Wymień klemę bo nie ma dobrego styku i sprawdź połączenie klema Plusowa(+) z przewodem idącym od altka i sprawdź ładowanie jakie masz.Ja mam niby coś innego... U mnie klema się grzeje, aku naładowany, z odpaleniem nie ma problemu żadnego... Ale jak stoje w korku albo coś innego i mam niskie obroty przycicha mi radio.... jak obroty około 2,5 do 3 radio samo się zgłaśnia... dodatkowo słabo świeci kontrolka ładowania...Jakieś pomyły czy ta sama diagnoza?

problem z aku gorące klemy !!!
Rozpoczęte przez
hajtałer141
, 31 sie 2010, 12:20
28 odpowiedzi na ten temat
Napisany 28 listopada 2013 - 19:06
Napisany 28 listopada 2013 - 20:24
zanim wymieni niech wyczyści klemy i słupki . jak kolega pisał sprawdzić ładowanie wyczyścić masę ładowanie na aku sprawdzć i na alternatorze
Napisany 29 listopada 2013 - 18:49
Wyszło szydło z worka... pojechałem do serwisu... Diagnoza? Kpina... zarządzili wymiane alternatora... w moim przupadku to koszt około 140 euro minimum... Porady poskutkowały... klema wymieniona... słupki poczyszczone... DZIAŁA JAK TRZEBA.... Serwisy w holandi są beznadziejne... Całe szczescie ze sami z kumplem naprawiamy omegi w holandi

Napisany 29 listopada 2013 - 19:59
tak profilaktycznie ładowanie sprawdzałeś pod opciążeniem :confused:

Napisany 29 listopada 2013 - 20:27
W mojej poprzedniej omedze miałem podobnie grzały się klemy i kiepskie ładowanie altek sprawdzony na maszynie, okazało się że ori klemy padły przed klemą miałem normalne ładowanie a na klemie 12 z groszem
Napisany 23 stycznia 2014 - 17:10
Witam.
Mam problem z podłączeniem cewki w 2.5v6. Czy gruby minus z akumulatora powinien byc podlaczony do metalowej obudowy cewki zaplonowej do ktorej cewka jest przykrecona? jesli nie, to gdzie o podlaczyc? grzeje mi sie minusowa klema i nie wiem cy dobrze podaczylem ten przewod.
Mam problem z podłączeniem cewki w 2.5v6. Czy gruby minus z akumulatora powinien byc podlaczony do metalowej obudowy cewki zaplonowej do ktorej cewka jest przykrecona? jesli nie, to gdzie o podlaczyc? grzeje mi sie minusowa klema i nie wiem cy dobrze podaczylem ten przewod.
Napisany 23 stycznia 2014 - 17:26
jak się grzeje klema to znaczy że jest za duży opór na tym przewodzie. Duży opór to przypadłość albo za małego przekroju kabla albo śniedzi na przewodzie, a sądzę że kable są oryginalne, więc sądzę że ten problem małego przekroju Cię nie dotyczy.
Przyczyny doszukiwał bym się w zielonym osadzie przy połączeniu klemy i przewodu, jak i słabego połączenia przewodu masowego od silnika do karoserii i akumulatora. Wyczyść połączenia i prawdopodobnie potrzeba by było zmienić klemę na nową. Ale pierw wyczyść je.
Przyczyny doszukiwał bym się w zielonym osadzie przy połączeniu klemy i przewodu, jak i słabego połączenia przewodu masowego od silnika do karoserii i akumulatora. Wyczyść połączenia i prawdopodobnie potrzeba by było zmienić klemę na nową. Ale pierw wyczyść je.
Napisany 24 stycznia 2014 - 14:02
Miałem kiedyś taki problem ale pojechałem do elektryka i wziął na nowo je zarobił w klemach i problem ustąpił

[SIGPIC][/SIGPIC]
Jeśli problem da się rozwiązać to go nie ma, a jeżeli problemu nie da się rozwiązać to po co się nim martwić.
Jeśli problem da się rozwiązać to go nie ma, a jeżeli problemu nie da się rozwiązać to po co się nim martwić.