Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

szyberdach

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
94 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   O.L.E.K.

O.L.E.K.
  • 5 postów

Napisany 24 kwietnia 2007 - 18:42

Szyberdach w mojej omedze w ogóle nie działa. Nie otwiera się i nie jest podświetlone to kółeczko sterujące. Bezpiecznik wymieniałem ale nic nie dało. Co może być tego przyczyną i jak to naprawić??

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 sierpnia 2007 - 10:20

No ja się tu dołączę

Szyberdach działał, aż do dzisiaj. Rano przekręciłem kluczyk w stacyjce a tu szyber sie uchylił. No to zamknąłem go a on dalej sie uchyla. No to odczekałem z 5 minut zamknąłem go i już git. Ale zatrzymałem się pod sklep i na zakupy, wracam odpalam i nie zgadniecie... szyber sie uchylił. i walka od nowa. Na razie wyjąłem bezpiecznik i jest spokój, ale tak sie spraw nie rozwiązuje więc szukam pomocy.

Ok poszukałem dalej po forum. Chyba się pośpieszyłem z napisaniem tego posta.

#3 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 12 sierpnia 2007 - 14:09

Co może być tego przyczyną i jak to naprawić??

rozbierz bo albo nie masz prądu na przekaźniku albo padł przekaźnik lub przełącznik - ostateczność to spalony silnik

#4 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 sierpnia 2007 - 18:49

Dzięki wielkie. Jak tylko rozbiorę to sprawdzę co jest pięć. W kwestii uściśnienia, wszystko znajduje się w suficie auta?

#5 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 12 sierpnia 2007 - 19:35

W kwestii uściśnienia, wszystko znajduje się w suficie auta?

tak

#6 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 sierpnia 2007 - 19:41

Kurde jeszcze jedno mi po głowie chodzi.

Czy silniczek od Omegi C i pozostałe elementy tego plastiku pasują w B? Bawił się ktoś kiedyś w coś takiego. Tam nie ma pokrętła tylko 2 przyciski. Wygląda jakoś tak

Dodany obrazek

#7 OFFLINE   O.L.E.K.

O.L.E.K.
  • 5 postów

Napisany 15 sierpnia 2007 - 19:29

Szyberdach zaczął działać, tzn. rusza się, ale w ogóle nie tak jak powinien. Obojętnie na jakiej pozycji go ustawie i przytrzymam wduszone pokrętło otwiera sie do końca. Żeby go zamknąć muszę (też obojętnie na jakiej pozycji) co chwile wciskać, a on zo kawałek się zamyka.

#8 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

VECTRAIrmscher1,9150+chip

• 1 758 postów

Napisany 15 sierpnia 2007 - 20:09

Kolego zaprogramuj go od nowa.Wyciąg na chwilę bezpiecznik później odsuń do końca i wciśnij pokrętło na 30s,następnie zasuń i znowu wciśnij i przytrzymaj pokrętło przez 30s i powinno wrócić do normy a co do podświetlenia tam w środku jest taka mała żaróweczka z długimi nuszkami może przepalona :?:

#9 OFFLINE   O.L.E.K.

O.L.E.K.
  • 5 postów

Napisany 15 sierpnia 2007 - 21:51

Jutro sprawdzę z ponownym programowaniem. A do żaróweczki sam doszedłem :)

#10 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 15 sierpnia 2007 - 21:52

no i ja mam problem z szyberdachem. Jak go nie ustawie na pokretle tak prawie zawsze idzie do gory i do tego ze skokami. tzn nacisne on ruszy kawalek i staje znow nacisne znow ruszy i staje i tak zeby go uchylic musze z 10 razy wcisnac pokretlo. Czasem pojedzie do tylu (jakims cudem jak nie pojdzie do gory) ale tez skokowo. Silniczek kreci wiec to moze przekaznik mam do wymiany :?:

#11 OFFLINE   mr.Jones

mr.Jones
  • 14 postów

Napisany 20 stycznia 2008 - 18:53

prosze wytłumaczcie mi o co chodzi z tym wciskaniem pokrętła ,ja myslalem ze pokrętło to tylko do kręcenia słuzy............

u mnie szyberdach swiruje przekręcam otwiera sie albo zamyka ,tak 3/4 i wraca ,albo do góry i na dół a dopiero potem sie otwiera..
nie wiem czy cos jest uwalone czy trzeba cos programować ,prosze wytłumaczcie mi to bo nie moge znależć......
dzięki
Ja chcieć ,prosić o wiedzy........

#12 OFFLINE   frodo-pl

frodo-pl
  • 256 postów

Napisany 20 stycznia 2008 - 19:56

Programuje sie poprzez ustawienia pokrętła w skrajnych położeniach tj. max uchylenie, zamkniecie i max otwarcie wciśniecie i przytrzymanie przycisku aż szyber dojedzie do tych skrajnych pozycji.

