Akwarystyka
Napisany 06 marca 2011 - 12:56

Napisany 06 marca 2011 - 13:21
Napisany 06 marca 2011 - 14:50
Chyba 10 L. Ale taki przelicznik jest bez sensu. Dla bocji 100 L to jest minimum.
czyli na 1cm ryby 10l wody ?? czytałem ze 1 na 1 , ale to tez się dzieli inaczej np. motylowiec i kirys te rybki nie maja sposobności się spotkać , według 1/10 to na 100l możesz trzymać 1 gurami! a kirys jakiś glonek, ja mam baniak podzielony na strefę denną, środkową i górną i tak dobieram obsadę do baniaka
Napisany 06 marca 2011 - 14:54
Napisany 06 marca 2011 - 16:49
Napisany 06 marca 2011 - 16:53
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ
[SIGPIC][/SIGPIC]
oddam moją renie. za darmochę. tę co widać na foto.
UWAGA duży GRATIS do reni, zwany kredytem
http://figop.digart.pl/
Napisany 06 marca 2011 - 17:30
najlepiej kupic gdzies w sklepie jak juz sa z innymi rybami bo te z pudelek wlasnie z nimi bywa roznie
Napisany 06 marca 2011 - 17:41
Wszystko pięknie ale trzeba pamiętać o wybraniu zdechłych egzemplarzy bo wiadomo co się wtedy z wodą w naszym akwarium stanie .
Może i masz rację ale nie wyobrażam sobie przegrzebania całego dna, gąszczu roślinek, kamieni itp. żeby wybrać ślimaki. To było kilkanaście miechów temu, w tym czasie wiele razy podmieniałem wodę i zmącałem dno żeby wybrać te syfy i jest git

A co do zatrucia wody to może jakby kilka dużych sztuk zdechniętej ampularii zostawić to mogłoby się coś stać. Przecież to olbrzymi ślimor w porównaniu do świderka
Napisany 06 marca 2011 - 19:21
własnie a jak to z tymi bojownikami jest. wiem ze 2 samce nie mogą byc ze sobą ale czy samiec bojownika może znajdować sie w akwarium z innymi rybami
moja znajoma miała bojownika (1 samiec 2 samice)z gupolami molinezjami i mieczykami samiec robił sie agresywny tylko jak w pilnował jaj w gnieździe a tak bardzo towarzyska ryba,
dlatego ja mam te ślimaki do tego 3 kozy (mułojad) i dno wydaje mi sie eleganckiePrzecież świderki to ślimaki, które mają zadanie czyścić akwa z padliny, a "buszując" pod dnem sprawiać uwalnianie się baniek azotowych tworzących się z odchodów ryb
miałem takie czerwone ślimaki okrągłe zatoczki czy mikrozatoczki jakos tak ponoc zdrowych roślin nie ruszają ale miałem biliardy tego i nie wyglądało to fajnie,
Napisany 06 marca 2011 - 19:36
pamietac ze lubuje sie ona równiez w roslinkach, wiec jezeli macie w akwa jakies delikatne roslinki to sie z nimi najprawdopodoniej pozegnacie.
Co do swiderkow, owszem sa pozyteczne bo buszujac w dnie zapobiegaja powstawaniu stref beztlenowych a przy okazji zjadaja resztki pokarmu. Trzeba jednak pamietac aby ich liczebnosc tez miec pod kontrola bo one równiez odchodami zaniczyszczaja wode przyczyniajac sie do nadmiernego wzrostu azotanow.
krasulec napisałes ze dno wydaje sie eleganckie, pamietaj ze co jest najgrozniejsze w zbiorniku dla ryb i roslin czesto golym okiem niezauwazysz.
Tomek Wro napisałes ze lekarstwo miało pomóc rybom a zabiło slimaki. Wiele leków akwrystycznych (np: Capifos, Capitox itp z zoolek) niestety jest szkodliwa dla skorupiaków m.in. krewetek i ryb dennych (typu: kirys, bocja, glonojad itp) dlatego zanim cos podamy nalezy dokladnie zapoznac sie z ulotka.
Napisany 06 marca 2011 - 20:09
Na slimaki najlepszy jest slimak Helena, ale trzeba pamietam ze musi byc ich odpowiednia ilosc na wielkosc zbiornika.
jedna Helenka wszama 1 ślimaka kilka dni przynajmniej ja tak miałem a potem było tylko coraz więcej helenek, kupiłem 5 szt a potem nie wiedziałem co z nimi zrobić bo mi wcinały świderki, i pozbyłem sie Helenek jak mi zniknęły te czerwone zatoczki,
nie stosuje chemii do akwa, jakoś to do mnie nie przemawia, jedyne co to co2, ale w tym co napisałaś jest sama prawda ! kazdy prowadzi swój baniak po swojemu, jeżeli ryby nie padają a się rozmnażają to chyba największa nagroda i pociecha dla każdego posiadacza akwa i czy to jest baniak 50l czy 300l
Napisany 06 marca 2011 - 20:33
i to prawda , każdy musi przerobić wszystko na swojej skórze sam . A chemii to najlepiej jak najmniej używać.kazdy prowadzi swój baniak po swojemu,
Moje ople , byłe i obecny .
Napisany 06 marca 2011 - 20:52
Napisany 06 marca 2011 - 21:17

