Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

No to miałem ja nagrzewnicę;)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
52 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   michale32

michale32
  • 103 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 20:02

Jak pisałem w jednym z ostatnich postów, jakiś czas temu postanowiłem wymienić nagrzewnicę. Z oryginału zbudowanego z 17 rurek rozprowadzających ciepło "przesiadłem się" na nagrzewnicę firmy Thermotec zbudowaną z rurek 8. Niestety jak sama budowa wskazuje ogrzewania w aucie nie ma;(. W związku z tym dziś zabrałem się za regenerację starej nagrzewnicy. W pierwszej kolejności poszedł w ruch przewód ze sprężonym powietrzem. Jakoś nie za wiele syfo poleciało. Później nagrzałem nagrzewnicę stawiając na piecu i zalałem octem. Weszło go zaledwie 200ml. Potrząsanie przez kilka minut i wymiana octu. Weszło go już 250ml. Ponowne potrząsanie i wymiana octu. Kolejne zalanie ale ilość wlanego octu nie zmieniła się. Za każdym razem wylatywały jakieś odrobiny syfu. Użyłem w końcu jakiegoś dość gęstego udrażniacza do rur i zalewając zaglądałem w drugi otwór patrząc, którymi kanalikami wypływa. Gdy juz się napełniła cała zaczęła się wspaniale pienić. Pomyślałem, że będzie żyć:) Po wypłukaniu wężem z wodą poleciało mnóstwo syfu więc postanowiłem zwiększyć moc środka czyszczącego....i to był mój błąd. Wsypałem granulki (coś jak kret do rur), zalałem gorącą wodą i.................zasyczało, zadymiło, smrodu w domu narobiło i wszystko wylało się bokiem niestety;(. Nagrzewnicę najzwyczajniej zjadło:)
Ale teraz i tak kupię używkę oryginalną bo na Thermotec'u nie da się jeździć. W każdym razie sex w lesie porą zimową odpada;)
Przestrzegam wszystkich przed zakupem tego świństwa jakim jest Thermotec i oczywiście przed używaniem tak mocnego środka do udrażniania rur.

#2 OFFLINE   marcines

marcines

Co ma być to będzie

• 671 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 stycznia 2011 - 20:15

Kolego nie kupuj czasami zamiennika od VE-GA_pl na Allegro !!!! ja kupilem i wyszla **** malo ze miala tylko 8 rurek to do tego uszczelka gumowa nie pasowala bo ona jest na wiecej rurek i dotego plastik nie wytrzymal temperatury i srobka wyszla poczym zaczela cieknac

#3 OFFLINE   fnd

fnd
  • 1 167 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 20:17

postanowiłem zwiększyć moc środka czyszczącego....i to był mój błąd. Wsypałem granulki (coś jak kret do rur), zalałem gorącą wodą i.................zasyczało, zadymiło, smrodu w domu
narobiło i wszystko wylało się bokiem niestety;(. Nagrzewnicę najzwyczajniej zjadło

Teraz potrzebujemy chętnego do płukania chłodnicy i całej reszty układu tym specyfikiem :D

#4 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 stycznia 2011 - 20:19

Polecam Valeo.Jest dokładnie taka jak oryginał,

#5 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 20:25

i wszystko wylało się bokiem niestety;(

Może nawet Twoje szczęście że wylało się w domu .. bo jak byś taką wypłukaną założył, i przejadło by Ci ją w aucie .. to miałbyś nie tylko sex ale i sex w jacuzzi ;-)

#6 OFFLINE   TOMIX

TOMIX

-=TOMEK=-

• 661 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 03 stycznia 2011 - 20:27

Przestrzegam wszystkich przed zakupem tego świństwa jakim jest Thermotec i oczywiście przed używaniem tak mocnego środka do udrażniania rur

kret - ocet, prawie Einstein z ciebie;) za kreta szacun:bravo: dobrze ze nie wysadziłeś się w powietrze:)
wiadomo już po ptakach:roll: ale próbowałeś chociaż płukać woda pod ciśnieniem??

