Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Drzwi nie chcą się otworzyć :(

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
57 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   pitos_omega

pitos_omega
  • 166 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 21:22

Witam koledzy mam problem z przednimi dzwiami pasażera dzisiaj po pracy moja żonka chciała zamknąć drzwi i gdy trzasnała odbiły zamiast sie zatrzasnać popstrykałem troche przyciskiem od centralnego i sie domkneły ale niestety juz tak zostały :( teraz nie da sie wyjasc cycka od centralnego,dziala tak jak by drzwi były zaryglowane, gdy krece kluczykiem w drzwiach to ten cycek troche podskakuje ale tak na jakies 1-2mm i nic wiecej...
Druga sprawa to klamka od zewnatrz chodzi bardzo luzno tak jak by linka sie zerwała.

Nie wiem jak rozblokowac te dzwi nie ma nawet jak ich rozkrecic bo sa zamkniete i nie ma dojscia do wkretow ....

Jako ciekawostke powiem ze miałem to samo jakis tydzien temu z drzwiami kierowcy identyczna sytuacja otwieram drzwi,wsiadam zamykam drzwi a one odbijaja,wtedy trzasłem kilka razy i pusciło pamietam ze klamka wtedy tez bardzo luzno chodziła ale szybko wszystko sie naprawiło a tu cały dzien jezdziłem autem i kicha ciagle zablokowane.

#2 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 26 stycznia 2010 - 21:31

intensywne ogrzewanie srodka auta, albo ogrzewany garaz pomoga.

mi sie nie chcialy otworzyc drzwi kierowcy i musialem wsiadac za kolko z drugiej strony zeby wjechac do garazu.

nie myles ostatnio auta na myjni??
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#3 OFFLINE   Marif

Marif

mgrOmega

• 331 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 26 stycznia 2010 - 21:33

To mróz takie cuda robi.Nie szarp za klamkę tylko jak się nie chcą zamknąć to przytrzymaj rękę przy drzwiach tam gdzie zamek jest chwilę i zamknij.U mnie to pomaga jak się zamrozi zamek.Po dwóch dniach dopiero mi dziś się otworzyły.Moim zdaniem linka nie poszła.Mróz działa "cuda" w naszych łamagach.Wilgoć jest i zamarza.Nic chyba nie poradzisz.Może jakiś odmrażacz.
I`m The Legend - OPEL OMEGA

[SIGPIC][/SIGPIC]

#4 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 21:45

acha i tak zeby w oczy nie razilo to przydaloby sie wyedytowac tytul tematu.

"OTWORZYĆ" - tak to napisz ;););)

#5 OFFLINE   wosiu

wosiu
  • 41 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 26 stycznia 2010 - 21:55

Miałem tak ostatnio z tylnymi drzwiami, jak rygiel sie zablokował to nawet siłą nie umiałem go wyciągnąć było wtedy z -20 dzisiaj było -11 to same pyściło. Z przodu to większy kłopot więc polecam jak moi przedmówcy farelek lub ogrzewany garaż. Pozdrawiam

#6 OFFLINE   pitos_omega

pitos_omega
  • 166 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 21:58

acha i tak zeby w oczy nie razilo to przydaloby sie wyedytowac tytul tematu.

"OTWORZYĆ" - tak to napisz ;););)

cenna uwaga przepraszam :)

co do mycia auta to własnie było myte jakis tydzień temu wszystko wtedy dokładnie powycierałem lecz jak widac nie do konca :)

#7 OFFLINE   wosiu

wosiu
  • 41 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:27

he no to do wiosny

#8 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:34

he no to do wiosny

u mnie zamarzlo, wstawilem do garazu - puscilo.
potem z powrotem pod chmurke i znowu zamarzlo.
ale autko sie zepsulo, postalo u mechanika kilka dni w cieplym i juz wszystko ok

#9 OFFLINE   chmieleck

chmieleck

[ZSW 05127]

• 321 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:51

mi sie nie chcialy otworzyc drzwi kierowcy i musialem wsiadac za kolko z drogiej strony

Ja tak cały ostatni weekend przejeździłem. W piątek jeszcze się do roboty spóźniłem, bo nie mogłem wyjść z samochodu :lol:

#10 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 27 stycznia 2010 - 11:10

Witam koledzy mam problem z przednimi dzwiami

Rozgrzej wnętrze na maxa, otwórz drzwi i psiknij w zamki WD40 - nie żałuj ale bez przesady. U mnie pomogło do końca zimy.
A na wiosnę (jak będzie ciepło i przyjemnie) zrób z drzwiami solidny porządek.
Więcej problemu nie będzie.

