Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

mandat tylko za co ?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
62 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 23 października 2010 - 16:12

Witam

musze zalozyc temat bo sie normalnie wczoraj w****ilem

dostalem mandat w wysokosci 200zł oraz 0 pkt za ? no wlasnie za co ?
na mandacie cos takiego mi chyba pisze: "art 97 KW uzytkowanie pojazdu w sposób zagrazajacy bezpieczenstwu osobie znajdujacej sie w pojezdzie lub poza nim"

zostałem zatrzymany podczas jazdy, jechali za mna i wkoncu włączyli koguty. straznik teksasu (dosłownie gosc zaczal takie teksty jechac jakbym kogos zabil) ze co ja robie, jak jezdze, sa skargi itd. ktos mnie podobno widzial jak palilem gume (pomiajac fakt ze tam faktycznie jechalem to gumy akurat nigdy nie palilem), na rondzie w trakcie przejazdu jak to okreslił piszczalem (opony zimowe a rondo tak wyprofilowane ze obojetnie czym bym jechal to i tak zapiszczy) teraz najlepsze, dwóch kraweznikow twierdziło ze mnie widzieli jak przejechalem obok nich z predkoscia jakies 150 km/h (nie mieli zdjecia, blachy na pewno by zobaczyli przy takiej predkosci, fotoradar mieli w oczach).
pomijajac fakt ze ten odcinek drogi gdzie mnie widzieli jest tak rozwalony ze 100 by sie nie dalo jechac, przy 150 na hopce bym spokojnie pobil rekord małysza na mamucie. zeby bylo jeszcze smieszniej to w czasie gdy to w/g nich robilem (czyli około 20-25 minut przed zatrzymaniem) akurat znajdowalem sie około 25km od tego miejsca, to kiedy mnie mogli widziec to bylo minimum poltorej godziny przed zatrzymaniem.

przyjalem mandat bo nie mam czasu na jakies głupoty i łazenie po sądach ale to co mi powiedział ten hipokryta (okazalo sie ze ten co tak na mnie najbardziej jechal ma sciga i kilka razy widzialem juz jego popisy jak sobie lecial przez miasto) sprawilo ze sie zagotowalem. nastepnym razem nie dostane mandatu tylko pojdzie sprawa do sądu, pewnie o odebranie prawka. co w takiej sytuacji na przyszlosc, czy wogole mieli mi prawo dac mandat ? czy w razie jakiegos wniosku do sądu moge przegrac ? fakt faktem lubie sobie czasem poszalec ale to co oni mowili to juz podchodzilo pod bajki

zastanawia mnie jeszcze jak mogli udowodnic ze cos robilem, chocbym 300 zapindalał i by to całe miasto widzialo, bez fotki nie maja dowodu. nie wyprzedzalem na pasach, nie jechalem na czerwonym itd. jedyne co widzieli na pewno to jak piszczalem na rondzie (matko i córko), potem za mna jechali to przyspieszylem do 80 i mnie zatrzymali. cos mi jeszcze mowil facet ze maja 2 tyg czasu na wystewienie mandatu od momentu zdarzenia (fajnie, czyli moge siedziec w domu i mi przywioza mandat bo dnia xx o godzinie yy ktos mnie gdzies widzial i musze sobie alibi szukac ?). wlasnie co do wczorajszej sytuacji, jakby sie skonczyal w sadzie i bym mial swiadka ze o godzinie gdy to sie dzialo bylem zupelnie gdzie indziej, co w takiej sytuacji jak ich bylo 4 ?

Pozdrawiam

#2 OFFLINE   ancek

ancek
  • 129 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 października 2010 - 16:18

po kiego grzyba przyjąłes mandat? :-/

#3 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 23 października 2010 - 16:22

bo nie mam czasu na pierdoły typu sąd ale na przyszlosc na pewno nie przyjme. tylko mnie interesuje ta sytuacja, co to mialo byc. rozmawialem ze znajomym policjantem, mówil ze w takiej sytuacji i tak bym pewnie w sądzie przegrał, bo pod ten paragraf to mogą sobie wrzucic wszystko co sobie wymysla bo ich było 4

#4 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 23 października 2010 - 16:32

Mandat przyjoles wiec jest juz chyba po sprawie.A jesli znasz tego zyczliwca to mozesz zrobic to samo bez jakichs fot i tak jak tobie wlepili.

