niestety tak:pale mam pytanie czy jak odlacze akumulator to bede musial tez na nowo programowac szyby

el. szyberdach / otwiera sie ale nie da sie zamknac
Napisany 03 sierpnia 2010 - 10:48
Napisany 03 sierpnia 2010 - 11:21
odlacze akumulator to bede musial tez na nowo programowac szyby
a czy to jakiś problem??
Napisany 23 kwietnia 2011 - 09:02
Podpinam się do tematu bo już nie mam siły..wczoraj walczyłem cały dzień z szyberdachem a mianowicie zaczęło się od tego że podczas jazdy sam się otwierał itp..wczoraj przestał działać (tylko mogę go uchylić) niezależnie od ustawienia pozycji pokrętła i tak się uchyla po wciśnięciu pokrętła bo przy samym kręceniu pokrętłem nie ma żadnej reakcji.Rozebrałem kompletnie cały układ czyściłem styki i jest tak samo nie mam pojęcia co może jeszcze być ale jednego nie jestem pewien czy te blaszki dotykają się tak jak powinny..Jeśli ktoś może pomóc to fajnie by było bo idzie lato..pozdr
Napisany 23 kwietnia 2011 - 10:45
Odepnij aku na chwile i nastepnie zaprogramoj szyber. Jak to nie pomoze to szukaj nowego sterownika.Witam wszystkich
Podpinam się do tematu bo już nie mam siły..wczoraj walczyłem cały dzień z szyberdachem a mianowicie zaczęło się od tego że podczas jazdy sam się otwierał itp..wczoraj przestał działać (tylko mogę go uchylić) niezależnie od ustawienia pozycji pokrętła i tak się uchyla po wciśnięciu pokrętła bo przy samym kręceniu pokrętłem nie ma żadnej reakcji.Rozebrałem kompletnie cały układ czyściłem styki i jest tak samo nie mam pojęcia co może jeszcze być ale jednego nie jestem pewien czy te blaszki dotykają się tak jak powinny..Jeśli ktoś może pomóc to fajnie by było bo idzie lato..pozdr
Napisany 23 kwietnia 2011 - 11:35
Napisany 23 kwietnia 2011 - 11:41
u mnie otwieranie i zamykanie dziala
ale mam mala zaglowke:confused:
jak otwieram szyber normalnie to sie otwiera bez problemu i pomiedzy pelnym otwarciem i polowa jest precyzyjna regulacja za pomoca przelacznika
a pomiedzy polowa a zamknieciem nie ma tak precyzyjnej regulacji
jak mam przelacznik na ostanie klikniecie przed zamknieciem to szyber jest nadal w okolicy polowy
nie da sie ustawic otwarcia na okolo 5cm
czy u was tez tak jest?
Napisany 23 kwietnia 2011 - 12:01
U mnie tez. Od mniej wiecej polowy rozsuwu dziala to zdecydowane lepiej.pomiedzy polowa a zamknieciem nie ma tak precyzyjnej regulacji
Napisany 26 kwietnia 2011 - 10:34
niestety rozbierałem kilka razy czyściłem wszystko doginałem blaszki we włączniku i nic..jest praktycznie to samo.chyba czeka mnie wymiana tej płytki, bo nie wiem co jeszcze robić.
Napisany 23 kwietnia 2012 - 16:48
http://www.motonews....52710&c=114&f=9
Napisany 28 lipca 2012 - 13:50
Napisany 28 lipca 2012 - 13:52
To jest przeca normalne. Jak szyber sie zamyka, to wyciaga te przeslone. Jesli nie, to masz cos spsute.i nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to że wciska ja zbyt głęboko
Napisany 28 lipca 2012 - 14:06

Napisany 29 lipca 2012 - 01:27
Wyciąganie przesłony jest sprawą techniczną więc nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek częścią elektrycznie-elektroniczną.
Napisany 29 lipca 2012 - 09:28
Przy zamykaniu szybera wyciąga przesłonę z pod dachu tylko na tyle by ją móc złapać palcami.
Własnie u mnie zostaje głęboko pod podsufitką tak ze musze połowe ręki pchać żeby ja złapać
Napisany 29 lipca 2012 - 11:43
Nawet po całkowitym zamknięciu szybera?Własnie u mnie zostaje głęboko pod podsufitką tak ze musze połowe ręki pchać żeby ja złapać
Przesłonę pociąga z podsufitki dopiero przed jego całkowitym zamknięciem.
Napisany 29 lipca 2012 - 13:09
Dlatego zawsze otwieramszyber do przedostatniej kropki
Napisany 29 lipca 2012 - 13:48
Nie pamiętam by to zrobić czy wystarczy zdjąć ramkę szkła i zdjąć szkło szyberdachu czy trzeba zdejmować całą podsufitkę i rozbierać cały szyberdach.
W każdym razie jest pewne, że chodzi o mechanizm a nie elektronikę i prawie na pewno o w/w łapki.