#11 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 stycznia 2010 - 11:31

Co do psikania to proponuję smarem w spray'u na przeczekanie a nie WD40 :nu_nu:

#12 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 27 stycznia 2010 - 12:16

Co do psikania to proponuję smarem w spray'u na przeczekanie a nie WD40 :nu_nu:

Nie będę się sprzeczał ale ten stary syf i wodę (przyczyny problemu) trzeba czyś wypłukać i podałem (na własnym przykładzie) co szybko pomoże do wiosny (wtedy będzie możliwość zrobienia z tym porządku).
Białym smarem psikałem wcześniej i nie dał rady, potem WD40 i problemu nie było wcale.
Może kolega jakoś uzasadni tą "wrogość" do WD40.

#13 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 stycznia 2010 - 15:18

To nie wrogość :). WD40 można co najwyżej wyczyścić ale żeby używac go jako zabezpieczenie na zimę? Polecam smar w aerozolu z dodatkiem teflonu bądź silikonu.
Albo od biedy mieszankę wazeliny technicznej z płynem hamulcowym.

#14 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 27 stycznia 2010 - 15:38

WD40 można co najwyżej wyczyścić ale żeby używac go jako zabezpieczenie na zimę?

No o tym samym przecież gadamy:D psiknąć żeby wyjść z opresji na dłuższą chwilę.

#15 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 stycznia 2010 - 17:14

Ja dzisiaj tez nie mogłem wejść do auta, musiałem włazić przez drzwi pasazera, ale temperatura wzrosła i samo puściło, szok te omegi!

#16 OFFLINE   Nekrosik

Nekrosik
  • 19 postów

Napisany 05 marca 2010 - 19:38

witam, odświezam temat!! juz dwa razy po umyciu autka na drugi dzien rano dzwi sie otworzyly ale juz nie chcialy zamknac, w koncu jakos to rozwiazalem i narazie dziala, ale tylne lewe dzwi jak sie zamknely tak nie puszczaja do dzisiaj, a bylo to ponad miesiac temu. w koncu sie wkurzylem, wsiadlem do auta z tylu, zlapalem za rygiel i ciagne az wyszedl z tego metalowego druta, noto biore kombinerki i ciagne za drut, po chwili mordowania sie wyciagnalem kawalek druta i cos przeskoczylo ale dzwi dalej ni chu chu... treaz gdy ruszem tym drutem to slychac lekkie przeskakiwanie jakby niby sie otwieraly ale nic z tego, domyslalem sie ze cos popsulem, ktos mial moze cos takiego juz? nie mam jak nawet rozebrac ich :/ POMOCY!!

#17 OFFLINE   dziurek

dziurek
  • 14 postów

Napisany 05 marca 2010 - 20:02

Tak na odległość jedyne co mogę poradzić to rozbierz tapicerkę na drugich drzwiach i popatrz dokładnie co mogłeś rozwalić i ustal która dźwigienka na zamku do czego służy.Jak już będziesz wiedział która dźwigienka otwiera drzwi możesz spróbować dogiąć odpowiednio jakiś drut i przez dziurkę po rygielku pogmerać w zamku-może się uda.Powodzenia

#18 OFFLINE   ruby1988r

ruby1988r
  • 27 postów

Napisany 03 lipca 2010 - 15:31

teraz ja odswierze temat
popsul mi sie silownik dzwi z tylu od kierowcy jakis miesac temu a ze zedko tam ktos wsiadal to nie robilem jeszce tego ale dzisiaj chce otworzyc a tu lipa:( dzwi sa zaryglowane i nie da sie wyciagnac zamkniecie dzwi ani nie reaguje na centralny
zna ktos sposob jak to zrobic??

#19 OFFLINE   Nekrosik

Nekrosik
  • 19 postów

Napisany 03 lipca 2010 - 23:50

ruby1988r
mialem dokladnie to samo, musisz od srodka rozebrac tapicerke, tzn od gory siegniesz 2 srobki boczne i delikatnie odchyl boczek, potem odklej folie i sprubuj dostac sie do mecganizmu zamka, odczep mechanizm centralnego i w tedy gdy pociagniesz za rygiel lub raczej drut od niego otworzysz dzwi.

#20 OFFLINE   ruby1988r

ruby1988r
  • 27 postów

Napisany 04 lipca 2010 - 19:52

ruby1988r
mialem dokladnie to samo, musisz od srodka rozebrac tapicerke, tzn od gory siegniesz 2 srobki boczne i delikatnie odchyl boczek, potem odklej folie i sprubuj dostac sie do mecganizmu zamka, odczep mechanizm centralnego i w tedy gdy pociagniesz za rygiel lub raczej drut od niego otworzysz dzwi.

z tym sprubij to nie idzie bo to jest zakrzywione a z silownika jest kolko i nie idzie tego odgjac :/ ani tak ani tak:/:szpital: