Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

problem z aku gorące klemy !!!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
28 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   audicoupe

audicoupe
  • 545 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 28 listopada 2013 - 19:06

Ja mam niby coś innego... U mnie klema się grzeje, aku naładowany, z odpaleniem nie ma problemu żadnego... Ale jak stoje w korku albo coś innego i mam niskie obroty przycicha mi radio.... jak obroty około 2,5 do 3 radio samo się zgłaśnia... dodatkowo słabo świeci kontrolka ładowania...Jakieś pomyły czy ta sama diagnoza?

Wymień klemę bo nie ma dobrego styku i sprawdź połączenie klema Plusowa(+) z przewodem idącym od altka i sprawdź ładowanie jakie masz.

#22 OFFLINE   marek.n

marek.n

Marek

• 94 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 28 listopada 2013 - 20:24

zanim wymieni niech wyczyści klemy i słupki . jak kolega pisał sprawdzić ładowanie wyczyścić masę ładowanie na aku sprawdzć i na alternatorze

#23 OFFLINE   Kori1125

Kori1125
  • 10 postów

Napisany 29 listopada 2013 - 18:49

Wyszło szydło z worka... pojechałem do serwisu... Diagnoza? Kpina... zarządzili wymiane alternatora... w moim przupadku to koszt około 140 euro minimum... Porady poskutkowały... klema wymieniona... słupki poczyszczone... DZIAŁA JAK TRZEBA.... Serwisy w holandi są beznadziejne... Całe szczescie ze sami z kumplem naprawiamy omegi w holandi :)

#24 OFFLINE   dawtow

dawtow

W posiadaniu , omega Bfl, ascona b, 4x4 i 4 udki und skuter :)

• 1 708 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 29 listopada 2013 - 19:35

No nie tak do końca sami :D :hihi:

#25 OFFLINE   marek.n

marek.n

Marek

• 94 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 29 listopada 2013 - 19:59

tak profilaktycznie ładowanie sprawdzałeś pod opciążeniem :confused:;)

#26 OFFLINE   dawtow

dawtow

W posiadaniu , omega Bfl, ascona b, 4x4 i 4 udki und skuter :)

• 1 708 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 29 listopada 2013 - 20:27

W mojej poprzedniej omedze miałem podobnie grzały się klemy i kiepskie ładowanie altek sprawdzony na maszynie, okazało się że ori klemy padły przed klemą miałem normalne ładowanie a na klemie 12 z groszem

#27 OFFLINE   LaGarage

LaGarage
  • 1 postów

Napisany 23 stycznia 2014 - 17:10

Witam.
Mam problem z podłączeniem cewki w 2.5v6. Czy gruby minus z akumulatora powinien byc podlaczony do metalowej obudowy cewki zaplonowej do ktorej cewka jest przykrecona? jesli nie, to gdzie o podlaczyc? grzeje mi sie minusowa klema i nie wiem cy dobrze podaczylem ten przewod.

#28 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 stycznia 2014 - 17:26

jak się grzeje klema to znaczy że jest za duży opór na tym przewodzie. Duży opór to przypadłość albo za małego przekroju kabla albo śniedzi na przewodzie, a sądzę że kable są oryginalne, więc sądzę że ten problem małego przekroju Cię nie dotyczy.

Przyczyny doszukiwał bym się w zielonym osadzie przy połączeniu klemy i przewodu, jak i słabego połączenia przewodu masowego od silnika do karoserii i akumulatora. Wyczyść połączenia i prawdopodobnie potrzeba by było zmienić klemę na nową. Ale pierw wyczyść je.

#29 OFFLINE   rogal123

rogal123

...no to co?

• 80 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 stycznia 2014 - 14:02

Miałem kiedyś taki problem ale pojechałem do elektryka i wziął na nowo je zarobił w klemach i problem ustąpił :)
[SIGPIC][/SIGPIC]
Jeśli problem da się rozwiązać to go nie ma, a jeżeli problemu nie da się rozwiązać to po co się nim martwić.