działania fejsa.Zakupiłem interfejs w firmie Viaken. pomijając fakt że nie dostałem programu Opel Scaner (który już sobie skombinowałem:D ver. 1.0.1.71) niestety program nie może się połączyć migają lampki w prawym górnym rogu przez ok 20 sek i nic dalej się nie dzieje. Czy ktoś może wie jak Sobie z tym poradzić albo jaka może być przyczyna. Z góry dzięki za pomoc
czy chodzi o ID? jeśli tak to mam A650 i długo się naszukałem działajacej wersji. Chyba że ktoś jakoś wspomoże:D
Pisz do Viakena, napewno udostępnił ci program tylko niech ci wyjaśni jak go uzyskać.
Napisany 04 czerwca 2010 - 18:06
Z tego co wiem to Oni sprzedają oficjalnie tylko fejs a do programu dają link i sobie musisz ściągnąć sam. Wydaje mi się, że gdyby przyszło im dodawać "legalnie" program to ten fejs kosztowałby nie 250zł a 1000zł przypuśćmy albo i więcej. Może jestem jednak w błędziePisz do Viakena, napewno udostępnił ci program tylko niech ci wyjaśni jak go uzyskać.

Napisany 04 czerwca 2010 - 20:38

Proszę o pomoc bo omega ma kryzys wieku średniego i bez programu sobie nie poradzę.
Napisany 05 czerwca 2010 - 08:10

Napisany 05 czerwca 2010 - 10:47
albo moze ktos wie jak odblokowac opcoma? bo u mnie laczy sie z autami, zczytuje parametry , ale niemozna nic wiecej zrobic, zmienic itp
Napisany 05 czerwca 2010 - 19:26
Dokładnie co się dzieje z piwkiem...? Próbuje się z nim skontaktować w sprawie programu do urządzenia, które kupiłem 2 lata temu od niego i nic... Proszę o danie jakiś namiarów na program Opelscaner 1.0.1.65 PL, gdzie go można ściągnąć, zakupić etc.
Napisany 05 czerwca 2010 - 20:54
Dokładnie co się dzieje z piwkiem...? Próbuje się z nim skontaktować w sprawie programu do urządzenia, które kupiłem 2 lata temu od niego i nic... Proszę o danie jakiś namiarów na program Opelscaner 1.0.1.65 PL, gdzie go można ściągnąć, zakupić etc.[/QUOTE]
poszukam , ja moge miec, jak cos to ci przesle
Napisany 06 czerwca 2010 - 21:41
poszukam , ja moge miec, jak cos to ci przesle[/QUOTE]
Będę wdzięczny:D. Pozdrawiam
Napisany 14 czerwca 2010 - 01:20
http://allegro.pl/sh... został wysłany.
Napisany 14 czerwca 2010 - 08:58
Napisany 14 czerwca 2010 - 09:48
Napisany 14 czerwca 2010 - 15:51
No tak ale dają namiary na stronę gdzie ściągnąć oprogramowanie do ich fejsa. Z taego co wiem to żaden ze sprzedawców nie zostawia cię bez oprogramowania z tym że czasem jest to płyta a czasem "odpowiedni" linkZ tego co wiem to Oni sprzedają oficjalnie tylko fejs a do programu dają link i sobie musisz ściągnąć sam
Napisany 14 czerwca 2010 - 18:02
No tak ale dają namiary na stronę gdzie ściągnąć oprogramowanie do ich fejsa. Z taego co wiem to żaden ze sprzedawców nie zostawia cię bez oprogramowania z tym że czasem jest to płyta a czasem "odpowiedni" link
Tak ale dają płytkę ze sterownikami, nagrywaną więc cóż stoi na przeszkodzie nagrać jeszcze program diagnostyczny pod dany fejs??? Odp. Prawa Autorskie.
Napisany 14 czerwca 2010 - 19:38
Panowie a ja zadam szybkie pytanie dotyczace diagnostyki... czy opcomem mozna podejrzec odczyt temperatury paliwa w pompie?
Opelscanerem odczyta w tadku temperature paliwa i napięcie pracy czujnika bez kłopotu. Podejrzewam, że op-comem też na na 100%, parametry pracy czujników to podstawa diagnostyki dla każdego fejsa

Napisany 15 czerwca 2010 - 09:39
Opelscanerem odczyta w tadku temperature paliwa i napięcie pracy czujnika bez kłopotu. Podejrzewam, że op-comem też na na 100%, parametry pracy czujników to podstawa diagnostyki dla każdego fejsa
no ja tak szukam i szukam i generalnie mnie szlag trafia, bo o ile bloki pomiarowe innych komponentow dzialaja w miare sprawnie, to przy silniku dzialaja raz albo nie dzialaja wcale i musze wychodzic/wchodzic z bloku. Nerwy mi przy tym juz wysiadly