Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ku przestrodze!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
550 odpowiedzi na ten temat

Ankieta: Co sądzisz o stworzeniu wątku "Ku przestrodze!"? (10 użytkowników głosowało)

Co sądzisz o stworzeniu wątku "Ku przestrodze!"?

1. To dobry pomysł. (364 głosów [90.77%])

Procent głosów: 90.77%

2. To zły pomysł. (5 głosów [1.25%])

Procent głosów: 1.25%

3. Nie mam zdania. (32 głosów [7.98%])

Procent głosów: 7.98%

Głosuj Goście nie mogą głosować

#201 OFFLINE   m10

m10
  • 33 postów

Napisany 11 lipca 2012 - 09:32

http://epoznan.pl/ne...kodzona_trakcja

#202 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 lipca 2012 - 18:47

stare :)
To jest nowe - http://lublin.com.pl...kiej,(zdjecia)/

#203 OFFLINE   iwan00

iwan00
  • 202 postów

Napisany 16 lipca 2012 - 13:20

http://trojmiasto.ga...amochodem_.html

#204 OFFLINE   slawko76

slawko76

NIECH ŻYJE BAL!!!!!!!!!!!

• 406 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 2.6i C26NE

Napisany 18 lipca 2012 - 12:14

http://lublin.com.pl...kiej,(zdjecia)/

:masakra: Narobili tam garbów - wysepek, żeby było wolniej. Teoretycznie tam nie ma gdzie się rozpędzić, a jednak kozak się znalazł :(

#205 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 24 lipca 2012 - 20:21

http://moje.radio.lu...dwie-osoby.html i jeszcze parę zdjęć http://lublin.gazeta...185813.html?i=1

#206 OFFLINE   pankracek

pankracek
  • 0 postów

Napisany 16 sierpnia 2012 - 10:16

http://warszawa.gaze..._tej_ulicy.html

#207 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 16 sierpnia 2012 - 20:22

http://warszawa.gaze..._tej_ulicy.html

Kierowcę hondy który unikną stłuczki z autem przez co doprowadził do śmierci ukarał bym za nieumyślne spowodowanie śmierci i odebrał prawo jazdy.
Dla tego wszystkim tłumaczę, nie unikajmy zderzenia i nie uciekajmy gdzieś, tylko walmy prosto w to co nam wyjechało bo tak się właśnie kończą ucieczki przed przeznaczeniem i giną niewinne osoby.

#208 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 16 sierpnia 2012 - 20:38

Kierowcę hondy który unikną stłuczki z autem przez co doprowadził do śmierci ukarał bym za nieumyślne spowodowanie śmierci i odebrał prawo jazdy.
Dla tego wszystkim tłumaczę, nie unikajmy zderzenia i nie uciekajmy gdzieś, tylko walmy prosto w to co nam wyjechało bo tak się właśnie kończą ucieczki przed przeznaczeniem i giną niewinne osoby.

Święta prawda.Popieram w 100%. Walić w to co wyjechało a nie ratować się przez co mogą zginąć niewinne osoby.
BTW. Przypomniała mi się akcja ze szkoleniami "walić w osobówkę" która wywołała taką lawinę krytyki pod kontem instruktora który w kontekście całej wypowiedzi miał to na myśli co kolega Student wyżej napisał.I ja ich popieram bo dzięki temu w najgorszym wypadku najwyżej zginie ten co zajeżdża drogę a nie niewinna osoba idąca chodnikiem.
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#209 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 17 sierpnia 2012 - 00:56

Nie bardzo zgodze się z tym stwierdzeniem kolego..

O ile nie bronie w tym wypadku kierowcy Hondy , z racji takiej ze większość bym utłuk :twisted:, to śmiem twierdzić ze robił co mógł i napewno niechciałby zabić tego biednego chłopaka..

W sytyłacjach krytycznych naturalne jest ze próbujesz ominąć przeszkode , robisz to odruchowo w ułamku sekundy i nawet się nie zastanawiasz "walić" czy uciekać..

#210 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 17 sierpnia 2012 - 01:24

Chyba miałeś na myśli osobnika który wyjechał Hondzie ...

#211 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 18 sierpnia 2012 - 17:03

W sytyłacjach krytycznych naturalne jest ze próbujesz ominąć przeszkode , robisz to odruchowo w ułamku sekundy i nawet się nie zastanawiasz "walić" czy uciekać..

Nie kolego, już kiedyś pisałem, wyzbyłem się takiego odruchu, jak przyszło mi hamować i tylko lekko ruszyć kierownica by ominąć psa, ja zdążyłem zareagować bo leciałem już w las, odpuściłem hebel, zrobiłem małą kontrę przywaliłem w psa, i dopiero zacząłem pomału hamować, jeszcze kiedyś wcześniej miałem sytuację, gdzie mi koleś wymusił i chciałem też ominąć, ale spojrzałem w lewo bo obok było auto, a na jego tylnym siedzeniu siedziało dziecko, nacisnąłem aby hamulec i czekałem kiedy przywalę na wprost w wyjeżdżające auto, na szczęście winowajca też szybko zareagował i przydusił furę, jak odjeżdżał to aby patrzył w lusterko, udało mu się, ja byłem jakieś 20cm od niego.
Wiesz co by się stało gdybym przy ok 80km/h walną jadącego obok Sharana tak za połową auta? widzisz krawężniki, latarnie? Ciekawskim odpowiem że tam jest ograniczenie do 70km/h :)

A po wszystkim koleś który wyjechał sobie najedzony z pod Maca by odjechał, a ja bym został tym winnym, który z niewiadomych przyczyn uderzył w równolegle jadące auto. Czasami takie ominięcia kończą się tragicznie dla niewinnych.