#5 OFFLINE   rafi195

rafi195

tylko 2.5TD :)

• 1 802 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 23 października 2010 - 16:33

Jakbyś od razu mówił..róbcie co chcecie to nie ja mandatu nie przyjmuje to by może ich zniechęciło..bo świadków i sąd a za takie wykroczenie to nie za bardzo by im sie chciało..ale ja bym nie przyjął na twoim miejscu sądy nie takie złe nie zawsze oni maja racje a większość polaków boi się właśnie tego i mandaty przyjmują..

#6 OFFLINE   umi950

umi950
  • 55 postów

Napisany 23 października 2010 - 16:40

Witam pierwszy raz słyszę,że policja ma dwa tygodnie na wystawienie mandatu.Bez dowodu czyli zdjęć,nagrania czy pomiaru predkosci mogą skoczyc.Zawsze można zarzadac od nich numery legitymacji i o takim fakcie zgłosic w pierwszej lepszej placówce policji. 200 zł mandatu jeszcze przejdzie ale z drugiej strony za co płacic jak sie takich wykroczeń nie robiło . 500 zł jakby mi ktos dowalił za cos czego nie zrobiłem to nie zostawiłbym tego tak. Pozdrawiam............

#7 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 23 października 2010 - 16:46

wydaje mi sie ze nikt nie zadzwonil, zadnego tez kraweznika nie widzialem jak jechalem, dopiero jak bylem na rondzie i poszedlem troche bokiem (ale bez przesadyzmu) i za chwile tam jechalem z powrotem to za mna zaczeli jechac, kto by o 3 godzinie w nocy stał w oknie i spisywał numery...

dobra dochodzi do sprawy w sadzie, jestem sam bez swiadkow, ich 4 i zeby mnie udupic powiedza ze przekraczalem podwojna, czerwone itd. jak sie z czegos takiego wybronic ? czy moze podczas rozmowy z nimi nagrac całosc dyktafonem gdzie zaden taki zarzut nie padł i podczas rozprawy udowodnic ze kłamali ? nie znam sie na tym kompletnie, sąd i sprawy widzialem jedynie w tv :p

#8 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 23 października 2010 - 17:04

Ale teraz juz nic nie zrobisz mandat przyjoles i koniec.Dobrze ze punktow ci nie dolozyli.Juz na forum bylo cos takiego za wlasnie pisk opon.

#9 OFFLINE   SAAB95AERO

SAAB95AERO
  • 90 postów

Napisany 23 października 2010 - 18:51

Jakbyś od razu mówił..róbcie co chcecie to nie ja mandatu nie przyjmuje to by może ich zniechęciło..bo świadków i sąd a za takie wykroczenie to nie za bardzo by im sie chciało..ale ja bym nie przyjął na twoim miejscu sądy nie takie złe nie zawsze oni maja racje a większość polaków boi się właśnie tego i mandaty przyjmują..

Przykro mi, że trafiłeś na nadgorliwych buraków... Niestety by nie zniechęciło ich i poszedłby wniosek o ukazanie do Sadu Rejonowego właściwego miejscowo to po pierwsze... Po drugie nieprzyjęcie MKK i zdecydowanie się na wniosek o ukaranie jest nieopłacalne - 95% szansy, że Sad przyzna im rację a nie tobie a finansowo będzie bardziej dotkliwe bo dodatkowo obciążą cię kosztami postępowania Sądowego...

#10 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 23 października 2010 - 19:01

mowil policjant ze za to nie ma pkt, jakby chcieli mi dac to bym na bank bym nie przyjal. w sądzie podtrzymali by mi mandat i dodatkowo koszta postepowania tak ? ile takie koszta mogą wynosic ?

temat bardziej jest po to co na przyszlosc z takimi hmm <epitet> robic ? nie wiem nagrywac ich na dyktafon zeby miec jakas podkladke w sadzie czy co ?

