Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

potrzebuje magika do Dolotu , walka z obrotami 2,5 V6

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
42 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 08 marca 2010 - 12:26

Witam , walcze z obotami juz chyba z rok ... czytam te fora i po nocach mysle i dalej cholera wie co go boli , pewne to ze gdzies musi mi łapac lewe powietrze ale nie duze ... bo na benzynie obroty wogole nie faluja jest OK , ale na Gazie jest masakraaa ... nie ruszam nawet gazem i falują od 500-1500 ... zrobiłem uszczelki zaworow , ma nowe swiece, kable , był na regulacji gazu i w kompie wszystko jest OK tylko walka z podcisnieniem gazu .. zwykły mechanik ktory nie zna tego silnika bedzie dochodził kolejny rok , potrzebuje kogos kto zna ten silnik na wylot i wie gdzie moze byc problem .. chyba ze jest jakis Magik na forum i mi podpowie cos ...

#2 OFFLINE   dagger

dagger
  • 15 postów

Napisany 08 marca 2010 - 13:38

jaki masz gaz???

bo jeśli ten 2 generacji to być może masz silnik krokowy od gazu i to może on ci szwankuje.

#3 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 09 marca 2010 - 08:47

Gaz Mam sekwencje BRC , reduktor Genius 1500

#4 OFFLINE   dagger

dagger
  • 15 postów

Napisany 09 marca 2010 - 16:54

sprawdź sobie czy masz krokowy od instalacji gazowej.

#5 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 marca 2010 - 17:45

gregor198888, za duża dawka gazu na wolnych wskutek za dużych dysz, ciśnienia gazu lub mnożnika. Objawy przypominają coraz większe rozfalowywanie sie obrotów?

#6 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 09 marca 2010 - 22:48

falowanie pogarasza sie jeszcze miesiac temu falował mniej , a teraz coraz gorzej .. nie ma pełnej mocy na gazie , i od czasu do czasu ma jakies warjacje i przełancza sie sam na benzyne ... prosze o pomoc , gdzie mam szukac ? myslałem juz nowy reduktor kupywac ale to nie ma sensu ..

nie wiem jak krokowy wygląda od instalacji gazowej ... ale od reduktora idzie gaz przez filter , poniej sie rozgałezia na dwie rurki i do wtryskiwaczy ...

#7 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 09 marca 2010 - 22:58

"Pacyfikuj" gazownków. Ewidentna usterka gazu. Niech zwrócą uwage na ciśnienie gazu, również podczas jazdy i na sprawność wtryskiwaczy.

#8 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 10 marca 2010 - 08:13

byłem , jezdziłem z Laptopem i z gazownikiem podpietym , ustawiał rozne rzeczy .. skasował 250zł i nic nie zrobił / paranoja , mowi ze to problem z cisnieniem gazu .. ale gdzie co jak ? dojchodz sam bo on nie jest mechanikiem ;)

#9 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 10 marca 2010 - 08:58

Ciśnienie gazu to problem właśnie dla gazownika! Jeśli to naprawdę ciśnienie gazu winne to te problemy powodują konieczność przyjrzenia się parownikowi, wężykowi biegnącemu z podciśnieniem do parownika, filtrom, elektrozaworom na butli i przed parownikiem, zagiętym ewentualnie rurkom gazu albo czujnikowi ciśnienia/podciśnienia. 250zł za regulacje - paranoja.

#10 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 10 marca 2010 - 09:07

" wężykowi biegnącemu z podciśnieniem do parownika " Miałem z nim problem , poniewaz najpierw podłonczyłem go do serwa .. kolega z forum podpowiedział mi ze tam nie moze byc , wiec wpiełem go tak jak mowił w kolektor ssacy ... zrobiłem dziure i na Nypel ten wezyk ... myslałem ze to rozwiaze problem , ale niestety nie ..

#11 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 10 marca 2010 - 09:22

To ciągniemy: a czy w owym wężyku "po drodze" znajduje się trójnik, z którego podciśnienie dochodzi do czujnika ciśnienia/podciśnienia do króćca oznaczonego MAP?

A czy wężyk z ciśnieniem gazu branym z listwy, trójnika, specjalnego wyjścia z filtra idzie do czujnika ciśnienia oznaczonego najczęście PRESSURE? <-chyba, że masz Boschowski czujnik ciśnienia na filtrze to wtedy nie ;)

#12 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 10 marca 2010 - 12:48

Gaz Mam sekwencje BRC , reduktor Genius 1500

Mam to samo.
Mógłbyś podesłać fotki swojej instalacji (rozmieszczenie/podpięcie)- chętnie bym zobaczył. zygzakv6@interia.pl

Miałem kiedyś problem z falowaniem.
Podczas procedury autoadaptacji (przedostatni punkt jak pamiętam) przy zejściu z 3tys. obrotów silnik nagle się dławił, falował i cyrki robił. Autoadaptacja za każdym razem kończyła się niepowodzeniem w ten sam sposób i nie dało się jechać na lpg.
Gazownicy w końcu wgrali ustawienia z innej omegi i jest lux.
Zastanawia mnie jaka może być przyczyna.

