Co zrobilem/am dzisiaj w swoim samochodzie
Napisany 03 czerwca 2015 - 22:01

Napisany 04 czerwca 2015 - 08:30
Rozbija koszta , TopTom , To nie są tanie rzeczy , żeby tak na raz wszystko w kpl. sobie trzasnąć :hihi:
i Ty to mówisz
![]()
Ja , bo ja najlepiej wiem jak się tnie koszty , nikt inny by na to nie wpadł

Ta, przytakuj mu , przytakuj , zaraz będziesz opony zmieniał po jednej w miesiącu , żeby taniej było, albo tak jak to mój kumpel mówi który tankuje LPG zawsze za 50zł: "Mnie Podwyżki Nie Dotyczą, Zawsze Paliwo Mam W Tej Samej Cenie"Beny :ok:

Żarty chłopaki , lepiej się śmiać niż płakać i nie czepiajcie się mojego mysia auta za 2-3zł :hihi:
A w temacie to zakupiłem uszczelkę pod pokrywę zaworów do mojego Clio, i może jutro wymienię , bo się olej leje z góry i cały silnik mokry

Napisany 04 czerwca 2015 - 08:55
Była tragedia

Teraz jest lepiej

Napisany 04 czerwca 2015 - 11:54
to nie było mycie tylko rozmazywanie brudumysia auta za 2-3zł

Napisany 04 czerwca 2015 - 12:43
to nie było mycie tylko rozmazywanie brudu
Zgadzam się mi jeszcze się nie zdarzyło żebym za 5 zeta omege umył

Napisany 04 czerwca 2015 - 18:26
Pierwsza zasada to tylko na myjce ze szczotką do chemii :
Druga zasada to się da zrobić w zimie najlepiej. Ze szczotki cały czas leci woda z chemią by nie zamarzło

Podchodzisz autem świeżo po jeździe czyli jeszcze mokrym , wrzucasz zeta i spłukujesz z piachu.
Bierzesz szczotę z której leci chemia i lecisz po aucie, za darmo, bo cały czas z niej coś leci wiec nie myjesz na sucho

Następnie wrzucasz 2zł , wciskasz woskowanie , i lecisz po aucie. Po ok. 5sek. zaczyna lecieć dopiero wosk, wiec przez te 5 sek przechodzisz na drugą stronę auta i walisz już woskiem i tak jak wracasz na stronę gdzie masz przełącznik, wciskasz wodę demineralizowaną, ale jeszcze przez ok. 5sek. leci wosk, wiec spokojnie pokryjesz to na szybko połowę samochodu i właśnie poszła złotówka, no może 1,5zł

Jak się nie uda do końca spłukać czystą woda to dorzucasz jeszcze zeta

Jeszcze nigdy nie udało mi się umyć auta porządnie i za 10zł jeżeli na myjce jest samo ciśnienie , to gó....... i takie myjki omijam z daleka, rower sobie mogę na nich opłukać, ewentualnie jak nie mam wyjścia to wyciągam swoją szczotę i trzeba zruszyć brud.
Próbowałem umyć ze dwa razy białe auto na myjce bez szczoty i po umyciu ruszyłem palcem po lakierze i widać było jak się dopiero pod palcem zrusza brud , którego teoretycznie już nie powinno być. To samo zrobiłem na myjce ze szczotą moją metodą z tym że wtedy poszło mi chyba 4 albo 5zł i brudu już nie było widać.
Więc wasze mycie i za 15zł samym ciśnieniem nie da takiego efektu!!
Jeżeli się myje auto nawet jak stało przez cały tydzień to można to zrobić, tak samo jak jeździłem po deszczu , to wracając zajeżdżałem na myjkę i go spłukiwałem proszkiem i wodą, ewentualnie na drugi dzień jechałem i myłem raz jeszcze za 3zł.
Ale jak się zapuści auto i myje raz na dwa miesiące, tak jak teraz nie dbam o Clio, to 5zł czasami jest mało i nie daję rady. Więc nie mówcie że się nie da, bo wszystko zależy od częstotliwości mycia.
Jak gębę myjesz codziennie to nie zużyjesz tyle wody i mydła , jak byś ją umył raz w miesiącu!! Dla tego wolałem myć auto częściej i za mniej, niż potem spędzać pół godziny na myjce

Napisany 04 czerwca 2015 - 19:29
- zamontowany komplet poliuretanów na przód
- wymienione amortyzatory odboje i łożyska
- wymienione wszystkie końcówki z przodu
- wymienione łączniki stabilizatora
- wymieniony włącznik świateł cofania
- mycie
Napisany 04 czerwca 2015 - 19:30
Napisany 04 czerwca 2015 - 21:30
W temacie to nałożyłem nową metodą NW na wszystkie szyby w V50, wcześniej oczywiście doczyszczenie szyb zgodnie ze sztuką. Na przednią szybę wleciała druga wartswa. Na bocznych szybach mam spokój z rok na przedniej z 3 miechy

- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)
Zapraszam! Info na PW
Odpicuj swoją omegę xd
Napisany 04 czerwca 2015 - 21:33
warto było
Napisany 05 czerwca 2015 - 10:30
pojechałem sprawdzić i nabić klimę wszystko działa i pięknie chłodzi

Napisany 05 czerwca 2015 - 11:02

Napisany 05 czerwca 2015 - 14:29

Napisany 05 czerwca 2015 - 19:00
Napisany 05 czerwca 2015 - 19:31
Prawie takie jest, z zewnątrz wygląda idealnie ;-)Wyglada jak nowe:D
Napisany 05 czerwca 2015 - 19:36
A u siebie tylko szybki przetarłem i nic więcej.
Guest_asqard_*
Napisany 05 czerwca 2015 - 21:08
naprawa głowicy + pestki + szlif + polerowanie dolotu
czujnik położenia wałków, nowe uszczelki, nowy krokowiec, nowe filtry wymiana płynów ustrojowych, nowe klocki tył + przód.
pełna diagnostyka usunięcie błędów, rozpoczynam pracę nad blacharką
to tyle na dziś