Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

zamiana kierownicy ze sterowaniem

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
50 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   egon

egon
  • 5 983 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 01 sierpnia 2006 - 12:47

Witam
Chyba dobrze wstawiłem temat a mianowicie:
czy można zamienić do mv6 96r kombi kierownice ze zwykłej na taką ze sterowanie radia/cd ???

#2 OFFLINE   GARY

GARY
  • 472 postów

Napisany 01 sierpnia 2006 - 15:49

mozesz, ale chyba bedziesz musial tasme pod kierownica wymienic i nie wiadomo czy instlacje sa uniwersalne, tzn czy od kierownicy do radia juz jest wiazka

#3 OFFLINE   GARY

GARY
  • 472 postów

Napisany 02 sierpnia 2006 - 11:25

co do wiazki to nie wiem czy aby napewno bedzie, u mnie jak kierownica byla przekladana na wlasciwa strone :mrgreen: to przerabialem cala angielska instalacje, mialem od europeczjczyka tylko bardzo duzo jej brakowalo

#4 OFFLINE   GARY

GARY
  • 472 postów

Napisany 06 sierpnia 2006 - 16:50

no i moge potwierdzic - nie kazda instalacja ma wiazke do sterowania z kierownicy, wczoraj taka mialem w rekach,
jednak nie jest to duzy problem - tylko pare kabelkow, kiedys widzialem strone w necie gdzie byly do tego schematy jak znajde to podam linka
co do tasmy to mozna cala kierownice z tasma kupic za jakies 200zl na allegro od angola

#5 OFFLINE   adam1986

adam1986

bmw e39 520i

• 21 postów

Napisany 17 sierpnia 2006 - 21:59

witam

moje pytanie jest podobne jak zrobic zeby te magiczne guziczki dzialaly

zakupilem radio cdr 500 ( ktos oryginalne za granica wymontowal ) i kiedy chcialem je podlaczyc stwierdzilem brak kilku przewodow wlasnie tych z kierownicy ( kierownica jest ta ze sterowaniem ) kostka jest wyposazona tylko w te od wyswietlacza i to dziala ale sterowania nie ma

zapytam sie jeszcze co moze byc innego popsute za wyjatkiem radia bo to jest w 100 procentach sprawne i ile przewodow ma byc w tej kostce

#6 OFFLINE   Martini

Martini
  • 558 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 września 2007 - 21:08

Chętnie się dowiem, czy dużo zachodu zajmuje dołożenie przycisków do sterowania radiem. Mam CDR 500 Delco ale kierownica jest bez sterowania. Słyszałem, że przyciski pasują do kiery bez sterowania. Dalej inna jest taśma - pewnie kilka jakiś kabelków więcej.
Czy inna jest również kostka do podłączenia nowej taśmy - jeżeli taka istnieje, bo jak na razie nie wiem, I teraz opcje są dwie - albo w kostce są podpięte piny(prawie w domu) albo pinów brak i nie będzie zasilania przycisków a wtedy czeka mnie rzeźba w instalacji...

Przerabiał już ktoś, bo zanim zacznę zakupy wolę się poradzić :mrgreen:

EDIT: aha a może za radiem jest jakaś osobna kostka do sterowania, bo jak na razie to wolę poduchy nie ruszać :oops:

#7 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 września 2007 - 21:50

Sluchaj to jest banalnie proste

na studio24.prv.pl masz wszystko opisane w dziale piloty

Potrzebujesz kiery ze sterowaniem i nową taśmę airbagu - taką pod sterowanie. tam jest kostka pod którą podpinasz sterowanie. Z drugiej strony zwijaka wychodzą 2 przewody kolor niebieski bodajrze z czerwonym paskiem. To są przewody od sterowania. I już. Delko obsłuży to sterowanie. Z tego co pamiętam te przewody powinny wychodzić z złącza ISO A w twoim radiu numery 1 i 2 czyli patrząc na radio z tyłu dolna kostka najbardziej po lewej górny i dolny.

Jeśli jakieś pytania w tym temacie wal śmiało. Właśnie go przerabiam

Pozdrowienia

#8 OFFLINE   GARY

GARY
  • 472 postów

Napisany 12 września 2007 - 21:57

Sluchaj to jest banalnie proste

na studio24.prv.pl masz wszystko opisane w dziale piloty

Potrzebujesz kiery ze sterowaniem i nową taśmę airbagu - taką pod sterowanie. tam jest kostka pod którą podpinasz sterowanie. Z drugiej strony zwijaka wychodzą 2 przewody kolor niebieski bodajrze z czerwonym paskiem. To są przewody od sterowania. I już. Delko obsłuży to sterowanie. Z tego co pamiętam te przewody powinny wychodzić z złącza ISO A w twoim radiu numery 1 i 2 czyli patrząc na radio z tyłu dolna kostka najbardziej po lewej górny i dolny.

