Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Aparat kompaktowy, jaki?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
37 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   BzQ

BzQ

Duszna KIA

• 1 184 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 stycznia 2011 - 12:09

Trochę poszukałem, poczytałem i do 500 zeta wybrał bym Nikona Coolpix S5100.

Poniżej linki do testów/opinii :)

http://www.optyczne....LPIX_S5100.html

http://www.pcpro.co....n-coolpix-s5100

http://www.digital-c...act-camera.html

#22 OFFLINE   Szafarbp

Szafarbp

AudiA4

• 202 postów

Napisany 16 stycznia 2011 - 14:21

A nikona to i ja moge polecic, robil naprawde fajne zdjecia. Zdjecia w mojej galerii sa nim robione i to tylko 4Mpx. Minusem bylo to ze lampa strasznie dlugo sie ladowala

#23 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 16 stycznia 2011 - 17:29

kupiłem dzisiaj samsunga wb600 z szerokim kątem obiektywu, matryca 14,2 15x zoom optyczny. obadam to powiem czy sie opłacało :)

#24 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 16 stycznia 2011 - 22:11

Zyguś chyba 12mln pixeli...
Ja kupiłem ten Fuji S1700 ale jeśli będę mógł jutro oddać to oddaje masakra w pomieszczeniu jak on robi zdjęcia a jakość filmów porażka...
Nikon to Nikon mój 5-7letni Nikon 2mln pixeli robi lepsze fotki od tych współczesnych mega kompaktów ;-/

#25 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów

Napisany 17 stycznia 2011 - 20:41

Nie będziesz mógł oddac tylko wymienić. ja mam jeszcze parę dni na testy ale nie jestem do konca zadowolony. Foty zwłaszcza z bliska do 1m są nieostre ( to normalne?) i wieczorem prześwietlone ( oczywiście w trybie auto).

#26 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 17 stycznia 2011 - 21:41

Dzwoniłem dziś z rana to babka mi powiedziała że nie ma zwrotów a nie mogę wymienić bo już ten aparat włączyłem czyli jest używany :D Paranoja.
Ale pogadałem z jedną dziewczyną w sklepie i może coś wykombinujemy ;)
Właśnie Siggi jeśli już wymiana to mam zamiar wymienić na tego Samsunga co Ty kupiłeś bo bardzo dobre opinie zbiera. Samsung droższy tylko o 69zł chyba.
Jak Ci nie wyraźne foty wychodzą z bliska to próbuj z macro. A że wieczorem to moim zdaniem normalne bo w pomieszczeniu to nie ma szans żeby wyszły ładne tym bardziej w słabo oświetlonym.

#27 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów

Napisany 17 stycznia 2011 - 21:50

ło, to teraz moze własne forum uzytkowników tego modelu sams. zrobimy? :)

#28 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 20 stycznia 2011 - 22:04

hehe spoko :D
Pierwsze wrażenie o niebo lepsze niż w przypadku Fuji. Ogromnym minusem jest dla mnie bateria Samsunga a nie akumulatory AA. Nie wiem jaką kart kupić. Chciałem kupić 16GB ale producent gwarantuje sprawność działania 8GB tylko. Bardzo dużym plusem jest kompaktowy rozmiar aparatu. Akumulator do niego to koszt 25zł na Allegro więc jeszcze nie tak strasznie.

#29 OFFLINE   daktyl

daktyl

..opisu dziś nie będzie..

• 250 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 21 stycznia 2011 - 10:23

To i ja podepnę się nieco pod dyskusję...
W sumie to może nieco będzie od głównego założenia tematu ale niech tam... ;)
Od dłuższego już czasu używam kompakta Olympus, model SP-550UZ.
Osobiście nie mogę na niego narzekać. Jednak mimo że to tylko kompakcik to jednak trzeba nauczyć się nim bawić. Nie za bardzo mam ochotę na zgłębianie tajemnic zawartych w instrukcji obsługi. Uczę się od zawodowców. Początkowe użytkowanie Olka nie wzbudziło mojego entuzjazmu. Oczywiście foty robiłem w trybie "auto" co delikatnie mówiąc pozostawia nieco do życzenia. Jednak kiedy aparacik trafił w ręce fachowca to efekty wręcz "zrzuciły mi beret z głowy"... :)
Może ktoś używa też tego urządzenia??
;)

#30 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów

Napisany 22 stycznia 2011 - 07:47

Zahir , ja kupiłem kartę 16GB i jest ok. Filmiki robi takie:
w ciemnym pomieszczeniu. Słychać silniczek zoom-a i AF :/

w oświetlonych pomieszczeniach:

#31 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 25 stycznia 2011 - 14:53

Zaraz cos mnie trafi jak nagrywam film i wlaczam zoom ( przybliżam-oddalam) to dźwięk zanika... k..wa mac co to jest? W żadnym aparacie wcześniej czegoś takiego nie miałem :( Jak coś to oddam na gwarancji. Po co mi takie g... Filmy nawet ładnie nagrywa, ale zoom i dźwiek zanika, może jakąś opcję włączyłem?