Chyba miałeś na myśli osobnika który wyjechał Hondzie ...

Nie, kierowcę hondy dobrze napisałem, bo zamiast walić w przeszkodę to zabił dziecko idące całkiem gdzie indziej. Gdyby nie uciekł przed tym pierwszym to nie doszło by do tragedii!!

A tu macie poglądowy obraz mojej sytuacji. Czerwone auto to ja, zielone to Sharan z dzieckiem na foteliku a Czarne to jakiś dresik w BeMce ;)
Miałem odbić i zabić tych w Sharanie Czy Walić w Czarne auto? Nawet jak bym zabił tego w czarnym aucie to trudno stało, sam sobie zawinił :) Na szczęście tam było więcej kuniów i koleś wiedział jak je użyć, ale jak by się opóźnił ze 2sek. to bym miał po polonezie ;)

#212 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 sierpnia 2012 - 01:29

Każdy ma takie sytuacje i nie musi się rozpisywać na 50 stron.....
Nie można uogólnić, że trzeba walić i chu. Bez przesady. Raz można uciec, raz nie. A jakby w tym samochodzie siedziało Twoje dziecko ? Też byś walił bez opamiętania ? Troszkę rozsądku.

Jak mi to powiedzieli instruktorzy na SJSie. Ktoś kto gada (chwali się) jakich to nie miał groźnych sytuacji itp, widać źle jeździ.

#213 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 19 sierpnia 2012 - 08:42

Przepraszam, że zapytam :admin: Czy to jakaś akcja zorganizowana, że się regularnie usuwa moje posty z tego Tematu ??

W trzecim podejściu do dyskusji napiszę tak: Student, z tym waleniem we wszystko co nam blokuje drogę to nie jest tak hop-siup :mur: Jest niestety coś takiego jak odruch samozachowawczy i normalny człowiek zazwyczaj reaguje instynktownie próbując uniknąć ewentualnej kolizji, chyba że ktoś jest albo wyćwiczonym zawodowcem mającym ten odruch przytępiony, albo po prostu ma to coś i chłodno analizując sytuację dokonuje właściwych wyborów

wyzbyłem się takiego odruchu, jak przyszło mi hamować i tylko lekko ruszyć kierownica by ominąć psa, ja zdążyłem zareagować bo leciałem już w las, odpuściłem hebel, zrobiłem małą kontrę przywaliłem w psa, i dopiero zacząłem pomału hamować

koleś wymusił i chciałem też ominąć, ale spojrzałem w lewo bo obok było auto, a na jego tylnym siedzeniu siedziało dziecko, nacisnąłem aby hamulec i czekałem kiedy przywalę na wprost w wyjeżdżające auto

Tylko Ci pozazdrościć zimnej krwi i opanowania bo takich jak Ty to nie ma nawet 0.01% w całej populacji :ok: Ten nieszczęśnik w Hondzie, zareagował jak większość instynktownie próbując uniknąć kolizji - bo nie przypuszczam, aby zdążył wyobrazić sobie wszelkie przyszłe implikacje wynikające z podejmowanej w tej chwili decyzji :hmmm: Ja też bym niestety tak zareagował :placz: Jestem Kolego pod dużym wrażeniem Twojej wyjątkowości :shock:

A tak na marginesie, już wiem jak osiągasz takie imponujące wyniki na myjce. Kluczem do zejścia poniżej 4 minut jest analityczny umysł i zimna krew :ok:

EDIT !!
szukałem dzisiaj w sieci różnych informacji na temat odruchów samozachowawczych i jak dodałem dwa do dwóch wyszło, że człowiek o pseudonimie Student_x jest z SIAJEJ :idea:

#214 OFFLINE   10Om

10Om
  • 9 postów

Napisany 19 sierpnia 2012 - 22:09

jak są promile to kozak się niestety wszędzie znajdzie, szkoda że koleżką przycelował w słup a nie soba

#215 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 03 września 2012 - 05:09

:?

#216 OFFLINE   Yhetroweer

Yhetroweer
  • 16 postów

Napisany 05 września 2012 - 19:33

A Tu Dzisiejsze Bara Buch ja chyba jestem niewidzialny ;D

Kiedy znajdziemy się na zakręcie . Redukcja , But i Odcięcie !:D

Czasem Skośnie , Czasem Znośnie Byle tylko nie na Sośnie !

#217 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 13 września 2012 - 18:00

troche popadało i w centrum miasta nieopodal zjazdu do szpitala na Parkitce na dwupasmówce tragedia ,nie wiem ile dokładnie osób....

#218 OFFLINE   Pabloo

Pabloo
  • 388 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 15 września 2012 - 11:37

A Tu Dzisiejsze Bara Buch ja chyba jestem niewidzialny ;D

Współczuję :(

Na marginesie - jaki to sprzęt nagrywający jeśli można wiedzieć? Jak widać przydatne ustrojstwo.

#219 OFFLINE   Yhetroweer

Yhetroweer
  • 16 postów

Napisany 16 września 2012 - 09:15

Jest to REJESTRATOR TRASY OMEGA OM205 HD 720p każdy powinien mieć taki w samochodzie :)
Kiedy znajdziemy się na zakręcie . Redukcja , But i Odcięcie !:D

Czasem Skośnie , Czasem Znośnie Byle tylko nie na Sośnie !

#220 OFFLINE   Burger20

Burger20
  • 34 postów

Napisany 24 września 2012 - 16:25

To już druga omcia z mojej okolicy co się dzieje????:oonie::oonie::oonie:

http://krotoszyn.nas...dku-w,id,t.html