#11 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 23 października 2010 - 19:04

temat bardziej jest po to co na przyszlosc z takimi hmm <epitet> robic ? nie wiem nagrywac ich na dyktafon zeby miec jakas podkladke w sadzie czy co ?

Nie jezdzic bokiem na rondzie przy nich :D

#12 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 23 października 2010 - 19:06

Czasami aż strach żyć w tym kraju .. w innych pewnie też .. żyjesz sobie spokojnie, ale komuś mającemu jakąś władzę coś odwali i może tak utrudnić życie normalnemu człowiekowi ...
Jasne że można się odwoływać itp .. ale dla policjantów takie sprawy i sądy to poniekąd praca .. nie robią tego w wolnym czasie.. a my szaraczki .. kasa w plecy, a i czas, zwolnienia z pracy itp ...
Ciężko jest wyczuć kiedy skulic uszy, zapłacić .. i więcej nie mieć problemów .. heh, to zabrzmiało jak opłacenie haraczu od spokoju :) ...
No ale czasami tak bywa, że mimo przepisów, prawa itp .. pozostaje nam się w...ić napić .. i żyć dalej :)

#13 OFFLINE   SAAB95AERO

SAAB95AERO
  • 90 postów

Napisany 23 października 2010 - 19:08

Co do kosztów to nie wiem ale na pewno łącznie wyszło by więcej niż te 200 zł....
ale co chcesz nagrywać? jak nagrasz dyktafonem, ze faktycznie nie popełniłeś wykroczenia w ruchu drogowym? Możesz mieć nadzieję, że nie trafisz na tych samych:p

#14 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 23 października 2010 - 19:08

kutfa nie jezdzilem przy nich bokiem :p mowie mamy tak dupne rondo ze tam sie nie da piszczec, szczegolnie na zimowkach

co innego jak wczesniej smigalem po miescie ;-)

ich bym nagrał co mi mówili czyli ze byłą jakas skarga, ze palilem gumy i ze mieli fotoradar w oczach ze 150 jechalem :p po to ze jakbym poszedl do sądu i by sciemniali co innego to bym mial nagranie z momentu zatrzymania ze o tym nie bylo mowy

i raczej ich spotkam, to małe zadupie jest

#15 OFFLINE   SAAB95AERO

SAAB95AERO
  • 90 postów

Napisany 23 października 2010 - 19:10

Czasami aż strach żyć w tym kraju .. w innych pewnie też .. żyjesz sobie spokojnie, ale komuś mającemu jakąś władzę coś odwali i może tak utrudnić życie normalnemu człowiekowi ...
Jasne że można się odwoływać itp .. ale dla policjantów takie sprawy i sądy to poniekąd praca .. nie robią tego w wolnym czasie.. a my szaraczki .. kasa w plecy, a i czas, zwolnienia z pracy itp ...
Ciężko jest wyczuć kiedy skulic uszy, zapłacić .. i więcej nie mieć problemów .. heh, to zabrzmiało jak opłacenie haraczu od spokoju :) ...
No ale czasami tak bywa, że mimo przepisów, prawa itp .. pozostaje nam się w...ić napić .. i żyć dalej :)

Jaki prorok czy co?:D

#16 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 23 października 2010 - 19:11

Hej .. sam się dziwię :) .. jakoś filozoficznie mi wyszło :)

#17 OFFLINE   flogowa

flogowa
  • 13 postów

Napisany 23 października 2010 - 19:26

mandat przyjety ..... jest winny i przyznanie sie do popełnionych czynów ....
tera to juz nic nie zrobisz

#18 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 23 października 2010 - 19:32

powtórze :D

wiem ze z tym juz nic nie zrobie ale co na przyszlosc w razie takiej samej sytuacji ?

#19 OFFLINE   SAAB95AERO

SAAB95AERO
  • 90 postów

Napisany 23 października 2010 - 19:33

Przyjmij kolejny:D
A tak wogóle to trza było uciekać masz 3.0 pod maska :-)

#20 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 23 października 2010 - 19:36

co innego jak wczesniej smigalem po miescie

.. i nie szaleć po mieście .. od tego są jakieś tory, lotniska, zloty itp :) ..