#32 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów

Napisany 25 stycznia 2011 - 19:36

u mnie tak nie ma.

#33 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 26 stycznia 2011 - 19:08

u mnie tak nie ma.

To się ciesz :p bo..... byłem dziś w EURO RTV AGD i zgłosiłem im to, zaproponowali mi wymianę na inny taki sam lub inną rzecz. Mówię ok niech będzie taki sam. Przynosi 3sztuki, jedna brązowa mówię super bardzo ładne te brązowe :) Sprawdzamy brązowy od razu i to samo :jump: kolejny... i zgadnijcie co?...:D to samo!!!! Wszystkie były uszkodzone :mad::jump:
Ale skończyło się dla mnie najlepiej jak mogłem oddałem aparat i zwrot kasy :)
Zostaję przy swoim starym SONY i FUJI :rolleyes:

#34 OFFLINE   MarcinGoluch

MarcinGoluch
  • 56 postów

Napisany 27 stycznia 2011 - 07:35

Nom Panowie użytkuję od miesiąca Fuji HS10 i jest cacy.
Świetna jakość zdjęć przy słabym oświetleniu, pięknie wyważone kolory i ten zoooooom który mamy wrażenie, że nigdy się nie kończy.
Jeden minusik to mógłby być nieco szybszy przy łapaniu ostrości i przejściu do kolejnego zdjęcia

#35 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów

Napisany 31 stycznia 2011 - 21:15

Pobudka! :D
A ja właśnie odkryłem dlaczego nie miałeś dźwięku podczas zoomowania ;> Jest w tym aparacie funkcja odpowiedzialna za wyciszanie dźwięku, żeby nie było słychać AF. Wystarczyło odhaczyć i dźwięk wraca. A poza tym aparacik super, więc żałuj, że zwróciłeś. BTW - tacy doradcy pracują w tych marketach... ;/:szpital:

To się ciesz :p bo..... byłem dziś w EURO RTV AGD i zgłosiłem im to, zaproponowali mi wymianę na inny taki sam lub inną rzecz. Mówię ok niech będzie taki sam. Przynosi 3sztuki, jedna brązowa mówię super bardzo ładne te brązowe :) Sprawdzamy brązowy od razu i to samo :jump: kolejny... i zgadnijcie co?...:D to samo!!!! Wszystkie były uszkodzone :mad::jump:
Ale skończyło się dla mnie najlepiej jak mogłem oddałem aparat i zwrot kasy :)
Zostaję przy swoim starym SONY i FUJI :rolleyes:

#36 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 07 kwietnia 2011 - 15:47

Panowie a zaproponujcie coś dla absolutnego amatora fotografii, ma to być kompakt dla żony do max 500zł a najlepiej za pół z tego, wtedy więcej zostanie na kamerkę na kask dla mnie. Aparat raczej w trybie auto będzie pracował więc funkcji nie potrzebuje, powinie robić przyzwoite zdjęcia i tylko to jest wymogiem.

#37 OFFLINE   mitek

mitek
  • 170 postów

Napisany 09 kwietnia 2011 - 13:31

z kompaktow mialem canona ktorego oddalem z racji wieku i postanowilem kupic pentaxa , niestety zgubilem go na rybach eh , teraz mam sony i smialo moge powiedziec ze to wielkie g... w porownaniu z poprzednimi , cena wszystkich aparatow okolo 100euro pozdrawiam

#38 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 25 listopada 2012 - 21:45

Witam Kolegow znawcow tematu...
Po kilku latach bezawaryjnej pracy padl Canon (nie pytajcie o model, kosztowal 250 zl , robil fotki i takie bylo jego przeznaczenie, wpadl na tych wakacjach do piachu i poszla mechanika obiektywu - reanimacja trwala kilka dni troche nerwow przy skladaniu trybikow ale dzialal.... do dzisiaj)
Musze wiec kupic cos do amatorszczyzny - typu kliknij i zapomnij i nie zamierzam wydac wiecej niz 500
Czy ktos moze cos polecic (jesli np mam wydac 600 i to wydanie spowoduje ze rzeczywiscie kupie o wiele lepszy aparat niz za 300 to ok, tylko moze nie warto dawac 200 zl wiecej ...) Prosze o porade

p.s. moje oczekiwania... hmm nie mam ich za wiele, moze takie zeby baterie do niego byly ogolnie dostepne (nie jakies cudaki), zeby w automacie ogarnial zdjecia (nie znam sie na robienu zdjec wiec przelaczanie , krecenie itd to nie dla mnie), nie jestem przekonany do ekranu dotykowego, wiec moze przyciski....

moze ktos przy okazji podsunie sklep ktory sprzedaje wysylkowo takie cudaki w przyzwoitej cenie
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]