Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Akwarystyka

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
394 odpowiedzi na ten temat

#241 OFFLINE   CHRIS

CHRIS
  • 72 postów

Napisany 15 marca 2011 - 21:21

może to być grzałka. Wodę może też ogrzewać oświetlenie z pokrywy jak jest. i nie dolewaj lodowatej wody bo tak gwałtowne zmiany temperatury źle zniesie obsada zbiornika.

#242 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 15 marca 2011 - 21:38

gwałtowne zmiany temperatury źle zniesie obsada zbiornika.

To już największa nie dobra rzecz jaką możesz zrobić.
Jak dla mnie to ja nie masz mniejszej grzałki co by na stałe włączyć , odłącz ogrzewanie na razi i jutro kup nową grzałkę. Woda samoczynnie się schłodzi do pokojowej jakoś ryby dadzą radę do jutra później ustaw na dwa stopnie wyżej i stopniowo podnieś do 27. No i przede wszystkich obserwuj ryby bo ospę to masz już prawie pewną po takich wahaniach.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#243 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 15 marca 2011 - 21:56

zapodaj do grzałki termostat. podpinasz ja do niego a termostat ustawiasz na temp jaka chcesz. od ma czujnik tem który zanuzasz w akwarium. jak grzałe masz odłączona a tem wody ci rosnie a masz filtr wody który jest zanurzony to może on miec jakis zwarcie i sie mocno nagrzewa i w ten sposób jeszcze ci chodzi bo woda go schłada ale sama sie tez nagrzewa
Powyższy Post Wyraża Jedynie Opinię Autora W Dniu Dzisiejszym.
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny

NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ
[SIGPIC][/SIGPIC]
oddam moją renie. za darmochę. tę co widać na foto.
UWAGA duży GRATIS do reni, zwany kredytem

http://figop.digart.pl/

#244 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 15 marca 2011 - 22:15

światło wyłączone wczoraj, grzałka (termostat) dzisiaj o 7 rano odłączona z prądu, teraz odpiąłem z prądu filtr..... zobaczymy rano....

jak narazie rośnie..... zobaczymy bez filtra.....

misiekzoo - jak wrazie czego tą ospę zwalczyć??

#245 OFFLINE   dany5

dany5
  • 1 045 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 15 marca 2011 - 22:38

wszystko wyłączone to musi spaść z tego co piszesz to coś z filtrem ale dziwne by tak się grzał a zwary nie robi.Ja u siebie miałem podobnie ale to była grzałka z wbudowanym termostatem zanim do tego doszedłem ugotowałem roslinki teraz mam małą grzałke i juz nigdy grzałki z termostatem

#246 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów

Napisany 16 marca 2011 - 00:00

juz nigdy grzałki z termostatem

ja mam same z termostatem ale trzeba dobrać moc by w razie awarii nie ugotować niczego.
Tak w ogóle nie rozumie przecież to nie problem sprawdzić jak działa grzałka i czy jest sprawna.
Co do ospy najlepsza jest stopniowo podwyższona temperatura w zależności od ryb jakie masz od 28 nawet do 30. Ja podaje FMC lub sól akwariową. Wcześnie zauważona zawsze jest bezproblemowo wyleczona.
[SIGPIC][/SIGPIC]

#247 OFFLINE   Kesiaczek

Kesiaczek
  • 567 postów

Napisany 16 marca 2011 - 06:52

światło wyłączone wczoraj, grzałka (termostat) dzisiaj o 7 rano odłączona z prądu, teraz odpiąłem z prądu filtr..... zobaczymy rano....

jak narazie rośnie..... zobaczymy bez filtra.....

misiekzoo - jak wrazie czego tą ospę zwalczyć??

Nigdy nie odlanczaj filtra, bo narobisz sobie tylko syfu w akwa, fiterek jak ci słabo pracuje to go wyczysc, ewentualnie sprawdz czy go sobie na regulacji przeplywu nie przymknąłes. Nie spotkałam sie jeszcze zeby komus filtr ponosił temperature w akwa.

Wpływ na wzrost tem ma zapewne walnieta grzałka, wiec ja wymien poprostu.

A ospe dobrze działa tez costapor z serry lub zielen malachitowa z zooleka.

Misiek MFC na ospe to bym nie dawała, po co az tym ryby katowac?

#248 OFFLINE   sebastian1

sebastian1
  • 27 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 16 marca 2011 - 09:08

filtr raczej nie podniesie temp.wody ja bym sie grzałki czepił raczej

#249 OFFLINE   CHRIS

CHRIS
  • 72 postów

Napisany 16 marca 2011 - 09:41

po takich zmianach temperatur, wyłączeniu filtra to akwa praktycznie nadaje się do restartu.

#250 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów

Napisany 16 marca 2011 - 11:12

Ja bym nie robił restartu wystarczy wyczyścić filtr i zrobić 1/3 podmianki i stopniowo podnieść temperaturę z nową grzałką do 27 i potrzymać kilka dni ryby w nieco wyższej i obserwować.
Po kilku dniach spokojnie znów zrobić nieco mniejszą podmianę i powinno być ok.

