el. szyberdach / otwiera sie ale nie da sie zamknac
Napisany 08 marca 2010 - 15:12
Napisany 08 marca 2010 - 20:14
Napisany 08 marca 2010 - 22:22
Napisany 23 maja 2010 - 02:55
mam szyber elektryczny, ale chyba go jeszcze nie rozgryzlem.
dzis rozbralem wszystko co sie dalo (elektronike), zmienilem przy okazji żarówkę od podswietlenia, wyczyscilem bieznie w pokretle ale problem pozostal.
wiec tak : przekrecam na max otwarcie - szyber jedzie do tylu
przekrecam na zamkniecie - szyber jedzie do przodu ale kilka cm przed zamknieciem zatrzymuje sie i cofa spowrotem do max otwarcia
jak na otwartym dam na zamkniecie i trzymam wcisniete pokretlo to sie zamknie.
przekrecam na uchylenie - uchyla sie i z tej pozycji po przekreceniu pokretlem na zamknij, zamyka sie.
jak na odsunietym chce domknac z kluczyka, sytuacje sie powtarza - jedzie do przodu ale chwile przed zamknieciem zatrzmuje sie i wraca do max otwarcie
co ciekawe, po probnym zlozeniu wszystkiego do kupy, bylo ok, czyli jak ustawilem pokretlo, tak ustawial sie szyberdach, ale po kilku probach znowu robi sobie jaja.
chyba ze sie myle i tak ma byc ?
poradzcie...
Napisany 25 maja 2010 - 21:42
Napisany 25 maja 2010 - 23:50
Napisany 11 czerwca 2010 - 08:49

Napisany 11 czerwca 2010 - 09:28
Sprobuj zaprogramowac na nowo.ja również mam problem z dachem po zimie, jak daje na pełne otwarcie, przełącznik do końca, to odjeżdża parę centymetrów i staje, uchyla się normalnie, przeczyściłem wszystko, ale nic nie dało, no i chodzi dosyć powoli "jakby kończyła się bateria" co z nim zrobić? wymienia się, którąś część? piszecie poniżej w kilku postach o ręcznym zamykaniu/ otwieraniu, mam pytanie - jak to robicie? ciągniecie dziada na siłę?
Zapon i pokretlo trzymasz wcisniete do calkowitego otwarcia i potem zamykasz i tez trzymasz dopuki sie niezamknie.
Napisany 11 czerwca 2010 - 09:35
Napisany 11 czerwca 2010 - 09:57
o ręcznym zamykaniu/ otwieraniu, mam pytanie - jak to robicie? ciągniecie dziada na siłę?
Na podsufitce jest taka klapka, wysuwasz ją i tam jest miejsce na płaski śrubokręt do ręcznego zamykania, nic na siłę, lekko młotkiem;)
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 14 czerwca 2010 - 21:19

