Mandat w Niemczech
Napisany 14 kwietnia 2010 - 13:50
Napisany 14 kwietnia 2010 - 14:45
Napisany 14 kwietnia 2010 - 15:18
Napisany 14 kwietnia 2010 - 15:24
-zostaleś ukarany słusznie lub nie
-dopłata do mandatu lub zwrot kasy
-ile punktów karnych ( u nich na 2 lata i punkty się sumują)
co do kontroli policji to się nie bój bo tylko ZOLL sprawdzi w systemie czy uregolowałeś reszte mandatu.
Napisany 14 kwietnia 2010 - 15:40
Napisany 14 kwietnia 2010 - 15:54
ZOLL sprawdzi w systemie czy uregolowałeś reszte mandatu.
Byłem świadkiem takiej akcji. Kolega jakiś czas temu został ukarany mandatem, którego nie zapłacił. Od tego minęło sporo czasu. Jechaliśmy do Francji i w okolicy Baden-Baden zatrzymaliśmy się na stacji paliw. Przyplątali się ZOLL-e i zrobili kontrolę.... No i koleżka musiał śmigać do bankomatu po 250 Euro...

Napisany 14 kwietnia 2010 - 15:58

Napisany 14 kwietnia 2010 - 16:01
tego o zoll-u nie wiedziałem, a jak B A G czy authoban polizei ?
BAG czyt Bandit Authoban Gestapo:D
osobówki nie zatrzyma, to zmora polskich truckerów, polizei authoban (szrez niebieskim) czy polizel land (biale z zielonym) poki co nie maja takiej bazy danych jak ZOLL-e chyba że od nowego roku coś się zmieniło i nie wiem.
ps. a zakaz jazdy po BRD też dostałeś??
BRD- Baustelle Republik Deutschland:smiech:

Napisany 14 kwietnia 2010 - 18:58
Napisany 14 kwietnia 2010 - 19:17
zakazu nie dostałem a śmigam też większymi a nie tylko osobówką, a mandat dostalismy bo niemcy nie uznali nam 3 kierowcy na lawecie powyżej 3,5 t z przyczepą dlatego mieliśmy przekroczenia na tacho ale to już inna bajka. fakt za to porombanego prawa pozostaje faktem niestetyBAG czyt Bandit Authoban Gestapo:D
osobówki nie zatrzyma, to zmora polskich truckerów, polizei authoban (szrez niebieskim) czy polizel land (biale z zielonym) poki co nie maja takiej bazy danych jak ZOLL-e chyba że od nowego roku coś się zmieniło i nie wiem.
ps. a zakaz jazdy po BRD też dostałeś??
BRD- Baustelle Republik Deutschland:smiech:
na 400 euro nie trzeba narozrabiać , podobno 300 eurasków dają za wyrzucenie chcoćby kipa przez okno albo kimnieciem sie na parkingu w aucie z zapalonym silnikiem. oni mają swój świat i cennik a 400 to dopłata do już zapłaconych 250 euro
Herki77 nie fajna sprawa, nie wiedziałem o tym. Dobrze wiedzieć, będę uważał w sierpniu bo tez się wybieram do zachodnich sąsiadów na tydzień... Przyszło Ci do dopłaty aż 400 euro?? coś Ty tam narozrabiał?
Napisany 14 kwietnia 2010 - 19:27
jak znów traficie na Policje w Dojczach to jeżeli nie bendziecie mieli kasy przy sobie to odsiadka w moim przypadku to 6 tygodni
A nie jest też przypadkiem tak, że mogą ci nawet furę skonfiskować na poczet długu?
Napisany 14 kwietnia 2010 - 20:36
o tym naprawde nie słyszałem , pozatym jak mogą zabrać gablote jeżeli nie bendziesz jechał własnym autkiem ? pozatym w pismach wysłanych do mnie nie ma słowa na ten tematA nie jest też przypadkiem tak, że mogą ci nawet furę skonfiskować na poczet długu?
Napisany 14 kwietnia 2010 - 20:40

Napisany 14 kwietnia 2010 - 21:05
tak nie można do tego podchodzić bo inaczej z domu do windy byśmy nie weszli. jazda jest dla ludzi ale oby z głową, lepiej wiedzieć o zagrożeniach aby ich uniknąć niż potem płakać jak ja dlatego zarzuciłem takie info, starczy 1 łoś co buli gebelsom, Nie dajmy sie im więcejKurde się naczytałem i teraz będę się stresował
nigdzie nie jadę
![]()
Napisany 14 kwietnia 2010 - 21:27
tak nie można do tego podchodzić bo inaczej z domu do windy byśmy nie weszli. jazda jest dla ludzi ale oby z głową, lepiej wiedzieć o zagrożeniach aby ich uniknąć niż potem płakać jak ja dlatego zarzuciłem takie info, starczy 1 łoś co buli gebelsom, Nie dajmy sie im więcej
Nie no, to żart był, taki prawie sytuacyjny

Napisany 15 kwietnia 2010 - 04:36
Nic dziwnego że nie uznali Wam 3-go kierowcy, ile było leżanek a aucie??
Napisany 15 kwietnia 2010 - 07:41
tak szczegółowo to w momencie zatrzymania zapłaciliśmy 1300 euro ale rozbite na 3 kierowców i to dobre że kierowca nieuznany też jest karany , na mnie przypadło 250 w tym momencie, a dopłaty chcą napewno odemnie i jeszcze jednego kierowcy ale nie wiem co z 3 czy jego też teraz ścigają ale od nas obydwóch chcą jeszcze po 400 . co do leżanek to sie wyspaliśmy , pozatym na miejscu we francji mieliśmy kampera .nasze autko to był mercedesik 618 z tyłu z rozkładanym łóżkiem ale o miejsca leżące sie nie czepiali a przepisy dopuszczają prace na 3 osobowej obsadzie650 euro za tacho to i tak delikatnie Cie potraktowali, u żaby zapłaciłbyś więcej.
Nic dziwnego że nie uznali Wam 3-go kierowcy, ile było leżanek a aucie??
Napisany 15 kwietnia 2010 - 07:55
1-en się wyśpi po 4-5 godz a 2-gi po 12godz a przepis okresla jasno że pauza to min 9 godz nie przerwalnego opoczynku. Wyjątek to pauza prom/kolej tzw. łączona ale nie oto chodzi bo to nie dyskusja o AETR
Napisany 15 kwietnia 2010 - 08:35

Napisany 15 kwietnia 2010 - 09:27
kolego na granicy kraju do którego wjerzdżasz jest wielka tablica informacyjna z przepisami prędkości obowiązujących w tym kraju na wszystkie warianty jak autostrada,droga ekspresowa, teren zabudowany ,dotycząca właczonych świateł 24 h lub też od zmierzchu itp trzeba tylko zwrucić na to uwage lecz i tak większość przepisów jeżeli chodzi o prędkość jest podobna do naszych a jeżeli jest inna jak w miasteczkach Niemieckich to te 30 km/h wyrysowane na drodze aż oczy wypala ale zawsze lepiej jak piszez dojechać troche póżniej ale dojechać całemu i bez kłopotów nie mniej jednak Policaje innych krajów nie specjalnie nas lubią choć mandatami nie jeden radiowuz im kupiliśmy he heDlatego zawsze jak jade gdzieś zagranice to jak nie wiem jakie są ograniczenia to wole sie troche wlec ale nie dostać mandatu
Naszczęście jeżdże tylko osobówkami więc mi nic nie terejstruje przerw
ale itak jak czuje się zmęczony to wole gdzieś zjechać (po co ryzykowac)