Co ospy ja raczej zawsze podaje sól kamienną w proporcji 1 kopiasta łyżka stołowa na 10 l wody. Co do FMC to masz rację Kesiaczek , nie pomyślałem . Zieleń byłą by lepsza bo nie obciąży tak ryb a chorobie zaradzi :) . Ale jak to mówią człowiek uczy się całe życie.
[SIGPIC][/SIGPIC]

#251 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów

Napisany 16 marca 2011 - 12:44

problem rozwiązany....

szukam dziury w całym a uszkodzony jest poprostu..... termometr elektroniczny.... :(

wziąłem termometr dziecka do sprawdzania temperatury wody i gdy akwariowy pokazywał 31 stopni ten dziecka pokazał 21....

włączyłem wszystko i po kilku godzinach temp w akwarium wynosi 26 a ten akwariowy już dochodzi do 40 stopni.....

co nie zmienia faktu że muszę rozbebeszyć filtr żeby zerknąć dlaczego tak słabo dmucha :)

dzięki za porady

#252 OFFLINE   krasulec

krasulec
  • 255 postów

Napisany 16 marca 2011 - 14:21

jaki masz filtr ??ja filtr sobie zrobiłem pisałem o tym jakis czas temu, jeszcze nie zaglądałem do niego ale jeszcze wodę podnosi mi na 1m i cisnienie jeszcze jest wiec mysle ze jest gitara,

#253 OFFLINE   Orkan

Orkan
  • 161 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 marca 2011 - 15:15

Miałeś dać zdjęcia.

#254 OFFLINE   krzysiek108

krzysiek108
  • 99 postów

Napisany 16 marca 2011 - 16:11

są grzałki z wbudowanym termostatem

#255 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów

Napisany 16 marca 2011 - 16:23

co nie zmienia faktu że muszę rozbebeszyć filtr żeby zerknąć dlaczego tak słabo dmucha

Filtr jeżeli godzinę nie chodził nadaje się tylko do ponownego włączenia po czyszczeniu ; inaczej zatrucie wody masz murowane obumarłą z przyduchy florą bakteryjną znajdującą się na filtrze .

Od dawien dawna :)
[SIGPIC][/SIGPIC]

#256 OFFLINE   dany5

dany5
  • 1 045 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 16 marca 2011 - 20:35

Filtr jeżeli godzinę nie chodził nadaje się tylko do ponownego włączenia po czyszczeniu ; inaczej zatrucie wody masz murowane obumarłą z przyduchy florą bakteryjną znajdującą się na filtrze .

a tego to nie wiedziałem zawsze nie chodzi ok 30min po karmieniu teraz będe pamiętał by tak nie robić :masakra:

#257 OFFLINE   krasulec

krasulec
  • 255 postów

Napisany 16 marca 2011 - 21:39

na pewno masz racje ale jak ja bym miał czyścic filtr po kazdym jego godzinnym postoju to była by masakra!

Miałeś dać zdjęcia.

Fotki filtra zrobię jak będę czyścił go ale jeszcze nie wiem kiedy to nastąpi ale zrobię, chciałem najpierw sprawdzić czy działa poprawnie żeby nie wprowadzać w błąd

a tego to nie wiedziałem zawsze nie chodzi ok 30min po karmieniu teraz będe pamiętał by tak nie robić

zmień położenie filtra i kup sobie taki karmnik plastikowy żeby pokarm nie rozpływał się i nie musisz wyłączać filtra

dobierasz watty do baniaka jedni mówią ze ile litrów tyle watt a ja stosuje się to tabelki różnica miedzy pożądaną temp. w akwa a temp. otoczenia np jak masz 200l i chcesz podnieść temperaturę o 5'C 150w 10'C 200w wiadomo ze jak masz 200l to grzałką z termostatem 50W nie uzyskasz temp 26'C

#258 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów

Napisany 16 marca 2011 - 22:02

filtr to JBL coś tam 700

wyczyszczony i zastartowany jak za pierwsszym podejściem

#259 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów

Napisany 16 marca 2011 - 22:53

a tego to nie wiedziałem zawsze nie chodzi ok 30min po karmieniu teraz będe pamiętał by tak nie robić :masakra:

słuchaj ryby nie jedzą 30 minut tylko 5 max. Więc jak na 10 minut wyłączysz to na pewno nic się nie stanie. A żeby nie naciągnął syfu można na wlot dać gąbkę którą oczyścisz z łatwością przy każdej podmianie.
[SIGPIC][/SIGPIC]

#260 OFFLINE   CHRIS

CHRIS
  • 72 postów

Napisany 17 marca 2011 - 10:47

Ja nigdy jeszcze nie wyłączałem filtra na okres karmienia - szczerze mówiąc nie wiem co to daje ? Bakterie we filtrze też potrzebują jakiegoś pożywienia i muszą też coś przerabiać.