Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Drzwi nie chcą się otworzyć :(

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
57 odpowiedzi na ten temat

#41 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 15 lutego 2012 - 20:39

Takie ewentualne uszkodzenie zasugerował mi elektryk z Opla.

To skoro tak Ci zasugerował.
Podając + na lampkę zasilasz część obwodów tyle że od :pupa: strony. W najgorszym przypadku przepali się bezpiecznik albo przewód od lampki.

#42 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 lutego 2012 - 20:56

nie uszkadzając modułu komfortu

Ktorego w omedze akurat nie ma bo jego funkcje realizuje sterownik centrala. :D

#43 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 17 lutego 2012 - 19:55

Mam podobny problem. Samochód stał nie ruszany praktycznie od poczatku mrozów. Żadne drzwi się nie chca otworzyć. Pilot nie reaguje, ale to mnie nie dziwi, bo mój ma przypadłość rozprogramowywania się co parę dni. Kluczyk w zamku się przekręca, ale bolce w drzwiach nie odskakuja. Teraz nie wiem czy zamarzło czy może akumulator padł. Bo jak rozumiem z poprzednich wypowiedzi to bez pradu nawet z kluczyka nie da się otworzyć? Dobrze myślę? Jeśli tak to muszę się dostać jakoś pod maskę żeby doładować i zainteresował mnie sposób zasugerowany gdzieś w poprzednim poście... "szarpanie grilla":) Można prosić o bliższe wskazówki? Czy tak na prawdę da się otworzyć czy to raczej bardziej grozi urwaniem czegoś niż sukcesem? Z góry dzięki za pomoc.

P.S.: Jest jakiś sposób na sprawdzenie czy akumulator padł gdy ma się rozprogramowanego pilota?
Pamiętaj, że dzisiaj jest pierwszy dzień reszty Twojego życia!

A to moja rakieta http://www.mv6.prv.pl

#44 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 17 lutego 2012 - 20:08

bez pradu nawet z kluczyka nie da się otworzyć?

Da się da.

nie wiem czy zamarzło

Możliwe.

#45 OFFLINE   marek.n

marek.n

Marek

• 94 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 17 lutego 2012 - 20:10

sposób był opisywany trza szukać . Moje auto otworze i zamkne kluczykiem bez aku.

#46 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów

Napisany 17 lutego 2012 - 20:14

No to trochę mnie uspokoiliście. Skoro bez prądu z kluczyka powinno się dać to poczekam parę dni, bo podobno ma być cieplej za tydzień. Tyle postał to tydzień mnie nie zbawi.

#47 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 17 lutego 2012 - 20:41

Mój też się otwiera z kluczyka bez aku.

#48 OFFLINE   dean2

dean2
  • 59 postów

Napisany 20 lutego 2012 - 11:05

Nadal mam problem :/ po tym jak drzwi przymarzły zamek w drzwiach kierowcy sie blokuje pomimo tego ze temp jest juz na plusie.. rygiel normalnie sie rusza przy zamykaniu i otwieraniu ale drzwi sie nie otwierają.. czasami po otwarciu gdy pociagne za rygiel czuć że podchodzi on jeszcze troszke do góry i wtedy drzwi sie otwieraja ale w wiekszosci przypadków poprostu nie da sie ich ruszyć.. czy to oznacza ze siłownik jest uszkodzony i w gre wchodzi jedynie wymiana?

#49 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 20 lutego 2012 - 12:03

czy to oznacza ze siłownik jest uszkodzony i w gre wchodzi jedynie wymiana?

Tak.

#50 OFFLINE   dean2

dean2
  • 59 postów

Napisany 20 lutego 2012 - 12:48

no to zonk:( a macie panowie może zdjęcie tego siłownika żebym wiedział jakiego szukać? swoją drogą to dziwne czemu siłownik chodzi w góre i w dół normalnie ale nie odbija przy otwieraniu do samego końca?

#51 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 20 lutego 2012 - 12:55

macie panowie może zdjęcie tego siłownika żebym wiedział jakiego szukać

Zdjecia nie mam ale mam numer silownika:
- drzwi przod GM 904 93 702
- drzwi tyl GM 904 93 703

#52 OFFLINE   dean2

dean2
  • 59 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 12:17

Hmm rozebrałem wczoraj drzwi i zajrzałem do środka faktycznie przy otwieraniu siłownik nie podchodził do samej góry ale wystarczyło że lekko pomogłem zamkowi naciskając na zapadkę i drzwi sie otwierały.. wyglądało na to że to zamek coś przycina przy ostatniej fazie otwierania zapsikałem wszystko odmrażaczem a później WD40 i o dziwo od wczoraj wszystko śmiga nie zblokowało się ani razu chyba jednak przycinanie się zamka było problemem a nie siłownik..

#53 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 12:28

przycinanie się zamka było problemem a nie siłownik..

Zdrowy silownik ma na tyle duzo pary ze bez problemu by sobie poradzil z zamkiem.

#54 OFFLINE   krufek

krufek
  • 5 postów
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 21 lutego 2012 - 21:21

A ja mam następujący problem.

