Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

temp 80˚C, nowy termostat... Help

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
28 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 17:19

ty to jednak jestes gosc kolego dordzis jak sie nalezy pozdro

#22 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 19:36

ty to jednak jestes gosc kolego dordzis jak sie nalezy pozdro

Jak zrobisz - podziel się wrażeniami.

#23 OFFLINE   Damiani79

Damiani79

Damian

• 254 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 21:37

Z bata można stwierdzić że tak. A żeby nie mieć wątpliwości, trzeba sprawdzić czy podczas rozgrzewania silnika (z rana) robi się ciepła chłodnica od strony akumulatora. Jeżeli tak, to termostat jest cały czas otwarty i puszcza wodę na chłodnicę. To sprawia że silnik jest nie dogrzany, w trasie jeszcze bardziej się wychładza.
Jeżeli tak nie jest, to pewnie wskaźnik leci w bola.
Jak dodatkowo zrobisz płukanko (przy wymianie termostatu) to na środkowych nawiewach będziesz mógł smażyć jaja na boczku:lol:

ps. u mnie dzisiaj przy -12 w południe, po 5min. na postoju leci ciepłe powietrze, po 5km jest 92* w tym czasie ogrzewanie na max i wentylator na 2-bieg, obieg powietrza otwarty. Ze stoperem nie mierzyłem dane podaje orientacyjnie.

Sprawdzilem weze na zimnym silniku no i sa zimne przed dlugi czas jak dojdzie do okolo 81-82 stopni to zaczna sie robic letni i potem caraz cieplejszy,takze nie wiem teraz czy go wymieniac czy nie,a z tym wentylatorem na 2 biegu to nie wiem kolego czy masz dobrze mi nawet w lato przy tem okolo 28st mi sie nie zalacza na 2 bieg

#24 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 31 stycznia 2010 - 21:50

Sprawdzilem weze na zimnym silniku no i sa zimne przed dlugi czas jak dojdzie do okolo 81-82 stopni to zaczna sie robic letni i potem caraz cieplejszy,takze nie wiem teraz czy go wymieniac czy nie,a z tym wentylatorem na 2 biegu to nie wiem kolego czy masz dobrze mi nawet w lato przy tem okolo 28st mi sie nie zalacza na 2 bieg

hmmm... wsadz termometr w chlodnice przy samej rurze od termostatu - iu porownaj odczyt ze wskaznikeim. moze ten przeklamuje

#25 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 21:52

aletak czy tak musze zakupic nowy termostat bo w trasie jak lece to temp mi spada ponzej 80 tylko teraz nie iem jaki zakupic i gdzie aby pasowal na orginalna obudowe GM
a wiem ze ty jestes najleprzy przynajmniej cie chala z forum pozdro

#26 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 01 lutego 2010 - 01:00

Dziwne żeby akurat tak "ładnie" czujnik oszukiwał. Może jest obrośnięty glonami :innySmiech:
Zwykły termometr może łapać "lewą" temperaturę i wynik będzie nie dokładny:hmmm: ...chyba że masz termometr laserowy - fotki niżej.
Można zdjąć wąż od chłodnicy i zobaczyć czy termostat puszcza. :D
Może spróbuj inaczej bez brudzenia rąk. Jak zagrzejesz auto na postoju powiedzmy do tych 82* wyjedź w "trasę" max 80km/h kilka min - zobacz czy temp spada.
A ogrzewanie masz oki, czy byle jakie i marzniesz?

a z tym wentylatorem na 2 biegu to nie wiem kolego czy masz dobrze mi nawet w lato przy tem okolo 28st mi sie nie zalacza na 2 bieg

Nie wiem co masz na myśli... aaa wentylator na chłodnicy - ale ja mówiłem o wentylatorze nadmuchu w czasie rozgrzewania silnika - ustawiłem go na 2-bieg - żeby wnętrze ogrzać. I mimo ogrzewania wnętrza silnik szybko się rozgrzał do temp.92*.:)

aletak czy tak musze zakupic nowy termostat bo w trasie jak lece to temp mi spada ponzej 80 tylko teraz nie iem jaki zakupic i gdzie aby pasowal na orginalna obudowe GM
a wiem ze ty jestes najleprzy przynajmniej cie chala z forum pozdro

beast ma duże doświadczenie w Omegach i to słychać, widać i czuć,:)
ale tylko skromnie podpowiem i uciekam
1szt. - Termostat termot - wkład (nr. katalogowy T 014.92) cena 39zł.
1szt. - Uszczalka termostatu (nr. katalogowy Opel 13 38 241) cena 4zł.
2szt. - Uszczelka do rury (nr. katalogowy Opel 13 38 471) cena 8zł.
koszt wysyłki 19zł.
Kup tu: http://www.stachowiak.pl/

Pochwal się jak zamówisz.:)

#27 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 01 lutego 2010 - 07:22

Zwykły termometr może łapać "lewą" temperaturę i wynik będzie nie dokładny

termometr z multimetru wsadzony w zeberka chlodnicy daje odczyt max o 1-2 stopnie rozny od prawdziwego -sprawdzanie niejednokrotnie. minus taki - ze tylko po otwarciu termostatu bo musi byc duzy obieg

#28 OFFLINE   pacio

pacio
  • 513 postów

Napisany 12 lutego 2010 - 21:57

koledzy pomozcie czy ten wklad termostatu bedzie pasowal do 2.0 16v ?mojej omci?mam oryginalna obudowe z gory dzieki.
http://www.opel-shop...roducts_id=2268

#29 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 lutego 2010 - 22:08

Spokojnie możesz zakupić, ten dodatkowo z uszczelką.