#7 OFFLINE   michale32

michale32
  • 103 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 20:29

Hmmm...sex w jaccuzi mógłbym jeszcze zaryzykować;)

A tak jak już pisałem wcześniej, zamiennika nie mam zamiaru kupować. Tylko oryginał używany niestety. Chyba, że tak jak kolega napisał zerknę na cenę Valeo.

Do kolegi TOMIX - oczywiście, że płukałem wodą. Gorącą pod ciśnieniem. Nie mieszałem wszystkiego ze sobą.

#8 OFFLINE   MarcinGoluch

MarcinGoluch
  • 56 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 22:16

Kolego nie kupuj czasami zamiennika od VE-GA_pl na Allegro !!!! ja kupilem i wyszla **** malo ze miala tylko 8 rurek to do tego uszczelka gumowa nie pasowala bo ona jest na wiecej rurek i dotego plastik nie wytrzymal temperatury i srobka wyszla poczym zaczela cieknac

Z tego co wiem 16 rurek ma tylko Valeo i guma z oryginału pasuje tylko do niej.
Nie znam Thermotec'u ale mam nagrzewnicę Polcar'u od Vegi z allegro.
Jedyny problem to seryjną śrubką nie mogłem złapać podkładki ściągającej rurki w nagrzewnicę. Delikatnie dłuższa śrubka i poszło łatwo.
Nagrzewnica zrobiła ze mną już 1tyś km i nic nie cieknie, żadnych niepokojących objawów. Specjalnie zostawiłem rozryty schowek żeby sprawdzić jak się będzie ów twór sprawował.
Jak na razie z Polcar'em ogień w budzie :).

Pozdrawiam!
Marcin

#9 OFFLINE   Maniek6600

Maniek6600
  • 640 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 06:57

Panowie a ja mam problem,ucieka mi płyn z nagrzewnicy...Chodzi o podłączenie tych rurek metalowych,ponieważ nie parują szyby ani nic...Jest tylko duzo płynu od chłodnicy.Nagrzewnice stara wyciągałem z kolegą chyba za 10 razy i płukaliśmy..Niestety płukanie nie pomoglo i kupiłem inną...Co może powodować że tylko na plastiku nagrzewnicy jest płyn??? Czytałem coś o oringach ale nie jestem pewien czy one mogą tyle szkody narobić....

#10 OFFLINE   slawny.pl1

slawny.pl1

:)

• 195 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 07:50

a moze ci kolego rurka ktoras pekla? co do oringow to tez tak moze byc ze puszczaja. sam to przerabialem.
pozdrawiam

#11 OFFLINE   MarcinGoluch

MarcinGoluch
  • 56 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 08:06

http://www.teilesuch...288961?c=700196 sporo było pytań o wymiary oringów w nagrzewnicy.

Jako, że kupienie oringów 19,18mm jest nie możliwe można kupić nieco cieńsze i będą ciekły lub nieco grubsze i będą problemy z osadzeniem (ja montowałem na płyn do naczyń).
Maniek jaką masz nagrzewnicę? Może puszcza na montażu plastiku do korpusu, a nie na oringach.

#12 OFFLINE   machony79

machony79

• 4 668 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 08:58

Jako, że kupienie oringów 19,18mm jest nie możliwe

Oringi dostępne w ASO od ręki lub przy kupnie Valeo są już w komplecie.

#13 OFFLINE   MarcinGoluch

MarcinGoluch
  • 56 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 10:16

Nom fakt nieco brakło precyzji wypowiedzi. Brak poza aso w "zwykłym moto".
Inna kwestia to cena Valeo lub cena oringów w ASO i oringów 20mm w zwykłym sklepie.

#14 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 10:39

ostatnio montowałem w jednym aucie nagrzewnice, tak na próbę i:

zakupiona najtańsza w intercarsie,na którą w ogóle zwrotów nie było - cena około 70PLN
oringi z układu klimatyzacji (nie pamiętam od czego, pierwsze jakie mi w ręce wpadły i pasowały) - 2 PLN za sztukę

I nic nie cieknie do dnia dzisiejszego - poczekam jeszcze z miecha i zmieniam u siebie na taki sam setup :)

#15 OFFLINE   Adzioll

Adzioll
  • 99 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 12:51

ja u siebie mam najtańsza nagrzewnice jaka była w intercarsie i jest kiszka strasznie słabo leci to ciepłe powietrze, będę musiał zmienić na uzywany oryginał...

