Wibracje kierownicy
Napisany 24 kwietnia 2007 - 20:38
Wibracjgane narastają coraz bardziej, a przy około 120 km/h ustają. Koła zostały wyważone,opony wymienione. Podejrzewałem, że jest zerwana poduszka pod silnikiem, po wymianie drgania trochę się zmniejszyły. Czy może być dryga poduszka też do wymiany? A może coś nie tak z wałem napędowym. Proszę o poradę i pozdrawiam.
Napisany 24 kwietnia 2007 - 23:11
Mam problem, przy prędkości ok 90 km/h samochód i kierownica zaczyna drgać.
Wibracjgane narastają coraz bardziej, a przy około 120 km/h ustają. Koła zostały wyważone,opony wymienione. Podejrzewałem, że jest zerwana poduszka pod silnikiem, po wymianie drgania trochę się zmniejszyły. Czy może być dryga poduszka też do wymiany? A może coś nie tak z wałem napędowym. Proszę o poradę i pozdrawiam.
jedz do innego wulkanizatora niech sprawdzi wywazenie. Objawy dokladnie wskazuja nie niewlascice wywazenie. Mialem dokladnie to samo w Astrze, pojechalem z reklamacja wrzucili spowrotem na wywazarke - 0. pojechalem do innego warsztatu - i na kazdym kole brakowalo 30g. po wywazeniu spokoj i cisza
Napisany 25 kwietnia 2007 - 15:31
Napisany 25 kwietnia 2007 - 16:41
Napisany 30 kwietnia 2007 - 12:52

Napisany 30 kwietnia 2007 - 13:38
ja ma dobrze oponki wywazone ale ma do wymiany drazki i tuleje wachacza i te same objawy mam
luknij na zawieche
Potwierdzam.. Miałem dokładnie to samo - na szarpakach zero luzów, opony wymieniane 3 razy, wczoraj wymieniłem tuleje i sworznie na wahaczach - zero drgań na kierownicy o 0 do 210 km/h

Napisany 17 maja 2007 - 15:36
przyczyną były krzywe fele i opony.
pozdrawiam wszystkich i dziękuję za rady.
Napisany 25 maja 2007 - 09:35
Napisany 25 maja 2007 - 10:22
Krzywą opne, czy felge często da sie wyważyc, ale nadal będzie ciągnąć kierownicą.
Najłatwiej, choc nie zawsze, daje sie to sprawdzić jadąc powoli.
5, 10, czasem 30 km/h na równej nawierzchni. Należy obserwować czy kołysze całym samochodem. Nic nie drga, kierownica moze być ok .. ale na krzywych oponach/felgach auto mędzie delikatnie sie kołysach. Występuje to, w zależności od 'krzywości' przy róznych, ale zawsze małych, prędkościch (5-40km/h)
Inną rzeczą, ze podobny efekt (drgania kiery) mogą dawać krzywe tarcze hamulcowe, chć wtedy zwykle przy hamowaniu efekt by sie nasilał.
Wszelkie inne luzy w zawieszeniu oczywiście mogą w mniejszym lub większym stopniu nasilać efekty.
Napisany 26 maja 2007 - 08:07
Napisany 27 maja 2007 - 08:34
Napisany 27 maja 2007 - 10:47
mialem identycznie.. winne były felgi.mampytanko przy delikatnym naciskaniu pedału chamulca pojawia się drganie kierownicy a przy silniejszym tego niema ,przyczyna to pewnie tarcze czy dobrze stawiam diagnozę,a wczoraj po zgaszeniu omki zapaliła się kontrolka ładowania napewno to alternator made in france co należy zrobic proszę o podpowiedż
Napisany 23 czerwca 2007 - 16:14
Napisany 21 września 2007 - 17:43

Napisany 21 września 2007 - 20:51
Dokładnie, dwie wymieniłem, a dwie następne dojeżdżą do wiosny.Pozatym najtrudniej jest zdiagnozować oponę której wewnętrzne rozwarstwienie może nawet mieć takie objawy i niestety nie jest ono widoczne gołym okiem a gdy taka opona jest pod ciężarem samochodu + prędkość zaczyna walcować
!
Z zewnątrz idealne, a w czasie jazdy czuć bicie. Felgi proste (sprawdzone), winy wyważania też nie ma bo w trzech warsztatach sprawdzane.
Napisany 24 września 2007 - 09:48
To też potwierdzam - sprawdziłem osobiście - przy większych prędkościach i większych siłach działających na opony wszelkie jej nierówności spowodowane "balonem" większym lub mniejszym ustępują ponieważ opona jest tak dociążona - że się rozpłaszcza i w miarę równo dolega do drogi , i wtedy drgania ustępują - oczywiście należy ją wymienić bo będzie ok do momentu aż strzeli , no i wtedy zależy od prędkości z jaką jechałeś.
A co do tarcz to jedzie OK aż zaczniesz hamować wtedy telepie mniej lub bardziej ale tylko przy hamowaniu.
Pozdrowienia !
Napisany 24 września 2007 - 20:06
Napisany 24 września 2007 - 22:32