najlepiej w osobnym zbiorniku i odrazu zabierz rodziców po zlozeniu ikry.
jejku jakie styropiany podpalane????
misiekzoo zgadzam sie z toba ale z doswiadczenia tez wiem, a mam je dosyc spore ze wiele osób niestety mimo popełnianych błedów jest wogole nieedukacyjnych:/
prosty przyklad, pracujac kiedys w sklepie, przychodzi facet i mowi ze chce pomaranczowy barwnik do wody, bo kolega miał taka wode w akwa i mu sie spodobało...... lekko mnie zatkało, ale probuje facetowi wtłymaczyc ze to napewno bylo lekarstwo i bez powodu nie nalezy go lac do wody......ale facet nadal sie upiera ze on chce bo jemu sie to podobało i woda miała fajny kolor......do goscia nie trafiały zadne argumenty, wiec jako w tym momecie juz bardzo zlosliwy sprzedawca polecilam facetowi wrzucic troche farby plakatowej i ze napewno mu to zabarwi wode.
wiec niestety jedni sie ucza i słuchaja rad a inni........no coz pozostawmy to bez komentarza:)
Napisany 06 marca 2011 - 21:26
jejku jakie styropiany podpalane
zapalniczka i podpalasz styropian od dołu ze go niby okopcić nie wiem czytałem jak znajdę wysle linka ! a mozesz dokładniej opisac co i jak mam puste akwa 160l 80l 50 l 25l filtry też mam wolne i grzałki jak możesz to napisz dokładniej co i jak nawet na pw ale jak napiszesz tu to na pewno nie tylko ja z tego zrobię pożytek , dziekuje
Napisany 06 marca 2011 - 21:33
wydaje mi się że pisząc o styropianie chodzi Ci o kiryśnika. To powiem Ci tyle że nie rozmnażałem go nigdy . Woda musi być bardzo miękka . Byłem nie raz u kolegi co je mnoży ale po za jakimiś ściemniającymi bajeczkami to mi powiedział tyle że nie po to on całe noce siedział żeby czekać i obserwować tarło a teraz komuś podać to na tacy( zajmuje się tym zawodowo )do kopulacji kirysa
Wiem że woda musi być miękka bo często w sprzedaży hurtowej kiryśniki są nie przygotowane i po wpuszczeniu w w normalną wodę palą się im płetwy i to odchorowują lub nawet padają.
podobnie jest z fmc .....o jaką ma pan fajną morską wodę he he he . No cóż to prawda nie długość czasu jaką się hoduje rybki mówi o naszej wiedzy i doświadczeniu , tylko sposób w jaki wyciągamy wnioski z doświadczeń jakie spotykamy i z dostępnej literatury.prosty przyklad, pracujac kiedys w sklepie, przychodzi facet i mowi ze chce pomaranczowy barwnik do wody, bo kolega miał taka wode w akwa i mu sie spodobało....
Napisany 06 marca 2011 - 21:34
a tacy ludzie to mnie tylko dobijaja...bo on sie nameczył to inni niech tez sie mecza.........tez sporo sie nameczyłam przy tarłach paru ryb ale zamiezram tej wiedzy zabierac ze soba do grobu:D
misiekzoo to fmc, to juz wogole plaga jakas, a najgorsze ze u nas wieszkosc sklepów sprzedaje to ludziom na start baniaka, jako uzdatniacz (odkazalnik)do wody:masakra:
Napisany 06 marca 2011 - 21:57

ok wiec jak mi sie uda te kiryski namówić do kopulacji napisze co i jak
Napisany 06 marca 2011 - 22:29
Napisany 06 marca 2011 - 22:40