#16 OFFLINE   michale32

michale32
  • 103 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 14:37

ja u siebie mam najtańsza nagrzewnice jaka była w intercarsie i jest kiszka strasznie słabo leci to ciepłe powietrze, będę musiał zmienić na uzywany oryginał...

Przypuszczam, że kolega kupił ten sam shit co ja. Sprzedawca w Intercarsie zapewniał, że to dobry towar, nie ma reklamacji itd. Lepsza używka oryginalna niż ten zamiennik. A czy ktoś może wie jak sprawuje się nagrzewnica firmy BEHR? Znalazłem nową za rozsądne pieniądze.

#17 OFFLINE   machony79

machony79

• 4 668 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 19:01

A czy ktoś może wie jak sprawuje się nagrzewnica firmy BEHR?

Ma też mało rurek i jest inna(mała) guma zamykająca nagrzewnicę.
Jak juz pisałem,tylko Valeo jest zrobiona jak oryginał i jest kompletna z oringami.Niestet nie jest tania.Kosztuje ok.270 pln.

#18 OFFLINE   OMEGATOR

OMEGATOR

OMEGOS CARAVANOS

• 722 postów
  • Silnik: 2.0i 8v C20NE

Napisany 04 stycznia 2011 - 20:23

Ma też mało rurek i jest inna(mała) guma zamykająca nagrzewnicę.
Jak juz pisałem,tylko Valeo jest zrobiona jak oryginał i jest kompletna z oringami.Niestet nie jest tania.Kosztuje ok.270 pln.

No to macie i tak farta bo jak ostatnio pytałem o taką do Omegi A to powiedzieli 430 zł za Valeo. Miałem też w ręku Thermotronica i to jest lipa jakich mało. Nie dość że tylko 8 rurek to cała jest węższa o około 1cm od oryginału {jak to ma pasować we wnęce} no i ta co miałem w ręku to z wyglądu już była jakaś lipna{nawet nie pozaginane ranty do końca}. Kupiłem z Polcaru za 85zł i na razie hula choć rewelacji z ogrzewaniem nie ma.

P.S. Miałem wcześniej oryginał ale zanim założyłem to przeszło płukanie i na prawdę fajnie grzało. Niestety po tygodniu się rozszczelniło i trzeba było założyć zamiennik.

#19 OFFLINE   michale32

michale32
  • 103 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 23:16

Zakupiłem używkę - oryginał z 2000r. Czekam tylko jak przyjdzie przesyłka i mam nadzieję, że ciepło powróci. Nie mogę się doczekać:)

#20 OFFLINE   pacio

pacio
  • 513 postów

Napisany 31 sierpnia 2011 - 15:43

Panowie potrzebu7ję pomocy otóż że wracają zimne poranki chyba 1-wszy raz po lecie zmieniłem ustawienia klimatronika z LO na HI a tu zonk lekko ciepłe powietrze leci tylko na nogi a zinnych wylotów powietrza nic.i strasznie głośno chodzi chyba dmuchawa za schowkiem.Najgorsze jest to że wogole nie leci nigdzie ciepło tylko na nogi,ale to nie jest nawet ciepło jak dam na LO to dmucha wszędzie z każdego a s powrotem na HI tylko na nogi.Kurde panowie co jest.Fakt że nie sprawdzałem ogrzewania jak założyli mi gaz.z 2 miechy temu.Macie jakiś pomysł od czego zacząć?dzięki pozdrawiam

a zapomniałęm dodać czy jak odpale auto zimne i włącze klimatronik dam na HI to wentylator na chłodnicy u mnie chodzi i wenty.z przodu to chyba na chłodnicy klimy też chodzi tak ma być???