Witam.
Od nie dawna jestem posiadaczem Opla Omegi 2,5 v6 z gazem sekwencja. Mam taki dziwny problem który polega na tym ze w zbiorniczku wyrównawczym chłodzenia zauważyłem dziwny kozuch, maź który pływa na wierzchu.W palca czuć ze jest tłuste jakby olej ;/ nie wiem co to jest i co z tym zrobić.
http://forum.omegakl...7728#post397728Wymyj zbiorniczek- to powinno rozwiązać sprawę a jak nie to dalsze kroki:Płukać układ aż będzie czysty, przedmuchać chłodnice i nagrzewnice. Płukać kilka razy aż do uzyskania czystego płynu. Kranówki unikać tylko destylowana woda - poszukaj o płukaniu było porad jak nie znajdziesz pytaj śmiało.
Ten syf to pozostałości po poprzedniku, jak nie to olej wali chłodniczką oleju, a jak nie to dopiero głowiczki i uszczelencje.
Jestem przekonany że samo czyszczenie zbiorniczka wystarczy.Dodam jeszcze to że poziom płynu chłodzącego i oleju jest cały czas taki sam ( nie ubywa ) , rury do chłodnicy są cały czas miękkie , korek wlewu oleju czysty bez żadnych osadów. (Uszczelka pod głowicą wydaje mi się ze jest ok, chyba ze jestem w błędzie) .
Nie jesteś, ale niczego nie można być pewnym. Obywatele - przestańmy wreszcie straszyć się tymi głowiczkami bo będziemy tak wyglądać ze stresu :monster:
dodatkowo zachodzącą mi szyby para.(nie wiem czy do tematu ale czy może być to wina nagrzewnicy???-ten cały brud i parujące szyby)
Wymieniłem płyn na nowy i dalej to samo
Jeżdżę już tak drugi tydzień i tylko to co jakiś czas wyskakuje komunikat "kuhlmittel" (płyn chłodzący), nie wiem co jest.
Jakieś rady i pomysły na ten problem?? z góry dzięki za odpowiedz
Co do parowania sporo jest na forum - najczęściej wilgoć w aucie z różnych powodów a najczęstszy powód to klapencja od obiegu zamkniętego - jest cały czas zamknięta (szukaj za filtrem kabinowym w podszybiu po stronie pasażera). Wygrzej i osusz porządnie wnętrze - przestanie parować.
Jak by to była nagrzewnica to płyn by uciekał - po pewnym czasie zauważysz ubytek, następnie zapowietrzenie układu gwarantowane - skoki temp. i chwilowe braki w dostawie ciepła do kabiny, no i ten zapaszek z nawiewu :ohyda:
Co do komunikatu "kuhlmittel" to po wyczyszczeniu zbiorniczka i ogarnięciu układu chłodzenia powinno się poprawić może ten syf to powoduje, a jak nie to sam czujnik w zbiorniczku wyrównawczym kaput - tylko tak się domyślam bo nie szprecham;) a resztę koledzy wcześniej już powiedzieli.