Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Woda, woda, woda...

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
35 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Verblein

Verblein
  • 202 postów

Napisany 05 września 2010 - 19:02

Miałem to samo. Wietrzenie i gazetki przez kilka dni pod nogami. Wybrało wszystko - czas 4-7 dni.

#22 OFFLINE   Wicurek

Wicurek

jeszcze tu bywam czasem

• 338 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 września 2010 - 19:42

Verblein przy w miarę ciepłej pogodnie ale ostatnio coś nas ona nie rozpieszcza ;)

#23 OFFLINE   Jackie

Jackie
  • 163 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 31 lipca 2014 - 18:16

Ostatnich kilka dni po deszczach (wcześniej nigdy) mam mokry dywanik pod nogami kierowcy. Oma ma szyberdach. Prawa strona czyli od pasażera jest sucha.

Z Waszych doświadczeń co wszystko może być przyczyną dostawania się wody do kabiny -Omega kombi BFL??

#24 OFFLINE   austin

austin

Xenon Lexus RX

• 456 postów

Napisany 31 lipca 2014 - 19:27

Ostatnich kilka dni po deszczach (wcześniej nigdy) mam mokry dywanik pod nogami kierowcy. Oma ma szyberdach. Prawa strona czyli od pasażera jest sucha.

Z Waszych doświadczeń co wszystko może być przyczyną dostawania się wody do kabiny -Omega kombi BFL??

Może być dziura za dywanem w nadkolu :(

#25 OFFLINE   vervesen

vervesen
  • 245 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 31 lipca 2014 - 20:22

Sprawdź uszczelkę szyby oraz podszybie (zobacz czy gąbka w podszybiu jest mokra)ja miałem to samo. Teraz przykleiłem uszczelkę na klej do szyby i mam nadzieje ze już pomoże.

#26 OFFLINE   KUKI

KUKI
  • 102 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 31 lipca 2014 - 21:29

Zatkane odpływy pod maską

#27 OFFLINE   Piotrek

Piotrek
  • 1 395 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 lipca 2014 - 21:54

Ostatnich kilka dni po deszczach (wcześniej nigdy) mam mokry dywanik pod nogami kierowcy. Oma ma szyberdach. Prawa strona czyli od pasażera jest sucha. Z Waszych doświadczeń co wszystko może być przyczyną dostawania się wody do kabiny -Omega kombi BFL

Jesteś pewien, że to przez opady a nie przez klimę ?? Tu jest dość obszerny temat o problemie.

#28 OFFLINE   Jackie

Jackie
  • 163 postów

Napisany 02 sierpnia 2014 - 13:13

Raczej przez opady gdyż klima chodziła intensywnie codziennie ale do pierwszego deszczowego dnia nie było żadnych problemów z wodą w kabinie.

Męczy mnie fakt że z 2 tygodnie przed wystąpieniem problemu (kiedy było sucho) blacharz by ustawić lewy przedni błotnik (wymieniałem drzwi od kierowcy) wyciągał różne rzeczy/części za wewnętrzną stroną tylnej części jego osłony i że po wkładaniu wszystkiego powrotem mógł coś wstawić nie tak, nie dokręcić a może nawet coś zapomniał wrócić powrotem przez co może się woda dostawać do kabiny od strony lewego przedniego błotnika.

Mogą też być odpływy od szyberdachu gdyż ostatnio z drzew napadło masę różnego eko-świństwa tylko nie wiem jak te odpływy porządnie wyczyścić a aby je zarazem nie uszkodzić.

#29 OFFLINE   kamilrox

kamilrox
  • 348 postów

Napisany 02 sierpnia 2014 - 16:38

Kolego jak Ci drzwi wymieniał to na bank nie przykleił foli zabezpieczającej w drzwiach. Woda spływa z szyby na folię a z foli na próg plastikowy no i do środka. Zobacz czy boczek drzwi nie jest mokry od spodu. Musisz ściągnąć boczek i porządnie to przykleić przynajmniej od spodu.

#30 OFFLINE   Jackie

Jackie
  • 163 postów

Napisany 07 sierpnia 2014 - 21:41

Sprawdziłem dziś folie od drzwi i odpływ pod filtrem kabinowym oraz zrobiłem test polewając samochód wężem.
Folia jest dobrze przyklejona i od drzwi nie cieknie.
Odpływ pod filtrem kabinowym jest drożny -zrobiłem również test odpływu.

Woda dostaje się/pojawia się na dywaniku pod pedałem hamulca i stamtąd cieknie niżej pod dywanikiem.

Czy to może mieć coś wspólnego z szyberdachem?
Jeżeli tak jak można by usunąć usterkę??

Dodam że podczas dzisiejszego testu polewając samochód wężem z wodą szyberdach był zamknięty a woda i tak się przedostawała do kabiny.

#31 OFFLINE   kamilrox

kamilrox
  • 348 postów

Napisany 08 sierpnia 2014 - 20:58

Masz dziurę między pedałami od nadkola na łączeniu 3 blach. Zdejm dywanik i odchyl wygłuszyne i ujżysz... przekre ale prawdziwe. Takie coś najlepiej porządnie wyczyść i żywicą z watą zrób bo jak nagrzeje spawarką to jeszcze szybciej poleci.

#32 OFFLINE   Jackie

Jackie
  • 163 postów

Napisany 13 sierpnia 2014 - 09:54

Masz dziurę między pedałami od nadkola na łączeniu 3 blach.

A może się tam przedostawać woda nie jeżdżąc samochodem? -polewałem samochód wężem a woda przedostawała się do kabiny.

#33 OFFLINE   kamilrox

kamilrox
  • 348 postów

Napisany 13 sierpnia 2014 - 10:55

Może bo ścieka podszybiem po nadkolu.
Zajrzyj od nadkola jak jest ten fabryczny otwór między nim a podłużnicą i tam będzie dziura. Moje auto z 03r... i tam zabezpieczając wydłubałem tą dziurę ale nie lało się jeszcze.

#34 OFFLINE   Jackie

Jackie
  • 163 postów

Napisany 14 sierpnia 2014 - 11:24

Zajrzyj od nadkola jak jest ten fabryczny otwór między nim a podłużnicą i tam będzie dziura.

Dobrze rozumiem, że mam zdjąć nadkole i i tam ujrzę ten otwór?
Jeżeli tak, czy mam go całkowicie zamknąć -np wyczyścić i zakleić żywicą?

Hmm... Czyli może być tak, że tak jak pisałem, że kiedy zdejmowali lewe P nadkole by dopasować błotnik do drzwi mogli coś uszkodzić/wygrzebać dziurę którędy teraz cieknie woda do kabiny...

#35 OFFLINE   kamilrox

kamilrox
  • 348 postów

Napisany 14 sierpnia 2014 - 19:01

Nic nie trzeba ściągać to jest na wierzchu. Rdza przeżarła nik tego nie uszkodził. Najlepiej odegnij wykładzinę między pedałami i to wygłuszynę pod nią wsadź śrubokręt i zobacz którędy wylazł od nadkola:) Ja to zczyściłem z dwóch stron do gołej błyszczącej blachy druciakiem na wiertarce i okleiłem tym żywiczym sprcyfikiem po czym pociągnąłem barankiem. Dziurka jeszcze się nie wyrobiła ale po odczyszczeniu był otwór 2x1cm.

#36 OFFLINE   Jackie

Jackie
  • 163 postów

Napisany 15 sierpnia 2014 - 08:09

...

wielkie dzięki Kamil :) tak zrobię