Przepływomierz - pare pytań.
Napisany 13 stycznia 2011 - 17:45
Omega od paru miesięcy pali gazu 17 na 100 i benzyny podobnie, strasznie zamulone obroty jak bym jechał jakimś dieslem po przejściach. Sprawdzałem błędy na spinaczu, i pokazało że przepływomierz za duże napięcie, no to teraz go odpiłem całkiem, i jest poprawa, motor ma moc większa (tak odczuwam) obroty jakoś lepiej się trzymają szybciej spadają i nie falują na jałowym a co do spalania to nie jestem wstanie określić bo dziś go odłączyłem.
Czy faktycznie przepływomierz może miec wpływ na tak drastyczne spalanie?
Czy mogło być tak że jak przepływomierz jest martwy, to dostawał za mało powietrza albo za dużo silnik i zle regulował dawkę paliwa?
Bo nie wiem co o tym myśleć teraz i czy odkładać na nowy przepływomierz.
Napisany 13 stycznia 2011 - 19:44
Czy faktycznie przepływomierz może miec wpływ na tak drastyczne spalanie?
sam sobie odpowiedziałeś na pytanie
Czy mogło być tak że jak przepływomierz jest martwy, to dostawał za mało powietrza albo za dużo silnik i zle regulował dawkę paliwa
a tak po za tym to opcja szukaj było dużo razy pisane

Napisany 13 stycznia 2011 - 21:59
Nie chce robic nowego tematu ale sprawdzianem kable dzis, popsikałem wodą w sprayu (po płynie do mycia szyb) i mam pełno iskier przy końcówkach kabli co wchodzą do świec oraz na kablach w nie których miejscach (iskierki lecą aż się miło patrzy).
Czy to pora na wymianę już?
Się pytam o takie rzeczy bo to mój pierwszy samochód i dopiero go poznaję.
No przeplywomierz trafi mi kupić.
Napisany 13 stycznia 2011 - 23:13
nie wiem czy tak miło jak dotkniesz ręką, poczujesz że pora na wyminę... Wymieniaj kable i świece przy okazjimam pełno iskier przy końcówkach kabli co wchodzą do świec oraz na kablach w nie których miejscach (iskierki lecą aż się miło patrzy).
Napisany 31 stycznia 2011 - 20:51
Napisany 10 lutego 2011 - 14:58
Napisany 11 lutego 2011 - 20:33
Napisany 15 kwietnia 2014 - 17:50
Napisany 15 kwietnia 2014 - 19:48
Napisany 15 kwietnia 2014 - 20:55
No dobra ale u mnie czy jest podpięta czy nie to tak samo chodzi kontrolka chek się nie zapala a po podłączeniu pod kompa jak jest odpięta to wyskakuje błąd przepływomierza.ogólnie jest tak że jak odepniesz sprawną przepływkę to silnik powinien chodzić gorzej ale jak odepniesz uszkodzoną to powinien chodzić lepiej, u mnie w dieslu po odpięciu przepływki chodzi gorzej i też nie ma checka ale jak podłącze pod kompa to mam błąd przepływki.
Napisany 16 kwietnia 2014 - 18:20
Omega ma błąd niskie napięcie przepływomierza P0100. Sprawdziłem już 4 org przepływki i na wszystkich wywala błąd.
Błąd pojawia się po rozgrzaniu auta i jak są obroty poniżej 1000. Czyli podczas pracy na postoju. Sprawdzałem kompem podczas zwiększania obrotów - kg oraz napięcie skacze.
W czasie jazdy lub trzymania wyższych obrotów błędu nie ma. Na kompie występuję jako sporadyczny.
TPS jest na 0,53V.
Nie szarpie i nie falują obroty. Na ben i lpg to samo.
Ma może ktoś pomysł co to może być? :confused::pokoj:
Napisany 16 kwietnia 2014 - 18:35
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 16 kwietnia 2014 - 18:51
Napisany 16 kwietnia 2014 - 19:45
różnie raz bogato raz ubogo. Sonda wymieniona około rok temu. Błędu sondy nie ma tylko przepływomierz.
To śmierdzi lewizną , a TPS ma mieć nie mniej jak 9% do 16%jak ktoś regulował obroty zderzakiem przepustnicy to są takie cyrki.
Napisany 16 kwietnia 2014 - 20:11
To śmierdzi lewizną , a TPS ma mieć nie mniej jak 9% do 16%jak ktoś regulował obroty zderzakiem przepustnicy to są takie cyrki.
Tzn? tyle procent ma na wolnych wskazywać? też tak myślałem że gdzie musi lewe łapać. Jutro samostartem obadam czy gdzieś łapie.
Napisany 16 kwietnia 2014 - 23:25
Tak min 9%
A nie 0% i 0.55V? Przy jakimkolwiek procencie zmieniaja sie zadania dla przepywki w kg/h.
Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
Napisany 17 kwietnia 2014 - 13:52
Poniżej link do filmu z Op Com-a
Napisany 17 kwietnia 2014 - 19:59