Napisany 22 lipca 2010 - 21:17
Panowie a ja mam takie pytanko.
mam szyber elektryczny, ale chyba go jeszcze nie rozgryzlem.
dzis rozbralem wszystko co sie dalo (elektronike), zmienilem przy okazji żarówkę od podswietlenia, wyczyscilem bieznie w pokretle ale problem pozostal.
wiec tak : przekrecam na max otwarcie - szyber jedzie do tylu
przekrecam na zamkniecie - szyber jedzie do przodu ale kilka cm przed zamknieciem zatrzymuje sie i cofa spowrotem do max otwarcia
jak na otwartym dam na zamkniecie i trzymam wcisniete pokretlo to sie zamknie.
przekrecam na uchylenie - uchyla sie i z tej pozycji po przekreceniu pokretlem na zamknij, zamyka sie.
jak na odsunietym chce domknac z kluczyka, sytuacje sie powtarza - jedzie do przodu ale chwile przed zamknieciem zatrzmuje sie i wraca do max otwarcie
co ciekawe, po probnym zlozeniu wszystkiego do kupy, bylo ok, czyli jak ustawilem pokretlo, tak ustawial sie szyberdach, ale po kilku probach znowu robi sobie jaja.
chyba ze sie myle i tak ma byc ?
poradzcie...
U mnie podobnie szyber nie chce się zamknąć jeszcze nie próbowałem odłączenia aka ale zauważyłem że mam problem z zamkiem centralnym zamykanym z dodatkowego pilota przy wysokich temp powiedzmy około 35 .C ale jest to wina zimnego lutu na sterowniku centralki .
Ale co z tym dachem nasmarowany smarem miedzianym ale podczas zamykania powiedzmy około 3cm do końca zatrzymuje się i zaczyna otwieranie do końca, jak zamknę go wkrętakiem i chcę uchylić to pokrętło muszę ustawić w pozycji uchylanie i trzymać wciśnięty to ruszy wcześniej tego nie było . Moje pytanie GDZIE TKWI PROBLEM ten samochód doprowadza mnie już do białej gorączki , z ASTRĄ tego nie miałem .
POMOCY. :szpital::szpital::szpital::szpital::szpital::szpital::szpital::szpital::szpital::szpital::szpital::szpital::szpital::szpital:
Napisany 22 lipca 2010 - 21:38
Napisany 22 lipca 2010 - 21:43
Rozbierzcie całą centralkę szyberdachu i wszystko wyczyśćcie jakimś alkoholem albo nitro i powinno być git ewentualnie wszystkie prowadnice i części ruchome też wyczyścić i przesmarować i powinno być dobrze. A jak nie to wymiana sterownika szyberdachu was czeka.
Mam zmywacz do tarcz hamulcowych może nim bym przemył prowadnice, całkiem nie dawno wymieniałem kompletny szyber bo wogule nie chciał działać . Sterownik wraz z silnikiem musiałem założyć swój bo ten co kupiłem to był złom.
Napisany 22 lipca 2010 - 21:49
Mam zmywacz do tarcz hamulcowych może nim bym przemył prowadnice, całkiem nie dawno wymieniałem kompletny szyber bo wogule nie chciał działać . Sterownik wraz z silnikiem musiałem założyć swój bo ten co kupiłem to był złom.
Ja przemywałem nitro bo robiło mi się to samo co u was raz się zamykał a raz nie a czasami to i się wracał albo stawał otwarty. Nie raz mi się zdarzyło że sam się otworzył, po przemyciu wszystko wróciło do normy tylko sterownik musicie rozebrać na części pierwsze, gdzieś na forum jest instrukcja demontażu sterownika na części pierwsze
Napisany 22 lipca 2010 - 21:53
ja również mam problem z dachem po zimie, jak daje na pełne otwarcie, przełącznik do końca, to odjeżdża parę centymetrów i staje, uchyla się normalnie, przeczyściłem wszystko, ale nic nie dało, no i chodzi dosyć powoli "jakby kończyła się bateria"
co z nim zrobić? wymienia się, którąś część? piszecie poniżej w kilku postach o ręcznym zamykaniu/ otwieraniu, mam pytanie - jak to robicie?
ciągniecie dziada na siłę?
Ja po awarii alternatora i odpinaniu aku na czas regeneracji miałem tak samo, po prostu kwestia programowania szyb i szyberdachu,Gość mi mówił ze pewnie spalony i tylko wymiana ale mu powiedziałem, że sam sobie z tym poradze i opłacało się. Szczerze to szyberdach udało mi sie za 3 razem zaprogramować - miałem tak samo jak u Ciebie, kwestia ODPOWIEDNIEGO zaprogramowania. Patrz - książka Instrukcja obslugi Opel Omega B , strona o ile dobrze patrzyłem to 79.

Napisany 23 lipca 2010 - 18:12
Ja przemywałem nitro bo robiło mi się to samo co u was raz się zamykał a raz nie a czasami to i się wracał albo stawał otwarty.
Koledzy spoko wystarczyło odłączyć ako na chwilę i zaprogramować na nowo szyby wraz dachem . Działa . :jump::jump::jump:
Napisany 03 sierpnia 2010 - 10:45
Tez mam problem z szyberdachem i bede probowal go jeszcze raz zaprogramowac wg tej instruckji:http://forum.omegakl...nie szyberdachu ale mam pytanie czy jak odlacze akumulator to bede musial tez na nowo programowac szyby??