W ogromne mrozy rozładowywał mi się akumulator do "zera". Centralny zamek wtedy nie działał, auto otwierało się tylko "siłą moich mięśni" od strony kierowcy. Po załadowaniu akumulatora wracał prąd i wracało otwieranie z kluczyka wszystkich drzwi, a po zaprogramowaniu centralny otwierał się też z pilota. Czyli wszystko w normie.

Po trzecim "padnięciu" aku w ciągu 2 tygodni wyciągnąłem dziada i kupiłem nową baterię. Auto stało sobie bez zasilania 5 dni. Po założeniu nowego aku jest brak reakcji zamka. Otwiera się tylko z kluczyka od strony kierowcy i to "siłą moich mięśni"". O pilocie nawet nie wspominam bo oczywiste, że nie działa. Dodam, że pozostała elektronika w aucie działa całkowicie sprawnie: komputer, dach, szyby, klima i wszystko inne

Sprawdziłem bezpiecznik pod deską i jest ok. Macie jakiś pomysł co może być przyczyną takich dziwnych fochów mojej omci?

pozdrawiam

#55 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów

Napisany 04 marca 2012 - 18:22

Ja wrócę do mojego problemu z zamarzniętym zamkiem. Przyszły ciepłe słoneczne dni, a drzwi nie chcą się i tak otworzyć nawet z kluczyka. Koledzy w tym wątku pisali, że ich Omegi otwierają się z kluczyka bez prądu, ale może ma znaczenie to, że jak zamykałem ostatnim razem samochód to kliknąłem raz na pilota zamykając drzwi, a potem drugi żeby uzbroić alarm. Może w takim przypadku bez prądu się nie otworzy? Może otwiera się tylko gdy zamknięty jest jednym kliknięciem bez włączania alarmu? Czy to możliwe?

PS.: Zamierzam dzisiaj szarpać maskę i jakoś się dostać do akumulatora żeby go doładować. Może się uda:)

#56 OFFLINE   Maczug

Maczug
  • 5 postów

Napisany 06 marca 2012 - 14:22

Witam mam następujący problem z moimi zamkami... Auto to Oma B 3.0 V6 1995 rok.

Kupiłem ją to miała już nieoryginalny pilot do otwierania/zamykania, pod maską na podszybiu znalazłem syrenkę ale chyba jest ona odpięta bo nigdy mi dźwięku nie wydała żadnego... We wnętrzu są oryginalne czujki ruchu i guzik z "uciekającym ludzikiem" (po zamknięciu auta czujki się uruchamiają).

Problem jest taki, pilot spadł mi na chodniku na beton i umarł... Odłączyłem centralkę odpowiedzialną za jego działanie i mówię będę się męczył i otwierał kluczykiem puki nie kupie nowego zestawu pilotów... Pewnego dnia na stacji benzynowej zamknąłem auto zostawiając włączone radio, wracam i widzę że kierunki migają czyli włączył się alarm czujnikami ruchu pewnie od skrzyni basowej w kufrze, otworam auto kluczykiem alarm się wyłączył i tu moje zdziwienie kierunkowskazy prawe (przód, listwa, tył) święcą na stałe aby zgasły należy odłączyć akumulator i poczekać jakiś czas czasem i dwa dni aby było ok moje pytanie brzmi dlaczego tak?

Kolejna sprawa ostatnio też jest problem z zamkami, jak wiadomo otwieram zamykam kluczykiem i teraz tak - drzwi kierowcy zamkną auto ale już nie otworzą, otwieranie jest tylko z drzwi pasażera. Siedząc w środku auto można otwierać oraz zamykać ręcznie rygielkiem w drzwiach...

Trochę się rozpisałem ale myślę że ktoś dotrwa do końca :)

Pozdrawiam!

Edit - 08.03.2012

A więc poradziłem sobie sam :) Wystarczyło odłączyć i podłączyć z powrotem centralkę od fabrycznego alarmu znajdującą się pod schowkiem (niestety na odłączonej całkowicie auto wcale nie odpalało) :) Problem z kierunkowskazem znikł oraz centralny zamek działa normalnie :)

Pozdrawiam!

#57 OFFLINE   FabianT

FabianT
  • 1 postów

Napisany 13 marca 2012 - 17:59

Witajcie. Ja mam natomiast taki problem - wymieniłem dwie klaki tylne zewnętrzne oraz musiałem naprawić klamkę zewnętrzna kierowcy, po tych naprawach moje auto odmówiło posłuszeństwa lekko mówiąc. Kiedy zamknąłem auto z centralnego drzwi kierowcy nie chciały się otworzyć oraz drzwi tylne tak samo - działały tylko te drzwi - klamki które nie były naprawiane tzn od pasażera przód ( działanie to źle powiedziane - one się natomiast nie zamykały). Z kluczyka reakcja była taka sama. Po dostaniu sie do srodka od strony pasażera próby otwarcia pozostały na fiasku nic zero!! Dopiero pare mocniejszych szarpnięć pomogło tylko z drzwiami kierowcy.
Co może być przyczyna takiej usterki? Czy miał ktoś podobny problem?

#58 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 13 marca 2012 - 18:12

Co może być przyczyna takiej usterki? Czy miał ktoś podobny problem?

Poczytaj ten temat od poczatku to sie dowiesz co nalezy wyregulowac zeby drzwi sie otwieraly normalnie.