#13 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 11 marca 2010 - 08:22

Nie ma zadnego trojnika po drodze , idzie od reduktora to kolektora ssacego ... a gdzie ten czujnik cisnienia moze sie znajdowac albo jak wygląda ?? chyba tu jest problem ?!!

A czy z filtra idzie do czujnika cisnienia oznaczonego PRESSURE ? to nie wiem.. idzie odrazu chyba do wtryskiwaczy ? dzis porobie jakies foty jak trzeba i wrzuce ..

#14 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 11 marca 2010 - 08:57

Dobra, moja niewiedza. W instalacji BRC, której schemat znalazłem nie ma czujnika podciśnienia. Podciśnienie idzie tylko do parowika. Zintegrowany czujnik ciśnienia i temperatury gazu znajduje się w listwie wtryskowej.

Może się jednak okazać, że inne wersje BRC maja czujnik ciśnienia/podciśnienia. Wystarczy poszukać na Allegro. ;)

#15 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 11 marca 2010 - 11:38

acha ... a juz miałem nadzieje .. taki mam reduktor
http://wyslijto.pl/plik/hrio2rx8jo

takie wtryski
http://wyslijto.pl/plik/r1w1nefeaf

a tak zrobiłem mu podcisnienie w kolektorze
http://wyslijto.pl/plik/k13yqrbuwf

Rece opadają ...

#16 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 11 marca 2010 - 15:06

Czujnik ciśnienia i temperatury jest w lewej listwie, podciśnienie może być, choć to sprawa dyskusyjna, "łojezu" jakie długie wężyki od wtryskiwaczy do wkrętek. Ja rozumiem, że wtryskiwacz BRC ciężko ustawić pionowo bo jest długi ale tu jest pole do popisu żeby skrócić! Długie wężyki i znając życie wkręcone wkrętki dość daleko od wtryskiwaczy benzynowych i nawet najlepszy fachman może się wyłożyć.

#17 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 12 marca 2010 - 08:12

w lewej listwie tzn /?? ... chyba bede jezdził i sie wkurw... bo nie ma madrego na ten cały gaz

#18 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 12 marca 2010 - 10:54

w lewej listwie tzn /?? ... chyba bede jezdził i sie wkurw... bo nie ma madrego na ten cały gaz

Jak u mnie chodzi ładnie to u Ciebie też musi.
Ja bym spróbował zmienić miejsce wpięcie podciśnienia - u mnie jest blisko przepustnicy.
Wąż wchodzi od góry i nie zbyt elegancko.
A tu ładnie z boku.
Dodany obrazek

Nie mam żadnego falowania itp. wszystko działa jak należy
(jedynie o czym wspominałem wcześniej to nie można dokończyć autokalibracji).
http://forum.omegakl...49&postcount=12

Po niżej zdjęcia mojej instalacji. Węże do wtrysków długie, dysze wwiercona dobrze, pod lekkim kątem -obok wtrysków benzyny.
Instalacja działa ok - bez zarzutu.

#19 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 12 marca 2010 - 11:09

Instalacja zygzaka ma odrębny czujnik ciśnienia/podciśnienia, widoczny na drugim zdjęciu, instalacja gregora ma czujnik ciśnienia i temperatury wkręcony w listwę wtryskiwaczy gazowych od strony pasażera.

Taka idea: gregor198888 podjedź do gazowników zygzaka na regulację bądź naprawę. Przekażcie sobie namiary. Czasem opłaca się przejechać nasz piękny kraj jak długi i szeroki niż denerwować się i tracić niepotrzebnie czas i pieniądze. Jeżeli jednak kolega zygzak nie montował LPG w Polsce trzeba poszukać innego, autoryzowanego gazownika BRC najlepiej firmę Czakram z Tarnowa.

#20 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 12 marca 2010 - 12:01

I
Taka idea: gregor198888 podjedź do gazowników zygzaka na regulację bądź naprawę. Przekażcie sobie namiary. Czasem opłaca się przejechać nasz piękny kraj jak długi i szeroki niż denerwować się i tracić niepotrzebnie czas i pieniądze. Jeżeli jednak kolega zygzak nie montował LPG w Polsce trzeba poszukać innego, autoryzowanego gazownika BRC najlepiej firmę Czakram z Tarnowa.

Niestety tu jest pewien problem z dobrym warsztatem od brc.
Nie tylko Omegę gazowałem w Czakramie na okęciu (w-wa) i jak nie będę zmuszony to tam więcej nie pojadę. Próbowałem znaleźć jakiś warsztat i pojechałem zrobić sam przegląd w innym autoryzowanym zakładzie czakramu i z takim skutkiem że musiałem wrócić na okęcie po oryginalny filtr- nie chodziło o sam filtr, ogólnie to była jakaś masakra.
Ekipa na okęciu też nie poradziła sobie z autoadaptacją - powiedzieli że to przez olej który wyciekał z pokryw zaworów i gromadził się w gniazdach świec:o - ściema na maksa...

Nie znam dobrego gazownika (brc), którego mógłbym polecić, dlatego jak kiedyś będę zakładał lpg to nie brc.