#13 OFFLINE   Hrabia

Hrabia
  • 387 postów

Napisany 20 stycznia 2008 - 20:56

Kolego czasami tak jest... przesmaruj sobie ten szyber... bo spotyka opor i wraca do poprzedniego miejsca.

A dwa:
Czasami świruje i trzeba trzymać pokrętło aż do zamknięcia... wkurzające to.. ale taki urok

#14 OFFLINE   frodo-pl

frodo-pl
  • 256 postów

Napisany 20 stycznia 2008 - 21:00

Dokładnie czasami tez tak mam, że świruje. Najczęściej jak akumulator jest cienki i spada napięcie przy odpalaniu.

#15 OFFLINE   piotrekbb

piotrekbb
  • 274 postów

Napisany 21 stycznia 2008 - 11:42

Programuje sie poprzez ustawienia pokrętła w skrajnych położeniach tj. max uchylenie, zamkniecie i max otwarcie wciśniecie i przytrzymanie przycisku aż szyber dojedzie do tych skrajnych pozycji.

To jest właśnie rozwiązanie problemu ! nie smary itp tylko PROGRAMOWANIE. To samo dotyczy szyb.
Moją kluską jeździ teraz balwanekbuli - nowy forumowicz.Ja bujam się mondeo , komfort nie ten sam co w klusce ale średnia spalania non stop na 6,2l :))

#16 OFFLINE   G.R.Z

G.R.Z
  • 189 postów

Napisany 22 stycznia 2008 - 14:33

Jak nie smary? Smar odgrywa ważną role w szyberdachu. Jak kupiłem kluche to szyber ledwo się otwierał i nie zamykał do końca(w lato). Przesmarowałem prowadnice wazeliną techniczną i wszystkie elementy ruchome i szber lata jak ta lala :bigok: A co do aku to też racja :mrgreen: ,musi być prąd

#17 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 lutego 2008 - 22:53

To ja mam pytanie odnośnie tego "samoczynnego" otwierania się szyberdachu i luźno chodzącego kółeczka od otwierania. Zrobiłem foty wszystkich elementów i powiedzcie mi czego brakuje i gdzie żeby to chodziło tak jak należy bo mnie już coś trafia powoli!!

Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek

Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek

I teraz czego i gdzie brakuje?? i jeszcze gdzie jest ta żarówka od podświetlenia tego kółka bo ja jej nigdzi nie widzę. Jeszcze czy to brązowe kółko na przedostatnim zdjęciu powinno być tam gdzie jest (bo mi wypadło i nie wiem czy dobrze wsadziłem)??

#18 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 24 lutego 2008 - 23:00

ja juz nie pamietam dokladnie - ale brakuje mi tu jeszcze jednego zdjecia.
5 zdjecie pokazuje jeszcze zamonotwana plytke, po jej wyjeciu zostala obudowa , a gdzie jest skrzyneczka do ktorej wchodzi "pręt" od pokretla (ten ktory wystaje na zdjeciu 5)
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#19 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 24 lutego 2008 - 23:09

To ja mam pytanie odnośnie tego "samoczynnego" otwierania się szyberdachu i luźno chodzącego kółeczka od otwierania. Zrobiłem foty wszystkich elementów i powiedzcie mi czego brakuje i gdzie żeby to chodziło tak jak należy bo mnie już coś trafia powoli!!

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

I teraz czego i gdzie brakuje?? i jeszcze gdzie jest ta żarówka od podświetlenia tego kółka bo ja jej nigdzi nie widzę. Jeszcze czy to brązowe kółko na przedostatnim zdjęciu powinno być tam gdzie jest (bo mi wypadło i nie wiem czy dobrze wsadziłem)??

kolko jest dobrze zalozone, ale za samoczynne otwieranie odpowiada samo pokretlo (zaznaczone na zielono) . trzeba to jeszcze glebiej rozebrac i wyczyscic alkoholem. u mnie pomoglo. miejsce mocowania zarowki - czerwone

Dodany obrazek

#20 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 lutego 2008 - 23:25

kczech ten "pręt" jest na płytce z elektroniką mocowany na taśmę (taką przez którą prąd idzie zakładam :))

beast To żaróweczkę znajdę, a jeszcze co do tego otwierania to wszystkie elementy są?? - bo chodzi o to że to kólko bezwładnie lata lewo prawo i nie ma żadnego oporu. Gdzieś czytałem że powinno stawiać opór i powinny być "skoki" między jedną kropką a drugą na regulacji.

Czasami podczas jazdy mam wrażenie tak jakby na dziurach dostawał zwarcia (gdzieś na kółku właśnie) i wtedy sam się otwiera i zamyka a kólko jest w niezmienionej pozycji.

Tak jak jeszcze piszesz to spróbuję rozebrać sam ten element z bolcem i go wymyję jakimś spirytem :)