Jeśli jakieś pytania w tym temacie wal śmiało. Właśnie go przerabiam

Pozdrowienia

widze ze sie sam dokopales, mialem podeslac na priva ale nie dotarlem caly do domu i po wypadku zabronili mi sie zblizac do kompa :bad:

dodam ze do nowej tasmy potrzebna jest wtyczka - jest inna, no i kierownica z poduszka i guzikami

#9 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 września 2007 - 22:11

Jedno mnie tylko zastanawia, czy jak masz kiere nowego typu (po 96 roku) to czy wystarczy dołozyć sterowniki przy poduszkach i nową taśmę i wtyczkę a wszystko zadziała

Teoretycznie powinno, a jak to jest w prakatyce?

#10 OFFLINE   GARY

GARY
  • 472 postów

Napisany 12 września 2007 - 22:20

jakie sterowniki przy poduszkach ?? jedyne co potrzebujesz to nowa tasme z odcieta wtyczka, miernikiem sobie sprawdzisz wg starej gdzie co przylutowac i dolozysz kable do wtyczki od radia i to wszystko

#11 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 września 2007 - 23:11

http://www.allegro.p..._ii_zafira.html

O tym mówie

Załóżmy ze juz mam nową kierownicę (czyli po 96), nową poduszkę, zwijak ze sterowaniem, ale nie mam tych przycisków co w aukcji wyżej. Czy będą pasowały do kiery?

#12 OFFLINE   GARY

GARY
  • 472 postów

Napisany 12 września 2007 - 23:20

jezeli kierownica i poduskza ma wyciete dziury po guziki to tak, bo po 96 roku sa dwa rodzaje kierownic w omedze i vectrze (tu bez skory) ze sterowaniem i bez i jak masz te bez to nie zalozysz przyciskow bo nie ma mocowania i nie ma wyciec

#13 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 września 2007 - 23:21

No to teraz juz wiem

Tak się właśnie zastanawiałem

#14 OFFLINE   V6

V6
  • 429 postów

Napisany 13 września 2007 - 20:01

Czy do swojej kierownicy dam rade dołożyć to co znalazł kolega Roozga,
http://www.allegro.p..._ii_zafira.html a tak wygląda moja kierownica Dodany obrazek

#15 OFFLINE   GARY

GARY
  • 472 postów

Napisany 13 września 2007 - 20:17

ta kierownica nie ma mocowan i otworow, jak pisalem wczesniej sa 2 rodzaje kierownic i poduszek

#16 OFFLINE   V6

V6
  • 429 postów

Napisany 13 września 2007 - 20:25

Dzieki, to jak sie uprę na to sterowanie to pozostaje mi tylko wymiana kierownicy :cry: :cry: :bad: :bad:

#17 OFFLINE   V6

V6
  • 429 postów

Napisany 13 września 2007 - 20:35

GARY, a czy taka będzie dobra http://moto.allegro....l_vectra_b.html i czy jakieś inne radyjko do tego podłącze?

#18 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 13 września 2007 - 20:53

moze nie jestem Gary ale odpowiem. bedzie pasowac pod to kazde radio opla z wyjsciem na sterowanie oraz inne modele jezeli jest do nich specjalny adapter. z tym adapterem to sie nie oplaca bo drogo wychodzi. adaptery znajdziesz na ebay.de

#19 OFFLINE   GARY

GARY
  • 472 postów

Napisany 13 września 2007 - 21:21

no taka kierownice musicie miec jak w tym linku, lacznie z taka poduszka

#20 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 05 października 2007 - 18:09

No i kicha wielka

Dzisiaj założyłem kierownicę ze sterowaniem zamiast mojej (miałem starego typu ze starym zwijakiem i zamieniłem na nowego typu z nowym zwijakiem - nie pasuje! wszystko się w sumie jakoś pomieściło ale kierunkowskaz mi teraz nie odbija. Nowy zwijak ma jakieś inne mocowania i stąd pytanie co trzeba jeszcze zmienić żeby to zadziałało. Przeciez kolumny kierownicze mamy takie same.

Teraz drugie pytanie - do sterowania radiem wychodza 2 kabelki - szary oraz niebiesko czerwony. Co z czym połączyć - na studio24.prv.pl było napisane że jeden w gniazdo A pin 2 w kostce do radia a drugi masa - no i tak zrobiłem i nic.